Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2012.

ANTIFA MOSTAR: U MOSTARU FAŠIZAM NIJE STVAR PROŠLOSTI

ANTIFA Mostar

U Mostaru fašizam nije stvar prošlosti

 
Photo: antifa-bih.org

Mostar je ponovo osvanuo ispisan fašističkim grafitima koji bi, uz niz sličnih ispada, trebalo da upozore javnost da je fašizam "problem sadašnjosti", upozorio je gradski ogranak udruge AntiFa BiH, čije saopštenje prenosimo u celini

Mostarke i Mostarci,

Najnoviji napad neofašista na simbole Mostara i zajedničke povijesti građana i naroda koji u njemužive, Spomenik žrtvama fašističkog terora na Bulevaru, još jednom nas je zaprepastio brutalnošću odaslanih poruka.

„Balije pod nož“, „Smrt Turcima“, „Ustaše Mostar“, „Mi smo Ustaše“...

Više ni gospoda iz Gradske uprave, kojima smo prošle godine slali otvoreno pismo istim povodom, ne mogu pitati kako znamo da su krivci neofašisti. Tako što su se ovaj put potpisali, gospodo. Ustaše iz Mostara su ti koji u listopadu 2012. godine prizivaju ubistva, klanje, mržnju i fašizam.

Još prošle godine smo upozorili javnost da se ispadi neofašista u pravilu dešavaju u najosjetljivijim političkim momentima. Prošli put su to bili pregovori oko formiranja vlasti, pretprošli put izbori, ovaj put pregovori o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH.

Namjere počinitelja su jasne, raspirivanje međunacionalne mržnje, zatezanje odnosa, dizanje tenzija, nacionalna homogenizacija, izazivanje povratne reakcije, i u krajnjem slučaju, skretanje pažnje građana sa stvarnih problema.

Klima straha i mržnje može koristiti samo političkim opcijama koje promoviraju etnonacionalizam, ideologiju „krvi i tla“, a takvih Mostaru i Bosni i Hercegovini ne nedostaje.

Photo: antifa-bih.org

 

Mostarci i Mostarke su već dvadeset godina taoci dvije upravo takve politike, koje su među sobom podijelile sve što se podijeliti moglo. Od gradskih naselja, preko gradske imovine, do djece u školama i obdaništima. Ovakve politike u Mostaru su uništile sve što se uništiti moglo, od priozvodnih pogona, stambenih zgrada, preko kulturno-povijesnih spomenika, do fizičkog uništavanja ljudi.

Ova Ustaška mladež ne dolazi odnekud izvana, nije pala s neba i ne djeluje stihijski i spontano. To su mostarska djeca, kojima je od malih nogu ispiran mozak, koji su kroz institucije i obrazovni sustav zadojena mržnjom i koje neko usmjerava i koristi po potrebi.

Pitanja koja smo gradskim vlastima postavili prije godinu dana zahtijevaju odgovore i danas.

Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje neofašističkih ekstrema? Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzije i kao posljedica zbijanje etničkih redova? Ko insistira na podijeljenom obrazovanju? Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao? Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?

Unaprijed upozoravamo na besmislenost fraze koju će ovih dana ponavljati korumprani političari i sveznajući pametnjakovići uz kavu, kako je fašizam stvar prošlosti. Ako je fašizam stvar prošlosti, zašto ulice u Mostaru danas nose imena Jure Francetića, Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Alojzija Stepinca? Zašto se antifašistička spomen obilježja, simboli zajedništva, kontinuirano devastiraju? Ko i zašto sprječava povratak spomen ploče ubijenim đacima i profesorima mostarske gimnazije u gimnazijski hol, iako za to postoje sve potrebne dozvole nadležnih ministarstava i komisija?

„Nije fašizam prevaziđena pojava u razvoju kapitalizma već predstavlja sredstvo političke i društvene reakcije, eksploatacije i potčinjavanja, svojstveno kapitalizmu, danas kao i ranije“. - Todor Kuljić.

