Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.10.2012.

VJEKOSLAV BEVANDA: NOVA ŠESTORKA ZA 20-ak DANA IMENUJE VIJEĆE MINISTARA BiH

Bevanda : Nova šestorka za 20-ak dana imenuje Vijeće ministara BiH

imageVjekoslav Bevanda

..........................................................

Dok se analiziraju razmjeri krize koju će prouzročiti izbacivanje SDA iz vlasti s državne razine, što je započelo smjenom ministara obrane i sigurnosti te zamjenika ministra financija BiH, praktično odmah može početi realizacija imenovanja novih dužnosnika, ali i uspostave posve stabilne parlamentarne većine koja može donositi sve ključne odluke.

Prema procedurama, nakon stranačkih usuglašavanja, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda trebao bi dobiti imena novih državnih ministara, odnosno jednoga zamjenika. Po ranijem dogovoru, novu parlamentarnu većinu umjesto SDA, a takav bi se rasplet trebao događati i na ostalim razinama vlasti, trebao bi činiti Savez za bolju budućnost zajedno sa SDP-om, dok bi druge stranke ostale u istom nacionalnom sastavu i omjeru, odnosno dva HDZ-a bi predstavljala Hrvate, a SNSD i SDS Srbe u vlasti.

Naime, ove stranke imaju zajedno dvije trećine, odnosno 28 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu. Kako su se pak usuglasili SDP i SBB BiH kada su postigli dogovor o novoj koaliciji, novi ministar obrane trebao bi biti Zekerijah Osmić iz SDP-a, novi ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, čelnik SBB-a BiH, dok bi zamjenica ministra financija trebala postati Edita Đapo iz SBB-a. Od tada do danas nije bilo naznaka u moguće promjene kadrovskih rješenja, iako takvo što nije isključeno. Predsjedatelj Bevanda bi trebao sastaviti rješenje o imenovanju novih ljudi u sastav Vijeća ministara BiH, nakon čega bi to imenovanje trebao potvrditi samo Zastupnički dom Parlamenta BiH, ali ne i Dom naroda, kao što je to slučaj sa smjenama dužnosnika.

Novi ministri i zamjenik ministra morali bi prije toga dobiti potrebne potvrde Središnjeg izbornog povjerenstva, odnosno policijske agencije SIPA-e koja treba utvrditi točnost informacija koje kandidati za ministre i zamjenika ministara budu dostavili u obrascu SIP-u. U slučaju ako su dužnosnici nove šestorke ostali kod ranijih prijedloga, onda bi do kraja listopada cijela procedura trebala biti pokrenuta i okončana za sljedećih dvadesetak dana. U međuvremenu će nastaviti raditi Vijeće ministara i donositi vjerojatno samo odluke tehničke naravi bez složenijih točaka dnevnoga reda kako bi se izbjegla politiziranja koja je već potaknuo SDA.

(Večernji)

 

24.10.2012.

SANINO POSLAO PISMO ŠAROVIĆU: "DAJTE NAM OBRAZLOŽENjE"

Sannino poslao pismo  Šaroviću : "Dajte nam obrazloženje"

image

Elektroprenos BiH

..........................................................

Ispred Evropske komisije danas se državnom ministru Mirku Šaroviću pismom obratio Stefano Sannino, generalni direktor Evropske komisije za proširenje. Sannino traži da se Evropskoj komisiji dostavi obrazloženje amandmana Člana 17. novopredloženog Zakona o amandmanima i promjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.

Ovo je član koji predviđa stvaranje zakonske osnove za raspodjelu dioničarske dobiti koju je TRANSCO/Elektroprenos, kompanija za prenos električne energije, ostvarila posljednjih godina. Ta dobit je u ovom trenutku 289 miliona KM: 128 miliona KM profita i 161 milion KM neutrošenih sredstava.

Sannino upozorava da postojeća zakonska regulativa omogućava raspodjelu dobiti tek nakon 10 godina a da bi na osnovu prijedloga izmjena Zakona o kojem je riječ, ova raspodjela mogla početi već od ove godine! To bi, navodi dalje Sannino, moglo ugroziti sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine električnom energijom.

Bio bih Vam zahvalan ako biste mogli dati dalje obrazloženje iza predloženog amandmana Člana 17. Zakona (o amandmanima i promjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH), piše Sannino jer mu izgleda da nova verzija Zakona „stavlja na rizik ispunjenje obaveza operatera prijenosnog sistema“, te predlaže stručnu pomoć evropskih stručnjaka kako bi se izbjeglo kršenje Povelje Energetske zajednice, odnosno kako bi se izbjeglo usvajanje legislative koja bi se mogla smatrati neusaglašenom sa pravnim stečevinama EU-a o električnoj energiji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kojem je Šarović na čelu, predložilo je spomenuti zakon Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Pri tom ne treba izgubiti iz vida da su jedina dva dioničara kompanije za prijenos električne energije Federacija BiH i Republika Srpska (TRANSCO/Elektroprenos).

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio da je tokom susreta predstavnika SDP-a i SNSD-a u subotu, 20. oktobra u Aleksandrovcu kraj Laktaša, bilo riječi i o Elektroprenosu.

SNSD-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Živković jučer je izjavio da će njihov partner s druge strane entitetske linije biti „one partije koje daju bolju ponudu“ te da su SNSD-ovci, vođeni ekonomskim i nacionalnim interesima RS-a u biranju partnera u vlasti, odlučili da povuku inicijativu za smjenu Lagumdžije na osnovu ponuda koje su imali na stolu.

Živković je odbio da objavi sadržaj tih ponuda.

(FTV)

 

24.10.2012.

WILLIAM HAGUE: DOMAĆI POLITIČARI DA URADE SVOJ DIO POSLA

Domaći političari da urade svoj dio posla

imageWilliam Hague u Predsjedništvu BiH

......................................................

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague sastao se danas popodne sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Sastanak je bio zatvoren za medije, a po njegovom okončanju bit će objaljeno saopćenje za medije.

U okviru jednodnevne posjete glavnom gradu BiH, Hague se danas susreo i  sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandkom i  ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Nakon  susreta, Bevanda i Hague su na zajedničkoj konferenciji za medije  istaknuli dobre bilateralne odnose između dvaju zemalja. Hague je  poručio kako jedino jedinstvena i suverena BiH može postati članica  NATO-a i Evropske unije. On je kazao kako Velika Britanija podržava Bih u  ispunjavanju uvjeta za pristupanje EU-u, ali da na putu ka  evroatlantskim itegracijama i domaće vlasti moraju uraditi svoj dio  posla.

Na sastanku sa Lagumdžijom bilo je riječi i o viznoj  liberalizaciji između BiH i Velike Britanije. Šef bh. diplomatije je  nakon sastanka izrazio spremnost bh. vlasti da rade na koracima koji će  dovesti do liberalizacije viznog režima s Velikom Britanijom.

Ministar  vanjskih poslova Velike Britanije razgovarao je danas i sa  predstavnicima udruženja seksualnog nasilja tokom minulog rata u BiH i  predstavio im inicijativu pokrenutu s ciljem prevencije takvih zločina,  ali i pronalaženja i kažnjavanja počinitelja.

(Vijesti.ba/AA)

 

24.10.2012.

FBiH PREUZIMA PENZIONERE OD RS

FBiH preuzima penzionere od RS

imagePenzioneri u FBiH

......................................................

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) uskoro će da preuzme isplatu primanja za penzionere koji su povratnici u FBiH, gdje su penzije stekli prije 30. aprila 1992. godine, a koji su dosad bili na "teretu" Fonda PIO RS.

Rezultat je to dogovora entitetskih fondova, kojim je, prema nekim kalkulacijama, obuhvaćeno do 1.500 penzionera, dok druge procjene govore da ih je mnogo više.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže da će Federalni zavod PIO/MIO da preuzme oko 3.100 korisnika koji su se vratili u FBiH.

"Fond PIO RS će, nakon što Federalni zavod PIO/MIO preuzme korisnike koji su prava ostvarili prije 30. aprila 1992. godine, na godišnjem nivou uštedjeti oko 13 miliona KM", rekao je Rakulj, dodajući da je neophodno početi isplaćivati penzije tamo gdje su ostvarene.

Sa druge strane, Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, naglašava da bi broj penzionera, koji su obuhvaćeni ovim procesom mogao biti veći, ali i manji.

"Operiše se različitim brojevima. Po nekim kalkulacijama, ovim je obuhvaćeno između 1.800 i 3.800 penzionera", naglašava Joksimović.

No, u Federalnom zavodu PIO/MIO kažu da nije riječ o tolikom broju penzionera.

"Cijenimo da će takvih osoba biti maksimalno 1.500", tvrdi Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik Kancelarije za odnose s javnošću u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Prema njegovim riječima, ovaj proces trebalo bi da zaživi uskoro.

"Mi ćemo pozivati penzionere da se prijave kako bi ostvarili ovo pravo, ali imate sigurno one ljude kojima ovo ne odgovara, jer imaju veće mirovine u RS. Oni ne moraju da pređu kod nas, ali ako žele, moći će. Inače, prosječna mirovina u FBiH je 352 marke", ističe Kvesić.

Sav ovaj proces će biti vršen tako što će Federalni zavod PIO/MIO da uputi javni poziv, a Fond PIO RS obavještenje za sve korisnike koji ispunjavaju uslove da podnesu zahtjev u nadležnu poslovnicu.

"Izvršena je elektronska razmjena podataka svih korisnika prava, čime će se uparivanjem podataka o korisnicima prava u oba sistema otkriti dvostruki korisnici prava, koji nemaju zakonsko pravo na to", kažu iz Fonda PIO RS.

Tokom sastanka rukovodstva entitetskih fondova aktuelizovano je i pitanje penzionisanja oficira i podoficira u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH (OS BiH).

Po postojećem Zakonu o službi u OS BiH, penzije pojedinaca bi dostizale i 4.500 KM na mjesečnom nivou, što je 15 prosječnih penzija u RS.

"Treba da pokrenuti inicijativu za izmjenu tog zakona, odnosno da se izbriše poglavlje kojim se omogućava ostvarivanje enormno visokih primanja penzionisanih oficira i podoficira", navode iz Fonda PIO RS.

(Nezavisne)

 

24.10.2012.

SULEJMAN TIHIĆ: OSTANAK ZLATKA LAGUMDžIJE NA SADAŠNjOJ POZICIJI - JAČANjE RS-e

Ostanak Zlatka Lagumdžije na sadašnjoj poziciji - jačanje RS-a

imageSulejman Tihić
.......................................................

Ostanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije na toj poziciji kupljen je jačanjem pozicija Republike Srpske, proizilazi iz današnje izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koju je dao na vanrednoj pres-konferenciji te stranke u Sarajevu.

Pritom je Tihić novinare podsjetio na jučerašnju izjavu Milorada Živkovića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)koja, prema riječima lidera SDA, svjedoči o "ponudi koja jača RS" a koja je dovela do odustajanja od zahtjeva za smjenu Zlatka Lagumdžije.

SNSD, iako pokretač, odustao je jučer od te inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podsjetio je Tihić.

Dan prije, na sjednici Doma naroda je izglasana smjena ministara iz SDA - Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti, Muhameda Ibrahimovića u resoru odbrane i Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija i trezora, što Tihić, kao lider resprektabilne stranke, ne doživljava kao osobni poraz, kako je rekao u odgovoru na novinarsko pitanje, već isključivo kao prevaru, neprincipijelnost onih koji su i uoči sjednice tvrdili da neće podržati smjenu a jesu.

U tom kontekstu je Tihić posebno naglasio ponašanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, odnosno tvrdnje njenog lidera Dragana Čovića uoči sjednice "da će slijediti stavove SNSD-a". Slično se desilo i s Mladenom Bosićem, liderom Srpske demokratske stranke (SDS), kao i s Ognjenom Tadićem, kadrom SDS-a, kazao je lider SDA.

U Vijeću ministara BiH ostat će samo jedan Bošnjak, ustvrdio je na ovoj vanrednoj pres-konferenciji SDA smijenjeni ministar Sadik Ahmetović i dodao da je u resoru sigurnosti u toku primopredaja dužnosti između njega i zamjenika.

Da li će SDA i ubuduće, nakon svih ovih događaja, biti u poziciji ili opoziciji, teško je sad odgovoriti, kaže Sulejman Tihić, jer su "rogovi u vreći" na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, ali SDA će raditi na unaprjeđenju ekonomije u zemlji, zapošljavanju, primjeni  rezultata nedavnih lokalnih izbora i biti za stalni dijalog pa i s onima koji su bili za isključenje njenih kadrova.

Bit će opozicija svemu što je protiv interesa države BiH, zaključio je lider SDA.

Prije vanredne pres-konferencije održana je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su po Tihićevim riječima razmotreni informacija o razrješenju ministara iz te stranke te izvještaj sa sjednice Predstavničkog doma, kada je SNSD odustao od zahtjeva za smjenu ministra Zlatka Lagumdžije, inače lidera  Socijaldemokratske partije BiH.

Članovi Predsjedništva SDA odali su priznanje sad već smijenjenim ministrima za dosadašnji rad u Vijeću ministara, kazao je Tihić i napomenuo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nije rekao nijednu ružnu riječ o tim kadrovima SDA, smijenjenim na inicijativu Lagumdžijine stranke.

(Vijesti.ba/Fena)

 

24.10.2012.

MUAMER ZUKORLIĆ: OTKLONITI NEPRAVDE PREMA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice

Otklonite nepravdu prema IZ

 
Photo: www.rts.rs

Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića da, kako kaže, stave tačku na kršenje Ustava i zakona, otklone nepravdu i IZ tretiraju kao druge verske zajednice u Srbiji

"Pozivam predsednika države Nikolića i premijera Dačića da stave tačku na kršenje Ustava i zakona, da otklone nepravdu i islamsku zajednicu tretiraju kao druge, da decu muslimana tretiraju kao ostalu decu i da im omoguće da pred veroučiteljima koji su validni, kredibilni i stručni pohađaju veronauku", rekao je Zurorlić za B92.

Zukorlić je ocenio da je predsednik Nikolić "imao mnogo koristi" od njegove predizborne retorike u kojoj je na udaru bio predsednik Demokratske stranke Boris Tadić.

"Očekujem za uzvrat poštovanje Ustava i zakona, ja nemam nikakve političke dogovore niti ću ih sanjim ili nekim drugim praviti", dodao je Zukorlić.

