Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.10.2012.

SUĐENjE RATNOM ZLOČINCU RADOVANU KARADžIĆU

Kradžićev svjedok o napadima na Velešiće
Škrba: Nismo ugrožavali civile, kada naš tenk puca, svi se razbježe!?
..................
22.10.2012.
..................
Škrba: Nismo ugrožavali civile, kada naš tenk puca, svi se razbježe!?
Zločinac Radovan Karadžić
FOTO: Arhiva

.................................................

Slike ratnog Sarajeva

..............................................

Miloš Škrba na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, 22. listopad 2012.

.....................................

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, svjedok Odbrane je kazao da između sela Petrovići i Sarajeva, na području za koje je odgovorna bila Druga pješadijska četa Sarajevske motorizovane brigade VRS, nije bilo minobacača niti bilo kakvog drugog artiljerijskog naoružanja kojim bi se ubijali civili, javio je BIRN.

“Nismo imali automatske puške s nišanima, niti drugu optičku opremu da se puca na ljude. Ne tvrdim da brigada nije imala, tvrdim da četa nije imala, ako znate šta je četa. Ja govorim istinu samo za četu”, rekao je svjedok Miloš Škrba, koji je tokom ratnog perioda bio komandir Druge pješadijske čete Sarajevske motorizovane brigade VRS-a.

Tužilaštvo u Haagu je u sudnici prikazalo dva dokumenta, u kojima stoji da je na području Paleži, koji je bio u zoni odgovornosti ove čete, bio minobacač.

Na ovom suđenju je završeno ispitivanje Dušana Škrbe, bivšeg komandanta artiljerije Sarajevske brigade VRS-a, koji je kazao da nisu gađali mjesta po Sarajevu gdje se okupljaju veće grupe stanovnika, poput bolnica, škola, autobusne stanice, džamija i slično.

Kao razlog, svjedok Dušan Šrba je naveo da nisu htjeli da dođe do smrti većeg broja civila.

“Ne bismo otvarali vatru ako bismo procijenili da dolazi do ugroženosti civila. Radili smo pripreme tako da se uzmu tačne koordinate ciljeva, kao i drugi elementi. Na osnovu osmatrača zna se cilj, da li je to rov ili nešto drugo”, kazao je Škrba, koji je sa svjedočenjem započeo 18. oktobra.

Svjedok je dodao da su pucali po Velešićima, jer je tamo bio tenk koji je “dejstvovao 1992., 1993. i 1994. godine po našim linijama”.

Na pitanje kako su tada vodili računa o civilima, on je rekao da se “svi civili razbježe kada njihov tenk otvori vatru”.

Prema Škrbi, moguće je da nekada prilikom dejstvovanja dolazi do “prebačaja ili podbačaja”, jer bez obzira što se izvrše pripreme, ipak je moguće da ima “vlažnosti”.

Prije početka suđenja, Tužilaštvo u Haagu je zamolilo Sudsko vijeće, kao i organe u BiH, da se izbjegnu “incidentne situacije” kao što je utjecaj na svjedoke.

“Tokom dokaznog postupka Tužilaštva nismo imali utjecaja na svjedoke. Sada, kada je dokazni postupak Odbrane, imamo takav slučaj. Molim da se ti incidenti ozbiljno shvate. Kažnjivo je sa sedam godina zatvora”, naveli su iz Tužilaštva u Haagu.

Nastavak suđenja je 23. oktobra.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74168263

Powered by Blogger.ba