Mostarci i Mostarke, ako ne želite da vi i vaša djeca doživite sudbinu građana Nikozije, Bejruta, Belfasta (iako neki žele upravo to, pogledajte i te silne Shinn Fein šablone po gradu), višedecenijsku agoniju života u podijeljenom gradu, ne odzivajte se pozivima na nasilje, odbacite mržnju i podjele, izaberite budućnost umjesto prošlosti, život umjesto smrti.

Na Vašoj strani,

Antifa Mostar

* AntiFa BiH

U prvom redu prvi desno premijer Jadranko Prlic, ministar odbrane Bruno Stojic. U drugom redu prvi desno komandant HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, komandant vojne policije HVO-a Valentin Coric i sa stakom stoji sef komisije za razmjenu zarobljenih Berislav Pusic.
OPTUZENI SU ZA ZLOCINE PROTIV COVJECNOSTI POCINJENE PROTIV BOSNJAKA I DRUGIH NEHRVATA NA PODRUCJU BiH KOJU SU HTJELI PRIPOJITI HRVATSKOJ
........................................................................................
image

Biskupi
......................................................................................................

Vinko Puljić  
.........................................................

Dragan Čović i Božo Ljubić sa družinom
..............................................
image
Hrvatski Narodni Sabor (HNS) Usvojio Rezoluciju O Stvaranju Treceg Entiteta u BiH

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Osnivanje Hrvatske akademije nastavak politike podjela

image

Ovih dana u Registar udruga u Federaciji BiH upisana je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) sa sjedištem u Mostaru. Analitičari se slažu kako je osnivanje HAZU BiH logičan nastavak politike podjela pa i u akademskom životu u Bosni i Hercegovini


 


 


18.10.2012.

SUĐENjE GORANU HADžIĆU: SVJEDOK VELjKO DžAKULA O PRIJETNjAMA SMRĆU

Suđenje Hadžiću: Svjedok Džakula o prijetnjama smrću

Veljko Džakula u sudnici tokom svjedočenja, 18. listopada 2012..

...................................................

Suđenje bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću nastavljeno je svjedočenjem Veljka Džakule, predstavnika građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj.

Prema Džakuli – frakcija srpskih političkih predstavnika koja je došla na čelo vodstva u SAO Krajini, nije željela dijalog i mir s novim hrvatskim vlastima.

Džakula, je kao bivši zamjenik premijera okupiranog hrvatskog područja, opisao kako je upoznao Hadžića na osnivačkoj skupštini Srpske demokratske stranke, SDS-a u Slavoniji 1990.godine, prisjećajući se konteksta početnih ratnih događanja koji su zatim uslijedili.

Međusobno nepovjerenje i podsjećanje na fašističke zločince iz Drugog svjetskog rata uznemirili su i Hrvate i Srbe nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, naveo je Džakula, dodajući kako su - najavljeno odcjepljenje od Jugoslavije kao i prvi potezi novih hrvatskih vlasti (izbacivanje Srba iz Ustava kao naroda) - dali dodatan povod za zabrinutost građana srpske nacionalnosti i osjećaj manje vrijednosti.

Predstavnici srpskih građana, poput Milana Babića nisu željeli dogovor s hrvatskim vlastima već su se okrenuli ideji pripojenja krajinskog i slavonskog područja Srbiji, nazivajući one koji su željeli suživot – izdajnicima, opisao je Đakula političke stavove koji su doveli do rata umjesto do kulturne autonomije – što je on zagovarao.

Prema iskazu svjedoka – i optuženi Hadžić je u početku bio protiv huškačke i isključive politike Babića.

„Prije svega (Babić) nije imao demokratsko ponašanje i uvažavanje drugog mišljenja. Nije bio za dijalog s hrvatskim vlastima. Pokazalo se da na svaki potez hrvatskih vlasti ide s identičnim potezom suprotnog značenja – kao srpski potez. Što bi bilo kao tuk na utuk“, prisjetio se svjedok Babića, koji je kao prvi haški pokajnik priznao progone te je osuđen na 13 godina zatvora.

