Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2012.

BORIS IVANOVIĆ: "DANAS SE DJECA VRBUJU PUTEM INTERNETA"

"Danas se djeca vrbuju putem interneta"

imageProstitucija

.....................................................

Stare metode vrbovanja djevojaka zamijenile su nove. Danas se djeca vrbuju putem interneta i nerijetko neka od te djece završe prostituišući se i postaju žrtve trgovine ljudima, istakao je načelnik Službe Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za operativnu podršku Boris Ivanović.

On je, na "doručku s novinarima”, koji su organizirali Helsinški  parlament građana Banja Luka i Fondacija Cure u Klubu BH novinara u  Banjoj Luci povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kazao  da je problem u tome što policijske agencije u BiH nisu ni organizaciono  ni materijalno opremljene da se nose s novim metodama vrbovanja, koje  se danas dešava putem interneta.

"Policija nema uređaje za  virtuelno praćenje i otkrivanje vrbovanja, a u većini slučajeva ni  roditelji ne znaju šta im djeca rade i kakve sadržaje pretražuju na  internetu", objasnio je Ivanović.

Bosna i Hercegovina je, kazao je, kuća na putu za sve vrste kriminala - od šverca droge i oružja do trgovine ljudima.

"Do  2002. godine Bosna i Hercegovina je bila zemlja prijema za djevojke iz  istočnoevropskih zemalja koje su ovdje dolazile i bavile se  prostitucijom. U zadnjih deset godina od zemlje prijema Bosna i  Hercegovina je postala zemlja tranzita, ali i zemlja porijekla odakle se  regrutuju mlade djevojke i momci i šalju u zapadnu Evropu. Mnogi od  njih bivaju odvedeni na prevaru i u stranim državama se radno i  seksualno eksploatišu", objasnio je Ivanović dodajući da je prije 12  godina u Republici Srpskoj postojalo 75 noćnih barova u kojima je radilo  480 djevojaka, od kojih su 30 posto njih bile žrtve trgovine ljudima.

"Danas  je situacija daleko bolja, što ne znači da ne bi mogla biti i bolja",  rekao je Ivanović dodajući da se u posljednje tri godine broj žrtava  trgovine ljudima u BiH kreće između 30 i 35.

Po riječima Lane  Jajčević, pravne savjetnice u organizaciji Udružene žene, u Sigurnoj  kući za žene i djecu žrtve nasilja u Banjoj Luci je od 2006. godine bilo  smješteno šest djevojaka, žrtava trgovine ljudima.

Među faktore  koji utiču na trgovinu ljudima, osim siromaštva i kulturoloških  obrazaca, spadaju i nedovoljna saradnja policije i tužilaštva i  neujednačena sudska praksa.
Problem predstavljaju i ruralne sredine  za koje „ni ne znamo šta se sve tamo dešava i koliko tu maltretiranja i  zlostavljanja djece ima”.

Da bismo podigli svijest ljudi,  naročito mladih, o opasnostima trgovine ljudima SIPA je, u saradnji s  nevladinim organizacijama u BiH, organizirala niz radionica u osnovnim i  srednjim školama na kojima su skretali pažnju na metode vrbovanja putem  interneta i kako ih prepoznati i izbjeći.

(fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74168362

Powered by Blogger.ba