Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.10.2012.

PATRICK MOON: ČLANSTVO BiH U NATO-u I EU OSIGURAT ĆE EKONOMSKI RAST

Moon: Članstvo BiH u NATO-u i EU osigurat će ekonomski rast

image

Euroatlantske integracije su najbolji način da se postigne sigurnost, stabilnost i ekonomski rast u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, poručio je danas američki ambasador u BiH Patrick Moon u obraćanju studentima Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.

"Kao članica NATO saveza, Bosna i Hercegovina postaje zemlja koja donosi odluke, jer svaka članica ima jednak glas u svim diskusijama. NATO savez funkcioniše na principu konsenzusa, dakle Bosna i Hercegovina će imati isti i jednak glas kao i sve ostale evropske zemlje. Glas Bosne i Hercegovine će se jasno čuti i ona će glasati o pitanjima koja se tiču sigurnosti u zemlji i regionu, u cijeloj Evropi i šire. Druga prednost je regionalna saradnja, posebno u oblasti odbrane i sigurnosti. Mnogi susjedi Bosne i Hercegovine brzo napreduju ka članstvu u NATO savezu. Albanija, Hrvatska i Slovenija su već članice. Makedonija i Crna Gora su pokrenule Akcijski plan za članstvo. Dok Bosna i Hercegovina i ostale zemlje regiona rade na zajedničkom cilju evro-atlantskih integracija, one uspostavljaju čvršće veze jedna sa drugom, jačaju saradnju i bilateralne odnose“, kazao je Moon.

On je naglasio kako članstvo u NATO savezu osigurava kontinuiran profesionalni razvoj Oružanih snaga, što će im omogućiti da bolje služe građanima Bosne i Hercegovine, te dodao da ništa manje važna nije činjenica da članstvo u NATO-u donosi veće strane investicije novim članicama, a više stranih ulaganja znači više novih radnih mjesta.

Ambasador Moon je potom naveo da će BiH kao članica Evropske unije (EU) postati dijelom jednog od najvećih ekonomskih tržišta u svijetu što će osigurati nove šanse za ekonomski rast, investicije i radna mjesta."Članstvo u EU ojačat će demokratsku praksu i vladavinu zakona, zaštitu ljudskih prava i civilno društvo" poručio je Moon dodavši kako će sve ovo ojačati i unutrašnju stabilnost BiH.

"Put ka članstvu u NATO savez i EU neće biti ni jednostavan ni brz. Bosna i Hercegovina je već izgubila dragocjeno vrijeme na ovom putu. Bh. politički lideri postigli su značajan kompromis u pogledu rješavanja pitanja vojne imovine, što je konačno otvorilo vrata da BiH sudjeluje u Akcionom planu za članstvo NATO saveza. Žalosno je da ova politička odluka još uvijek nije provedena. Pozivamo lidere bh. političkih stranaka da konačno postignu dogovor o tome i da BiH odvedu dalje na putu ka NATO savezu“, poručio je Moon.

On je naglasio da su Oružane snage BiH već pokazale sposobnost da pružaju podršku operacijama NATO saveza i naveo kao primjer angažman bh. vojnika van granica zemlje, uključujući sudjelovanje u međunarodnoj misiji u Afganistanu.

Američki ambasador je pozvao studente da zahtijevaju od bh. vlasti da djeluju u pravcu jačanja demokratije i demokratskog društva, borbe protiv korupcije, promoviranja vladavine zakona, zaštite ljudskih prava i poboljšanja ekonomskih uslova.

"Ovo su oblasti koje će pomoći da ova zemlja ide naprijed i da postigne stabilnost i prosperitet koji podrazumijeva članstvo u EU i NATO savezu. Političko rukovodstvo mora uraditi teži dio posla rame uz rame sa građanima ove zemlje, a SAD i drugi iz međunarodne zajednice su tu da vam pomognu. Naša vizija Bosne i Hercegovine je vizija velike većine građana, a to je stabilna demokratija u kojoj se poštuju vladavina zakona i ljudska prava, zemlja koja je posvećena ekonomskom prosperitetu i koja zajedno sa susjedima korača evroatlantskim putem. SAD u potpunosti podržavaju ove težnje i radiće sa vama na postizanju ovih ciljeva“, poručio je Moon.


(Vijesti.ba/Anadolija)

 

23.10.2012.

SUĐENjE GORANU HADžIĆU: VELjKO DžAKULA O PROGONU NESRBA

Suđenje Hadžiću:  Džakula o progonu nesrba

Veljko Džakula na suđenju Goranu Hadžiću

......................................................................

Na suđenju bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću višednevni iskaz je dovršio Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma, koji pomaže u povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

Džakula je kao sudionik političkih i ratnih događanja u prvoj polovici devedesetih godina, u dovršetku iskaza opisao protjerivanje građana nesrpske nacionalnosti s područja pod kontrolom snaga tzv.RSK, kojima je prema optužnici zapovjedao Hadžić, kao predsjednik pobunjenog područja.

Pri tom je izjavio kako je i sam želio zaštitu UN-a, kao i mnoge izbjeglice, jer su vođe pobunjenika – Hadžić i Milan Martić, radili o glavama onih Srba koji su željeli mirno rješenje sukoba i suživot s Hrvatima.

Martić je podsjetimo osuđen pravomoćno na 35 godina zatvora, kao bivši ministara policije i kasniji predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom.

„Uvijek su se izjašnjavali da nisu stvoreni uslovi za povratak, ne samo Hrvata u Istočnu Slavoniju, nego i Srba u Zapadnu Slavoniju 1992.godine.“, izjavio je Džakula objašnjavajući kako bi u slučaju povratka Srba u Zapadnu Slavoniju (za što su stvoreni uvjeti demilitarizacijom) vlasti RSK bile primorane da omoguće i povratak Hrvata u Krajinu te Istočnu Slavoniju.

Džakula je upravo Martića i Hadžića okrivio i za kasnije protjerivanje Srba iz Hrvatske nakon akcija kao što su bile Maslenica, Medački džep, Miljevački plato, a u konačnici Oluja – zato što nisu željeli demilitarizirati pobunjeno područje pod kontrolom srpskih jedinica.

„Ni ja se ne slažem što je to Tuđman (Franjo, bivši hrvatski predsjednik) napravio, ali da je prostor bio demilitariziran, onda bi bila obveza vojnika UN-a da taj prostor čuvaju.“, naveo je Džakula optužujući za pogrom Srba iz Hrvatske, upravo ratoborne vođe pobunjenika.

„Gospodin Hadžić nije prihvatio demilitarizaciju, nije bio za povratak Hrvata.“, izjavio je više puta Džakula spominjući da je u tim stavovima optuženog podržavao i Zoran Zečević, premijer RSK.

Svjedok insajder, koji je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade RSK, naveo je kako su spomenuti rukovodioci pobunjenika - gurali i Zapadnu Slavoniju u rat s hrvatskim snagama, što je on kao regionalni premijer odbio, preuzimajući odgovornost za eventualni napad.

„Hadžić i Martić nisu imali izvorni legitimitet da donose takve odluke, a pokazalo se da oni vrlo lako lišavaju ljude slobode, a neki su lišavani i života. Dakle, znao sam s kim imam posla i smatrao sam da će me Ujedinjeni narodi zaštititi od njihovog terora nad nama koji smo tamo željeli očuvati mir i slobodu.“, naveo je Džakula kojeg su krajinske vlasti zatvorile na oko 110 dana zbog odbijanja politike tvrdolinijaške struje.

„Tu nije bilo normalnog sugovornika, nisu dozvoljavali da imate pravo da odlučujete o vlastitom životu i slobodi. Shvatite, oko 600 djece je bilo blizu linije razdvajanja...i netko se igra rata.“, emotivno se prisjetio političkog rata s ostalim krajiškim dužnosnicima koji su željeli otvoriti ratište u Zapadnoj Slavnoji kao odgovor na akcije Hrvatske vojske (HV) 1992.godine.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan iskazom trećeg po redu svjedoka tužiteljstva protiv Hadžića, optuženog u 14 točaka optužnice zbog zločina nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti, od polovice 1991.godine do kraja 1993.godine, kada je bio na najvišim funkcijama u RSK.

 

23.10.2012.

SUĐENjE RADOVANU KARADžIĆU: SVJEDOK O GAĐANjU SARAJEVA AVIO BOMBOM

Suđenje Karadžiću: Svjedok o gađanju Sarajeva avio bombom

Radovan Karadžić

.................................................