Stavove o mirnom riješenju sukoba – optuženi Hadžić je promijenio nakon što ga je uhitila hrvatska policija čiji su ga pripadnici premlatili. Hadžić je uhićen na takozvani krvavi Uskrs 1991.godine u Nacionalnom parku Plitvice, gdje su srpski pobunjenici ubili hrvatskog policajca Josipa Jovića te ranili još sedmoricu.

Nakon što je izašao iz pritvora Hadžić se priklonio strani srpskih predstavnika, koji su željeli u rat u Hrvatskoj, dovodeći do preko 20 tisuća ubijenih te progona, prema tužiteljstvu, više od 180 tisuća osoba.

„I on je rekao – da je riješio da ide u rat. Da ne vidi više suživot u hrvatskoj državi. Da više ne vjeruje hrvatskim vlastima. Ja sam rekao da ja u rat ne idem. I da ne želim. Da sam vidio što se događalo u ožujku u Pakracu i da mi je sve jasno. On je ipak donio odluku – da on ide“, prepričao je Džakula razgovor s Hadžićem.

Džakuli je prijećeno smrću jer je želio izbjeći rat u zapadnoj Slavoniji, direktno od bivšeg načelnika policije u Pakracu Jove Vezmara.

„On mi je samo saopćio – da sam ja kriv za pacifizaciju 5 općina na području Zapadne Slavonije – što tu nije počeo rat. I dao mi je ultimatum od 24 sata da napustim Pakrac, da dam otkaz u firmi i prestanem politički djelovati, jer ukoliko to ne uradim – da ću biti ubijen“, prisjetio se prijetnji svjedok koji je završio i nekoliko dana u kućnom pritvoru kako se ne bi protivio ratnim aktivnostima.Džakula, predsjednik regionalnog ogranka SDS-a početkom devedesetih, iz stranke je istupio 19. kolovoza 1991. godine. Prethodno je 12. kolovoza proglašen regionalnim premijerom Zapadne Slavonije, a na tom položaju je bio do 26. veljače 1992. godine, kad je postao zamjenik premijera Republike Srpske Krajine (RSK). U ožujku 1993. prestao je obnašati tu dužnost.

Danas radi kao predsjednik srpskog srpskog foruma koji pomaže povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

Nakon što Džakulu unakrsno ispita obrana u petak, suđenje će se nastaviti novim iskazom o zločinima nad građanima nesprske nacionalnosti u okupiranom području Hrvatske od polovice 1991.do kraja 1993.godine – do kad je Hadžić bio u vrhu pobunjenih srpskih vlasti.

 

18.10.2012.

SUĐENjE RADOVANU KARADžIĆU: OFICIRI VRS SUOČENI SA ZLOČINIMA SVOJIH SNAGA

Suđenje Karadžiću: Oficiri VRS suočeni sa zločinima svojih snaga

Svjedok Blagoje Kovačević u sudnici 18. listopada 2012.

..........................................................

Nakon što je doveo dva pripadnika UN-a koji su trebali poljuljati optužbe za odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za masakr na sarajevskoj tržnici Markale, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je dvojicu bivših oficira VRS-a – kako bi posvjedočili – da su srpske snage samo odgovarale na vatru iz Sarajeva, a ne namjerno gađale civile što tvrdi tužiteljstvo.

No pri unakrsnom ispitivanju tužiteljstva, oficiri VRS-a su suočeni s naređenjima o otvaranju neselektivne vatre na civilne dijelove grada kao i pitanjima o učestalim snajperskim napadima za koje su morali znati.

General Blagoje Kovačević, trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, opisao je kao bivši zapovjednik Trećeg pješadijskog bataljona Prve sarajevske motorizirane brigade VRS-a, kako su „djelovali samo u samoobrani, zbog čega su imali i gubitaka.

„Civili su bili kolateralna šteta.“, naveo je Kovačević, govoreći u korist Karadžićeve obrane i teze – da Sarajlije, kojih je smrtno stradalo gotovo 12 tisuća, nisu namjerno ubijani.

