Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.10.2012.

BARIŠA ČOLAK: NEKI TEŠKI RATNI ZLOČINI NISU DOVOLjNO ISTRAŽENI

Čolak: Neki teški ratni zločini nisu dovoljno istraženi

imageBariša Čolak

........................................................

SARAJEVO - Ministar pravde BiH Bariša Čolak ističe da je u zadnjih pola godine pravosuđu Republike Srpske i Federacije BiH prebačeno više predmeta ratnih zločina nego za sve vrijeme do sada, što je kvalitetan pomak, jer bi Sud BiH trebalo da rješava samo najteže predmete.

Čolak u intervjuu  Srni  upozorava da se moraju ispoštovati planirani rokovi i da je veoma bitno da se proces završi na što kvalitetniji način i što je moguće prije.

On je rekao da, zbog njemu nerazumljivih razloga i stavova dijela profesionalne zajednice,  nije potpisan memorandum o saradnji tužilaštava Srbije i BiH.  

„Taj memorandum bio bi veoma značajan, jer bi  veliki broj predmeta ratnih zločina na taj način bio riješen“, rekao je ministar pravde i izrazio nadu da će, ipak, uskoro doći do  potpisivanja.

Komentarišući primjedbe predstavnika Srba i Hrvata da se ne procesuiraju ratni zločini počinjeni  nad pripadnicima tih  naroda, Čolak je rekao da o tome moraju da vode računa Tužilaštvo i Sud BiH.

„Kada iznesete  takvu primjedbu, onda u Sudu kažu: `Mi radimo ono što nam dostavi Tužilaštvo`, a Tužilaštvo:`Predmeti nisu pripremljeni za suđenje“, rekao je ministar pravde BiH. 

Čolak potvrđuje da je bilo slučajeva gdje su zaista opravdane tvrdnje  da  neki teški ratni zločini nisu dovoljno istraženi.  Da li je isključivo krivo Tužilaštvo, o tome se može razgovarati“ – dodaje on.

Činjenica je, ističe Čolak,  da neki veliki zločini nisu  dolazili na dnevni red, a i kada su došli, bilo je primjedbi o izrečenim kaznama, te da li ih je trebalo procesuirati na Sudu BiH ili u entitetskom pravosuđu.

On smatra da Sud i Tužilaštvo treba da učine dodatne napore da takvih zamjerki ne bude, jer još postoji vremena i prostora da se stvari dovedu do kraja.

Čolak napominje da će ugovori o izručenju između BiH i Hrvatske, Srbije i Crne Gore biti veoma značajni za pravosuđe BiH, ali i za zemlje u okruženju, jer je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca u okviru nacionalnih granica - veoma teška.

On očekuje da će do kraja ovog mjeseca Predsjedništvo  BiH  razmatrati pojedinačne prijedloge ugovora o izručenjima i uputiti ih u parlament BiH na ratifikaciju. 

Savjet ministara BiH utvrdio je nedavno  pojedinačne prijedloge ovih ugovora, pri čemu je za potpisnika u ime BiH predložen ministar pravde Bariša Čolak.

(vijesti.ba/srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949882

Powered by Blogger.ba