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je na Haškom sudu izvoditi bivše oficire Vojske Republike Srpske kako bi potvrdili teze obrane – da nije bilo namjernog gađanja sarajevskih civila.

Stevan Veljović, bivši zapovjednik brigade Vojske Republike Srpske (VRS), to je kao svjedok već ispričao na suđenju svom nadređenom - Dragomiru Miloševiću, zapovjedniku Sarajevsko- romanijskog korpusa, formacije koja je držala Sarajevo u okruženju.

No, da haški suci nisu povjerovali u njegovo, kao ni slična svjedočenja – govori činjenica o 29 godina zatvora za Miloševića, koju su mu (pravomoćno) dodijelili zbog terora nad Sarajlijama.

Veljovića, kao još jednog svjedoka čiji iskaz govori u prilog Karadžićevoj tezi – da je skoro 12 tisuća ubijenih ljudi u Sarajevu – bilo kolateralna žrtva sukoba, a ne namjernog gađanja – tužiteljstvo je najviše ispitivalo o lancu izvještavanja unutar VRS-a.
Time je tužiteljica Carolyne Edgerton željela prikazati kako je zapovjedni lanac u VRS-u dobro funkcionirao, odnosno da su svi u zapovjedništvu dobro znali – kako se gađa Sarajevo. Veljović je kao zapovjednik lake pješadijske brigade, unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa, potvrdio - da su se izvještaji o borbenim aktivnostima svakodnevno slali i u Glavni štab VRS-a.

„Da točno. Sve je moralo biti u izvješću. I o artiljeriji i otvaranju vatre. I od strane neprijatelja i naše. Sve što se radilo taj dan moralo je stajati u izvještaju.“, naveo je svjedok.

Tužiteljica Caroline Egerton je zato svjedoku predočila dokument Glavnog štaba VRS-a u kojem se izvještava predsjednika Karadžića o korištenju avio bombi, oružja velike razorne moći, nedopuštenog za upotrebu na civilnim područjima. No, Veljović je osporavao da je do ispaljivanja avio bombe ikada došlo, što je tvrdio i na suđenju generalu Miloševiću.

„Možda sam taj dan se nalazio u Rogatici pa nisam znao za tu bombu. Možda sam bio kući na odmoru. I zato sam tražio izvještaj UNPROFOR-a. Ako UNPROFOR potvrdio, onda je to tako. A ako UNPROFOR nije to potvrdio, nego da je bilo mirno – ja sam rekao da onda to (ispaljivanje avio-bombe) nije istina.“, objasnio je nekoliko puta svjedok, nakon čega je predsjedavajući sudac O Gon Kwon ustvrdio „kako nije isto reći – avio bomba nije lansirana, i reći – ne znam je li avio-bomba lansirana“.


Naime Veljović se branio logikom, da su promatrači UN-a morali čuti razornu eksploziju avio bombe, ukoliko bi bila lansirana.

Podsjećamo kako je - upravo pripadnik UN-a Anton Per Brennskag opisao, kao svjedok tužiteljstva, kako je 1995.godine osobno vidio ispaljivanje avio bombe s položaja VRS-a, o čemu je radio i istragu nakon stradanja sarajevskih civila.

Negiranje Markala

Veljović, kao svjedok Karadžića, također je želio prebaciti odgovornost za zločin na tržnici Markale 28.kolovoza 1995.godine, kada je poginulo, prema optužnici 43 ljudi, a 75 je ranjeno – nakon što je jedna od pet granata pogodila ulicu neposredno kraj ulaza.
Pri tom je opisao verziju eksplozije na Markalama, istovjetno na način kako ju zastupa i Karadžić, koji mora tijekom obrane pokušati dovesti u sumnju brojna svjedočenja žrtava, vojnih istražitelja i promatrača UN-a – čiji su suprotni iskazi već uvedeni u dokaze.

Prema Veljoviću, na gradsku tržnicu Markale, nije mogla biti ispaljena granata s položaja VRS-a,  jer su minobacači od 120 milimetara prethodno odvezeni prema Trebeviću, za Trebinje.


Kao još jedan oficir VRS-a koji je došao svjedočiti u obranu svog bivšeg predsjednika za sarajevske zločine – iskaz je dao Siniša Maksimović, bivši zapovjednik čete unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan, kada će Karadžić za svjedoke izvesti nekoliko bivših promatrača UN-a

 

23.10.2012.

NAJAVA GENOCIDA: NAVRŠILA SE 21 GODINA OD KARADžIĆEVIH PRIJETNjI GENOCIDOM

Navršila se 21 godina od Karadžićevih prijetnji genocidom

imageRadovan Karadžić i Alija Izetbegović

............................................................

SARAJEVO - Ovog mjeseca navršava se tačno 21 godina od zlokobnih prijetnji ratnog vođe bosanskih Srba, a danas haškog optuženika Radovana Karadžića u Skupštini Bosne i Hercegovine da će ta država završiti u paklu, a muslimanski narod nestati, jer "muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje".

Bio je to prvi put da je nedvosmisleno, na javnoj sceni, najavljen genocid nad Bošnjacima ukoliko zatraže suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine iz Jugoslavije koja je pod vodstvom Slobodana Miloševića trebala doživjeti preobrazbu u "veliku Srbiju".


 
Više od dvije decenije nakon ovih prijetnji BiH se ponovo nalazi u velikoj ekonomskoj i političkoj krizi, Karadžićeva Srpska demokratska stranka (SDS) dobila je veliku podršku na proteklim lokalnim izborima, a za načelnike su birani i ratni zločinci.
 
"Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete BiH jeste ista ona autostrada pakla i stradanja  kojim su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje... Kako ćete vi spriječiti da svako svakoga ne ubija u BiH", prijetio je Karadžić u Skupštini BiH oktobra 1991. godine.
 
U svom stilu on je tom prilikom kazao i da "Srbi u BiH mogu da spriječe Hrvate i Muslimane ako je stani-pani da izađu iz Jugoslavije".
 
"Nisam ja ovdje nastupio kao bog rata, kako me neko počastio iz Hrvatske demokratske zajednice, nego vam kažem po stoti put, i u našim razgovorima sam to rekao, ne kreira SDS volju srpskoga naroda, on je tumači. Mi bi vas krvavo slagali kada bi rekli da vi ovo možete izglasati i da možete s ovim nešto da uradite u Evropi. Mi se više ne pitamo o situaciji ako dospijemo u stanje u koje su dospjele Slovenija i Hrvatska. Naročito Hrvatska. S tim što bi u BiH taj pakao bio hiljadu puta teži i ne bi bilo načina da se zaustavi", govorio je Karadžić.
 
Iako su mnogo prije toga izvršene sve pripreme na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a na hiljade vojnika, tenkova i cijevi dopremani oko Sarajeva i drugih bh. gradova, Karadžić je tvrdio da se nad srpskim narodom vrši pravno nasilje, a "nakon tog slijede sva druga nasilja". Treba imati na umu da je Karadžić navedene prijetnje iznosio nakon agresije JNA na Hrvatsku, ali i na BiH u Ravnom kod Trebinja.
 
"Možemo se dogovoriti da mi vas ne sprječavamo da izađete iz Jugoslavije plebiscitom naroda.  Ali, istim plebiscitom, i po istom pravu, mi ćemo spriječiti vas da nas izvedete iz Jugoslavije. Srpski narod, i to da vam kažem, zna šta vi hoćete. Vi hoćete da u Hagu postignete to da je ovo treća ili četvrta država koja neće da živi u Jugoslaviji. A to ne možete, jer mi hoćemo da živimo u Jugoslaviji. To možete da kažete za sebe. Suvereni narodi u BiH to mogu da kažu za sebe, ali ne mogu za drugi narod. Mi ćemo vas onemogućiti pred domaćom i svjetskom javnošću da izvršite ustavno nasilje nad srpskim narodom", rekao je tada Karadžić.
 
Na otvorene prijetnje Karadžića odlučno je reagirao prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović najavljujući da "mi možda više i nećemo da budemo u Jugoslaviji".
 
"Njegovo izlaganje. Njegov način izlaganja njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda više i nećemo da ostanemo u Jugoslaviji. To večeras ovdje govorim. Još nešto. Njegov način izlaganja, njegove poruke možda najbolje objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić neće više niko. Neće, možda, niko više osim srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana... jednostavno omrzli, kao i u očima
Evrope i svijeta. Takvi načini kako to Karadžić radi", istakao je rahmetli Izetbegović.
 
No, dodao je rahmetli Izetbegović, Karadžić je samo izraz jednog načina mišljenja, jednog pristupa.
 
