Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2012.

BAKIR IZETBEGOVIĆ U AZERBEJDžANU DOČEKAN UZ NAJVIŠE POČASTI

Bakir Izetbegović u Azerbejdžanu dočekan uz najviše počasti

imageBakir Izetbegović i Ilham Aliyev
.........................................................

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je počeo zvaničnu posjetu Azerbejdžanu. Izetbegović je na aerodromu u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu dočekan na najvišem državnom nivou.

Predsjedavajućem Izetbegoviću je, potom, priređena ceremonija dočeka ispred predsjedničke palače Zugulba ispred koje ga je dočekao predsjednik Republike Azerbejžan Ilham Aliyev.

Nakon tete-a-tete susreta predsjedavajućeg Izetbegovića i predsjednika Aliyeva, održan je sastanak delegacija BiH i Republike Azerbejdžan. Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje između  dvaju prijateljskih zemalja na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Izetbegović je posebno naglasio važnost ekonomske saradnje. On je napomenuo kako u BiH postoje brojne mogućnosti za ulaganja. Izetbegović je pozvao predsjednika Aliyeva da posjeti BiH.

Azerbejdžanski predsjednik izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Izetbegovića i delegacije BiH. On je kazao kako će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima dvaju zemalja i iskazao interes Azerbejdžana za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta delegacija BiH i Republike Azerbejdžan, u prisustvu predsjedavajućeg Izetbegovića i predsjednika Aliyeva potpisana su tri sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan - Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja i Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Sporazume je u ime BiH potpisao ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

U izjavama  za medije, predsjedavajući Izetbegović  i predsjednik Aliyev su istakli zadovoljstvo današnjim susretom i potpisivanjem sporazuma između BiH i Azerbejdžana. Kazali su da će u budućnosti odnosi između dvaju prijateljskih zemalja biti unapređivani kako na političkom tako i na ekonomskom i kulturnom planu. Naglasili su također da postoje mogućnosti za investiranje Republike Azerbejdžan u BiH, kao i da je to od obostranog interesa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se danas u Bakuu sastao i sa predsjednikom Parlamenta Republike Azerbejdžan Oktayem Asadovim. Tokom susreta razgovarano je o saradnji parlamenata dvaju prijateljskih zemalja te mogućnostima unapređenja odnosa.

Izetbegović  je sa ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana Shahinom Mastafayevim prisustvovao biznis forumu na kojem je učestvovalo 50 kompanija iz Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine. Tokom ovog privrednog susreta potpisan je memorandum o saradnji između trgovinskih komora dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je položio vijenac na grob nacionalnog lidera i osnivača države Azerbejdžan Heydara Aliyeva i vijenac u Aleji mučenika gdje je odao počast poginulim za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana.

Prvog dana zvanične posjete Azerbejdžanu Izetbegović će prisustvovati svečanoj večeri, koja će biti priređena u njegovu čast večeras, a domaćin će joj biti predsjednik Ilham Aliyev.

Photo: anadolija

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74168320

Powered by Blogger.ba