Suočen s pitanjima tužiteljice Caroline Egerton o isturenim osmatračnicama VRS-a s kojih se moglo vidjeti na što se ispaljuje vatra, Kovačević je odgovorio – kako se nije moglo vidjeti kroz kuće, jer se osmatralo samo s linije fronta.

„Vi od mene tražite nemoguće. Tko je mogao vidjeti s Grbavice što se događa na Baščaršiji – taj je lud“, iznervirano je odgovorio Kovačević na učestala pitanja tužiteljice – kako je onda poduzeo mjere za smanjenje kolateralnih civilnih žrtava, što je ustvrdio u svojoj izjavi koju je umjesto glavnog ispitivanja pročitao Karadžić.

Prema Kovačeviću, krivac za smrt mnogih ljudi u Sarajevu, može se naći u „neobučenosti“ mnogih srpskih vojnika, koji su prema njegovim riječima – sami odlučivali što će raditi i kada će pucati iz rova.

Treći po redu Karadžićev svjedok, inače vojni instruktor za obuku jedinica, ustvrdio je i kako nikad nije u svojoj brigadi organizirao snajperiste, odnosno da je „s vojnog stajališta bila besmislena organizacija neke snajperske vatre“.

Budući da je Kovačević ustvrdio da su njegove snage VRS-a samo odgovarale na vatru iz Sarajeva, odnosno djelovale defanzivno, a ne ofenzivno - tužiteljica Egerton mu je predočila naređenje iz VRS-a o masovnoj odmazdi na grad u cjelini, a ne samo uzvraćanju.

„Ja ne mogu komentirati što se događalo u svim dijelovima Sarajeva, ja mogu govoriti samo što se događalo na Grbavici. Ne mogu komentirati što su drugi radili“, naveo je Kovačević, koji je odbacio optužbe o neselektivnim napadima na grad, jer bi to također prema njemu – bilo vojno besmisleno.

Prilikom unakrsnog ispitivanja prikazane su i neki izvještaji generala Dragomira Miloševića, zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, o rezultatima vojnih akcija koje su prošile područje srpskog teritorija – što prema tužiteljstvu pokazuje kako je bilo ofenzivnih akcija na sarajevskom području.

Tužiteljica je pokazala i izvještaje promatrača UN-a o otvaranju snajperske vatre po civilima i neselektivne minobacačke vatre, čijih je pedeset posto projektila palo na civilna područja, a polovica na liniju fronta.

To je Blagojević objasnio – blizinom linija fronta, odnosno linija razdvajanja, što kao objašnjenje brojnih civilnih žrtava, u svojoj obrani zastupa i Karadžić.I idućeg svjedoka, bivšeg zapovjednika artiljerije Sarajevske brigade VRS-a Dušana Škrbu, čiji je iskaz također bio vezan uz tezu – da VRS nije namjerno gađala civile, tužiteljstvo je suočilo s dokumentima i naređenjima koji pokazuju da je teška vatra na Sarajevo bila neselektivna.

Tužiteljica Kimberly West je predočila Škrbi transkript presretnutog razgovora zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, u kojem naređuje:“ Drmni to nečim i rastjeraj to oko sebe.“

„Je li to detaljan opis cilja?“, upitala je tužiteljica Kimberly West sugerirajući kako se radilo o naređenju za neselektivni napad na šire područje, a ne pojedinu metu.Škrba je izjavio da u kolovozu 1995.godine njegova jedinica nije mogla ispaliti minobacačku granatu na tržnicu Markale, zato što su minobacači od 120 milimetara tada bili po kontrolom UNPROFOR-a.

Bivši zapovjednik artiljerije Sarajevske brigade VRS-a iskaz će dovršiti idući ponedjeljak nakon čega će se suđenje nastaviti novih svjedokom Karadžićeve obrane, u prvom dijelu - od optužbi za teror nad Sarajlijma.

 

18.10.2012.