"Mi smo se sve nadali i nadamo da će srpski narod doći do svoje demokratske tradicije, da će srpski narod doći do onih zaliha demokratske tradicije koju je imao i koji ga je odlikova. Ovo što se radi danas, ovo ne služi na čast srpskom narodu. I ovaj način istupanja i ove prijetnje koje se iskazuju... Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću", odlučno je poručio Alija Izetbegović Karadžiću, nakon čega ga je mnoštvo prisutnih nagradilo aplauzom.
 
Skupština BiH je, reagirajući na slijed događaja iz oktobra 1991. godine, donijela Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine. Tim činom odlučeno je da se povuku predstavnici BiH iz rada saveznih organa ,dok se ne postigne dogovor između svih republika koje su sačinjavale Jugoslaviju.
 
Na to su pristali predstavnici SDA i HDZ, dok su predstavnici SDS-a odbili djelovati po donesenom aktu.Na razini Predsjedništva i Vlade BiH donesena je odluka prema kojoj se regruti i rezervni sastav neće slati u JNA.

(Vijesti.ba/aa)

 

23.10.2012.

CIJENA ZA OSTANAK LAGUMDžIJE NA VLASTI: HRVATSKI ENTITET DA STOLNIM GRADOM MOSTAROM, ENTITETSKO USTROJSTVO SIPA, OSA, DGS, UKIDANjE ELEKTROPRIJENOSA

Hrvatski entitet sa stolnim gradom Mostarom, entitetsko ustrojstvo SIPA, OSA, DGS, ukidanje elektroprijenosa

image

Predsjedništvo SDA

.........................................................

Nakon smjene članova SDA iz Vijeća ministara BiH, SDA je opoziciona stranka na državnom nivou. Jučerašnje glasanje na sjednici Doma naroda i današnje izmjene dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokazali su ...

... svu neprincipijelnost politike stranaka koje se konstantno pozivaju na legitimitet u zaštiti etničkih interesa. U tome prednjači HDZ koji u Vladi Federacije ne participira zato što ga je SDP izbacio iz vlasti. Sada HDZ svoje ciljeve pokušava ostvariti na štetu bošnjačkog naroda jer se prema SDA ponio kao SDP prema dva HDZ nakon općih izbora 2010. godine, iako su hrvatske stranke već dva mandata ostala bez hrvatskog člana Predsjedništva BiH zato što je SDP kandidirao i izabrao svoga predstavnika na tu poziciju. Unatoč činjenici da SDA ima najviše bošnjačkih predstavnika u oba doma državnoga parlamenta i da je na upravo održanim lokalnim izborima dobila potpuni legitimitet bošnjačkog naroda – 300 hiljada glasova, 37 načelnika i 530 vijećnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, dva HDZ podržali su inicijativu SDP.

Ono što zabrinjava Stranku demokratske akcije je činjenica da iza ovakvoga ponašanja srpskih političkih stranaka i dva HDZ stoje velika obećanja i ustupci SDP i to direktno protiv interesa države Bosne i Hercegovine. To je potvrdio i Milorad Živković, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je prilikom objašnjenja zašto SNSD odustaje od zahtjeva za smjenu Zlatka Lagumdžije državnom parlamentu i građanima BiH saopćio da su srpske političke stranke dobile bolju ponudu za zaštitu nacionalnih i ekonomskih interesa Republike Srpske.

Cijena odustajanja SNSD i SDS od smjene Zlatka Lagumdžije i Čovićeva podrška SDP, prema još nepotvrđenim informacijama, definirana je 21tačkom ustupaka:

1.    Preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda  za penzionere u Republici Srpskoj,

2.    Uspostava hrvatskog entiteta na području Federacije BiH sa Mostarom kao hrvatskim stolnim gradom,

3.    Reorganizacija Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,
4.    Izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd.

5.    Ukidanje Elektroprijenosa BiH, 

6.    Prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta,

7.    Gradnja hidroelektrana na rijeci Drini bez suglasnosti države BiH,

8.    Obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci),

9.    Ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizacija Bosne i Hercegovine itd još 12 sličnih ustupaka.

Sve ovo ukazuje na formiranje parlamentarne većine za rušenje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. SDA će, kao uvijek od svoga nastanka, i kao opoziciona stranka raditi za dobrobit države BiH i podržavati njen put za članstvo u NATO i EU te zaustaviti svaki pokušaj njene razgradnje i obespravljivanja njenih naroda i građana.  


(Vijesti.ba)

 

23.10.2012.

HDZ SVOJE CILjEVE POKUŠAVA OSTVARITI NA ŠTETU BOŠNjAČKOG NARODA

HDZ svoje ciljeve pokušava ostvariti na štetu bošnjačkog naroda

image

SARAJEVO - Nakon smjene članova Stranke demokratske akcije iz Vijeća ministara BiH, SDA je opoziciona stranka na državnom nivou, saopćeno je danas iz te stranke. Jučerašnje glasanje na sjednici Doma naroda i današnje izmjene dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma ...

...  Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokazali su svu neprincipijelnost politike stranaka koje se konstantno pozivaju na legitimitet u zaštiti etničkih interesa. U tome prednjači HDZ koji u Vladi Federacije ne participira zato što ga je SDP izbacio iz vlasti, navodi SDA u saopćenju za javnost.

SDA smatra da HDZ sada svoje ciljeve pokušava ostvariti na štetu bošnjačkog naroda "jer se prema SDA ponio kao SDP prema dva HDZ-a nakon općih izbora 2010. godine, iako su hrvatske stranke već dva mandata ostale bez hrvatskog člana Predsjedništva BiH zato što je SDP kandidirao i izabrao svoga predstavnika na tu poziciju".

- Unatoč činjenici da SDA ima najviše bošnjačkih predstavnika u oba doma državnoga parlamenta i da je na upravo održanim lokalnim izborima dobila potpuni legitimitet bošnjačkog naroda – 300 hiljada glasova, 37 načelnika i 530 vijećnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, dva HDZ-a podržali su inicijativu SDP-a, navodi se u saopćenju.

Ono što zabrinjava Stranku demokratske akcije "jest činjenica da iza ovakvoga ponašanja srpskih političkih stranaka i dva HDZ-a stoje velika obećanja i ustupci SDP-a i to direktno protiv interesa države Bosne i Hercegovine".

Kako se u saopćenju navodi, to je potvrdio i Milorad Živković, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je prilikom objašnjenja zašto SNSD odustaje od zahtjeva za smjenu Zlatka Lagumdžije, državnom parlamentu i građanima BiH saopćio da su srpske političke stranke dobile bolju ponudu za zaštitu nacionalnih i ekonomskih interesa Republike Srpske.

- Cijena odustajanja SNSD-a i SDS-a od smjene Zlatka Lagumdžije i Čovićeva podrška SDP-u, prema još nepotvrđenim informacijama, definirana je 21 tačkom ustupaka, uključujući preuzimanje obaveze za isplatu 25.000 penzija iz Federalnog penzijskog fonda za penzionere u Republici Srpskoj, uspostavu hrvatskog entiteta na području Federacije BiH s Mostarom kao hrvatskim stolnim gradom, reorganizaciju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine...

Sve ovo ukazuje na formiranje parlamentarne većine za rušenje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. SDA će, kao uvijek od svoga nastanka, i kao opoziciona stranka raditi za dobrobit države BiH i podržavati njen put za članstvo u NATO i EU te zaustaviti svaki pokušaj njene razgradnje i obespravljivanja njenih naroda i građana, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.


(Vijesti.ba/Fena)

Ovo je početak rješavanja krize na razini BiH

imageLagumdžija, Dodik i Čović

Jučerašnji rasplet sjednice Doma naroda, kao i dešavanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za SDP predstavlja početak rješavanja političke krize na razini Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz SDP-a BiH.

SDP još jednom naglašava da nije zainteresovana za sudjelovanje u vlasti samo da bi dobila određene pozicije, te da osnov za funkcioniranje nove parlamentarne većine mora biti konkretan program.

- Raduje činjenica da i druge stranke prihvataju taj princip, te da je već učinjen niz koraka u pravcu u definiranju zajedničkih aktivnosti, kao i u konkretnim aktivnostima. Iracionalne optužbe koje dolaze od SDA razumijemo kao revolt zbog izbacivanja ove stranke iz vlasti na državnoj razini, navodi SDP u saopćenju za javnost.

Nadalje, SDP navodi da nema potrebu za pravdanje zbog činjenice da su sve vrijeme dok je SDA smišljala mehanizme da se što duže zadrže u foteljama istovremeno glumeći oporbu, iz SDP-a pokušavali napraviti partnerstvo sa drugim strankama na bazi konkretnog programa.

