Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.10.2012.

ALIJA IZETBEGOVIĆ JE SVOJ ŽIVOT POSVETIO BORBI ZA SVOJ NAROD I ZA BiH

Alija Izetbegović je svoj život posvetio borbi za svoj narod i za BiH

imageAlija Izetbegović

.......................................................

Muzej Alija Izetbegović prigodnim programima obilježava devet godina od smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Tako je večeras u dvorani Bosanskog kulturnog centra održana  Akademija u sklopu koje je prikazan dokumentarni film u kojem šest  boraca Armije BiH, nosilaca "Zlatnog ljiljana", svjedoče o svom viđenju  Alije Izetbegovića.

Na Akademiji su o Izetebegoviću govorili general Fiker Muslimović i dr. Selmo Cikotić.

Muslimović je istakao da je Izebegović bio moralna ličnost te da je težio pravdi, toleranciji, poštivanju…

Kako je Cikotić istakao, Izetbegović je od Armije BiH tražio da  poštuje državne i međunarodne zakone ratovanja, da svojim ponašanjem  sačuvaju čist obraz i vojsci i narodu.

Vojnici svjedoci koji govore u filmu o Izetbegoviću isticali su njegov utjecaj na vojsku i narod.

U ovim svjedočenjima se moglo čuti da je Alija Izetbegović bio čovjek  koji je svoj život posvetio borbi za svoj narod i za BiH, te da je  radio na jačanju multietničnosti.

(Vijesti.ba/Fena)

Održan panel o životu Alije Izetbegovića

imageAlija Izetbegović

........................................................

U turskom gradu Bursi održan je panel o životu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, povodom devete godišnjice od njegove smrti, javio je izvještač agencije Anadolija.

Panel na temu „Kralj mudrosti Alija Izetbegović, čovjek u srcu otpora“ organizovao je danas Omladinski ogranak vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz Burse.

Bivši narodni poslanik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Huseyin Kansu, kao cilj panela naznačio je upoznavanje mlađih generacija sa likom i djelom Alije Izetbegovića.

„Alija Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro 19. oktobra. 2003. godine. Cijeli život je bio junak u borbi. Žalimo što više nije među nama. Izetbegović je bio istinski intelektualac i mislilac“ istakao je Kansu.

On je podsjetio da je Alija Izetbegović izuzetno cijenjena ličnost u Turskoj.

„Mlađe generacije želimo upoznati sa njegovim životom koji je bio sačinjen iz tri borbe“, istakao je on i dodao „da je njegova prva borba bila učenje o Islamu i življenje, druga borba za slobodu naroda u doba komunizma i iz tog razloga je i proveo devet godina života u zatvoru i treća davanje slobode muslimanskom narodu koji je u središtu Evrope mogao biti uništen u periodu od 1992. do 1995. godine".

Panelu je prisustvovao i Ismet Kasumagić, dugogodišnji prijatelj Alije Izetbegovića, koji je uz njega procesuiran 1983. godine.

Kasumagić je rekao da je historija danas veoma bolna.

On je dodao da međunarodna zajednica nije učinila gotovo ništa da spriječi genocid koji je u BiH provodio ratni zločinac Radovan Karadžić.

„Zbog vjere i države prošli smo mnoge poteškoće i izazove. Uvijek smo se sa „Kraljem mudrosti“ borili za našu domovinu“, istakao je on.

U okviru panela prikazan je i dokumentarni film o životu Alije Izetbegovića.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76440544

Powered by Blogger.ba