NOVINAR MICHAEL GOLDFARB ZA "GLOBALPOST": RADOVANU KARADžIĆU JE TREBALO PRESUDITI KAO SADAMU I GADAFIJU

Novinar Michael Goldfarb za "GlobalPost"
Karadžiću je trebalo presuditi kao Sadamu i Gadafiju
.................
18.10.2012.
..................
Karadžiću je trebalo presuditi kao Sadamu i Gadafiju

FOTO: Agencije

......................................................

Nekadašnji dopisnik iz opkoljenog Sarajeva Michael Goldfarb je u opširnom tekstu "Gdje je pravda za Karadžićeve žrtve" napisanom za GlobalPost komentarisao početak iznošenja odbrane ratnog zločinca kojeg je nazvao bolesnim čovjekom.

"Karadžić je na početku iznošenja svoje odbrane rekao kako za svoje postupke učinjene u ratu trebao biti nagrađen, te da je on ustvari tolerantan čovjek blage naravi. Ako mislite da je tako, onda pogledajte samo četvrti nastavak serijala 'Smrt Jugoslavije', odnosno, pogledajte samo posljednjih minut i po te emisije gdje Mladić stoji pored Karadžića i naređuje granatiranje muslimanskih naselja", piše, između ostalog, u svojoj kolumni Goldfarb, koji se dalje u tekstu osvrnuo na mentalni poremećaj ratni srpskih vođa koje vidi "teško bolesnim".

"Bolest koju oni imaju (Mladić, Milošević, Karadžić) treba svrstati u dijagnostički priručnik mentalnih poremećaja. Ti ljudi žive u paralelnom svijetu, gdje oni same sebe vide, ne kao ljude, nego kao čitave nacije".

Njihovu egomanijakalnu osobinu Goldfarb uopređuje sa Lujom XIV i rumunskim diktatorom Čaušeskuom koji su se vodili motom "Ja sam država".

Najzanimljiviji dio Goldfarbovog teksta odnosi se na suđenje zločincima poput Karadžića koji u sudnici imaju svoj svojevrstan show.

"Šta u principu znači dovesti pred sud nekoga ko ne priznaje taj sud niti sve oko njega, misleći da je on iznad svih. Karadžić, kao i njemu slični imaju mogućnost da tokom suđenja iznesu svoje bolesno viđenje stvarnosti, što prouzrokuje činjenicu da ga njegovi sljedbenici i dalje slijepo prate dižući ga u nebesa".

Poenta čitave priče koju Goldfarb potencira u svom tekstu je sljedeće pitanje:

"Šta bi se desilo da su pred sud u Hagu dovedeni Sadam Husein ili Moamer Gadafi? Oni bi taj sud i svjetski auditorij koristili za potpirivanje stavova svojih pristaša. Dalje, postavlja se pitanje, gdje treba suditi Bašaru al-Asadu? Sve u svemu, ako je Karadžiću dopušteno da pravi sprdnju od naše stvarnosti, onda je vjerovatno postojao i efikasniji način da se s njim izađe nakraj", tvrdi Goldfarb.

 

18.10.2012.

ĆAMIL DURAKOVIĆ I DEFINITIVNO NOVI NAČELNIK SREBRENICE

Ćamil Durakovć i definitivno novi načelnik Srebrenice

imageĆamil Durakovć

.................................................

Sada je i definitivno potvrđeno - Ćamil Duraković novi je načelnik Srebrenice. Iako se još uvijek broje glasovi na redovnim biralištima s glasovima u odsutnosti, putem mobilnih timova, putem pošte i na nepotvrđenim glasačkim listićima Durakovićeva pobjeda neće, niti može biti dovedena u pitanje.

“Čak da od ovog momenta Duraković više ne dobije niti jedan glas od glasova koji još treba da se zbroje, on ima nedostižnu prednost i novi je načelnik Srebrenice“, izjavio je za Vijesti.ba Emir Suljagić koordinator Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

(Vijesti.ba)

 

18.10.2012.

