Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

BAKIR IZETBEGOVIĆ U CRNOJ GORI: BOŠNjACI DA NASTAVE KOALICIJU SA VLADAJUĆIMA

Izetbegović u Crnoj Gori: Bošnjaci da nastave koaliciju sa vladajućima

23.10.2012.
 
imageFoto: Vijesti.me

......................................................

Bošnjačka stranka treba da nastavi saradnju sa vladajućom koalicijom, jer na taj način može da doprinese poboljšanju položaja svojih sunarodnika, izjavio je predsjedavajući tročlanog predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 

[24 sata info]

Na pitanje zbog čega u zvaničnu posjetu Crnoj Gori ponovo dolazi u vrijeme izbora, Izetbegović je rekao da posjetu nije tempirao.

“Nakon ulaska u Vladu predstavnici bošnjačke zajedince postali su politički faktor i dali svoj doprinos stabilizaciji Crne Gore na njenom evroatlanskom putu.

Ja ću se sresti sa predstavnicima BS i naravno da ću ih ohrabriti da tako i nastave i budu dio stabilne vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Izetbegović nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem na Cetinju.

Neće da komentariše ulogu Đukanovića u ratu

On je izbjegao da prokomentariše ulogu pojedinih crnogorskih političara tokom ratnih dešavanja, navodeći da je svašta bilo u prošlosti.

Komentarišući navode bivšeg ministra u vladi RS Momčila Mandića da su pojedini crnogorski političari, među kojima su Milo Đukanović, Miomir Mugoša i Filip Vuković, pomagali srpsku vojsku tokom rata u Bosni, Izetbegović je rekao da nije nemoguće da je nešto od toga istina.

“Ne znamo šta je od toga istina, ali ono što znamo jeste da je rukovodstvo ove države u jednom momentu se otrgnulo iz okova srbijanske politike Slobodana Miloševića I krenulo putem obnove odnosa sa BiH na bazi ravnopravnih odnosa i pomirenja.

Ti odnosi su danas za primjer, a Đukanović je dao jak primjer da tako bude”, rekao je Izetbegović, navodeći da je Mandićeva izjava osveta Đukanoviću. “U to vrijeme su sarađivala, a sada država Crna Gora hapsi Mandića sa razlozima”.

"Dodik zna da daje bahate izjave"

Bošnjački član predsjedništva BiH kazao je da će bosanske institucije prije odluke o izgradnji hidroelektrana na Drini tražiti saglasnost Crne Gore jer je to njihova međunarodna obaveza. Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je kazao da neće tražiti saglasnost Crne Gore i da vijeće ministara BiH nema nadležnost da o tome odlučuje. Izetbegović je rekao da mora biti ispoštovano sve što utiče na ekologiju u Crnoj Gori.

“Nemoguće da se tako veliki projekti rade a da pri tome ne bude involvirano Vijeće ministara i samo predsjedništvo. Dodik zna da daje bahate izjave, ali jasan je Ustav BiH, ko pregovara u njeno ime i šta se može raditi u jednom civilizovanom okruženju”, rekao je Izetbegović.

Član predsjedništva BiH je pozdravio odluku Apelacionog suda da preispita oslobađajuću presudu u slučaju deportacija Muslimana iz Bosne i Hercegovine, ističući da će se potruditi da se sporazum o razgraničenju završi do kraja godine.

Komentarišući odluku Suda za ljudska prava u Strazburu kojom se odbacuje tužba Mitropolije Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, kojom je ta crkva tražila da joj se vrati imovina nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata, Vujanović je rekao da se sve odluke suda moraju poštovati, pišu Vijesti.

(24sata.info)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88923940

Powered by Blogger.ba