Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2012.

DOKUMENT NASTAO 2008.: IZRAELSKE VLASTI PROPISALE BROJ KALORIJA PO PALESTINCU

Dokument nastao 2008.
Izraelske vlasti propisale broj kalorija po Palestincu
.................
18.10.2012.
................
Izraelske vlasti propisale broj kalorija po Palestincu

Kako bi spriječile pothranjenost palestinskog življa, izraelske vlasti propisale su minimalan broj kalorija koje svakodnevno hranom treba unijeti stanovnik Pojasa Gaze, područja koje je godinama pod izraelskom blokadom, stoji u vojnom izvještaju objavljenom u srijedu.


Dokument nastao 2008. kada je Izrael pooštrio blokadu Gaze jer su njezini stanovnici na izborima glasali za radikalni pokret Hamas, propisuje da bi stanovnik Pojasa Gaze trebao unijeti 2.279 kalorija na dan.

Toliku količinu preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

Propisi su prestali vrijediti pošto je pod međunarodnim pritiskom blokada ublažena nakon 31. maja 2010., kada je Izrael izveo smrtonosni napad na brodovlje s humanitarnom pomoći za Gazu.

Uz tablice o broju kalorija prema dobi i spolu, u izvješću se preporučuje ulazak 106 kamiona svakog dana u Gazu kako bi dopremili potrebne količine hrana, lijekova i medicinskih potrepština. No Izrael je svakog dana propuštao 67 kamiona u Gazu, navodi izraelska nevladina udruga Gisha koja je vodila pravnu bitku za slobodu kretanja Palestinaca.

Koordinator vladinih aktivnosti na palestinskim područjima tvrdi da preporuke nisu nikada bile primijenjene.


 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949866

Powered by Blogger.ba