Upitan da li u budućnosti postoji mogućnost izmirenja dve islamske zajednice Zukorlić je ocenio da rešavanje tog nejedinstva nije problem izmirenja dve strane nego promena odnosa vlasti prema IZ u pogledu jednakosti prema svim verskim zajednicima u zemlji.

"U slučaju IZ i policija i pravosuđe i tadašnje Ministarstvo vera se uključuju da podele zajednicu dajući grupaciji koja se otcepila 2007. godine registraciju i podršku i objavljuju je kao podobne saradnike vlasti i režima", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, nova islamska zajednica je nastala kao "političko-udbaško-obaveštajni projekat".

Govoreći o najavama da će tabla sa imenom Aćifa Hadžiahmetovića u Novom Pazaru biti uklonjena, Zukorlić je rekao da postoji opasnost da to izazove incidente.

Osvrnuvši se na kandidaturu na predsedničkim izborima u maju, Zukorlić je kazao da je to bio politički čin, a glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici moralni čin.

On je naveo i da je kandidaturom za predsednika pokazao da je moguće da se u Srbiji kandiduje neko ko ne spada u kliše, i napomenuo da je njegova kandidatura bila od velike koristi za Srbiju, bez obzira na to što, kako je rekao, na nesreću Srbije, nije postao predsednik.

 

24.10.2012.

U NOVOM SADU; OSUĐENI NEONACISTI DJECI PREDAJU FIZIČKO

U Novome Sadu

Osuđeni neonacista deci predaje fizičko

 
Photo: Radio 021

Vanja Radosav, član zabranjene neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koji je pravosnažno osuđen za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, odnedavno je zaposlen kao profesor fizičkog vaspitanja u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić", upozorava Antifašistička akcija Novog Sada, a prenosi Radio 021

Kako se navodi u saopštenju, nejasno je zbog čega državni organi zapošljavaju neonaciste tamo gde mogu da naprave najveću štetu.

"Sa kojim ciljem, u vreme kada nezaposlenost u Srbiji dostiže najveću stopu i stotine hiljada mladih i stručnih ljudi ne dobija posao, država zapošljava aktivistu zabranjene desničarske organizacije? Kako sa decom može da radi neko ko obožava Hitlera i Rudolfa Hesa i šta on može da nauči decu u školi osim da mrze?", pitaju se novosadski antifašisti, a prenosi Radio 021.

Direktor škole Nebojša Bulatović kaže za Radio 021 da Radosav nije neonacista, kao i da ima papire iz MUP-a da nikad nije osuđivan, iako je pravosnažnom presudom iz 2008. godine osuđen na četiri meseca uslovne kazne.

"Ne, on nije osuđivan i on nije neonacista. Kolega je prilikom zasnivanja radnog odnosa doneo dokumentaciju da nije sudski kažnjavan i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Tako da te informacije nisu tačne - niti je osuđivan, niti je neonacista. On čak nije ni član tog Nacionalnog stroja", navodi direktor škole.

Međutim, portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić-Jokić kaže za 021 da Radosav, iako po zakonu dve godine nakon postupka provere ima pravo na rehabilitaciju svog krivičnog dela, do danas nije rehabilitivan u Sudu. Prema njenim rečima, policija ima zakonsko pravo da posle tog roka izbriše njegovo krivično delo, ali u dokumentima neophodnim za zaposlenje i u tom slučaju mora pisati da je lice osuđivano, ali da je uslovna osuda obrisana.

"On je pravosnažno osuđen 2008. godine, nakon čega po zakonu mora da prođe dve godine provere da li je sklon ponavljanju krivičnog dela. Nakon tog perioda, mora da prođe još dve godine kako bi osuđeno lice tražilo brisanje osude, ali u našoj dokumentaciji toga nema. U svakom slučaju, čak i u slučaju da policija obriše njegovo krivično delo, u njegovom dosijeu koji se prilaže pri zaposlenju mora da stoji da je bio osuđen", kaže ona.

Načelnik pokrajinske prosvetne inspekcije Dragan Grahovac kaže za 021 da je poslao dopis gradskoj inspekciji da izvrše istragu o zaposlenju Radosava. Glavna gradska prosvetna inspektorka Ljubica Srđanov kaže da pravni problem pri zaposlenju prosvetnih radnika sa krivičnim dosijeom ne postoji ukoliko je lice dobilo samo uslovnu kaznu i to ispod šest meseci.

Prema njenim rečima, inspekciji su vezane ruke, a direktor može da pokrene disciplinski postupak tek ukoliko se pojave jasne indicije da zaposleni ponavlja svoje krivično delo u samoj školi, bez obzira na to čime se on bavi u svoje slobodno vreme.

"Zakon zabranjuje zapošljavanje prosvetnih radnika koji su osuđivani, ali postoji odredba koja kaže da se to odnosi samo na one koji su osuđeni bezuslovno i one čija je uslovna kazna određena na preko šest meseci. Ako je kazna bila uslovna, u trajanju od četiri meseca, jedino što direktor može da uradi je da pokrene disciplinski postupak ukoliko zaposleni ponavlja krivično delo u samoj školi", kaže ona za Novosadski informativni portal.

Vanja Radosav je, inače, sin proslavljenog fudbalera Vojvodine i profesora DIF-a Radivoja Mike Radosava i, pre zaposlenja u Ekonomskoj školi, prvi posao po završetku istog fakulteta našao je u očevoj školi fudbala "Vojvodina RMR", navodi se u tekstu na portalu Radio 021.

 

24.10.2012.

PRIRODNA ALBANIJA U NATPRIRODNOJ VELIČINI

Dušan T. Bataković, poslednji bastion odbrane Kosova

Prirodna Albanija u natprirodnoj veličini

 
Ganjaj tu hipnozu sa Prirodnom Albanijom: Tadić pozdravlja Batakovićevu tlapnju
Ganjaj tu hipnozu sa Prirodnom Albanijom: Tadić pozdravlja Batakovićevu tlapnju
Photo: Nenad Milošević

Oglasio se ambasador Srbije, Kosova i Metohije u Parizu Dušan T. Bataković, sav uspaničen u Blicu, da priprostom puku zaokupljenom golim opstankom priopći - “Projekat velike Albanije je već daleko odmakao!” Njegova ekselencija, sa ugodne geografske distance, iz Grada svetlosti, bolje razume naše nevolje i francuskom nadnadnom pameću sugeriše da je valjda trebalo podržati Miloševića i njegov lokalni konačni projekat

A od princeze... Mikser: Ekselencija daruje ekselenciju
Photo: Stock

Uvodeći nas u pakao Batakovićevog uma, Blic raspamećeno prezentira sagovornika kao “vrsnog poznavaoca kosovskog problema, autora na desetine knjiga o Kosovu, istoričara međunarodne reputacije, doktora pariske Sorbone i ambasadora Srbije u Francuskoj”, ali i ambasadora Srbije u Kanadi od 2007. do 2009. godine (ali tamo, predaleko od Kosova i još dalje od Metohije, bilo mu je  hladno i depresivno pa je tražio, i dobio, premeštaj), još ranije, od 2001. do 2005, ambasador u dovoljno toploj i pravoslavnoj Atini.

Promovišući svoju novu knjigu “Kosovska drama Srbije. Istorijska perspektiva” ne toliko zbog Kosova koliko zbog autorskog honorara (pogledati zvanični sajt njegove ekselencije  koji liči na sajt kakve izdavačke kuće), Dušan Bataković je na vreme upozorio: “Prirodna Albanija je drugo ime za veliku Albaniju, i to je projekat koji već duži niz godina ima značajnu podršku albanske elite u svim državama gde žive Albanci, a koji se, kako je najavljeno, postepeno ostvaruje”.

Umesto rastuće nezaposlenosti, kolosalnih pljački, političkog kriminala pod okriljem Demokratske stranke i drugih trivijalija ovdašnjih, Bataković na perfektnom francuskom nameće goruću temu, kao da već nije rabljena preko svake mere: “Mislim da bi naša štampa, i javnost uopšte, trebalo sa mnogo više pozornosti i interesovanja da prate ovaj proces koji je već daleko odmakao, a koji suštinski ugrožava naše vitalne nacionalne interese, narušava regionalnu stabilnost i ozbiljno ugrožava krhku stabilnost na Balkanu. To vam kažem samo kao istoričar koji se kosovskom dramom bavi već četvrtu deceniju u kontinuitetu", nipošto kao ambasador Srbije u Parizu”.

Objašnjavajući uzroke koji su najviše doprineli “kosovskoj drami”, više od Balkanskog Kasapina (Slobodana Miloševića), Batakovića je dojmila “poluvekovna dominacija titotizma” kao uzroka svih zala. Ništa velikosrpsko nasilje po jugoslovenskim republikama, ništa raseljavanje Albanaca 1999. godine, ništa desetogodišnji beogradski teror pre toga, ništa gnusni i masovni ratni zločini, ništa sekundarne i tercijalne grobnice, već “neokomunistički način u rešavanju kosovoskog pitanja koji je diskreditovao Srbiju”, kako Bataković eufemizira govoreći o divljačkom i profašističkom nacionalizmu, jedinoj političkoj tekovini post-đinđićevske Srbije.

Pariz je kudikamo topliji: Jeremić i Bataković o globalnom otopljavanju
Photo: FoNet

Skromno predstavljajući svoj uradak, Bataković je naglasio da to nije bila, tamo-neka čobanska potreba: “Osećala se naučna potreba da se jednom sveobuhvatnom studijom obuhvati celina kosovske drame, i to posebno njene dominantne, srpske dimenzije, nasuprot seriji jednostrano koncipiranih knjiga na engleskom govornom području koje hiljadugodišnju povest središnjih oblasti stare Srbije tretiraju isključivo kao deo albanskog pitanja.

Onima kojima se Batakovićeva naučna studija čini kao kapitalna tlapnja našeg ograničenog vremena i još ograničenijih resursa, autor i diplomata poručuju: “Velika je ideološka zabluda da je kosovska legenda naša velika iluzija. Kosovskom junaštvu Srba i oslobodilačkim tradicijama kosovske epike, prepune bola, gneva i težnje za slobodom, divio se, do pojave komunista, čitav evropski naučni, kulturni i politički svet. One su, i tu je bilo složno zapadno javno mišljenje na početku XX veka, pretvorene u trijumf velikom pobedom u Kumanovskoj bici. Nimalo slučajno, Srbija je vojnu kapitulaciju u ratu za Kosovo u junu 1999. bila primorana da potpiše upravo u Kumanovu”, rekao je i rastočio masonsko-vatikansku ujdurmu pronicljivi i zimogrožljivi Bataković, inače predstavnik Manjeg zla u Srbiji.

Prirodna Albanija je pred vratima: I Palata Albanija postaje sumnjiva posle Batakovićeve naučne studije
Photo: Stock

Na kraju, boreći se sa šizofrenijom koju stvaraju mnogobrojne funkcije, Batakovića je obuzeo istoričar u njemu: “Kao istoričar, znam da savremena politika malo uvažava istorijske pouke, a u našem narodu se sećanje svelo na nekoliko poslednjih godina. Mi prolazimo kroz veliku krizu identiteta, uzdrmani u temelju negativnim aspektima jugoslavizma i titoizma. Vraćanje proverenim vrednostima koje nudi naša baština, prozračenim modernim senzibilitetom, veliki su zadatak naše elite”, završio je Svilanovićev diplomata, ne spominjući šta o svemu tome misli ambasador Bataković, godinama pod opsadom zapadnjačkih revizionista.

Polazeći od pretpostavke da se niste dovoljno napojili Batakovićevom pariskom vizijom i misijom u spašavanju Kosova, dakako i Metohije, od kandži Prirodne Albanije (a sumnjiva je i Palata “Albanija”), izdvajamo nekoliko kapitalnih dela našeg istoričara, diplomate i političkog savetnika Borisa Tadića (baš ga je lepo savetovao, sad se odlično vidi):

Dečansko pitanje (The Dečani Question), Belgrade: Historical Institute-Prosveta 1989.

Kosovo i Metohija u srpsko-arbanaškim odnosima (Kosovo and Metohija in Serb-Albanian Relations), Priština: Jedinstvo 1991.

The Kosovo Chronicles, Belgrade: Plato Books 1992.

Kosovo. La spirale de la haine, Lausanne: L'Age d'Homme 1993.

Kosovo. Un conflit sans fin? Lausanne: L'Age d'Homme 2008.

Serbia's Kosovo Drama. A Historical Perspective, Belgrade, Čigoja Štampa, 2012.

Kosovo and Metohija. Living in the Enclave, Institute for Balkan Studies, SASA, Belgrade 2007.

 

24.10.2012.

TAJNI VOJNI SUDOVI U SRBIJI

Osmi putnik u civilnom pravosuđu

Tajni vojni sudovi Srbije

 
Photo: Stock

Za vreme rata, prvo sam bio Vojni tužilac u Beogradu, a pred kraj rata i Vojni tužilac na Kosovu, u Prištini. Zbog sukoba sa ratnim zločincima i organima vojne bezbednosti i Centra Državne bezbednosti Srbije u Prištini, kada su mi fizički, uz pretnje repetiranim oružjem, oduzeli 17 oformljenih krivično-pravnih predmeta, tražio sam da budem razrešen od obe te dužnosti. Haškim  istražiteljima, a potom i  Tribunalu, kao i u 10 krivičnih prijava za ratne zločine, saopštio sam razloge zbog kojih sam u četiri navrata zahtevao da budem razrešen od tužilačke dužnosti, te svedočio o brojnim, masovnim i sistemskim zločinima srbijanskih oficira i pripadnika vojne bezbednosti, ne samo na Kosovu i Metohiji nego i na prostorima ondašnje SFRJ

1. Prosečno informisani građani Srbije, čak i većina pravnika, već dugo, bezrazložno tuguju, zbog navodnog prestanka rada vojnih sudova. U stvarnosti, vojni sudovi su, po broju sudija, sudskih veća i administrativnog osoblja, 3 do 5 puta uvećani, a deluju kao nekakvi tajni sudovi sa nazivima “Vojna odeljenja” u redovnim (civilnim) sudovima, ranije u okružnim a sada višim sudovima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Iako je Srbija ostala bez Kosova, svako od tri, gotovo tajna “Vojna odeljenja” znatno je veće od ranijeg Vojnog suda u Beogradu ili Vojnog suda u Nišu.

Kao važni, potpuno kontrolisani delovi (“pravosudne ispostave”) Vojske Srbije i njenih bernijevskih tajnih službi, “vojna odeljenja” sude na isti način kako su vojni sudovi sudili od 1945. godine.

