Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.10.2012.

ENDI MEKGAFI: VRATITE BiH NA EVROPSKI PUT

Vratite BiH na evropski put

imageEndi Mekgafi

........................................................

Delegacija EU u BiH uoči ključnih političkih sastanaka i sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH pozvala je bh. lidere da nađu rješenje i vrate Bosnu i Hercegovinu na evropski put.

Portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi  na pitanje "Nezavisnih" u vezi sa stavom Evropske unije o političkoj  krizi koja ugrožava reforme i put BiH ka integracijama, rekao je da je  "struktura vlasti pitanje unutrašnje politike".

"To nije nešto  što Evropska unija treba da komentira. Međutim, s obzirom na značajne  izazove koji su od visoke važnosti za građane, a koji su utvrđeni u  Izvještaju o napretku koji je objavljen prošle sedmice, pozivamo sve  lidere u BiH da se vrate na put EU integracija što je prije moguće",  naglasio je Mekgafi.

Međunarodna zajednica s dužnom pažnjom prati  rasplet političke krize, o čemu svjedoči i izjava američkog ambasadora u  BiH Patrika Muna, koji je pozvao političare u Federaciji da što prije  pronađu kompromisno rješenje u pogledu reforme ovog entiteta.

Prema  najavama bh. lidera, narednih nekoliko dana, uključujući sjednice oba  doma parlamenta BiH u ponedjeljak i utorak, biće ključni za rješenje  duboke političke krize i definisanje nove državne vlasti. Mnogo toga će  zavisiti od narednog sastanka SDP-a sa SNSD-om, koji će nesumnjivo  odrediti sastav nove parlamentarne većine sa ili bez stranke Zlatka  Lagumdžije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Za ponedjeljak je  zakazana sjednica Doma naroda parlamenta BiH na kojoj će se glasati o  smjenama tri državna ministra iz SDA, a u utorak na sjednici  Predstavničkog doma na dnevnom redu su smjene ministra vanjskih poslova  Zlatka Lagumdžije i SDP-ovog člana Kolegija ovog doma Denisa Bećirovića.

Nekoliko  je mogućih scenarija. Prema jednom, moguće su smjene svih kadrova SDA i  SDP-a te novi proces konstituisanja vlasti, i to samo s jednom od ovih  partija. Drugi scenarij predviđa potvrdu smjena ministara SDA i ostanak  SDP-a, pri čemu bi umjesto SDA u vlast ušao SBB Fahrudina Radončića.  Treći mogući scenarij je ostanak ministara SDA, a glasanje za smjene  ezdepeovaca, što bi ponovo uvelo u vlast Stranku za BiH koja bi  predstavljala Bošnjake umjesto Lagumdžijine stranke. Četvrti i čini se  najmanje izvjestan scenarij jeste da ostane postojeće stanje, pri čemu  bi u lideri SDP-a i SDA morali pružiti ruku jedan drugome.

Zlatko  Lagumdžija, predsjednik SDP BiH,  prenio je u petak  Patriku Munu,  američkom ambasadoru u BiH, stav SDP-a da je potrebno na jasnom programu  napraviti jedinstvenu vladajuću strukturu na svim nivoima u BiH.

"Ukoliko  to ne bude moguće SDP će nastaviti sa reformama na svim onim nivoima  gdje učestvuje u parlamentarnim većinama, koje sigurno neće ukljućivati  one stranke koje vrše vlast bez SDP-a na drugim nivoima", saopšteno je  nakon sastanka iz SDP-a.

(Nezavisne)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227481

Powered by Blogger.ba