BORIS IVANOVIĆ: "DANAS SE DJECA VRBUJU PUTEM INTERNETA"

"Danas se djeca vrbuju putem interneta"

imageProstitucija

.....................................................

Stare metode vrbovanja djevojaka zamijenile su nove. Danas se djeca vrbuju putem interneta i nerijetko neka od te djece završe prostituišući se i postaju žrtve trgovine ljudima, istakao je načelnik Službe Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za operativnu podršku Boris Ivanović.

On je, na "doručku s novinarima”, koji su organizirali Helsinški  parlament građana Banja Luka i Fondacija Cure u Klubu BH novinara u  Banjoj Luci povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kazao  da je problem u tome što policijske agencije u BiH nisu ni organizaciono  ni materijalno opremljene da se nose s novim metodama vrbovanja, koje  se danas dešava putem interneta.

"Policija nema uređaje za  virtuelno praćenje i otkrivanje vrbovanja, a u većini slučajeva ni  roditelji ne znaju šta im djeca rade i kakve sadržaje pretražuju na  internetu", objasnio je Ivanović.

Bosna i Hercegovina je, kazao je, kuća na putu za sve vrste kriminala - od šverca droge i oružja do trgovine ljudima.

"Do  2002. godine Bosna i Hercegovina je bila zemlja prijema za djevojke iz  istočnoevropskih zemalja koje su ovdje dolazile i bavile se  prostitucijom. U zadnjih deset godina od zemlje prijema Bosna i  Hercegovina je postala zemlja tranzita, ali i zemlja porijekla odakle se  regrutuju mlade djevojke i momci i šalju u zapadnu Evropu. Mnogi od  njih bivaju odvedeni na prevaru i u stranim državama se radno i  seksualno eksploatišu", objasnio je Ivanović dodajući da je prije 12  godina u Republici Srpskoj postojalo 75 noćnih barova u kojima je radilo  480 djevojaka, od kojih su 30 posto njih bile žrtve trgovine ljudima.

"Danas  je situacija daleko bolja, što ne znači da ne bi mogla biti i bolja",  rekao je Ivanović dodajući da se u posljednje tri godine broj žrtava  trgovine ljudima u BiH kreće između 30 i 35.

Po riječima Lane  Jajčević, pravne savjetnice u organizaciji Udružene žene, u Sigurnoj  kući za žene i djecu žrtve nasilja u Banjoj Luci je od 2006. godine bilo  smješteno šest djevojaka, žrtava trgovine ljudima.

Među faktore  koji utiču na trgovinu ljudima, osim siromaštva i kulturoloških  obrazaca, spadaju i nedovoljna saradnja policije i tužilaštva i  neujednačena sudska praksa.
Problem predstavljaju i ruralne sredine  za koje „ni ne znamo šta se sve tamo dešava i koliko tu maltretiranja i  zlostavljanja djece ima”.

Da bismo podigli svijest ljudi,  naročito mladih, o opasnostima trgovine ljudima SIPA je, u saradnji s  nevladinim organizacijama u BiH, organizirala niz radionica u osnovnim i  srednjim školama na kojima su skretali pažnju na metode vrbovanja putem  interneta i kako ih prepoznati i izbjeći.

(fena)

 

18.10.2012.

BAKIR IZETBEGOVIĆ U AZERBEJDžANU DOČEKAN UZ NAJVIŠE POČASTI

Bakir Izetbegović u Azerbejdžanu dočekan uz najviše počasti

imageBakir Izetbegović i Ilham Aliyev
.........................................................

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je počeo zvaničnu posjetu Azerbejdžanu. Izetbegović je na aerodromu u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu dočekan na najvišem državnom nivou.

Predsjedavajućem Izetbegoviću je, potom, priređena ceremonija dočeka ispred predsjedničke palače Zugulba ispred koje ga je dočekao predsjednik Republike Azerbejžan Ilham Aliyev.