2. Počev od 1991. godine, raniji vojni sudovi, sadašnja tajna “vojna odeljenja”, kao i tajna tzv. vojna tužilaštva koja pred njima postupaju, uglavnom su formirana, kadrovski  popunjavana i u svemu su postupala po nalozima vojnih tajnih službi.

Iole upućenim  u pravila krivičnog postupka, dovoljno je reći da su sve pretkrivične radnje i gotovo sve istražne radnje (otkrivanje počinilaca, njihovo identifikovanje, krivično gonjenje i pribavljanje dokaza), u svim postupcima pred vojnim sudovima, sve do11. jula 2002. godine, vršili organi bezbednosti Vojske Jugoslavije, dakle tajna, politička policija u vojsci.

Pod pritiscima demokratski uređenih  država, a  radi stvaranja pretpostavki za koliko-toliko zakonit rad u vojnom pravosuđu, danom stupanja na snagu Zakona o bezbednosti SRJ - "Službeni list SRJ" broj 37/2002 , po odredbi člana 61. toga zakona, prestala je da  važi odredba član 52. stav 2. tačka 3. Zakona o vojnim sudovima u delu kojim se  određuje (uređuje) da poslove i ovlašćenja organa unutrašnjih poslova vrše organi bezbednosti Vojske Jugoslavije. Od  tada, vojna bezbednost  te poslove vrši “samo” preko Vojne policije.

Photo: Stock

Uprkos zakonu i praksi demokratski uređenih država, Vojska Srbije i njene berijevske tajne službe, kao “stubovi srpske državnosti”, u svojim kandžama još žešće stiskaju tajna “vojna odeljenja” jer time čuvaju sebe i/ili svoje nadređene od krivične odgovornosti  za brojne masovne zločine širom bivše Jugoslavije (iako ta odgovornost po konvencijama ne zastareva), kao i za sistemske pljačke i druga teška krivična dela.

3. Zakon o vojnim sudovima ("Službeni list SRJ", broj 11/95,1/96,74/99,3/2002,37/2002), prestao je da važi 31. decembra 2004. godine, po odredbi člana 7. Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i Vojnog pravobranilaštva na organe država članica - "Službeni list SCG", broj 55/2004 od 19. novembra 2004. godine.

Na osnovu člana 6. ovoga zakona, Savet ministara doneo je Uredbu o načinu i postupku predaje predmeta, stvari i lica od strane vojnih sudova, vojnih tužilaštava i Vojne ustanove za izvršenje krivičnih sankcija organima država članica ( "Službeni list SCG", broj 62/2004  od 24. decembra 2004. godine).

Republika Srbija je na svoje organe preuzela nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i Vojnog pravobranilaštva Zakonom o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i Vojnog pravobranilaštva - "Službeni glasnik RS", broj 137/2004 od 24. decembra 2004. godine. Po članu 13. taj je zakon stupio na snagu 1. januara 2005. godine.

4. Od ovog dana umesto  dva mala vojna suda (u Beogradu i Nišu) u smanjenoj Srbiji (bez Kosova) postupaju tri velika tajna vojna odeljenja.

Skriveni iza paravana redovnog, civilnog (navodno reformisanog i demokratski ustrojenog i konstituisanog) suda, Berijina služinčad iz tajnih vojnih odeljenja (i sudova i tužilaštava), sude kao i svih dosadašnjih 60 godina. U praksi, uprkos ustavnoj proklamacij o nezavisnosti i zakonitosti u radu, tajna vojna odeljenja, jednako kao ni raniji vojni sudovi, niti su nezavisni, niti sude po zakonu.

5. U svakom iole ozbiljnijem procesu tajna vojna odeljenja, kao i raniji vojni sudovi, i sude i presuđuju po direktivama izvršne vlasti, pre svega tzv. vrhovne komande, ministra odbrane (ranije saveznog sekretara), načelnika Generalštaba, a sve preko tajnih službi i njihovih služinčadi u tajnim vojnim odeljenjima. Još su drastičniji pritisci na vojna tužilaštva kao organe krivičnog gonjenja. U velikom broju slučajeva, oni su onemogućavani da krivično gone učinioce teških krivičnih dela, a prisiljavani da gone nevine pripadnike vojske i/ili druge građane, izmišljanjem krivičnih dela i montiranjem sudskih postupaka.

Photo: Stock

Organi vojne bezbednosti, po direktivama vrha vlasi i vojnog vrha, sprovodili su potpun nadzor nad sveukupnom organizacijom, kadrovskom popunom (izbor, smenjivanje, udaljenje i razrešenje vojnih sudija i tužilaca, osobito na rukovodećim, čelnim položajima), kao i sveukupnim  radom organa vojnog pravosuđa.

6. U praksi, organi vojne bezbednosti su, mimo zakona, selektirali i počinioce najtežih krivčnih dela, te odlučivali protiv koga će podneti, a protiv koga neće podneti krivičnu prijavu, tj. ko će a ko neće biti krivično gonjen, protiv koga će se sprovesti postupak, te i kako će se okončati i presuditi. Može se reći da su, u svakom ozbiljnijem predmetu vojnih sudova, stvarno odlučivali organi vojne bezbednosti, a ne organi vojnog pravosuđa. Organi vojnog pravosuđa bili su maska za bezakonje i zloupotrebe organa vojne bezbednosti i vojnog vrha u zemlji. Organi vojne bezbednosti, nažalost, iako „tajna, politička policija“, po zakonu su bili nadležni (imali su dužnost i pravo) da otkrivaju i prijavljuju počinioce krivičnih dela. Ne samo da to nisu radili, nego su kriminalce i zločince čak i prikrivali i štitili od krivičnog progona, ako bi ovi, kojim slučajem i dopali  u "ruke pravde". Organi vojne bezbednosti su kriminalcima i kriminalnim skupinama, ucenjujući ih, davali legitimacije i značke pripadnika tajnih službi, oslobađali ubice daljeg izdžavanja zatvorskih kazni, organizovali ih, prisiljavali i predvodili na izvršenje najtežih krivičnih dela širom bivše Jugoslavije, čak i u kafićima uže Srbije.

7. Početkom 1995. godine postavljen sam za zamenika Vojnog tužioca u Beogradu. Ubrzo, već 28. juna, zbog pokušaja pukovnika Đurađa Savića i drugih iz Odeljenja bezbednosti Ministarstva odbrane, da me prisile da potpišem izjavu o saradnji, te nakon što sam tom prilikom, i od njih i svojih šefova, saznao koje su sve sudije i tužioci  iz vojnog pravosuđa saradnici tajnih službi, a da bih izbegao i pretnje zločinaca iz Uprave vojne bezbednosti, tražio sam da budem razrešen od tužilačke dužnosti i nastavio sam da radim u Krivčnom odeljenju Vrhovnog vojnog suda, kao stručni saradnik.

Tamo sam, iz vrha piramide, sagledao svu trulost kompletnog vojnog pravosuđa. Iako nikad nije radio u bilo kojem vojnom sudu, Miloš Gojković je postao general i predsednik Vrhovnog vojnog suda kada  je prvi put ušao u sud. Tako je hteo i odlučio Milošev zet Zoran Todorović Kundak. Na svim rukovodećim dužnostima u pravosuđu bili su službini satrapi. Kada sam Gojkoviću predočio slučajeve teških povreda zakona koje su uporno, uprkos upozorenja, činili sudije Miladinović i Španović, shvatio sam da ih zapravo on podržava u bezakonju, i to u žalbenom, drugostepenom postupku.

8. Za vreme rata, prvo sam bio Vojni tužilac u Beogradu, a pred kraj rata i Vojni tužilac na Kosovu, u Prištini. Zbog sukoba sa ratnim zločincima i organima vojne bezbednosti i Centra Državne bezbednosti Srbije u Prištini, kada su mi fizički, uz pretnje repetiranim oružjem, oduzeli 17 oformljenih krivično-pravnih predmeta, tražio sam da budem razrešen od obe te dužnosti.

Photo: Stock

Haškim  istražiteljima, a potom i  Tribunalu, kao i u 10 krivičnih prijava za ratne zločine, saopštio sam razloge zbog kojih sam u četiri navrata zahtevao da budem razrešen od tužilačke dužnosti, te svedočio o brojnim, masovnim i sistemskim zločinima srbijanskih oficira i pripadnika vojne bezbednosti, ne samo na Kosovu i Metohiji nego i na prostorima ondašnje SFRJ.

9. Svedočio sam javno, bez skrivanja identiteta. Svedočio sam i o tome kako su pojedini vojni tužioci i vojne sudije sudelovali u prikrivanju zločina i zločinaca, a neki čak sudelovali u masovnim ubijanjima nesrba u Vukovaru, a sada su čak predsednici (žalbenog, drugostepenog, sudećeg) veća za ratne zločine u Apelacionom sudu u Beogradu. D M, koji je radni vek utrošio prateći i snimajući (tonski i video) montirana tzv. sudenja  iz takozvane “ćorave sobe”, sada je instaliran za člana sudskog veća u suđenjima iole važnijim za vojne i civilne tajne službe.

10. Demonstrirajući nadmoć nad demokratskom Srbijom, vojne službe bezbednosti  su gotovo javno uništile preko 17.000 dokumenata i drugih dokaza ratnih zločina širom Jugoslavije.

U Odeljenju za propise Pravne uprave Ministarstva odbrane, na uništavanju važnih dokaza o počinjenim zločinima i drugim krivično kažnjivim delima “instalirana” su dvojica operativnih radnika tajnih službi, koji nikada pre nisu radili na pravnim poslovima, a kamoli na izradi propisa. Pismeno sam zahtevao od ondašnjeg ministra odbrane da ih udalji iz službe, a zahtevao sam i raspravljanje njihove krivične odgovornosti.

11. Dvojicu svojih satrapa, kao kandidate Opšte sednice Vrhovnog kasacionog suda, Vojna bezbednost je instalirala u Ustavni sud Srbije. Za jednoga od njih, Ustavnom sudu i gotovo svim drugim, pravosudnim i državnim organima, u februaru prošle godine, dostavljeni su dokazi o sudelovanju u kidnapovanju trojice albanskih advokata i iznudi otkupnine od porodice za jednog od kidnapovanih. Ni video i audi snimci Euleksa, uz druge dokaze, nisu dovoljni  makar za javnu reakciju na tako teške i javno iskazane optužbe. Bez obzira na sve, ipak se radi o Ustavnom sudu (i Kasacionom) sudu Srbije.

Ako je instaliranje takvih moguće u Ustavnom sudu i to preko Opšte sednice Kasacionog  suda, te ako oni još uvek “rade u Ustavnom sudu”, šta su sve tajne službe učinile u tajnim vojnim odeljenjima.

12. Jedinstvena je prilika da se u  kontekstu reforme (popravke) nakazno sprovedene reforme srpskog pravosuđa, najpažljivije ispitaju i tri velika tajna vojna odeljenja.

Uz dobro poznate (subjektivno-objektivne) razloge reizbora sudija i tužilaca, kao i “reformu reforme” pravosudnog sistema, postoje dodatni, specifični, gotovo nesporni  i/ili lako dokazivi pravni i životni razlozi za reizbor sudija  i tužilaca u tajnim vojnim odeljenjima.

Photo: Stock

Udaljavanje službenika i saradnika tajnih službi iz tajnih vojnih odeljenja, osobito  sa rukovodećih dužnosti u tajnim sudskim odeljenjima i tužilaštvima koja pred njima postupaju.

Valjda čak ni u srbijanskim tajnim vojnim odeljenjima, ne mogu suditi niti tužiti, oni službini satrapi koji su sudelovali u izvršenju teških ratnih zločina i/ili, u najmanjem, nisu prijavili a kamoli procesuirali naredbodavce i izvršioce.

13. Sudelovanje u izvršenju zločina, prikrivanje zločinaca, uništavanje tragova zločina, neprijavljivanje masovnih ubijanja, progona i drugih zločina, razlog su ćutanja Vrhovnog vojnog tužioca generala Obrenčevića, pukovnika Obrada i Miladina Papića, Nemanje Vukotića, Radenka Miladinovića, Veljka Milića, Bata Samardžića, Zorana Đokića i mnogih drugih, o čijem sam radu svedočio i javno govorio i pisao u medijima.

14. O predsedniku Vojnog suda u Beogradu i haškom svedoku odbrane Radomiru Gojoviću “omalenom, vižljastom i visprenom” zuleru-mitraljescu, kojeg je Ojdanić, prepoznavši ga  kao svog klasića iz sarajevske podoficirske škole, učinio generalom pravne službe, ponovo ću pisati, ako ga ni reformisano tajno vojno tužilaštvo ne bude krivično gonilo za davno podnijetu krivičnu prijavu, kada je ceo kolektiv Pravne uprave (preko 20 tzv. pravnika), preteći im da će ih izbaciti  iz vojne službe, prisiljavao da sa porodicama, “prvi izađu na glasanje, glasaju za Miloševića i odmah dođu kod njegovog  zamenika pukovnika Mihajlova i pismeno ga obavest da su glasali, jer je tako naredio Vrhovni savet odbrane, kao Vrhovna komanda”.

*Autor je potpukovnik pravne službe Vojske Jugoslavije, u penziji

 

24.10.2012.

TOMISLAV NIKOLIĆ GOVORI KAO RADOVAN KARADžIĆ

Predsjednik Srbije ponovo diže tenzije

Nikolić govori kao Radovan Karadžić

 
Sve je to plod nesporazuma: Tomislav Nikolić, zabrinut za BiH
Sve je to plod nesporazuma: Tomislav Nikolić, zabrinut za BiH
Photo: BETA

............................................................

Još uvijek se nisu stišale reakcije zbog izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid, a sa Andrićevog venca u Beogradu je stigla nova provokacija. Naslanjajući se na kontemplacije Milorada Dodika da će BiH prestati da postoji kao država, Nikolić je izjavio da “Bosna polako nestaje pred našim očima”

Reagujući na istup zvaničnog Beograda, predsjednik Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, otkazao je trojni sastanak u Turskoj sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Turske Abdulahom Gulom. Izetbegović je uputio Nikoliću otvoreno pismo, u kojem poručuje da je BiH suverena, nezavisna i međunarodno priznata država te da kao takva neće nestati "ni brzo, ni polako".

"Polako, svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević i Šešelj i Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze i doći će na red pred sudovima. Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela", poručio je Izetbegović.

Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate: Bakir Izetbegović
Photo: Stock

............................................................................