- Insinuacije o postojanju skrivenih namjera, dogovora, kojekakvih zavjera, a koje dolaze od SDA su samo još jedna potvrda da su ljudi iz ove stranke na taj način funkcionisali posljednjih 20 godina i da smatraju da je to normalno i da sve ostale stranke funkcionišu na istim principima, navodi se u saopćenju, uz podsjećanje "da je i predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer u svom obraćanju u Domu naroda javno priznao da SDA pristaje na sve samo da njihovi ministri ostanu na svojim pozicijama".

- Ti i takvi ljudi danas drže moralne pridike SDP-u da je napravljen dogovor na štetu države Bosne i Hercegovine što je samo po sebi apsurdno, navode iz SDP-a BiH.

SDP smatra da je krajnje vrijeme "da se riješimo balasta oličenog kroz ljude iz SDA koji se lažno bore za državu, a u stvari su samo skoncentrirani na punjenje svojih džepova i džepova ljudi koji predstavljaju sivu eminenciju i otuđene centre moći".

- Kroz te ljude i njihove aktivnosti nikako ne možemo posmatrati sve članove ove stranke, priopćeno je iz Centra za  SDP-a BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

 

 

23.10.2012.

NOĆAS SPALjUJEMO ILUZIJE: SMRT ČOVJEKA NA BALKANU

Smrt čovjeka na Balkanu

imageMilorad Dodik

Lokalnim, regionalnim političkim i inim opsjenarima, Dačiću, Vučiću, Dodiku... jedino je Evropa izlazna strategija.Milorad Dodik

................................................

Gledao sam u utorak od 18.00 do 20.00 (sve do početka utakmice naše reprezentacije protiv Litvanije u Zenici) na srbijanskoj državnoj televiziji prenos susreta mladih reprezentacija Srbije i Engleske koja se igrala na krcatom, solidno sređenom stadionu u Kruševcu. Bezvezna, bezlična, dosadna, uspavljujuća, tipična „prvenstvena“ utakmica. Ali, nisam odustajao, niti se pokolebao; gledao sam, unatoč svemu. Preskočio sam sve informativne programe, dnevnike, vijesti, izvještaje sa suđenja Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću u Haagu, hapšenje duhanskih mafijaša u BiH... koje rijetko propuštam, samo da mi ništa ne bi promaklo od onoga što je važno za tu utakmicu.

Čak sam se žrtvovao u toj mjeri da sam u poluvremenu pratio i stručnu analizu iz studija u Beogradu, gdje je gost bio nekadašnji odlični bek Partizana Ivan Golac, koji je izvrsnu, međunarodno priznatu karijeru imao nastupajući za nekoliko uglednih i ozbiljnih klubova na Otoku.

Čekao sam, naime, da me neko razuvjeri, kako nisam vidio, ono što sam vidio, čuo ono što mi je uho paralo: bučni, orkestrirani rasizam koji je skladno grmio sa tribina. Svaki dodir sa loptom nekog od crnih engleskih nogometaša bio je od objektivne kruševačke publike nagrađen kakofoničnim zvucima „rodnog kraja“ - onomatopejom majmunskog životinjskog porijekla, primalnog krika. Na kraju je utakmica Srba i Engleza okončala onako kako je, nažalost, jedino bilo moguće u takvom vandalsko-rasističkom okruženju - općom tučom na terenu, krkljancem, makljažom u kojoj je udarao ko je koga i čime je god stigao.

Nisam, dakle, htio donositi ishitrene, neutemeljene zaključke kako mi se ne bi ponovio propust u percepciji, pa nakon toga učitavanje osobnih predrasuda, kakav mi se desio dva dana ranije.

U nedjelju, dva dana ranije, gledajući, čitajući izvještaj/e/ sa obilježavanja godišnjice užasnog fašističkog zločina u Drugom svjetskom ratu nad 2950 žrtava, pijetet mi zabranjuje da pogriješim, civila, žena, djece u srbijanskoj varoši Draganovci, učinilo mi se da sam čuo kako predsjednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić govori, poručuje: „Odmah posle Drugog svetskog rata, oni koji su počinili ovaj zločin su počeli da grade Novu Evropu“.

Nije mi bogzna kakva utjeha bila što se i rukovodstvu Srpske naredne stranke, Dačićevog koalicionog partnera, prividjelo isto što i meni. I u SNS-u su ove premijerove riječi raspoznate kao opasne i štetne. Lider SNS-a, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nimalo nije bio sretan što njegov kolega Dačić Evropsku uniju proskribirao kao fašističku, antisrpsku tvorevinu. Veliku su, ogromnu, možda i presudnu podršku srpski naprednjaci, aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić tokom proljetne predizborne kampanje dobili u Njemačkoj, državi koja je bez ozbiljne konkurencije najveći investitor u razvoj i ekonomsko uspravljanje Srbije.

Ivica Dačić je već narednog dana, kada su ga sa svih i unutrašnjih i spoljnih isturenih komandnih mjesta pritisli, optužio medije da su zlonamjerno i neprofesionalno prenijeli njegove birane riječi, zahtijevajući da ga se doslovce citira. I to je uradila državna agencija TANJUG, izvinjavajući se, pri tom premijeru zbog „krupnih uredničkih propusta“. Pokazat će se da ono što je on rekao nema nikakve veze sa onim što su srpski mediji rekli, a ja, trajni ovisnik o srpskoj propagandi uzeo zdravo za gotovo.

Dačić je zapravo rekao nešto što se i po duhu i po slovu kapitalno razlikuje od onoga što se činilo da je izgovorio. Rekao je premijer, prema destiliranoj TANJUGOVOJ ispravci, citiram: „Odmah posle Drugog svetskog rata, oni koji su počinili ovaj zločin, počeli da grade Novu Evropu“.

Ukoliko vam nije jasna semantička, pogotovo semiološka razlika između ove dvije radikalno suprotstavljene izjave srpskog premijera, prilagođavanje objektivnog subjektivnom doživljaju, teško da će vam ikada išta biti jasno.

Paul Ince, engleska nogometna ikona, jedan od istaknutijih, unikatnih svakako, eksponata u galeriji velikana Manchester Uniteda, prvi crnac koji je navukao na rukav kapitensku traku reprezentacije Engleske, vrisnuo je nakon rasističkog pira srpskih navijača u Kruševcu: „kaznite ih, zabranite im, žigošite ih“. Kazao je to nogometni Martin Luther Ince u obraćanju svom kolegi Michelu Platiniju, gazdi evropskog nogometnog poretka. U mladoj reprezentaciji Engleske igra mu sin, Tom Ince, koji je bio neposredni svjedok-žrtva rasističko-huliganskog pogroma u Kruševcu.

Vjerovatno bi se i Inceov krik tretirao kao pristrasna manifestacija roditeljske pažnje da se u cijelu priču nije uključio britanski premijer David Cameron, koji je nakon utakmice engleskih i srpskih mladih nogometaša u „ustaničkom“ Kruševcu kazao da je „zgrožen viđenim“ i obećao naciji da će „od UEFA-e zahtijevati da utvrdi rasističke napade i da oštro osude odgovorne za incident“.

Službenu Njemačku do srži je „uvrijedio i zaprepastio“ revanšistički govor Ivice Dačića na komemoraciji žrtvama fašističkog terora u Dobanovcima; britanski premijer David Cameron je „zgrožen“ silinom rasističke destrukcije i nasilja nad njegovim sunarodnjacima-mladim nogometašima Engleske koji se desio u Kruševcu. Evropska unija je „zatečena i zabrinuta“ zbog otkazivanja „Parade ponosa“ u Beogradu; Mađarska je ozbiljno uznemirena zbog pseudozakonskih, suštinski nasilnih redukcija nad autonomijom Vojvodine koje je ozakonio Ustavni sud Srbije: u novoj vlasti u najnovijem Novom Sadu, nakon svrgavanja nenarodno-neprirodne koalicije okupljene oko Demokratske stranke Borisa Tadića, mjesta su našlo i za Dveri, klerofašističku sektu koja baštini najcrnje pravoslavno-ksenofobične vrijednosti, pored ostalih i antijevrejske mantre koje su uvjerljivo demontirane (Spisateljica Biljana Srbljanović je o tome pervertiranom poglavlju razborito i uvjerljivo svjedočila gdje god je trebalo i „mudrom“ popu Nikolaju Velimiroviću koji je bio prapočetak antisemitske platforme na ovim prostorima).

