Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.10.2012.

BALKANSKA EKONOMIJA: INFLACIJA U BiH NAJNIŽA, U SRBIJI NAJVIŠA

Balkanske ekonomije

Inflacija u BiH najniža, u Srbiji najviša

 
Photo: blogspot.com

Pod utjecajem teške ekonomske i financijske krize, u većini evropskih zemalja posljednjih godina znatno je porasla stopa inflacije. Novinari agencija Anadolija istražili su godišnju stopu inflacije u zemljama jugoistočne Evrope i saznali da je najniža stopa inflacije ove godine zabilježena u Bosni i Hercegovini, a najviša u Srbij. Enigma je kako BiH ima nisku stopu inflacije iako cijene dramatično rastu

Prema podacima Agencije za statistiku  BiH, stopa inflacije u BiH u avgustu 2012. iznosila je 1,8 posto, što  znači da su cijene u tom mjesecu u odnosu na avgust 2011. godine  povećane za 1,8 posto. Stopa inflacije u BiH nije visoka prije svega  zbog monetarnog sistema u zemlji i direktnoj vezanosti domaće valute  (konvertibilna marka, KM) za euro.

Najviša  stopa inflacije zabilježena je u Srbiji, gdje je prema posljednjim  podacima Narodne banke Srbije (NBS) iz septembra ove godine,  registrovana stopa inflacije od 10,3 posto. Prema procjenama  analitičara, stopa inflacije u Srbiji će se do kraja godine popeti na 12  posto, i to prije svega zbog povećanja cijena hrane izazvane  dugotrajnom sušom.

Photo: insidesocal.com

Prva  nakon Srbije prema visini inflacije je Hrvatska, gdje je prema podacima  Državnog zavoda za statistiku (DZS) u septembru 2012. godišnja stopa  inflacije iznosila 5 posto, što je najviši nivo inflacije u posljednje  četiri godine.

Odmah  nakon Hrvatske dolazi Crna Gora u kojoj je, prema podacima Centralne  banke te zemlje, u septembru ove godine stopa inflacije iznosila 4,4  posto.

Agencija  za statistiku Kosova objavila je da su troškovi života u septembru ove  godine bili za 4,11 posto veći u odnosu na isti period prošle godine.  Prema istom izvoru, u posljednjih pet godina život na Kosovu je poskupio  za 25 posto.

Prema  posljednjim podacima Narodne banke Republike Makedonije, u avgustu  2012. godine stopa inflacije u toj zemlji iznosila je 3,7 posto, dok je u  istom periodu prošle godine bila na nivou od 2,3 posto.

Prema  podacima Statističkog ureda Republike Slovenije (SURS), inflacija u  ovoj zemlji je u septembru ove godine iznosila 3,3 posto na godišnjoj  osnovi, što je značajan porast ako se ima u vidu da je u istom periodu  prošle godine inflacija u ovoj zemlji iznosila 2,1 posto.

Insititut  za statistiku Albanije saopćio je da je u avgustu ove godine inflacija u  toj zemlji iznosila 2,8 posto, što Albaniju svrstava među zemlje s  najnižom stopom inflacije u regiji.

BiH  je izuzetno zanimljiv primjer, jer drži nizak nivo inflacije iako  cijene vrtoglavo rastu.  Cijene u BiH su bile stabilne kraja 2010.  godine, kada je došlo do nekotrolisanog rasta cijena, što se posebno  odnosi na troškove stanovanja, električnu energiju, plin, vodu,  komunikacije, alkoholna pića, te cijene u restoranima i hotelima.  Istovremeno je zabilježeno smanjenje cijena odjeće, obuće, zdravstva i  obrazovanja. Potrošačka korpa u BiH konstanto raste. 2007. godine  potrošačka korpa u BiH iznosila je 527 KM (1 euro = 1,9558 KM) , 2008.  531 KM, dok je već 2010. godine iznosila 1.574 KM, 2011. je bila 1.742  KM, a 2012. godine potrošačka korpa u BiH iznosi 1770 KM.Cijena litra  dizela, naprimjer, 2010. godine je iznosila 1,63 KM, 2011. 2,40 KM, dok  ove godine iznosi oko 2,50 KM. Hljeb je  2005. godine koštao 0,60 KM, a ove godine za jedna hljeb građani moraju  izdvojiti duplo više iz svog kućnog budžeta, tačnije 1,10 KM.

I  pored ovih pokazatelja, stopa inflacije u BiH, u odnosu na ostale  zemlje u regionu i Evropi, posljednjih godina je znatno opala. Tako je  stopa inflacije u ovoj zemlji 2005. iznosila 7,15 posto, 2006. je bila  6,12 posto, 2007. na nivou od 7,72 posto, 2008. 7,4 posto, 2009. 2,3  posto, 2010. 2,1 posto, prošle godine 3,7 posto, a ove godine je najniža  i iznosi 1,8 posto.

Jedan  od vodećih ekonomskih stručnjaka u regiji, profesor na Ekonomskom  fakultetu u Sarajevu Fikret Čaušević, za agenciju Anadolija je kazao da  makroekonomskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine pogoduje monetarni režim  koji je domaću valutu najprije vezao za njemačku marku, a zadnjih  godina za euro.

Komentirajući visoku stopu inflacije u Srbiji, Čaušević je naveo da ta zemlja ima konstantan problem tzv. upumpavanja novca.

“To  je zato što Srbija ima monetarni režim koji je baziran na principu da  Centralna banka te zemlje vodi monetarnu politiku koja je proizvela  upumpavanje emisija novca koje nisu bile pokrivene realnim ekonomskim  kretanjima u Srbiji. To je rezultiralo visokom inflacijom, zapravo  najvećom stopom inflacije u regionu zapadnog Balkana pa i jugoistočne  Evrope”, kazao je Čaušević.

Ovaj  ekonomski ekspert najavljuje da će stopa inflacije u zemljama regije najviše  ovisiti o ekonomskim i financijskim kretanjima na globalnom tržištu.

“U  svim otvorenim ekonomijama kretanje inflacije prije svega zavisi od  uvoznih cijena. Stoga, sva kretanja cijena na međunarodnim tržištima  direktno se prenose i na nas”, objasnio je Čaušević.

Novinari agencije Anadolija saznali su da je u većini evropskih zemalja posljednjih godina zabilježena povećana inflacija.

Prema  podacima statističke agencije Evropske unije - Eurostat, u avgustu  2012. godine najniža stopa na godišnjem nivou zabilježena je u Švedskoj  1,0 posto, Irskoj i Grčkoj 1,8 posto, a najviša u Mađarskoj 5,1 posto,  Estoniji 4,5 posto i Slovačkoj 4,1 posto. Prosječna godišnja inflacija u  evrozoni bila je 2,6 posto u avgustu 2012.

Od  ostalih zemalja u svijetu, Kina ima nisku stopu inflacije. U toj zemlji  je, prema podacima iz septembra ove godine, inflacija iznosila 1,9  posto.

Također, u Sjedinjenim Američkim Dražavama, u septembru 2012. godine zabilježena je godišnja stopa inflacije od 2,0 posto.

Prema  podacima Turskog zavoda za statistiku (TUIK), u avgustu 2012. godine  godišnja stopa inflacije u ovoj zemlji je iznosila 8,88 posto.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949431

Powered by Blogger.ba