On je podsetio Nikolića da njegova izjava podsjeća na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će „BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati“, izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na BiH oktobra 1991.

Izetbegović se osvrnuo i na Nikolićeve prethodne izjave o genocidu u Srebrenici: "Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke. Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate."

Predsjednik trojnog Predsjedništva poručio je Nikoliću da "svojim nekorektnim istupima" ne može dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali je dodao da predsjednik Srbije time nanosi "nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, te započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji".

"Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao 'srpskom gradu', sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se s istinom o događajima iz bliske prošlosti", navodi se u pismu Bakira Izetbegovića.

Ubrzo je uslijedio i pismeni odgovor iz Nikolićevog Kabineta, u kojem se tvrdi da je Izetbegovićeva odluka da otkaže sudjelovanje na trilateralnom susretu "plod nesporazuma, obzirom da sastanak nikada nije ni bio dogovoren".

U saopćenju se, među ostalim, navodi i da se Nikolićeva izjava kako "BiH  nestaje pred našim očima" ne može tumačiti drukčije "osim kao izraz  njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcioniranja institucija države BiH,  što je nepodijeljeno mišljenje cijele međunarodne zajednice".

"Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Daytonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta", istaknuo je  Nikolić krajem prošle sedmice u intervjuu makedonskoj televiziji Sitel,  uz ocjenu da ta država BiH ne funkcionira i da "polako nestaje pred  našim očima".

Kako je izvijestila državna agencija Tanjug,Nikolić je poručio da "nije Srbija ta koja će pogaziti Bosnu i Hercegovinu".

 

24.10.2012.

ŠUMSKI DANI NA SAJMU KNjIGA

Druga strana književne fešte

Šumski dani na Sajmu knjiga

 
Photo: Paulina Janusz

Umesto da sedam dana beogradskog Sajma knjiga iskoriste za prijatnu šetnju među štandovima, kupovinu po sniženim cenama i druženje sa, na primer, Damirom Avdićem, reporteri e-Novina podlegli su mazohističkom porivu te su odlučili da zavire na mračni deo pratećeg programa. Tako ćete, umesto top liste najboljih naslova koje možete pazariti, na vašem omiljenom portalu saznati šta traži metla na tribini na kojoj se, po receptu Koste Čavoškog, otkriva „druga strana o srebreničkom genocidu“; Emir Kusturica ekskluzivno objašnjava  zašto je plakala višegradska devojčica, Rajko Vasić kontemplira o deficitu mentalnih proteza, a biograf Milorada Dodika otkriva šta je radio tokom dugih noći sa prvim čovekom Republike Srpske...

PONEDELJAK: Vest da manji bh. entitet učestvuje kao gostujući izlagač na najvećem festivalu knjiga u Beogradu nije nova. Među štandovima zemalja sveta, od susedne Hrvatske, preko Irana, do Rusije, ugnjezdila se tako i Karadžićeva tvorevina koja je metastazirala u nekoliko izlagačkih prostora izdavača iz Srpske. Prvi nas je dočekao već u Hali 2, u predvorju glavnog sajamskog prostora. Štand Udruženih izdavača RS nudi obilje literature za pošteno srpsko čeljade: duhovne poruke vladike Grigorija, geopolitičke teorije zavere, slikovnice za najmlađe i, konačno, istorijske fantazmagorija sa otužnim mirisom Jovana Deretića („Serbi, narod i rasa“). U prvom redu pulta, blizu ruke, a još bliže srcu, kočoperi se potencijalni bestseler „Dodik, guardian of Srpska“ Milana Ljepojevića. Autor je, čitamo na koricama, „vrlo rečito, argumentovano, bez mržnje i pristrasnosti” dokumentovao neistine koje su pratile put The Presidenta (zar ga, put, ne Predsednika, više ne prate ili je Milan britkim sečivom Istine posekao Himeru Obmana?). Tu je i još jedan dragulj od istog pisca: “Oslobađajuća preSUDa za Dodika”, cena literarne odbrene je prava sitnica, oko 400 RSD (blizu četiri evra), ali uspevamo da se odupremo iskušenju i zadržimo novac u buđelarima, neki drugi dan, sutra možda, kada će i sam autor doći na sajam da predstavi svoje pisano čedo.

Metla sa drškom od genocidnog drveta

Pomenusmo već metastaze šumske misli. Jedna od njih je i “Istorijski projekat Srebrenica”. Reč je o tribini na kojoj ćemo, uz još šestoro prisutnih (tu je nekoliko penzionera, očigledno redovnih posetilaca ovakvih događaja, stariji gospodin koji neodoljivo podseća na Luku, Karadžićevog brata, na koncu utvrdismo da je sve ostalo samo na fizičkoj sličnosti, i jedna monahinja) čuti još jedno izlaganje o lažnom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, zapadnim silama koje koriste događaj iz '95. da bi ostvarile svoje kolonijalističke težnje, a sve ćemo to zaprašiti teorijom o mlaznim avionima koji nas besomučno truju iz zraka…

Photo: Paulina Janusz

Razgovor će upotpuniti i bizarni mizanscen u sali "Beogradski sajam":  jedno mesto je namenjeno i Nataši Kandić, a u njenom odsustvu ("Uredno  smo je pozvali", vele organizatori) ostavljena je tabla sa njenom  fotografijom i porukom: “Želite li da vam ova žena piše istoriju?” Na  njenom mestu je i metla (nije bez drške),a na pitanje jedne gospođe iz  publike, čemu to, izvesni Stefan Karganović, organizator ovog cirkusa  odgovara: “Znate čije je prevozno sredstvo metla”, nakon čega sledi  obostrani smeh.

- Vas dvoje ste zajedno?, pita oniži, proćelavi čovečuljak na tečnom srpskom sa blagim američkim naglaskom i rukama punim nekakvih knjiga. Nekoliko minuta kasnije saznaćemo da se zove Stefan Karganović i da je predsednik udruženja "Istorijski projekat Srebrenica".

Odgovaramo potvrdno.

- A, je l' čitate zajedno?, kaže i jezovito se nasmeje, pružajući nam publikaciju "Srebrenica, falsifikovanje istorije”, u kojoj je, između ostalih, svoj  doprinos dala vedeta beogradskog Filološkog fakulteta i javni simpatizer Dveri  srpskih, Milo Lompar. Saznajemo da je publikacija izašla u saradnji sa  "Pečatom" Milorada Vučelića, najvećeg levičara među misliocima fašizma,  da je zabranjena na sarajevskom Sajmu knjiga, ali da je stigla do ruku  desetina hiljada ljudi (?!). Ne znamo koliko je ruku došlo u posed drugog bisera pitoresknog imena "Srpske žrtve Srebrenice", koja je, veli nam Karganović, "za razliku od žrtava one druge strane, koje mi ne negiramo uopšte, bazirana na dokumentima".

Srebrenica je, čujemo od Aleksandra Pavića, nekakvog politikologa i odojčeta "Novog standarda", "bila instrument za ovladavanje prostorom bivše Jugoslavije radi kontrole najbitnijeg i najsnažnijeg faktora - a to je Srbija i srpski narod". Na Pavićeve geopolitičke konstrukcije o povezanosti Srebrenice, Libije, Sirije i naftnih bušotina, nadovezao se zaboravljeni Nikola Vrzić, nekadašnji novinar NIN-a i teoretičar "trećeg metka" u slučaju ubistva Zorana Đinđića. Kako je metak u međuvremenu postao ono što je sve vreme i bio - ćorak, Vrzić se prekvalifikovao u stručnjaka za Wikileaks i - Rekom, koji nam je na Sajmu predstavio kao neku vrstu distopijskog naddržavnog organa koji će zavirivati u arhive tajnih službi i saurosnkim okom upravljati medijskim prostorom.

Nejasno je, međutim, čemu potreba za ovim potonjim, pošto je, objašnjava nam Biljana Đorović, autorka radio emisije "Atlantis" (na kojoj se, kako kaže, pričalo često o drugoj strani Srebrenice; koliko strana i hipotenuza ima likvidacija osam hiljada ljudi, ostalo je nerazjašnjeno, slušajte "Atlantis"), "istina iz medija proterana":

"Ja mislim da su ljudi hipnotisani, da žive u nekom zombiziranom izdanju i da ne znaju šta se dešava. Da li im je tako lakše, dok gledaju sve to što nam sramno serviraju televizije širom sveta, dok se oduzima ljudima pravo na život - dovoljno je pogledati u nebo, jer nas svakodnevno zaprašuju avionima iz kojih izbacuju tone teškoh metala i otrova."

Ustadosmo zombizirani čim je Biljana okončala besedu, ni ne usudivši se da pitamo zašto nema bloka "Pitanja i odgovori". Nisu teški metali, ali loše pada na želudac.

Priča sa srećnim krajem

Sledeći trag naših malopređašnjih domaćina, Stefana K. i Biljane Đ., pohitasmo ka konferencijskoj sali Hale 4, gde je u podne zakazano svečano otvaranje nastupa Republike Srpske na Sajmu knjiga, a otvoriće ga prva glava manjeg entiteta lično uz "našeg svetskog režisera sa Mokre Gore". Sala je dobro popunjena, prazna su tek mesta u dnu sale. Već je pristigla delegacija u mantijama, za njih sedišta u prvim redovima, u kutu nekoliko devojaka svečano odevenih, ispred svake mikrofon, jedna sa akustičnom gitarom, biće svirke, šta li je prikladno u ovom svečanom trenutku, tu je i čika Ršum, nenametljivo posmatra sa strane, dva su mesta u prvom redu obeležena ceduljicama "rezervisano", naslućuje se za koga. Dvojac kasni desetak minuta, taman da se blago podigne tenzija među novinarima BN, Srne i RTRS, pretpostavljamo da je tu i "Glas Srpske". Kad se ocvala teta iz protokola, u brodo haljini sa dubokim prorezom na leđima, uskomeša, znamo da je klimaks blizu.

"Stiže predsjednik", razabiremo kroz žamor. I doista, ulaze Predsednik i Neimar. Prvi u svečanom odelu, sa kravatom, nema opuštanja, stilom se brani entitet i identitet, Srpska pre svega, a ovaj drugi veran svom ležernom stajlingu - karirana košulja, braon sako, takve cipele. Neki ustaju da pozdrave Vođu koji se šeretski osmehuje.

Guardian na zadatku: Dodik i konjak
Photo: Dušan Komarčević

Nakon prigodne zdravicu koju je održao direktor Predstavništva RS u Srbiji (uzgred, za razliku od vojvođanske kacelarije u Briselu, o ovoj DSS glas nije digao, svem legalizmu uprkos), a potom je mikrofon preuzeo Kusturica - "svetski, a naš", kako ga je voditeljka najavila - te nas je udostojio informacija o gradnji Andrićgrada. Saznali smo da se radi punom parom, "uprkos kontinuiranoj, tihoj opstrukciji koja je postojala i koja je išla do oga da smo mi otimali nekom kamen, a nije bilo tako".

Nije, dakako, jer kamen se, citirao je kasnije predsednik Srpske nacionalnog barda Matiju, "dosađivao". Emir ga je samo hteo probuditi iz vekovnog sna da bi od njega, običnog kamena, napravio, kako je rekao, "prvi renesansni trg na Balkanu". Je li od nekog takvog kamena napravio i prvi biskop u Višegradu, nije poznato, ali nam je Graditelj ispričao anegdotu o devojčici koja je, susrevši se prvi put sa velikim platnom, pet puta prekidala gledanje crtaća sa nekakvom ajkulom iz straha, valjda, da će je morska neman pojesti. Taman kad pomislismo da je vreme da pustimo suzu, stiže preokret - priča ima srećan kraj, jer je dete na koncu odgledalo crtać do odjavne špice. Život je katkad, ipak, bajka.

No, ne žive svi Diznijev fairy tale. Ko će nam to bolje objasniti od Milorada Dodika:

"Ja želim samo da kažem da Republika Srpska, i pored izazova koje ima i koji su, čini mi se, uvijek isti, godine i vekovi prolaze, a kod nas su izazovi kako opstati, kako očuvati svoj identitet, kako očuvati teritorijalnu i političku strukturu, kako ih dodatno legalizovati kod onih koji nas ne žele i tako dalje... Podrška nam je zato važna, naročito podrška odavde, ali i preko Drine i preko drugih rijeka, tamo daleko, gdje su naši ljudi... Zato Republika Srpska ne staje, ona gradi svoj identitet i dalje."

Nadahnut vekovima koje je, valjda, negde i nekad odsanjao, Dodik se nije upuštao u objašnjavanje benignih nelogičnosti, poput one da je Republika Srpska nastala devedesetih godina prošlog veka, dakle, pre cirka dve decenije. Vekovi, decenije, ko će oko toga glavu lomiti kad je u pitanju identitet i opstanak, a izazovi se ređaju jedan za drugim kao kamene ploče na prvom renesansnom trgu na Balkanu.

Intermezzo: Kupuje se na sajmu, a nisu knjige

- Sve ti je to danas i sutra na popustu, kaže prodavac na štandu "Dveri srpskih", na kojem su izloženi stari i novi brojevi ovog desničarskog glasila i naslovi kao što su "Globalno zagejavanje", "Mali vodič srpskog opstanka u 21. veku" ili "ND Hrvatska".

Photo: Paulina Janusz

- Koji je  povod za sniženje?

- Porodični dani, to je danas i sutra.

- Je l' to znači da moram da povedem i porodicu ili da priložim dokaz da je planiram u skorijoj budućnosti?

- Ma ne, nema potrebe. To je više onako...

Dverjanski štand je, u poređenju sa okolnim, krajnje monoton, s obzirom na to da im se ponuda svodi isključivo na knjige i časopise. Jedan od crkvenih izlagača, s druge strane, nudi širok izbor domaće rakije (oko tri evra flašica od 0,25 l) i kompakt diskova duhovnih beseda; drugi, pored tamjana, krstića i krstača te ikona, u ponudi ima i patriotske majice u muškim i ženskim veličinama: "Otadžbina", "Srbija", "Treći srpski ustanak" neki su od ponuđenih printova.

Majice su vanknjiževni hit ove godine, pa ih zatičemo i na još jednom štandu posvećenom prvenstveno ravnogorcima: među knjigama o Draži Mihailoviću, Kalabiću i drugim koljačima - koji su mesto našli i na uramljenim slikama - srećemo se i sa vučjom glavom pod crvenom beretkom koja nam se (glava, ne beretka) kezi sa crne muške majice.

- Košta hiljadu dinara, objašnjava momak s druge strane pulta. Nešto je skuplja od ostalih, jer je rađen vez, a ne običan print.

