Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.10.2012.

BH. KOMPANIJE ISKOPALE PRVI KILOMETAR TUNELA VIJENAC

Bh. kompanije iskopale prvi kilometar tunela Vijenac

imageTunel Vijenac / arhiv
.......................................................

SARAJEVO - Bosanskohercegovačke kompanije, na čelu s Euro-Asfaltom, iskopale su  1.037 metara tunela Vijenac, što predstavlja više od 57 posto iskopa tog tunela, saopćeno je u petak  iz JP Autoceste FBiH.

Euro-Asfalt je ider konzorcija kojeg čine firme ŽGP, Hidrogradnja, Entea i Butmir, je konzorcij ojačan sa još osam dodatnih kompanija koje rade na probijanju tunela. 

Na gradilištu je angažirano više od 300 radnika i oni rade 24 sata, u tri smjene. 

Izvođenjem ovih radova, bh. kompanije su u prilici da steknu reference na projektu izgradnje tunela Vijenac, koji je trenutno najduži koji se gradi u ovom dijelu Evrope, kaže se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

Kako se dodaje, završetak probijanja tunela planiran je u  martu 2013. godine, a kompletna izgradnja tunela bit će završena do proljeća 2014. godine. 

IZ JP Autoceste FBiH podsjećaju da je Uprava tog preduzeća prethodno raskinula ugovor sa slovenskom kompanijom Primorje d.d. Ajdovščina zbog pokretanja stečajnog postupka i da, nakon što je naplaćena bankarska garancija, JP Autoceste FBiH su angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerile bh. kompanijama koje su ranije bile angažirne na izgradnji tunela kao podizvođači. 

Za samo 45 dana od raskida ugovora, Uprava JP Autoceste FBiH naplatila je bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i uvela u posjed bh. konzorcij.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949635

Powered by Blogger.ba