Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.10.2012.

ŠTA JE TO JOŠ ZLATKO LAGUMDžIJA DAO NA ŠTETU BiH, DA NE BUDE SMIJENjEN?

Šta je to još Lagumdžija dao na štetu BiH da ne bude smijenjen?

image

Predstavnički dom PSBiH

.....................................................

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić izjavio je danas novinarima da je indikativno ono što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PBiH Milorad Živković rekao u obrazloženju odluke SNSD-a da povuče svoju inicijativu za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma.

- Indikativno je jer je rekao da je pitanje interesa i pitanje određivanja partnera u vlasti. Očito ćemo saznati u narednom  periodu šta je to još Lagumdžija dao na uštrb države i uštrb svih građana BiH kako bi zadovoljnio oba partnera iz RS-a da danas glasaju o tome da ne bude njegova smjena na dnevnom redu, kazao je Sarajlić.

Dodao je da smatra kako je Lagumdžija "koji je kreator političkog haosa u postizbornoj BiH", bez obzira na današnju sjednicu, kažnjen na lokalnim izborima od strane građana, a kažnjen je i odlaskom Željka Komšića iz vrha te stranke.

- Ne znam kakve koncesije da bude pravio prema Dodiku i Bosiću, mi ćemo imati snažan front uz SDA da branimo pozicije države BiH i da vodimo državu naprijed, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, jučer su smijenjeni ministri koji su najviše postigli na euroatlanskom putu: Sadik Ahmetović od bezviznog režima pa nadalje, a ministar Ibrahimović je  nastavio reforme u prosesu približavanja NATO-u.

- A danas sa dnevnog reda skidamo inicijativu za razrješenje ministra za kojega i nevladin sektor i svi mediji kažu da vrlo nedogovorno obnaša svoju funkciju. Očito je da Lagumdžija je dao određene koncesije Dodiku, a koje vidjet ćemo, kazao je Sarajlić.    

Po njegovim riječima, objelodanit će se vrlo brzo i razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije.

- Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finasijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji. Ali SDA čvrsto stoji na svojim pozicijama. Mi nismo sami u ovom parlamentu. Mi ćemo se nastaviti boriti demokratskim sredstvima da sačuvamo dostignuti nivo izgradnje države BiH, kazao je Sarajlić.

Očito, dodao je on, da se okupila jedna interesna grupa lidera kojoj SDA ni Sulejman Tihić ne mogu pripadati po svom habitusu.

Sarajlić je kazao da inicijativa SDA o smjeni Denisa Bećirovića s pozicije člana Kolegija Doma ostaje na dnevnom redu.

- Danas se u drugom krugu o njoj izjašnjavamo, ali očito su neke nove snage na sceni i vidjet ćemo sam ishod glasanja. Ukoliko je Lagumdžija odlučio da pored sebe sačuva i Bećirovića vidjet ćemo da li cijena koju je platio Dodiku podrazumijeva i Bećirovića, kazao je Sarajlić.

(Vijesti.ba/Fena)

.............................................................................

Predstavnički dom Parlamenta BiH
SNSD povukao inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije
FOTO: Arhiva
SNSD povukao inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije

Sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, skinuta je tačka koja glasi: "Razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković potvrdio je da je SNSD povukao ovu tačku, ističući da stranke iz Republike Srpske žele da svoj posao rade na partnerskim osnovama sa svim ostalim stranakama, čvrsto zastupajući interese RS.

U dnevni red 35. sjedinice uvrštene su nove tačke, među kojima je imenovanje parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te izbor člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalazi se i drugi krug glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, koju je zatražio Klub poslanika SDA.

Pred poslanicima bi danas trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227825

Powered by Blogger.ba