Jadi mladog Vasića

Da nešto nije u redu na relaciji Milorad Dodik - Rajko Vasić, posumnjali smo onog trenutka kada smo primetili glasno odsustvo najpoznatijeg blogera iz Srpske sa centralne svečanosti u ponedeljak. Rajko V. izostao je i sa koktela koji je na štandu RS bio priređen nakon otvaranja. Ženski deo reporterskog dvojca konstatuje da su, nakon izbornog poraza SNSD-a na lokalnim izborima, strelice Dodikovog gneva bile mahom uperene prema genseku njegove stranke, što u svetlu beogradskog sajma može imati smisla. Naravno, niko nije očekivao da će Mile od Laktaša prisustvovati promociji novog Vasićevog romana "Tomanova igra sjenki" koja je upriličena na štandu u 15 sati.

Najbolju preporuku Vasićevog dela dao je upravo njegov izdavač u liku i telu Nenada Novakovića, direktora izdavačke kuće Besjeda, koji se, kako kaže, smatra prosečnim čitaocem:

"Tu imam dvostruko razmišljenje: prvo, bilo bi mi mnogo nlakše čitati ovu knjigu da ne znam Rajka Vasića. A, druga stvar, kad sam je pričitao, nisam  baš mogao da je skontam i da vidim da je to baš Rajkov rukopis."

Problema da skonta šta se dešava među koricama knjige u početku je, priznaje, imao i prof. Luka Kecmanović koji je, kako je rekao, već smislio šta će da kaže, pa je suptilno poput slona u staklorezačkoj radnji ignorisao moderatorkino pitanje. "Prvih 10-15 stranica zaista imate problem da uhvatite nit", analizira Kecmanović, "a onda shvatite da se Rajko poigrava sa svim i svačim."

Ko je skont'o, skont'o je: Novaković (levo), Vasić i Kecmanović
Photo: Dušan Komarčević

Kada kažem novine, mislim - "Politika"; kada kažem Rajko, mislim - poigravanje. Kako se to Vasić igra? Kecmanović to imenuje "konceptualnim romanom toka svesti" i daje primer udvaranja glavnog junaka devojci koja se zove Neca, a da pri tom pisac "ne prelazi prag pristojnosti":

"Neco, srećico, srednjico, Neco, jedinico, nevernico, ledenico, ..." Očekivali smo i rimu "Neco - trudnico", no to bi, naslućujemo, značilo da je pisac prešao prag pristojnosti.

U kratkom obraćanju, Vasić nam objašnjava da je kao temu romana uzeo PTSP, pokušavši da pokaže "šta se događa u svjesti ljudi koja je trajno oštećena":

"Imamo proteze za noge, za ruke itd, čak i za lice, ali protezu za svijest još niko nije izmislio i neće nikad izmisliti", objasnio nam je kratko Rajko V.

I ponovo elokventni Nenad Novaković: "Mislim da je ovo kvalitetno romaneskno štivo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, iz razloga što je radnja tako brza i istovremeno toliko vuče nit po nit da nemamo vremena da zastanemo, mami nas da idemo dalje. Moja preporuka je da niko ko ima preča posla ne uzima ovaj roman, jer će posao da mu strada."

Strahujući za svest za koju, kako reče Dodikov gensek, proteze nema, e-tandem se neprimetno udaljio sa štanda Srpske. Nakon genocidnog projekta i šumske književnosti, ona crkvena rakija deluje kao sasvim prihvatljiv izbor za kasno oktobarsko popodne.

Photo: Paulina Janusz

UTORAK: Slavljenje Srpske nije moglo proći bez slavljenja njenog lidera, jedinog i neponovljivog, Milorada Dodika. Centralnim događajem drugog dana sajma na dobro nam već poznatom štandu Republike Srpske bila je promocija Miletovog životopisa, čiji je autor njegov „drug iz fakultetskih dana“, Milan Ljepojević. Kako nas je na početku informisala moderatorka, knjiga „Dodik, čuvar Srpske“ bila je pravim bestselerom sajma pre dve godine, a nama je danas predstavljen njen prevod na engleski jezik, poznat kao „Dodik, guardian of Srpska“.

Izgubljeni u prevodu

Na samom početku predavanje na omiljenu temu šumskog vođe „Zašto je Bosna i Hercegovina neodrživa“ iz izgužvane kartice pročitao je izvesni „gospodin Franc“, kojeg ne nalazim u programu, a čijeg punog imena, izgleda, ne može da se seti ni voditeljka prezentacije.

Europa živi danas, kako nas obaveštava tajanstveni gost, u zabludi izazvanoj „orientalnim mirisom Baščarsije“, nesvesna kako u stvari izgleda BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. „Danas u toj knjizi mi europskoj javnosti pokazujemo kako izgleda Bosna i Hercegovina u biti.“ Slede obilni Dodikovi citati o nestabilnoj državi, trajnoj političkoj krizi (koju ni slučajno ne izaziva on sam), nasilnim ustavnim reformama i, naravno, Republici Srpskoj kao garantu mira i srećnog zajedničkog suživota.

„Gospodin Franc“ svoj pomalo dosadan govor čita u maniru genseka komunističke partije, za razliku od njega sledeća govornica, Dragana Lukić, prevoditeljica knjige, časti nas pravim emotivnim spektaklom, ispunjenim ljubavlju prema junaku prezentiranog štiva.

Kako nam objašnjava, kao prevodilac imala je veliku privilegiju da upozna Milorada Dodika na jedan poseban način. „Vi [kad prevodite, prim aut.] morate da prodrete u suštinu njegovog razmišljanja, njegovog djelovanja“, kaže nam Lukićeva i otkriva šta je tim „prodiranjem“ saznala: „Kad on danas napravi neki korak, to je samo uvod u treći, deveti, dvanaesti. Dubina njegovog uma se prosto vidi kad radite na prevodu.“

Taj prevod je bio  pun nedoumica, ali tu je sam Mile da nadahne kada treba. Uzbuđena govornica za primer uzima naslov: „Moguć je prevod na više načina. Međutim, s obzirom na sadržaj ove knjige, naslov mora da bude takav. ’Guardian’ često se prevodi sa engleskog jezika kao ’anđeo čuvar’, a knjiga u nekom trenutku predstavlja gospodina Dodika kao anđela čuvara Republike Srpske.“

Prodirači u suštinu: Dodikov biograf (desno), prevoditeljica i tajanstveni gospodin Franc
Photo: Paulina Janusz

Svu tu radost koju je iz prevođenja postigla gospođa Lukić, brutalno je prekratio sam autor knjige već u odgovoru na prvo, i pri tom izuzetno glupo, pitanje moderatorke: „Kad ste bili srećniji, kad je knjiga izašla na srpskom ili engleskom jeziku?“. „Na srpskom, naravno“, odgovorio je bez trunka sumnje Milan Ljepojević, inače autor i ništa manje značajnog dela o Miloradu Dodiku „Oslobadjajuća preSUDa za Dodika“.

O prevodu na engleski, bitnom da „istinu“ sazna celi svet Ljepojević govori kao o velikom naporu. „Bilo šta što se stvara to je jedno veliko odricanje. Danonoćno pisanje. Razgovori. Ali bilo sam svestan koliko je to važno“, kaže nam o svom herojskom radu u čast Srpske. „Stvarnost je takva da sve što je prevedeno na engleski postaje dostupno celoj planeti zemlji“, nastavlja otužno pa dodaje, „iako mi Srbi volimo da kažemo ’govori srpski’“. Autor je najavio i prevod na ruski jezik, kojem će, kako kaže, morati da posveti manje posla: „Mi se s Rusima u svemu bolje razumjemo“.

Sa važnosti tačnog prevoda Ljepojević prelazi na važnost samog junaka knjige: „Milorad Dodik je personifikacija Republike Srpske, čovjek, koji je i u ovako turbulentnom vremenu obilježio Republiku Srpsku.“ Dalje padaju reči „regionalni lider“, „ličnost“, „čovjek koji je Republiku Srpsku vodio 10 godina“: sudeći po govornicima na ovoj prezentaciji, prosto je nemoguće obuzdati emocije govoreći o ereseovskom vladaru.

I na kraju, nekako usput, Dodikov biograf je najavio nastavak sage. „Imam još puno pitanja da postavim gospodinu Dodiku“, rekao je.

Organizatori sajma mogu dakle spavati mirno: šumska (ne) pismenost i narednih godina imaće jaku reprezentaciju u Beogradu.

 

24.10.2012.

PREDSJEDNIŠTVO SDA: ZLATKO LAGUMDžIJA JE "DRAGANU ČOVIĆU I MILORADU DODIKU, OBEĆAO ONO ŠTO NISU OSTVARILI RADOVAN KARADžIĆ I MATE BOBAN"!

Lagumdžija Čoviću i Dodiku obećao  ono što nisu ostvarili Karadžić i Boban!

image

Predsjedništvo SDA

......................................................

SDA je dala punu podršku dosadašnjem radu njenih članova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine: Sadiku Ahmetoviću koji je upravo zbog podrške borbi protiv organiziranog kriinala i korupcije bio izložen napadima ne samo od tih struktura, već i pojedinih političkih stranaka.

- Muhamedu Ibrahimoviću za veliki doprinos u poboljšanju rada i funkcioniranja Ministarstva odbrane, posebno pripremi i usvajanju sporazuma o vojnoj imovini kao posljednjem uvjetu za članstvo u NATO-ovom programu MAP;

- Fuadu Kasumoviću koji je kao zamjenik ministra trezora i finansija ukazivao na sve nezakonitosti u radu ovoga Ministarstva.

Jasno je da Ahmetović, Ibrahimnović i Kasumović nisu smijenjeni zbog nerada, već zato što se nisu uklapali u politički dogovor o razgradnji državnih institucija i podjeli Bosne i Hercegovine.

SDA će nastaviti svoje političke aktivnosti na svim nivoima vlasti u borbi za jaču i funkcionalniju državu Bosnu i Hercegovinu. Također ćemo nastaviti raditi na implementaciji rezultata lokalnih izbora i uspostavi vlasti u Sarajevu i drugim kantonima, te Gradskog vijeća Sarajeva.

Apsolutno smo protiv najsramnijeg sporazuma u povijesti Bosne i Hercegovine koji su SDP i SBB potpisali sa dva HDZ-a o formiranju trećeg entiteta, Mostara kao hrvatskog stolnog grada i podjeli države Bosne i Hercegovine!

Također ćemo se suprotstaviti sporazumu koji je SDP postigao sa srpskim političkim strankama iz RS o zaštiti nacionalnih i ekonomskih interesa Republike Srpske kojim je, između ostaloga, predviđeno preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda  za penzionere u Republici Srpskoj, reorganizacija Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd., ukidanje Elektroprijenosa BiH, prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta, gradnja hidroelektrana na rijeci Drini bez suglasnosti države BiH, obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci), ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizacija Bosne i Hercegovine itd još 13 sličnih ustupaka.

Prema tome, Zlatko Lagumdžija je Čoviću i Dodiku obećao ono što nisu mogli ostvariti Radovan Karadžić i Mate Boban

SDA će raditi na formiranju jedinstenog patriotskog bloka Bosne i Hercegovine te nastaviti dijalog sa drugim političkim strankama. I dalje ćemo podržavati evropski put Bosne i Hercegovine i ispunjavanje uvjeta za članstvo u NATO.

SDA je objavila tekst sporazuma sa SNSD-om, ali i SDP mora građanima Bosne i Hercegovine učiniti dostupnim sve tekstove sporazuma sa dva HDZ i SNSD!


(Vijesti.ba)

 

24.10.2012.

WILLIAM HAGUE POSJETIO BOSNU I HERCEGOVINU: HAGUE; SAMO JEDINSTVENA BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE BITI ČLANICA EVROPSKE UNIJE EU

Susret britanskog i bh. šefa diplomatije u Sarajevu
Hague: Samo jedinstvena BiH može biti članica EU
....................
24.10.2012.
...................
Hague: Samo jedinstvena BiH može biti članica EU

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom da BiH može postati članica Evropske unije samo kao jedinstvena i suverena država.

Ministri Hague i Lagumdžija su podsjetili javnost da je tokom posjete Lagumdžije Velikoj Britaniji u martu ova zemlja istaknula da će biti advokat Bosne i Hercegovine u smislu podrške BiH na njenom putu ka NATO-u i evroatlantskim integracijama.

"Naša odgovornost kao vodeće zemlje u Evropskoj uniji i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i zemlje koja ima jako prijateljstvo s BiH je da vam pomognemo u ovom pitanjima, ali moram naglasiti da je odgovornost i na BiH da učini ono što je potrebno za te integracije, a to je pitanje vojne imovine, implementacija presude "Sejdić i Finci" te da se riješi pitanje mehanizma koordinacije s EU", istaknuo je Hague.Ponovio je da su vrata Evropske unije otvorena za BiH, ali da je na bh. političarima da odluče koliko će brzo proći kroz ta vrata, a prolazak kroz ta vrata omogućio bi veći prosperitet za sve građane BiH dok bi dobrobit bila dugoročna.

Ministar Lagumdžija je novinarima kazao da su sagovornici razgovarali kako iskoristiti zainteresiranost Velike Britanije da u daljim procesima koji se tiču bh. puta ka NATO-u a posebno Evropskoj uniji pomogne BiH.

Podsjetio je da je za sljedeću sedmicu najavljen sastanak na visokom nivou s predstavnicima Evropske komisije s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom na čelu  te da je nedavno održan sastanak u Bruxellesu koji se ticao pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, a sada su u procesu razgovori o rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

"Pitanja o kojima se razgovara tiču se slobodnog prolaza kroz Neum i slobodnog pristupa luci Ploče. Imajući u vidu kompleksnost tog pitanja naš cilj je dobijanje podrške od evropskih zemalja da bi se taj problem riješio na zadovoljstvo Zagreba, Sarajeva i Bruxellesa", kazao je Lagumdžija.Ministar Lagumdžija je naglasio da su sagovornici razgovarali i o poboljšanju ekonomske saradnje dviju zemalja te da bi u tom smislu početkom sljedeće godine u februaru ili martu trebao biti organiziran poslovni forum u Londonu na kojem bi bh. i britanski privrednici otvorili posebne procese u domenu ekonomske saradnje.