Kosovo je u toj virtualnoj, iracionalnoj, anahronoj, vanvremenskoj srspkoj kaspuli i kolektivnom doživljaju „ unutrašnje pitanje Srbije“, što je potvrdio i predsjedavajući Ujedinjenih nacija, gospodin Vuk Jeremić u svom zadnjem, epohalnom ekspozeu u New Yorku. Uzalud je vlast Borisa Tadića skršila milione doniranih maraka u unaprijed izgubljenom diplomatskom ratu sa Kosovom.

Dežmekastog, nadmenog diplomatu Vuka Jeremića platili su da bi zaustavio procese koji traju ili one koje su ireverzibilni -nepopravljivi. Kosovska nezavisnost se na drugim adresama dokazuje, ili se ne dokazuje. Crna Gora je, eto nekako, zaokružena, međunarodno definirana i, u osnovnim državnim performansama moderne Evrope, solidna, pristojna, djelomično prihvatljiva, ali ranjiva država.

Srbija u (barem) zadnjih dvadeset godina (taj je „istočni kompleks“ dugovijek, složen i kompleksan, teritorijalno upitan prostor) ima užasan problem, vlast koja ne zna da je diplomacija aktivna, adaptabilna, uvjerljiva, a ne statična i nepromjenjiva disciplina, da ona treba da obuzda, amortizira, u vremenu i prostoru, prilagodi svoju vanjsku politiku.

Sve tobožnje eurofilske manifestacije, iznuđene ili nametnute obaveze nove srbijanske/srpske vlasti, retoričke ili suštinske, samo opterećuju, živciraju i frustriraju ex jugoslovenski prostor.

Službena agenda, verifikacija, od koga god dolazila, kabineta Angele Merkel nakon govora Ivice Dačića, ili Davida Camerona poslije noći dugih noževa njegovih državljana malo znači nama ovdje: Srbiju, demokratsku, nedemokratsku, treba kazniti kada god Milorad Dodik kaže da ne priznaje presude Međunarodnog suda u Haagu. Isti je to par opanaka: napad huligana na crnce u Kruševcu, Nijemce u Draganovcima i međunarodno pravo u Banjoj Luci.

Implozija srbijanskog društva, neprekinuti poces koji ne uvažava elementarne demokratske, civilizacijske stečevine, dapače radi na tome da ih se sotonizira (prokazati Nijemce kao genetske fašiste, ogaditi crnce, izopćiti seksualne manjine i kulturne tekovine/stečevine), ta dosljedna autorazarujuća postratna negativna katarza sada ozbiljno prijeti vrijednostima koje je ujedinjena Evropa na jedvite jade nekako uspjela standardizirati ...

(Slobodna Bosna)

 

23.10.2012.

NAJAVLjEN POZIV ALENU HALILOVIĆU IZ DINAMA I SEADU KOLAŠINCU IZ SCHALKEA - DžEKO KAO SUPERJUNAK HULK NA OFICIJELNOJ STRANICI CITYJA

Selektor U-21 selekcije Vlado Jagodić najavio
Pozivi Alenu Haliloviću iz Dinama i Seadu Kolašincu iz Schalkea 04
.................
23.10.2012.
.................
Pozivi Alenu Haliloviću iz Dinama i Seadu Kolašincu iz Schalkea 04

Tehnički direktor i generalni sekretar N/FSBiH Denijal Pirić, odnosno Jasmin Baković u petak su održali zajednički sastanak sa selektorima „A“ i U-21 selekcije, Safetom Sušićem i Vladom Jagodićem.

- Dogovorili smo se da u narednom periodu iskoristimo sve termine za okupljanja i kontrolne utakmice, kaže Jagodić.

- Već za 14. novembar su dogovorene prijateljske utakmice sa Alžirom i Poljskom. Prvu će igrati „A“ tim, a drugu selekcija do 21 godine. Međutim, još ne znamo definitivno gdje ćemo dočekati Poljake. U opciji su Široki Brijeg, Visoko, Zenica, Sarajevo i Konjic... Mlada reprezentacija BiH će u februarskom terminu UEFA-a, najvjerovatnije, odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije.

- U Fudbalski savez Srbije smo već poslali ponudu za tu utakmicu... Komšije su obećale da će doći na "revanš". Također, okupljanje ćemo napraviti i u martu kada „A“ tim bude igrao sa Grčkom, a da li ćemo igrati međusobnu ili kontrolnu utakmicu sa nekom drugom selekcijom, još ćemo vidjeti. Jagodić konstatuje da će mlada reprezentacija iskoristiti aprilski i junski termin 2013. godine.
-
Juni je u kalendaru UEFA-e, a april nije, ali ćemo i u tom terminu okupiti bar kandidate iz naših klubova, Jednostavno, pred start novih kvalifikacija potrebno nam je što više okupljanja i provjera. Do 1. novembra objavit ću širi spisak reprezentativaca na kojem će biti od 30 do 35 igrača, a nedugo potom i 20 fudbalera, te tri golmana za duel sa Poljacima. U prve dvije provjere pokušat ću da svima pružim priliku, a onda ću napraviti selekciju.

Cilj mi je da već na početku naredne godine imam sve iskristalizovano kako bih do početka kvalifikacija za Euro 2014, koje će biti odigrane po ubrzanom principu, mogao uigravati tim.

Selektor mlade reprezentacije nam nije želio otkriti imena igrača koje ima u bilježnici.

- Naravno, u obzir dolaze svi igrači koji su 1992. i 1993. godište, a koji su već bili u mladoj reprezentaciji. Oni već znaju naš način rada, ali i mi njih. To su sigurno Grahovac (Borac), Bešić (Ferencvaroš)


- posuđeni igrač HSV-a), Mešanović (Čelik), Zakarić (Lokomotiva Zagreb), koji su bili i standardni igrači, te Bekić (Zrinjski), Mario Kvesić (Široki Brijeg), Kovačević (Travnik), Zolotić (Željezničar), Prcić (Sošo), koji je trenutno povrijeđen.

- Naravno, računam na Prcića i pomenute igrače...Također, bazirat ću se i na sada već bivšu generaciju igrača U-19, koja je takmičenje završila u drugom krugu, a neću bježati ni od još mlađih fudbalera. Jedan od njih je sigurno „mali“ Armin Ćerimagić, koji je 1994. godište.

On je svojim igrama već pokazao da može konkurisati za tim do 21. godine, a tu su i Alen Halilović iz zagrebačkog Dinama (1994. godište - op.a.), Sead Kolašinac iz Šalkea. Odlučan sam da im pošaljem poziv već za predstojeću utakmicu sa Poljskom. Zašto ne? Nonstop se priča o njima ovo ili ono, a sada se na djelu može sve vidjeti. Također, ima još dosta interesantnih igrača po inostranim klubovima, ali ne bih još sve otkrivao, za kraj kaže Jagodić.
.....................................................................

.....................................

Englezi slave bh. reprezentativca
Džeko kao superjunak Hulk na oficijelnoj stranici Cityja
FOTO: www.mcfc.co.uk
Džeko kao superjunak Hulk na oficijelnoj stranici Cityja

U Manchester Cityju, ipak, ne dijele svi mišljenje Roberta Mancinija kako napadač Bosne i Hercegovine Edin Džeko nije zreo za početnu postavu ovog engleskog kluba.

Naime, na oficijelnoj Cityjevoj stranici objavljena je fotografija na kojoj je naš reprezentativac prikazan kao superjunak Hulk, lik iz Marvelovog stripa po kojem su u Hollywoodu snimljena i dva nastavka.

"The Incredible Edin" naziv je pomenute fotografije kojojm urednici portala sugerišu kako je bh. nogometaš razbijač protivničkih odbrana i svojevrsni zaštitnik kluba sa Etihada, kao i italijanskog menadžera Mancinija.

 

 

23.10.2012.

BAKIR IZETBEGOVIĆ - TOMISLAVU NIKOLIĆU: "PONOVO GRUBO NASRĆETE NA MOJU ZEMLjU"

"Ponovo grubo nasrćete na moju zemlju"

image

Bakir Izetbegović

........................................................

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo povodom njegove nedavne izjave da “Bosna polako nestaje pred našim očima”.

U pismu do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvijek biti suverena, neovisna i međunarodno priznata zemlja.
 
“Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da „Bosna polako nestaje pred našim očima“ ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine. Bosna neće nestati, ni brzo ni polako. Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima. Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH predsjedniku Srbije.
 
Izetbegović je dalje naveo kako ga Nikolićeva izjava zlokobno podsjeća na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će „BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati“ izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na BiH,u oktobru 1991. godine.
 
“Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke. Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate. Izjava data talijanskom dnevniku Corriere dela Serra da ‘niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem’, posljednja je u nizu Vaših provokacija. Jasno je da Vi vašim nekorektnim istupima ne možete dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali nanosite nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji”, napisao je Izetbegović.
 
Predsjedavajući državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine ukazao je Nikoliću da ovakvo javno djelovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija.  
 
“Gospodine Nikoliću, bio sam voljan povjerovati da je proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji, vjerodostojan izraz Vašeg novog političkog pristupa nakon  stupanja na poziciju predsjednika Srbije. Međutim, Vi ste se potrudili i uspjeli demantirati sami sebe. Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao „srpskom gradu“, sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se sa istinom o događajima iz bliske prošlosti. Na kraju, zbog svega navedenog, obavještavam Vas da sam prinuđen otkazati planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem sam se trebao sastati sa Vama početkom novembra. O tome ću, naravno, obavijestiti i uvaženog predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula”, stoji u pismu koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine Bakir Izetbegović uputio srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, a do kojeg je došla agencija Anadolija.

(Vijesti.ba)

 

23.10.2012.

SMIJENjEN ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA DENIS BEĆIROVIĆ

21 "Za", 14 "Protiv": Smijenjen Denis Bećirović

imagePredstavnički dom PSBiH

....................................................

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je izglasao smjenu Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Za Bećirovićevu smjenu glasao je 21 poslanik. Protiv je bilo 14, a suzdržana su bila četiri poslanika.

Smjenu Bećirovića zatražio je u avgustu ove godine SDS nakon što uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću "protestujući zbog njegovog stava da je Republika Srpska država". Naime, prilikom posjete predsjednika Skupštine Republike Srpske Igora Radojičića Beogradu, predsjednik srbijanske skupštine je tokom obraćanja novinarima sve vrijeme Republiku Srpsku oslovljavao kao državu i zemlju. Smjenu Bećirovića naknadno su zatražili i SDA, te SNSD.
 
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nije smijenjen na vanrednoj sjednici tog doma u Sarajevu 19. septembra ove godine zbog nepostojanja takozvane entitetske većine.

Poslanici SNSD-a zatražili su danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povlačenje sa dnevnog reda tačke koja se odnosi na njihovu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

(Vijesti.ba)

....................................................

Odluka je donesena u drugom krugu glasanja  
Smijenjen zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović
FOTO: Avaz
Smijenjen zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH smijenili su na današnjoj sjednici dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Doma Denisa Bećirovića.

U drugom krugu glasanja Bećirović je smijenjen sa 21 glasom za, 14 protiv i četiri suzdržana.

U prvom krugu glasanja nije postignuta entitetska većina te je inicijativa upućena komisiji Kolegija na usaglašavanje. Kolegij nije postigao usaglašenost te se pristupilo drugom krugu glasanja. Po raspoloživim informacijama, za smjenu su glasali svi poslanici iz RS-a, SDA i HSP-a, protiv su bili SBB, SDP te HDZ1990. Suzdržani su bili poslanici NSRzB i SBiH te HDZ-a BiH.

U okviru ove tačke odlučeno je da će izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma biti izvršen na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

 

 

23.10.2012.

ŠTA JE TO JOŠ ZLATKO LAGUMDžIJA DAO NA ŠTETU BiH, DA NE BUDE SMIJENjEN?

Šta je to još Lagumdžija dao na štetu BiH da ne bude smijenjen?

image

Predstavnički dom PSBiH

.....................................................

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić izjavio je danas novinarima da je indikativno ono što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PBiH Milorad Živković rekao u obrazloženju odluke SNSD-a da povuče svoju inicijativu za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma.

- Indikativno je jer je rekao da je pitanje interesa i pitanje određivanja partnera u vlasti. Očito ćemo saznati u narednom  periodu šta je to još Lagumdžija dao na uštrb države i uštrb svih građana BiH kako bi zadovoljnio oba partnera iz RS-a da danas glasaju o tome da ne bude njegova smjena na dnevnom redu, kazao je Sarajlić.

Dodao je da smatra kako je Lagumdžija "koji je kreator političkog haosa u postizbornoj BiH", bez obzira na današnju sjednicu, kažnjen na lokalnim izborima od strane građana, a kažnjen je i odlaskom Željka Komšića iz vrha te stranke.

- Ne znam kakve koncesije da bude pravio prema Dodiku i Bosiću, mi ćemo imati snažan front uz SDA da branimo pozicije države BiH i da vodimo državu naprijed, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, jučer su smijenjeni ministri koji su najviše postigli na euroatlanskom putu: Sadik Ahmetović od bezviznog režima pa nadalje, a ministar Ibrahimović je  nastavio reforme u prosesu približavanja NATO-u.

- A danas sa dnevnog reda skidamo inicijativu za razrješenje ministra za kojega i nevladin sektor i svi mediji kažu da vrlo nedogovorno obnaša svoju funkciju. Očito je da Lagumdžija je dao određene koncesije Dodiku, a koje vidjet ćemo, kazao je Sarajlić.    

Po njegovim riječima, objelodanit će se vrlo brzo i razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije.

- Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finasijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji. Ali SDA čvrsto stoji na svojim pozicijama. Mi nismo sami u ovom parlamentu. Mi ćemo se nastaviti boriti demokratskim sredstvima da sačuvamo dostignuti nivo izgradnje države BiH, kazao je Sarajlić.

Očito, dodao je on, da se okupila jedna interesna grupa lidera kojoj SDA ni Sulejman Tihić ne mogu pripadati po svom habitusu.

Sarajlić je kazao da inicijativa SDA o smjeni Denisa Bećirovića s pozicije člana Kolegija Doma ostaje na dnevnom redu.

- Danas se u drugom krugu o njoj izjašnjavamo, ali očito su neke nove snage na sceni i vidjet ćemo sam ishod glasanja. Ukoliko je Lagumdžija odlučio da pored sebe sačuva i Bećirovića vidjet ćemo da li cijena koju je platio Dodiku podrazumijeva i Bećirovića, kazao je Sarajlić.

(Vijesti.ba/Fena)

.............................................................................

Predstavnički dom Parlamenta BiH
SNSD povukao inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije
FOTO: Arhiva
SNSD povukao inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije

Sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, skinuta je tačka koja glasi: "Razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković potvrdio je da je SNSD povukao ovu tačku, ističući da stranke iz Republike Srpske žele da svoj posao rade na partnerskim osnovama sa svim ostalim stranakama, čvrsto zastupajući interese RS.

U dnevni red 35. sjedinice uvrštene su nove tačke, među kojima je imenovanje parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te izbor člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalazi se i drugi krug glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, koju je zatražio Klub poslanika SDA.

Pred poslanicima bi danas trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

 

23.10.2012.

PARLAMENT BiH SMIJENIO MINISTRE IZ REDOVA SDA

Parlament BiH smijenio ministre iz redova SDA

Zgrada Parlamenta BiH, foto: Midhat Poturović

Zgrada Parlamenta BiH, foto: Midhat Poturović

......................................................
Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine podržao je prijedlog za smjenu ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića, te doministra financija Fuada Kasumovića, koje je na te dužnosti postavila Stranka demokratske akcije. Odlučujući po zahtjevu što ga je predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u parlamentarnu proceduru uputio još u julu, za smjenu je glasalo osam zastupnika, a protiv ih je bilo sedam.

Ishod ovog glasanja, prema prvim ocjenama, mogao bi značiti i uspostavu nove vladajuće koalicije iz koje bi SDA bila izbačena, a u njoj bi sudjelovao SDP u suradnji sa Savezom za bolju budućnost.

To će, međutim, zavisiti i o ishodu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koji bi u utorak trebao odlučivati o tome hoće li na zahtjev stranaka iz Republike Srpske sa dužnosti ministra vanjskih poslova biti smijenjen predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, te hoće li biti potvrđena smjena Denisa Bećirovića, također člana SDP-a, sa mjesta zamjenika predsjednika Zastupničkog doma. Nakon lokalnih izbora uslijedila je vruća politička jesen u BiH.

Po ko zna koji put i u ponedjeljak se u Bosni i Hercegovini pokazalo da je sve moguće kada je politika u pitanju. Ni dobri poznavaoci političkog života u ovoj zemlji teško da su mogli predvidjeti kako će na sjednici Doma naroda državnog parlamenta Hrvatska demokratska zajednica BiH za budućeg koalicionog partnera odabrati Socijaldemokratsku partiju, a ne Stranku demokratske akcije, sa kojom su skoro 20 godina bili u nekoj vrsti partnerstva. Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, presudio je u korist Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a i glasao za smjenu SDA-ovih ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH.

