Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.10.2012.

MIRNA BOSNA

Mirna Bosna

22.10.2012.

 

 

Erol Avdović     

.............................................

Kada Amerikanci kažu, kao što je to ponovo potvrdio visoki dužnosnik Stejt departmenta Filip Riker (Philip Reeker), da je Balkan njihov prioritet, onda je to - bez obzira što je Amerika mnogo više zaokupljena Bliskim istokom - jasna poruka.

Mirna Bosna nastavlja biti obavezujući međunarodni konsenzus bez kojeg nema regionalnog mira i "svijetle budućnosti za Balkan", koju Amerikanci odavno nagovještavaju.

No, za razliku od Balkanaca, Amerikanci shvataju koliko je to važan prioritet na prepunom "jelovniku" geostrateških obaveza u Vašingtonu.

Ravno 100 godina nakon balkanskih ratova i Sarajevskog atentata na početku Prvog svjetskog rata mirna Bosna je doista jedna od tih garancija da se svijet ponovo ne nađe u konfliktu sličnih razmjera, ali s daleko većim posljedicama. Amerikanci ne zaboravljaju tu dimenziju kad spominju Srebrenicu i (ne)naučene lekcije bosanske.

Otuda i zadovoljstvo reformacijom te američke politike samo desetak dana uoči predsjedničkih izbora. Bez obzira ko pobijedi u utci za Bijelu kuću - Barak Obama (Barack) ili Mit Romni (Mitt Romney) - Balkan sigurno ostaje u vrhu ovdašnjih prioriteta.

U konačnici, to valjda kazuje da se ni Bosna, barem kada je riječ o ratu i miru, neće prepustiti lokalnim političkim kabadahijama koji joj sudbinu kroje već dvije decenije.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76440457

Powered by Blogger.ba