"Vezano s tim je i ono što građane interesira, a posebno predstavnike poslovne zajednice je liberalizacija viznog režima s Velikom Britanijom. To je proces koji će trajati, ali izražena je spremnost da BiH uradi ono što je do nje da bi se to uskoro i desilo", kazao je na kraju Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague doputovao je u BiH, osim razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom Lagumdžijom Hague bi trebao razgovarati i sa ženama žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini da bi čuo njihova iskustva 20 godina nakon rata.

U popodnevnim satima i članovi Predsjedništva BiH primit će ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williama Haguea.

Hague: Pozivam sve vlade da podrže ICMP

imageWilliam Hague / AA

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague posjetio je danas sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u okviru njegove posjete regionu kada je razgovarano o budućnosti organizacije, uključujući njen međunarodni status, ...

... sjedište i ključne potrebame organizacije kao globalnog resursa.

Rukovodstvo ICMP-a informiralo je ministra Haguea o radu organizacije na području zapadnog Balkana i globalnim aktivnostima na Bliskom Istoku, u sjevernoj Africi, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Haguea je interesiralo da li ICMP može svojim tehničkim kapacitetetima obuhvatiti rad na slučajevima seksualnog nasilja počinjenog tokom konflikta.

Istaknuo je da je rješavanje slučajeva nestalih osoba i drugih počinjenih strahota ključ za obnovu ratom razorenih država i ponovnu uspostavu vladavine prava kroz iskreno suočavanje s prošlošću.

- Impresioniran sam činjenicom da je ICMP pružila pomoć vladama u regionu u pronalaženju i identifikaciji više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih tokom sukoba 1990-ih godina, uključujući i gotovo 90 posto žrtava nestalih 1995. godine padom Srebrenice. Ovo je uspjeh bez presedana i važno polazište za istinsko pomirenje, poručio je.

Naglasio je da je kroz podršku ICMP-u, međunarodna zajednica pokazala da nestali mogu biti pronađeni te je stoga pozvao sve vlade da, kao što je to učinila Velika Britanija, pomognu ICMP-ju.

- Vlada Velike Britanije pruža veliku podršku ICMP-u od njegovog osnivanja prije 16 godina i zahvalni smo za njihov interes da podrže ICMP kao globalni resurs, kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

ICMP je jedina specijalizirana međunarodna organizacija ove vrste koja se bavi rješavanjem pitanja nestalih osoba u svim aspektima.

ICMP je uspostavljen 1996. godine na G-7 Samitu i pomaže vladama i drugim tijelima u lociranju i identificiranju osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa i drugih uzroka.


(Vijesti.ba/Fena)

Hague razgovarao sa žrtvama seksualnog nasilja u BiH

imageFoto: Anadolija

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague, u okviru jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, sastao se danas sa predstavnicama udruženja žrtava seksualnog nasilja u konfliktu u BiH. Nakon sastanka, Hague je rekao kako je sastanak bio veoma ...

...  koristan, da je pokazao kako je rješavanje problema seksualnog nasilja u konfliktima, i to odmah, od vitalnog značaja, u svijetu, ali i u BiH.

Britanski ministar je, inače, pokrenuo Inicijativu za sprječavanje seksualnog nasilja, u maju 2012. godine u Londonu, u prisustvu specijalne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie.

„Nažalost, ovi zločini su se dogodili u BiH u devedesetim godinama. Saznao sam puno danas od ljudi koji su bili na sastanku i objasnio sam im akcije koje će poduzeti Ujedinjeno Kraljevstvo po ovom pitanju. Od naredne godine, mi ćemo predsjedavati G-8 skupinom. Naša inicijativa uključuje 65 stručnjaka koji će biti razmješteni po cijelom svijetu kako bi omogućili prevenciju i pravovremeno kažnjavanje seksualnih zločina“, kazao je Hague dodavši da će i od ostalih članica G-8 zatražiti uključivanje u inicijativu.

Hague je istakao da će u okviru inicijative zatražiti i nove međunarodne ugovore o procesuiranju i kažnjavanju seksualnih zločina u ratu, kako bi se promijenili međunarodni stavovi o ovom pitanju.

„Daćemo dodatna sredstva Ujedinjenim nacijama kako bi podržali rad specijalnog predstavnika na ovom pitanju. Mislimo da je vrijeme da ljudi širom svijeta shvate da ovakvi zločini trebaju biti kažnjeni i da se razbije iluzija da se u ratu mogu počiniti zločini koji poslije neće biti kažnjeni“, naglasio je Hague.

Koordinatorica švicarske organizacije koja se bori protiv nekažnjivosti „Trial“ Lejla Mamut kazala je da je cilj sastanka bio informiranje „iz prve ruke“ o problemima kršenja prava žrtava silovanja u ratu u BiH, o kojima su obavijestili ministra Haguea.

„Tokom sastanka izneseni su brojni problemi među kojima i socijalno-ekonomska prava žrtava, nekažnjivost, nedostatak stambenog zbrinjavanja, psihosocijalne podrške, prvenstvo pri zapošljavanju i slično“, rekla je Mamut.

Sastanku su prisustvovale žene koje su preživjele silovanja i predstavnice udruženja „Žena žrtva rata“, sekcija žena „Udruženja logoraša“ iz Sarajeva, direktorica udruženja „Medica“ iz Zenice i koordinatorica švicarske organizacije protiv nekažnjivosti „Trial“.


(Vijesti.ba/Anadolija)

 

 

24.10.2012.

SBiH: SRAMNA TRGOVINA PROTIV INTERESA BiH - SDUBiH: ZLATKO LAGUMDžIJA MORA OBJASNITI KOJA JE CIJENA PLAĆENA ZA NjEGOVU FOTELjU

SBiH: Sramna trgovina protiv interesa BiH

image

SARAJEVO - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) zabrinuta je nakon posljednjih dešavanja u Domu naroda i Predstavničkom domu PSBiH te smatra da su građani BiH svjedoci neprincipijelne i neodgovorne politike koju stranke šestorke vode nakon općih izbora 2010. godine.

SBiH podsjeća da BiH već dva puta dobija negativne izvještaje o ispunjenju uvjeta na putu BiH prema EU i zastoju u NATO-ovim integracijama.

- Umjesto da se konačno uozbilje i počnu rješavati ekonomske i socijalne probleme građana BiH, vođe stranaka se sve vrijeme bave prekompozicijama vlasti unutar države, gdje su sve stranke pokazale neozbiljnost i nedosljednost - komentar je SBiH.

Potpuni politički haos, tvrde iz SBiH, nastavljen je i nakon okončanja lokalnih izbora 2012., a građani su svjedoci "sramne trgovine direktno protiv interesa države BiH".

- Zahtijevamo od međunarodnih i domaćih političkih aktera da političke procese u BiH vrate u okvire institucija i vladavine prava i da prestanu sa zakulisnim političkim pregovaranjima - navode iz SBiH.

Također, ova stranka traži neodložno ispunavanje uvjeta za pridruživanje NATO-u i Evropskoj uniji.

- Uvjeti za Akcioni plan za članstvo ( MAP ) moraju biti čim prije ispunjeni, u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH o državnoj imovini - navedeno je u saopćenju za medije pristiglom iz SBiH.


(Vijesti.ba/Fena)

SDUBiH: Lagumdžija mora objasniti koja je cijena plaćena za njegovu fotelju

image

SARAJEVO - Rukovodstvo Socijaldemokratske unije(SDU) BiH traži od ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da objasni javnosti "koja i kakva je to cijena plaćena za njegovu fotelju". Ukoliko to ne učini SDUBiH ga poziva da  podnese ostavku te se "kao remetilački faktor skloni s političke scene".

S druge strane, SDUBiH smatra da bi Denisa Bećirovića, zbog njegovih državničkih i patriotskih stavova, trebalo vratiti na mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

- Nakon što je državu BiH svojom neodgovornom i bahatom politikom uveo u politički haos, proizvodeći ekonomsku i socijalnu nestabilnost, Zlatko Lagumdžija je ponovo pokazao da njegovoj političkoj ambiciji ništa nije sveto, ni partijski drugovi, ni principi, ni ideologija, a pogotovu država BiH - smatra SDUBiH.

Smatraju da bi se Lagumdžija morao rukovoditi činjenicom da je za državu BiH plaćena jako visoka cijena za njenu slobodu i nezavisnost.

- Ne obazirući se na sve te žrtve, genocid i ratna stradanja u BiH, Lagumdžija žrtvujući  Bećirovića, spašava sebe, a državu BiH i njene insititucije pretvara u stvar političke trgovine - navedeno je u saopćenju iz SDUBiH.

Ova stranka smatra da smjena Denisa Bećirovića zbog njegove srčane odbrane digniteta institucija države BiH razotkriva "prave namjere Milorada Dodika i Dragana Čovića koji su u Lagumdžiji našli pogodnog partnera za zaokruživanje svojih etničkih teritorija i na kraju potpune disolucije države BiH".


(Vijesti.ba/Fena)

 

 

24.10.2012.

POLITIČKE IGRE U BiH: ŠTA SU DOGOVORILI MILORAD DODIK I ZLATKO LAGUMDžIJA

Političke igre u BiH: Šta su dogovorili Dodik i Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija

....................................................

Iako je bilo najavljeno, Parlament BiH u utorak nije raspravljao o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije. Da se ova tačka skine sa dnevnog reda insistirali su isti oni koji traže Lagumdžijinu smjenu - Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Međutim, smijenjen je SDP-ovac Denis Bećirević sa mjesta zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Analitičari smatraju da je jasno da su na pomolu nove koalicije na državnom nivou, te da su bh. političari još jednom pokazali kako su im vlastiti interesi ipak na prvom mjestu. Dva državna ministra iz reda SDA dan ranije su smijenjena i, kako sada stvari stoje, nova većina na nivou BiH biće pravljena bez Stranke demokratske akcije.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine i danas dramski program u nekoliko činova. A nakon odigrane predstave, nikom  nije jasno ko čini političku većinu na nivou države. No, to više nije novost u Bosni i Hercegovini. Tako je bezmalo od održavanja opštih izbora 2010. godine.

Vijeću ministara je trebalo više od godinu da bude oformljeno, a od tada se suočava sa smjenama i prekompozicijama, a sve uz dogovor lidera nekoliko političkih partija. Od juče zvanično Vijeće ministara je ostalo bez dva ministra, onih iz SDA, a treći ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija u utorak je izbjegao smjenu, i to zahvaljujući onima koji su je inicirali - Savezu nezavisnih socijaldemokrata.

Milorad Živković
..............................................
​​Milorad Živković iz ove partije objašnjava zbog čega su sa današnjeg zasjedanja povukli prijedlog da ministar vanjskih poslova bude smijenjen:

"Ponude koje smo danas imali na stolu opredijelile su naš stav da povučemo tačku dnevnog reda o smjeni ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, što ne znači da bilo kakvo partnerstvo u BiH postoji, jer postoji samo ekonomski i nacionalni interes."

O kakvim ponudama je riječ, Živković nije želio otkriti:

“Stvari koje će dešavati u narednih nekoliko mjeseci daće odgovor na ovo pitanje. Svako sadašnje opredjeljenje u vezi sa time bilo bi otkrivanje nečega za što mislim da trenutno nije vrijeme.“

No, za Stranku demokratske akcije stvari su jasne: lider SDP-a postigao je dogovor sa strankama iz Republike Srpske. Asim Sarajlić iz SDA za RSE kaže: “Objelodaniće se vrlo brzo razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije. Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finansijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji.”

Za kolumnisticu Martinu Mlinarević Soptu su današnja zbivanja u bh. parlamentu očekivana. Riječ je o nastavku prljavih političkih igara, kaže ona, i analizira ko će biti gubitnici, a ko dobitnici u najnovijem prekomponovanju vlasti u BiH.

„Gospodin Tihić je izvisio onako kako se sam ponašao u nekim drugim, ranijim igrama, da bi sad ispao samo naivni Dodikov i Čovićev otirač, a Lagumdžija ga je, moramo priznati, izradio planski savršeno. Ono što je meni paradoks svih paradoksa jeste činjenica da se oni ovih jednadžbi igraju s tim foteljama kao da apsolutno nikom ne odgovaraju. Mi samo možemo, zapravo, nagađati šta je tko od njih kome obećao zauzvrat i šta će jedan drugome učiniti i možemo kao u kakvom napetom trileru čekati nastavak. Ali, s obzirom na njihove kvalitete kao kadrova i ljudi, ja bih rekla da se više radi o jednoj niskobudžetnoj sapunici sa trećerazrednim glumcima.“   

Razočaravajuća inferiornost građana

Riječ je o velikom političkom pogađanju, kaže novinar Vlastimir Mijović. Političari u BiH konačno su rekli da su postupili u skladu sa svojim interesima, i već sada je jasno ko će činiti novu parlamentarnu većinu, dodaje on.

„Ljudi su procijenili da jedni sa drugima, uhvaćeni pod ruku, mogu iz toga da izvuku najviše koristi. Dakle, očigledna je činjenica da neku novu vlast čini osovina HDZ - SNSD i SDP, da će u toj vlasti biti SBB kao glavni partner SDP-a, da će biti SDS kao glavni partner SNSD-a i da će Ljubićeva ’devedestka’ biti partner HDZ-a.“

Novinar Eldin Hadžović odgovara na pitanje mogu li ovako formirane parlamentarne većine konačno početi da rade na sređivanju političke krize u zemlji:

Eldin Hadžović (foto: Marjola Rukaj)
........................................................
​​„Sudeći po dosadašnjem učinku domaćih političara, ne bih se više pozivao na njihovu principijelnost niti bih tražio ikakvu principijelnost u ovome što oni rade, a samim tim ne bih očekivao od njih ni prevelike rezultate u narednih godinu i po, dvije, koliko je ostalo do narednih općih izbora u BiH. Posljednja dešavanja  u državnom parlamentu pokazuju da je na neki način oformljena koalicija između Dodika, Čovića i Lagumdžije. Prema mojim informacijama, koje zaista nisam uspio potvrditi, sporazum između Lagumdžije i Dodika podrazumijeva smjenu Denisa Bećirovića, a ostanak Zlatka Lagumdžije na mjestu ministra vanjskih poslova.“

Dugu blokadu vlasti i nemogućnost političara da se dogovore plaćali su i dalje će plaćati građani, dodaje Vlastimir Mijović:

„Nemamo razvijen sistem uticaja građana na rad onih koje su izabrali. Po svijetu se to radi drugačije, po svijetu svakodnevno imamo demonstracije, imamo peticije, imamo jako aktivne i masovne nevladine organizacije. Svjetska je praksa da samo pod pritiskom svojh birača vlast radi ono što je u interesu tih birača. I to ono što je ključno i što treba da se dogodi ovdje kod nas, a ne samo u nekom polupasivnom obliku da glasači na svakim izborima glasaju za neke druge, kažnjavajući tako one koji su radili loše.“

Vlast u BiH ne funkcioniše normalno već dvije godine, koje su, prema svim analizama i ocjenama, nepovratno izgubljene, naročito kada je riječ o euroatlantskim integracijama. Martinu Milinarević Soptu više od političara ljuti indiferentnost građana:

„Nekako mi nije jasno zašto i kako, dokad ćemo odmahivati rukom i praviti se da sve ovo ne vidimo. Znači potrošili smo dvije, tri, četiri zadnje godine, potrošićemo i ove naredne koje dolaze. Apsolutno ne znam čemu ovo vodi. Već sam jednom rekla - sa nama ovakvima, našim političarima je sjajno“, zaključuje Sopta.