Na naše pitanje šta je presudilo da HDZ BiH prihvati SDP za partnera u vlasti, Čović je odgovorio:
Dragan Čović
​​......................................................
„Ko vam kaže da smo mi izabrali SDP, a nismo SDA? Nije točno. Mi smo danas razgovarali o jednoj temi i vrlo jasno kazali da to nema veze sa osobama o kojima se govori, jer ta gospoda nije ničim zaslužila ovakvo ponašanje. Ali ako mi imamo danas opredjeljenje za BiH kad je njen europski put u pitanju, pa i time način izbora članova Predsjedništva i Doma naroda, o jednakopravnosti hrvatskog naroda, onda to nema alternativa. Kad je u pitanju Vlada Federacije, vrlo jasno, legitimni predstavnici Hrvata moraju sjediti u Vladi Federacije, kao što danas sjede legitimni predstavnici Bošnjaka.“
Sulejman Tihić, predsjednik SDA, bio je vidno razočaran nakon sjednice Parlamenta. Tim prije jer je, kako kaže, imao čvrsto obećanje Dragana Čovića da delegati iz reda hrvatskog naroda neće glasati za smjenu ministara iz Tihićeve stranke.

„Prije glasanja, i ja i drugi imali smo razne konsultacije, prethodno sam imao dogovor sa gospodinom Dodikom koji je jasno rekao da će oni glasati protiv smjene ministara iz reda SDA - i on je održao to obećanje. Jutros sam razgoavaro sa Draganom Čovićem, on je rekao da će slijediti ono kako budu glasali delegati SNSD-a. Dragan nije održao obećanje“, rekao je Tihić.

I Tihića smo pitali šta je razlog zbog kojeg je HDZ BiH odabrao SDP, umjesto SDA.

„Ja mogu samo da nagađam, od onoga sporazuma o podjeli BiH u kontekstu provođenja presude Sjedić-Finci, do možda nekih drugih javnih preduzeća i svega što su oni imali namjeru kroz vrbovanje ministra Desnice da ostvare“, odgovara Tihić.

Bradarić: Vječiti samo interesi

Posljednjih nekoliko dana intenzivirani su susreti lidera stranaka - s jedne strane pregovori Sulejmana Tihića sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, a s druge strane Zlatka Lagumdžije, čelnog čovjeka SDP-a, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. S obzirom na Lagumdžijine, ali i izjave njegovih stranačkih kolega, sve je upućivalo da su SNSD i HDZ BiH opredijeljeni za nastavak koalicije sa SDA-om. SDP-ovac Mehmed Bradarić o tome kaže:

„Još se jednom pokazalo da u politici nema vječitih prijatelja i vječitih neprijatelja, nego postoje vječiti interesi.“
Sadik Ahmetović
​​....................................................
Dom naroda bh. parlamenta smijenio je ministre sigurnosti i odbrane - Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahovića, te zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića. Ahmetović za sve krivi Zlatka Lagumdžiju.

„Istisnuo je najveću bošnjačku stranku u BiH i doveo bošnjački narod na rub ponora i time i državu BiH. Vidjećemo kako će se razvijati situacija, ali nisam optimista da SDP s ovom grupom stranaka može napraviti bilo šta pozitivno u BiH. Ove dvije godine će biti godine razgradnje BiH i dvije godine kada će sigurno država BiH više puta biti dovođena pod znak pitanja“, ocjenjuje Ahmetović.

Fuad Kasumović kaže:

„Ali me je pogodilo sljedeće: u pauzi prije glasanja bio sam prisutan gdje su se, pošto je gospodin Dodik obećao da neće podržati smjenu, predstavnici dva naroda, Srba i Hrvata, dogovarali kako da to da odrade. To me boli kao čovjeka. Isto bi bilo da je to moj narod radio - dva protiv jedan. To jednostavno ne volim, to me pogodilo.“ 

U utorak će biti održana i sjednica Zastupničkog doma bh. parlamenta na kojoj će se raspravljati o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, i Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Smjenu su prije nekoliko mjeseci pokrenule SDA i SDS. No, prema riječima Mladena Ivanića, lidera PDP-a, vrlo lako se može desiti da u utorak SDA odustane od smjene.

„Ako SDA obori SDP i gospodina Lagumdžiju, tek onda je nova situacija. Moram biti iskren, vrlo mi je zanimljivo vidjeti posebno poziciju SNSD-a. Bio je za rušenje SDA, bio je za rušenje Lagumdžije. Danas nije za rušenje SDA, vidjećemo šta će biti sutra oko Lagumdžije. Moguće da se preko noći sve promijeni, i da tu apsolutno nema nikakve principijelnosti“, naglašava Ivanić.

Očito je kako i nakon sjednice Zastupničkog doma ništa jasnija neće biti bosanskohercegovačka politička scena. Uprkos upozorenjima koja dolaze iz Brisela da političari više ne gube vrijeme na stranačke interese, već da usvajaju zakone i zemlju približavaju Evropskoj uniji, ništa bitnije se ne mijenja. Zbog toga Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa zaključuje:

„Kod nas su zastoji u svim segmentima. Ukoliko se ovako nastavi, onda to jednostavno rade protiv interesa građana BiH, svjesno ili nesvjesno, a u ovom slučaju boreći se za svoje osobne i uskostranačke interese, a pri tome zanemaruju interese građana BiH.“ 

 

23.10.2012.

PREKRETNICA U ODNOSIMA BEOGRADA I PRIŠTINE

prekretnica u odnosima Beograda sa Prištinom

Naslovna stranica novina sa fotografijama Hašima Tačija, Ivice Dačića i Ketrin Ešton.

Naslovna stranica novina sa fotografijama Hašima Tačija, Ivice Dačića i Ketrin Ešton

..........................................................

Nakon briselskog susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem krajem prošle nedelje, premijer Vlade Srbije Ivica Dačić je izjavio da je cilj razgovora bio da se vidi da li postoji želja za dijalogom i nagovestio da je vreme za istorijski dogovor.

Po principu toplo-hladno, javio se i predsednik države Tomislav Nikolić koji tvrdi da se stvara velika albanska država na Balkanu i da će se on pre skloniti, nego da Srbija uđe u EU bez Kosova.

Šta je zapravo pozicija Beograda još se ne zna, a očekuje se najavljena platforma o Kosovu. Tek onda će se znati.

Deo javnosti je briselski susret nazvao istorijskim. Da li je, pitali smo naše sagovornike. Najpre dva političara iz manjih opozicionih stranaka koji su na suprotnim pozicijama kada je u pitanju kosovski problem.

Vuk Drašković čelnik SPO-a, jedan od retkih političara na srpskoj sceni koji priznaje da Kosovo odavno nije deo Srbije, kaže za RSE:

“Istorijski je krupna reč. A od toga u ovom slučaju nema ništa. Kako može biti istorijski susret koji nije rezultat volje te dvojice koji su se sreli, niti, pak, njihovih vlada. Oni se ne bi sreli da nisu prisiljeni od strane EU”, kaže Drašković i zatim se osvrće na Dačićeve različite izjave o rukovanju sa Tačijem.

“Prva izjava je bila da se nisu rukovali. Da bi nakon dva dana priznao da se jesu rukovali, ali pri kraj, a nakon još dva dana, da su se rukovali i na početku. A što je najvažnije, niko nije izneo bar platformu oko čega bi se morao postići dogovor i šta bi moralo da se primeni.”

Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, čiji je lider Vojislav Koštunica svojevremeno sedeo sa predstavnicima Albanaca nekoliko puta za pregovaračkim stolom pre proglašenja nezavisnosti Kosova, a jednom i sa samim Hašimom Tačijem, na naše pitanje da li je Dačić-Tači istorijski susret koji nagoveštava i istorijski dogovor, imao je nesvakidašnju asocijaciju.

“Da li se sećate aforističara Vladimira Bulatovića Viba? On ima jedan aforizam koji glasi: kod nas su godine sušne ili kišne, ali sve su istorijske. Eto, to mi je palo napamet kad ste me ovo pitali”, kaže Samardžić i nastavlja nešto drugačijim tonom: “To je politika koja je od samog početka projektovana da na kraju svog puta ima priznanje Kosova. A ovaj razgovor je na tom putu. Ja na to ne pristajem i zato mislim da to nije nikakav važan događaj, već događaj u kontinuitetu politike koja se vodi već pet godina. I koja je za Srbiju potpuno poražavajuća.”