 

24.10.2012.

VIŠE KAMATE NOVI UDAR NA STANDARD GRAĐANA BiH

Više kamate novi udar na standard građana BiH

Centralna banka BiH

..............................................

Pojedine banke u BiH najavile su da bi u narednom periodu moglo doći do rasta kamatnih stopa i do četiri posto. U Udruženju banaka BiH ističu kako se već sada osjeća pad kreditne sposobnosti stanovništva zbog teške ekonomske situacije, te da će zbog nove zakonske regulative, koja se odnosi na zaštitu žiranata, kreditiranje stanovništva, biti otežano.

Iako se za visoke kamate godinama pravdaju lošom naplatom kredita, gotove sve strane banke u BiH iskazale su ove godine pozitivno poslovanje, zbog čega ekonomski stručnjaci smatraju kako nema realnog osnova za podizanje kamatnih stopa.

Kontinurana politička kriza, nefunkcionisanje vlasti, izostanak ekonomskih reformi, pad industrijske proizvodnje - samo su neki od razloga zbog kojih je neminovan rast kamatnih stopa u BiH, tvrde čelni ljudi najvećih banaka u BiH.

Glavni sekretar Udruženja banaka Mijo Mišić kaže kako su banke u prethodnom periodu morale smanjiti oko 50 miliona eura operativnih sredstava radi ušteda, dok je istovremno rast udjela loših kredita s tri narasto na 12, 6 posto.

„Nažalost, i broj radnika se u prethodne tri godine smanjivao. Mislimo da je sada, sa obzirom na cijenu kapitala, kreditni rejting zemlje, političku situaciju, nedostatak samoga kapitala i njegovu cijenu, teško održivo daljnje stanje jednog stabilnog stanja kamatnih stopa u BiH“, rekao je Mišić.   

Jedan od razloga zbog  kojih banke najvaljuju podizanje kamatanih stopa na kredite leži i u novom zakonu o zaštiti žiranata kojim će, kako navode u  Udruženju banaka, biti otežan pristup kreditnim linijama većem dijelu građanstva, što će se u konačnici odraziti na pozitivno poslovanje banaka:

„Zakon predlaže da svi krediti do 20.000 maraka moraju biti bez žiranata, da se ne mogu uzimati žiranti kao sredstvo osiguranja, tako da bi jedna velika populacija, čak mislim socijalno najugroženija, ostala bez te mogućnosti. Mi se slažemo da tu ima i prevara, ali u odnosu na ukupan volumen kredita, ovi problemi su izuzetno mali“, kaže Mišić.

No, s ovim se ne slažu u Udruženju za zaštitu žiranata BiH. Dženana Mahmutović, predsjednica sarajevskog ogranka, kaže kako slične izjave na najbolji način pokazuju kako je korištenje žiranata do sada zapravo bio najjeftininiji način za plasman kredita:

„Jer kako vi možete meni objasniti kako je neko ko ima 400 maraka platu mogao dobiti 52 kredita u iznosu od 500.000. Znači banke su napravile neviđenu stvar prema građanima i prema državi jer ne mogu plasirati više novca nego što im je bilo potrebno. Mi već tri godine tražimo da nam Agencija za bankarstvo da imena ljudi koji ne plaćaju svoje kredite.“

Ilustrativna fotografija
​​Iako se za visoke kamate godinama pravdaju lošom naplatom kredita, gotove sve strane banke u BiH iskazale su pozitivno poslovanje ove godine, upozorava Miloš Teodorović iz Udruženja ekonomista “SNJOT”. Smatra kako nema opravdanja za podizanje kamatnih stopa u trenutnom nivou plasmana s obzirom i na nivo sredstava koje drže kod Centralne banke, a koji je veći od propisanog.

„Koja je logika ako misle da smo tri posto stanovništva i ako još podignete kamatne stope, na koji to način može pomoći plasmanu kredita. Na osnovu ostalih podataka djeluje da sredstava ima i da je ovo više pokušaj da banke namire neke svoje miniuse nego što stvarno sredstava nema“, smatra Teodorović.

Novi zakon o zaštiti žiranata može ugroziti poslovanje banaka, slaže se Teodorović, ali i dodaje: „Parametri su pokazali da su dosadašnji zakoni bili na strani banaka, i to značajno, tako da s novim zakonskim rješenjima i u jednom i u drugom entitetu se pokušava stvoriti neki balans, gdje će i ljudi i pravna lica koji dižu kredite biti u malo povoljnijem položaju.“

Ekonomski analitičar Marko Đogo upozorava kako, za razliku od razvijenih zemalja, Centralna banka u BiH nema mogućnost da odobravajući jeftine kredite  pomogne komrecijalne banke Time bi došlo do snižavanja kamatnih stopa i povećaanja plasmana kredita u kriznim vremenima.

„Mi živimo u zemlji u kojoj su Centralnoj banci vezane ruke za takve akcije. Dešava se duže vrijeme privredna kriza i onda taj račun za lošu privrednu situaciju, prije ili poslije, stigne i bankama, banke ih onda prebace svojim korisnicima usluga. Teško je reći da u ovom trenutku postoje opravdanja za takvo ponašanje banaka, ali i da loša privredna situacija vodi težim uslovima odobravanja kredita, to svakako.

Ako bi zaista došlo do povećanja kamatnih stopa u BiH, to bi imalo niz posljedica na većinu stanovnika koji podižu kredite ukoliko se najave povećanja kamatnih stopa zaista i realiziraju. Đogo dodaje kako isključivo odgovornim treba smatrati nedostatak sistema koji bi na slične krize mogao odgovoriti, i generalno loše stanje kojem je kumovala aktuelna politika.

„Kada banke iz inostranstva dođu, oni svoj zahtjev za profitom mjere spram rizika koji preuzimaju. Što je veći rizik u zemlji u koju dolaze, tu su veće profitne stope. Ako radite u zemlji u kojoj niste sigurni u budućem periodu šta će se sa njom dešavati, onda svakako tražite da taj rizik nadoknadite većim profitom“, zaključuje Đogo.  

 

24.10.2012.

BAKIR IZETBEGOVIĆ U CRNOJ GORI: BOŠNjACI DA NASTAVE KOALICIJU SA VLADAJUĆIMA

Izetbegović u Crnoj Gori: Bošnjaci da nastave koaliciju sa vladajućima

23.10.2012.
 
imageFoto: Vijesti.me

......................................................

Bošnjačka stranka treba da nastavi saradnju sa vladajućom koalicijom, jer na taj način može da doprinese poboljšanju položaja svojih sunarodnika, izjavio je predsjedavajući tročlanog predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 

[24 sata info]

Na pitanje zbog čega u zvaničnu posjetu Crnoj Gori ponovo dolazi u vrijeme izbora, Izetbegović je rekao da posjetu nije tempirao.

“Nakon ulaska u Vladu predstavnici bošnjačke zajedince postali su politički faktor i dali svoj doprinos stabilizaciji Crne Gore na njenom evroatlanskom putu.

Ja ću se sresti sa predstavnicima BS i naravno da ću ih ohrabriti da tako i nastave i budu dio stabilne vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Izetbegović nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem na Cetinju.

Neće da komentariše ulogu Đukanovića u ratu

On je izbjegao da prokomentariše ulogu pojedinih crnogorskih političara tokom ratnih dešavanja, navodeći da je svašta bilo u prošlosti.

Komentarišući navode bivšeg ministra u vladi RS Momčila Mandića da su pojedini crnogorski političari, među kojima su Milo Đukanović, Miomir Mugoša i Filip Vuković, pomagali srpsku vojsku tokom rata u Bosni, Izetbegović je rekao da nije nemoguće da je nešto od toga istina.

“Ne znamo šta je od toga istina, ali ono što znamo jeste da je rukovodstvo ove države u jednom momentu se otrgnulo iz okova srbijanske politike Slobodana Miloševića I krenulo putem obnove odnosa sa BiH na bazi ravnopravnih odnosa i pomirenja.

Ti odnosi su danas za primjer, a Đukanović je dao jak primjer da tako bude”, rekao je Izetbegović, navodeći da je Mandićeva izjava osveta Đukanoviću. “U to vrijeme su sarađivala, a sada država Crna Gora hapsi Mandića sa razlozima”.

"Dodik zna da daje bahate izjave"

Bošnjački član predsjedništva BiH kazao je da će bosanske institucije prije odluke o izgradnji hidroelektrana na Drini tražiti saglasnost Crne Gore jer je to njihova međunarodna obaveza. Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je kazao da neće tražiti saglasnost Crne Gore i da vijeće ministara BiH nema nadležnost da o tome odlučuje. Izetbegović je rekao da mora biti ispoštovano sve što utiče na ekologiju u Crnoj Gori.

“Nemoguće da se tako veliki projekti rade a da pri tome ne bude involvirano Vijeće ministara i samo predsjedništvo. Dodik zna da daje bahate izjave, ali jasan je Ustav BiH, ko pregovara u njeno ime i šta se može raditi u jednom civilizovanom okruženju”, rekao je Izetbegović.

Član predsjedništva BiH je pozdravio odluku Apelacionog suda da preispita oslobađajuću presudu u slučaju deportacija Muslimana iz Bosne i Hercegovine, ističući da će se potruditi da se sporazum o razgraničenju završi do kraja godine.

Komentarišući odluku Suda za ljudska prava u Strazburu kojom se odbacuje tužba Mitropolije Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, kojom je ta crkva tražila da joj se vrati imovina nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata, Vujanović je rekao da se sve odluke suda moraju poštovati, pišu Vijesti.

(24sata.info)

 

24.10.2012.

GRAD RATNIH ZLOČINACA

Reportaža iz Zvornika: Grad ratnih zločinaca

Budi srećan što si živ

 
Photo: Stock

Treba ovde spomenuti da su škole u Zvorniku žarište mnogo većih problema. Samo ove godine povratnici su osudili dva događaja: prvo, za pravoslavni Uskrs, bošnjačka deca su bila prinuđena da farbaju jaja sa svojim srpskim vršnjacima, pa je početak školske godine obeležio krštenje svih đaka od strane pravoslavnog sveštenika. Ipak, da li bi to trebalo da nas čudi u situaciji, u kojoj glavna zvornička „multinacionalna“ škola nosi ime Svetog Save?

Moja poseta Zvorniku počela je sa izuzetno nesrećnim lapsusom. Odmah  nakon ulaska u prostorije Srpske demokratske stranke pitala sam, naime,  opuštenu sekretaricu za komentar nekog „ratnog zločinca“.

- Pardon, predstavnika stranke – ispravila sam se odmah, ipak  nedovoljno brzo da se vrata sedišta zvorničkog SDS-a zauvek ne zalupe  za mnom.

Iako nehotice, moj lapsus o pomenutoj stranci govori verovatno više  nego bilo koji politički program iza kojeg je SDS pokušavala da sakrije  svoje pravo lice tokom ovogodišnje predizborne kampanje.

Zločinci na cesti i izbornoj listi

Branku Grujiću, nosiocu liste SDS, sigurno su prijali sunčani dani  slični ovom uoči oktobarskih lokalnih izbora, kad je u proleće 1992.  stajao ispred mosta na Drini u Karakaju zaustavljajući autobuse pune  uplašenih Bošnjaka i odlučujući ko će od njih moći da nastavi  put prema Srbiji, a ko će, pak, biti preusmeren prema jednom od zloglasnih  karakajskih logora. Opis Grujićevog radnog mesta uključivao je tada  deportacije, prinudno raseljavanje i uzimanje za taoce vojno sposobnih  civila iz sela Divič, Đalići i Klisa. O uspešnom naseljavanju opštine  „našom djecom“ izveštavao je srpsko predsedništvo, što u svom  dnevniku beleži Ratko Mladić, a funkcionalnost ovdašnjih prostora  za ubijanje morala se svideti Draženu Erdemoviću, koji je baš ovde,  u Pilicama, streljao grupu Srebreničana 1995.

Predsednik privremene ratne vlade Zvornika za pomenute radnje osuđen  je u Beogradu na skromnih šest godina zatvora.

Još više sreće imao je Grujićev stranački šef Dragomir  Vasić. Ratni načelnik policijske stanice u Zvorniku, od 1994. šef  Centra javne bezbednosti, nikad nije procesuiran za učestvovanje u  ubistvama i progonu Bošnjaka iz celog Podrinja.

„Taj Dragomir Vasić, na primjer, kada je u pitanju mjesto iz kojeg  ja dolazim“, kaze mi Mevludin Lupić, predsednik zvorničkog Udruženja  povratnika, „vršio je pregovore oko iseljavana bošnjačkog stanovništva  na prostor sadašnje Federacije. Tom prilikom prvog juna zarobljeno  je oko 700 muškaraca sa tog prostora i oni su pobijeni.“

Photo: Stock

S neprijatnostima se Vasić sreo iz drugog razloga: 2003. godine tadašnji  visoki predstavnik, Paddy Ashdown, zabranio mu je javno i stranačko  delovanje te kandidiranje na izborima, zbog sumnje u umešanost u mrežu  pomagača Radovana Karadžića, koji se u to vreme nalazio u bekstvu.  Odluka je na snazi ostala do kraja 2011., taman da se Dragomir Vasić  uspe kandidirati na ovogodišnjim izborima za načelnika opštine.

Ali popis ratnih zločinaca aktivnih u zvorničkom javnom životu  ne završava ovde. „Nažalost, svakog dana ja mogu upreti prstom kad  prođem kroz grad u ljude, koji čak nisu ni procesuirani a bili su  tu, odlučivali su o određenim stvarima, za koje se zna da su ubijali“,  kaže mi Lupić, „Ali teško da nađete nekog ko će vam ih imenovati.  Ljudi se boje.“ Sudeći po jedva čujnom glasu i nervoznim pogledima  okolo, i moj sagovornik pričajući na tu temu oseća izvesnu nelagodu.

Građani drugog reda

Biografije stranačkih aktivista na stranu, u zadnjih 20 godina ni  retorika SDS-a se nije preterano promenila.

„Iz njihovih skupova se tokom ove kampanje poručivao da će se  prvo obračunati sa Turcima pa onda sa ostalima“, kaže mi Mevludin  Lupić, „Ja se pitam koji su to Turci koji žive ovdje.“, pa nastavlja:  „Ono čega sam se ja plašio je da ukoliko se desi da kandidat iz  SDS-a pobedi za načelnika, da će to biti nešto kao ’92. I drago  mi je što SDS neće moći formirati skupštinsku većinu, bez obzira  na to što imamo loše iskustva sa SNSD-om.“

Jer, istina za volju, SDS nije imao svog čoveka  na čelu Zvornika od 1998. godine. Dan danas, što su potvrdili i izbori  od pre dve nedelje, opštinu u rukama čvrsto drži SNSD i njegov načelnik  Zoran Stevanović.

Pitam koja su to loše iskustva, koje Zvorničani imaju  sa tom „tolerantnijom“ strujom među srpskim strankama.

„Prije svega, kad je u pitanju ekonomska  strana mislim da su Bošnjaci građani drugog reda“, objašnajva mi  situaciju Lupić. „Vrlo je teško doći do zapošlenja, pogotovo u  preduzećima čiji su osnivači skupština opštine, a onda o privatnim poduzećima da to i ne  govorim, jer mi smo zakasnili na privatizaciju preduzeća, jer nismo  bili ovdje fizički prisutni. Sad se to rodbinski mjenja tako da bez  obzira na iskustvo ili stručnu spremu vrlo je teško doći do zapošlenja.“

Kako je ove godine upozoravao Udruženje građana  povratnika u selu Kozluk samo tri odsto bošnjačkog stanovništva je  zaposleno, a na 20.000 povratnika dolazi svega 60 Bošnjaka zaposlenih  u opštinskim institucijama.

„Imate i primjer da samo nekih pet-šest bošnjačkih medicniskih tehničara radi u Domu zdravlja“,  nastavlja moj sagovornik, „da nemate nijednog doktora Bošnjaka. U  bolnici također radi možda jedan, eventualno dva Bošnjaka. Nemate  nijednog doktora specijaliste. Angažuju se doktori iz Beograda, iz  nekih drugih djelova Srbije, a mi imamo taj kadar, koji ne dobiva mogućnost  da se zaposli tu.“

Photo: Stock

Slično je i s nastavnicima: „Puno je primjera  da se Bošnjaci konkurišu na ova radna mjesta u školstvu, ali nema  šanse da se zaposle.“

Treba ovde spomenuti da su škole u Zvorniku žariste mnogo većih problema. Samo  ove godine povratnici su osudili dva događaja: prvo, za pravoslavni  Uskrs, bošnjačka deca su bila prinuđena da farbaju jaja sa svojim  srpskim vršnjacima, pa je početak školske godine obeležio krštenje  svih đaka od strane pravoslavnog sveštenika. Ipak, da li bi to trebalo  da nas čudi u situaciji, u kojoj glavna zvornička „multinacionalna“  škola nosi ime Svetog Save?

Na tom simboličkom nivou takvih primjera ima  uostalom puno više.

Šetajući Zvornikom teško da možemo uočiti ulicu sa „nesrpskim“ nazivom. Grad  je preplavljen  "Srpskim Junacima", karađorđevima i  raznim svecima. Kao glavne manifestacije sajt opštine nabraja Svetosavsku  nedelju sa svetosavskim balom, Vidovdanski sabor i neizbežnu u svim  gradovima širom Srpske krsnu slavu.

Najkontroverzniji od lokalni praznika je, ipak,  Dan opštine koji pada na na 9. april. Prema navodima srpskih vlasti,  Zvornik je tog dana1992. bio oslobođen. Od koga i čega niko nije u  stanju da mi objasni.

- Od neprijatelja - kratko preseče razgovor sa mnom predstavnik Udruženja boraca,  koji su, potpomognuti snagama srbijanskih paravojnih formacija, grad  zauvek „oslobodili“ od oko 3.000 Zvorničana nesrpske nacionalnosti.

"Ne ubijaju, pa što  da se žalimo"

Model etničkog čišćenja, osmišljen u Zvorniku pre 20 godina i nastavljen u ostalim  delovima Srpske, ovde bio je retko uspešan.

Prema popisu iz 1991. godine na terenu opštine živelo je oko 81.000  stanovnika, od kojih je čak 48.000 bilo bošnjačke nacionalnosti.  Prema današnjim procenama populacija ovog područija svela se na svega  65.000, od čega 13-15 hiljada su Bošnjaci, iako se dan danas priča  o 20.000 povratnika.

„Mi još uvek imamo prijave za povratak, ali tu se opet suočavamo  sa određenim problemima“, skreće mi pažnju na prepreke povratku  Mevludin Lupić, koji se u Zvornik vratio među prvima, 2002. godine.

„Još uvek imamo ljude u kolektivnim centrama, ali koji se ne mogu  vratiti zato što im je imovina porušena, devastirana. Možda u jednoj  godini se obnovi neki desetak stambenih jedinica koje su nedovoljne  . Nema donatorskih sredstava, politička situacija je nestabilna. Opština  ne izdvaja nikakva sredstva iz opštinskog budžeta.“

Uprkos svemu, nepoželjna i potisnuta manjina se ne buni. Zašto,  uporno pitam Bošnjake, koji nevoljno pristaju na razgovor s medjima.

– A šta ja znam. – sleže ramenima Rasima, Zvorničanka, koju  pitam o odnosu prema srpskim političarima – Nisu loši ljudi. Ne  ubijaju, pa što da se žalimo.

Očigledno, nakon bolnog iskustva stvaranja Republike Srpske, biti  živ u Zvorniku je dovoljan razlog za zadovoljstvo.

 

24.10.2012.

ODLOŽENO SUĐENjE VOĐI FALANGE 1389

Nisu došli svedoci

Odloženo suđenje vođi falange 1389

 
Photo: Stock

Suđenje portparolu srbijanske fašističke falange "1389" Miši Vaciću, koji je između ostalog optužen za širenje diskriminacije protiv LGBT populacije, odloženo je za 12. decembar. Republičko tužilaštvo ranije je predložilo  Ustavnom sudu da zabrani delovanje Vacićevog fašističkog udruženja

Suđenje je odloženo pošto se nisu pojavila poslednja dva svedoka u tom procesu, koje je predložila Vacićeva odbrana.

Jednog od dvojice pozvanih svedoka, koji nije opravdao svoj današnji izostanak, sud je kaznio sa 100.000 dinara.

Ovo suđenje je ušlo u završnu fazu, pa bi posle saslušaja pomenuta dva svedoka sud čitao pisane dokaze, a posle toga će zakazati završne reči tužilaštva i odbrane, a potom i izricanje prvostepene presude.

Vaciću se sudi zbog krivičnih dela širenja diskriminacije protiv LGBT populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine, nedozvoljeno držanje oružja, kao i zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Republičko tužilaštvo predložilo je Ustavnom sudu da zabrani delovanje Vacićevog fašističkog udruženja "1389".

 

24.10.2012.

ŠTAND ŠTAMPANOG TERORA

Međunarodni sajam knjiga i kosovski izlagači

Štand štampanog terora

 
Kancelarijsko Kosovo u Beogradu: Ministar kulture na Sajmu knjiga
Kancelarijsko Kosovo u Beogradu: Ministar kulture na Sajmu knjiga
Photo: Tanjug

Zbornik “Političko nasilje” izdala je, ne bez ozbiljnog razloga, Vladina kancelarija; dobili smo još jedan štampani dokaz da Srbija u odnosu prema Kosovu ne odustaje od miloševićevskog zlikovačkog kontinuiteta koji personifikuju opskurne figure poput promotera i podstrekača

Prvi dan ovogodišnjeg Međunarodnog sajama knjiga obeležilo je veliko interesovanje za štand Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, na kojem su udruženi kosovski izlagači - nije greška, budući da su se osim izdavača pojavili i drugi proizvođači (npr. učila, jedna vinarija, itd; da ne reklamiramo), mediji, uopšte šaroliki espap i, fakat, mnogo pečatanih stvari u obiku knjiga, višegodišnja produkcija. Posetioci i novinari pohrlili su do nesporno patriotske tezge da čuju ministra kulture Bratislava Petrovića koji se odlučio da najpre čast svojim ukazivanjem ukaže direktoru Kancelarije Aleksandru Vulinu, autorima i priređivačima zbornika “Političko nasilje” Urošu Šuvakoviću i Obradu Stevanoviću, neumornim pregaocima iz vrha Udruženja “Sloboda”, sledbenika Nacionalnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića.

Svi mi iz 90-i-neke: Aleksandar Vulin
Photo: Tanjug

“Osim Šuvakovićevog 'gostovanja', angažovanje Kancelarije za KiM na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga prate i spekulacije da su izlagači pod pritiskom vlasti morali da prihvate zajedničko predstavljanje, a mnoge je iznenadilo i samo otvaranje štanda s dečjim horom i crvenim maramama, doduše vezanim u mašnu, i programom po principu red pevanja, reč političkih i populističkih govora direktora Vulina i ministra za kulturu Bratislava Petkovića, koji je poručio da je 'i kultura politika', izvestio je dnevnik Danas (Povratak otpisanih, Jelena Tasić, 23. oktobar)

Ministar, dakle, nije ponovio priču o patriotskoj umetnosti (to je učinila pesnikinja Radmila Lazić u prigodnom govoru), ali je progovorio koju o stvaralaštvu na Kosovu: “ To je deo našeg naroda. Tamo ima značajnih pisaca i pesnika koje treba da podržimo i negujemo i Ministarstvo će učiniti sve da pomogne materijalno pisce sa Kosova”, rekao je Bratislav Petković.

Nikom nije bilo neobično što “kosovski” zbornik “Političko nasilje” predstavlja Uroš Šuvaković, budući da je nekadašnji generalni sekretar Mladih socijalista u vreme žestoke režimske represije, kako je to tvrdio dekan ETF Branko Kovačević, bio umešan u prebijanje studenata tehničkih fakulteta. Šuvaković se, kao jedan od favorita bračnog para Milošević - Marković (bio je asistent Miri Marković na predmetu Sociologija, na Geografskom fakultetu), udomio u Državnoj bezbednosti kao savetnik, a trenutno je docent na specifičnim visokoškolskim ustanovama prištinskom Filozofskom i Medicinskom fakultetu, koje, osim njega, povezuje i to što posluju u Kosovskoj Mitrovici.

Mihalj Kertes, direktor Uprave Carine, optužen da je državni budžet oštetio za 60 miliona evra, tvrdio je da je Šuvaković dolazio kod njega po novac kojim je SPS finansirala izbore. Šuvaković je u vreme akcije Sablja uhapšen dva meseca proveo je u zatvoru, zbog čega je država morala da ga obešteti sa 250 hiljada dinara.

“Celokupna istorija Kosova i Metohije, kako u Otomanskom carstvu, tako i ovih sto godina u sastavu Srbije, obeležena je etnoseparatističkim nasiljem Albanaca nad Srbima, koje obuhvata i uništavanje kulturno-istorijskih dokaza o postojanju jednog naroda na određenom prostoru. Cilj je stvaranje etnički čiste teritorije, za šta su se albanski šovinisti borili unazad 100 godina”, bio je kategoričan Šuvaković.

Nepolitičko nasilje na Kosovu: Nesrpska deca
Photo: telegraph.co.uk

Drugi promoter zbornika ima još više iskustva sa brižljivo odabranom temom; Obrad Stevanović ocenio je da je „naučnim pokazateljima utvrđeno da albansko nasilje na KiM ima konstitutivna obeležja terorizma“.

Stevanović, u vreme eskalacije državnog nasilja zamenik ministra policije, zasigurno nije mislio na hašku optužnicu protiv Miloševića i vojno - državnog vrha (Nikola Šainović, Vlajko Stojiljković, Dragoljub Ojdanić, Milan Milutinović): “Snage SRJ i Srbije su širom cele pokrajine Kosovo na sistematski način nasilno proterale stotine hiljada kosovskih Albanaca iz njihovih domova ili ih raselile unutar Kosova. Da bi potpomogli ova proterivanja ili raseljenja, snage SRJ i Srbije su namerno stvorile atmosferu straha i pritiska upotrebom sile, pretnje silom ili nasilnim delima. 93. Širom Kosova, snage SRJ i Srbije su harale i pljačkale ličnu imovinu i privredne objekte kosovskih Albanaca isteranih iz njihovih domova. Policajci, vojnici i vojne starešine koristili su masovne racije, pretnje silom i nasilna dela da bi kosovskim Albancima opljačkali novac i dragocenosti, a vlasti na graničnim prelazima SRJ sistematski su krale lična vozila i drugu imovinu kosovskih Albanaca koji su deportovani iz pokrajine...”

Stevanovićeva konstatacija podseća i na njegov kreativni doprinos tumačenju srpskih ratnih zločina na Kosovu, pre svega postojanja masovnih kosovskih primarnih i sekundarnih grobnica, kao i onih na policijskom poligonu u Batajnici. U maju 2005. Stevanović je pred Tribunalom rekao da je "potpuno nelogično da neko otkopava i preseljava leševe", odnosno da je to za njega "još uvek velika misterija". Pozivajući se na nepogrešivu metodologiju (danas je docent na Krimininalističko -policijskoj akademiji) potražio je motiv koji je, ustvrdiće, imao jedino NATO, u želji da “navodne zločine” pripiše Srbima. Zato, logicirao je Stevanović, za razliku od drugih, jedino centar za obuku policije u Batajnici nije bombardovan.

Zbornik “Političko nasilje” izdala je, ne bez ozbiljnog razloga, Vladina kancelarija; dobili smo još jedan štampani dokaz da Srbija u odnosu prema Kosovu ne odustaje od miloševićevskog zlikovačkog kontinuiteta koji personifikuju opskurne figure poput promotera i podstrekača. Nastavak rata, ubijanja, paljenja, progona, političkim nasiljem. Gde li bi se zaustavili da nisu sprečeni, da su stvarno pobedili...

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932793

Powered by Blogger.ba