Pozitivan potez

Iako susret dvojice premijera ocenjuje kao izuzetno značajan, spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić je skeptičan - treba sačekati i videti šta će se dešavati u danima što slede.
Ilustracija
​​...............................................
“Nesumnjivo je reč o jednom pozitivnom potezu, ali bih ja sačekao pre svega platformu i osnovne pristupe pregovorima. Ako bi se ostalo na tvrdim stavovima koje je juče izneo predsednik Nikolić u intrevjuu makedonskim medijima, onda se bojim da ne bi bilo rezultata. Ukoliko bi se išlo na pragmatičnost, inovacije, uz korišćenje svih dosadašnjih ideja koje su se nalazile na stolu i koje su mnogi domaći i strani faktori predlagali, onda bi moglo da se očekuje nešto više”, kaže oprezno Vekarić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da ovaj susret sigurno nije istorijski, ali najavljuje mogući relativno brzi važan susret Dačića i Tačija sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, pod okriljem evropske komesarke Ketrin Ešton.

Podsetimo se - manje ili više “istorijskih “ beogradsko-prištinskih susreta bilo je i ranije. Mogli bi se podeliti u dve faze, pre i posle bombardovanja. Oni pre '99. godine, kada je Slobodan Milošević pokušao u svom stilu, šaljući vojsku i paravojsku na Kosovo da jednom za svagda reši “albansko pitanje” u Srbiji, bili su potpuni promašaj i to je pokazala ta sudbinska '99. U tim pregovorima učestvovali su socijalisti, pa i današnji premijer Ivica Dačić.

Posle bombardovanja, odnosno smene Miloševića brzo su usledili prvi susreti na najvišem nivou. 2003. godine u Beču – pokušaj otvaranja dijaloga pod čuvenim sloganom “standardi pre statusa”. U Beču su bili tadašnji premijer Srbije Zoran Živković i predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

Zatim sledi 2006. godina, pokušaj razgovora Borisa Tadića tadašnjeg predsednika države i Vojislava Koštunice premijera Srbije, a sa kosovske strane predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Agima Čekua. Bez rezultata. Ista ekipa naredne godine nije se dogovorila o ponuđenom Ahtisarijevom planu. Sledi 2008. i proglašenje nezavisnosti, prekid svakog kontakta između Beograda i Prištine sve do 2011. godine kada tehničke pregovaračke timove vode Borislav Stefanović i Edita Tahiri.

Dakle, susret dva premijera, Srbije i Kosova, prvi je politički susret nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Da li će on označiti početak kraja četvorogodišnje političke apstinencije na relaciji Beograd-Priština, videće se.

 

23.10.2012.

SPORTSKI DUH U POVLAČENjU PRED AGRESIJOM

Sportski duh u povlačenju pred agresijom

Scene sa utakmice Budućnosti i Partizana

........................................................

Sportski teren, nekada ogledalo viteštva i fer-pleja, kako igrača, tako i publike, u nedjelju uveče je ponovo bilo poprište nemilih scena –izliva agresije i bijesa navijačkih grupa.

Umjesto sportskog spektakla ljubitelji košarke su prisustvovali divljanju navijačkih grupa – ovoga puta uoči košarkaškog meča Budućnost-Partizan u podgoričkoj „Morači”. Nakon što su navijači Partizana počeli vrijeđati domaćine, navijači Budućnosti su upali na teren da se obračunaju. Epilog je 16 povrijeđenih.

Zašto su sportski tereni u Crnoj Gori, slično kao i u regionu, sve češće skupovi visokog bezbjednosnog rizika?

Preko 20 lakše povrijeđenih navijača, policajaca i članova privatnog ozbezbjeđenja, bilans je nereda u podgoričkoj „Morači”. Sve je manje više poznato, sem konkretnih počinilaca. Uoči početka košarkaškog meča Jadranske lige navijači Budućnosti „Varvari” upali su na teren i krenuli ka navijačima beogradskog „Partizana”. Uslijedila je rekacija policije, a onda haos. Dio navijača je uklonjen iz Morače, a neredi su preseljeni i na podgoričke ulice.

Posmatrači bi rekli ništa neoubičajeno za sportske duele širom bivše Jugoslavije. Ipak, iako se za nasilje na utakmicama može reći da je opšte mjesto karatketeristično za  region, pitamo se zašto je to tako i kako takvu pojavu suzbiti, kao što su to uradile Engleska i druge sportske velesile?

„Na žalost i zapadni Balkan potpada pod grupu društava u kojima navijačke grupe predstavljaju oblik divljeg, političkog izliva, agresije ili stavova, suprotstavljenih bilo kakvim civilizacijskim načelima. Opasno je to što su takvo ponašanje prihvatile i navijačke grupe u Crnoj Gori", ukazuje za RSE profiličar Milisav Popović koga najviše zabrinjava to šta se dešava nakon izliva agresije na jednom terenu.
              
"To je uzrošno posljedični sistem ili karika, kako ga oni zovu, odnosno šta će se desiti nakon iskazane agresije na jednom terenu to obično urodi drugom agresijom na drugom terenu. Tako da je inicijalna kapisla veoma opasna, ne samo u smislu neodržavanja sportskih događaja i gubljenja sportskog duha nego i po čitavo društvo", ističe Popović.

(VIDEO: Snimak nereda na utakmici Budućnosti i Partizana, 21. oktobar 2012)


Urednik sportske redakcije podgoričkih „Vijesti” Aleksandar Vučković ukazuje da su sportski tereni širom Balkana „sve češće skupovi visokog bezbjednosnog rizika, što više nije praksa u Evropi”.

"Mislim da naši navijači i dalje puno kaskaju za Evropom budući da u Evropsi sada na svim velikim takmičenjima u modi je praktično da se navija zajedno i da to nije nikakav problem već naprotiv – način da se ljudi zbliže, dok kod nas i dalje vlada neko nasilje ne samo u Crnoj Gori nego i na prostorima bivše Jugoslavije", navodi Vučković.

Stroge sankcije kao lijek

I dok u konkretnom slučaju Košarkaški klub „Budućnost” tvrdi da je preuzeo sve, kako bi se izbjegli neredi, naši sagovornici potenciraju važnost uloge klubova u prevenciji nasilja na utakmicama.

"Najveća je to obaveza upravo klubova, njihove administracije, da u dogovoru sa vođama navijača urede određene standarde ili kodekse ponašanja. U suštini u razvijenim zemljama zapada navijačke grupe predstavljaju potporu timovima na terenu. Takođe, treba uključiti i NVO koje događaj treba da učine pitomijim ili više sportskim", rekao je profiličar Popović.

Novinar Aleksanar Vučković smatra da je lijek, dosljedna primjena zakona i u tom smislu poziva se na primjer Engleske koja je strogim sankcijama uspjela da suzbije nasilje na sportskim terenima.

"Englezi su primjenom tog zakona potpuno uspjeli da iskorijene huliganizam koji je kod njih bio zahvatio ogromne razmjere. Zašto isto ne bi mogli da uradimo i mi. Ako oni kažnjavaju takvo ponašanje od 3 do 5 godina zatvora. Za početak mislim da je lijek da se primjenjuje zakon i čim zakon počne da se primjenjuje mislim da ćemo imati manje problema sa huliganima", smatra Vučković.

Za stroge sankcije izgrednika je i advokat Branislav Lutovac, koji u izjavi za RSE kaže da je to način prevencije i put do eleminisanja nasilja na sporstkim terenima u Crnoj Gori.

"Zabraniti prisustvo na sportskim događajima ili ako su izvršili prekršaj ili povredu javnog reda ili mira, ili neko krivično djelo izreći im se stroga sankcija koja bi predstavljala ne samo posebnu nego i opštu prevenciju. To bi poučno djelovalo na ostale koji su skloni izgredima na sportskim priredbama. Zašto nama da se ponavlaj ova bruka svaka dva ili tri mjeseca? Ako im se samo izriču novčane kazne ili uslovne osude onda mi ništa ne možemo da postignemo, ni pod razno. Vide da je država prema njima blaga i to non-stop ponavljaju i to će se nastaviti u nedogled", ocjenjuje Lutovac.

Za razliku od engleskih propisa, crnogorski su nešto blaži, pa su pored novčanih za izgrednike predviđene kazne zatvora od dva mjeseca ili mjere zabrane prisustva sportskim događajima u trajanju do godinu dana.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940472

Powered by Blogger.ba