Nakon tete-a-tete susreta predsjedavajućeg Izetbegovića i predsjednika Aliyeva, održan je sastanak delegacija BiH i Republike Azerbejdžan. Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje između  dvaju prijateljskih zemalja na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Izetbegović je posebno naglasio važnost ekonomske saradnje. On je napomenuo kako u BiH postoje brojne mogućnosti za ulaganja. Izetbegović je pozvao predsjednika Aliyeva da posjeti BiH.

Azerbejdžanski predsjednik izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Izetbegovića i delegacije BiH. On je kazao kako će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima dvaju zemalja i iskazao interes Azerbejdžana za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta delegacija BiH i Republike Azerbejdžan, u prisustvu predsjedavajućeg Izetbegovića i predsjednika Aliyeva potpisana su tri sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan - Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja i Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Sporazume je u ime BiH potpisao ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

U izjavama  za medije, predsjedavajući Izetbegović  i predsjednik Aliyev su istakli zadovoljstvo današnjim susretom i potpisivanjem sporazuma između BiH i Azerbejdžana. Kazali su da će u budućnosti odnosi između dvaju prijateljskih zemalja biti unapređivani kako na političkom tako i na ekonomskom i kulturnom planu. Naglasili su također da postoje mogućnosti za investiranje Republike Azerbejdžan u BiH, kao i da je to od obostranog interesa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se danas u Bakuu sastao i sa predsjednikom Parlamenta Republike Azerbejdžan Oktayem Asadovim. Tokom susreta razgovarano je o saradnji parlamenata dvaju prijateljskih zemalja te mogućnostima unapređenja odnosa.

Izetbegović  je sa ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana Shahinom Mastafayevim prisustvovao biznis forumu na kojem je učestvovalo 50 kompanija iz Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine. Tokom ovog privrednog susreta potpisan je memorandum o saradnji između trgovinskih komora dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je položio vijenac na grob nacionalnog lidera i osnivača države Azerbejdžan Heydara Aliyeva i vijenac u Aleji mučenika gdje je odao počast poginulim za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana.

Prvog dana zvanične posjete Azerbejdžanu Izetbegović će prisustvovati svečanoj večeri, koja će biti priređena u njegovu čast večeras, a domaćin će joj biti predsjednik Ilham Aliyev.

Photo: anadolija

(Vijesti.ba/AA)

 

18.10.2012.

VLASTI BiH NE ISPUNjAVAJU MINIMALNE STANDARDE U BORBI PROTIV TRGOVINE LjUDIMA

Vlasti BiH ne ispunjavaju minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima

imagePatrick Moon

.........................................................

Jedan od najvećih problema današnjice jeste trgovina ljudima, takozvani trafficking. Na dan kada Evropa obilježava Dan borbe protiv trgovine ljudima, izvještaji pokazuju kako se Bosna i Hercegovina i dalje nedovoljno snažno bori protiv ovog oblika kriminala.

U godišnjem izvještaju Ureda za praćenje i borbu protiv trgovine ljudima  pri State Departmentu navodi se da je „Bosna i Hercegovina zemlja  izvor, destinacija i tranzit za trgovinu ljudima, ženama, djecom, ali i  muškarcima“.

Žrtve traffickinga iz BiH, prema ovom izvještaju,  seksualno se i za prisilan rad iskorištavaju u Azerbejdžanu, Sloveniji,  Hrvatskoj i Španiji, a manje u drugim evropskim državama.

Prema  tvrdnjama State Departmenta „vlasti BiH ne ispunjavaju minimalne  standarde u borbi protiv trgovine ljudima, ali ulažu značajne napore da  to postignu“.

„BiH nije pokazala značajan progres u  procesuiranju odgovornih za trgovinu ljudima tokom godine, kao i zaštiti  ljudi. Dijelom i zbog nedostatka političke podrške za aktivnosti u  borbi protiv trgovine ljudima i nevladinim organizacijama, a dijelom  zbog nedostatka državnog budžeta tokom perioda izvještavanja“, navodi se  u izvještaju.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine  ljudima pri Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Rizvo ističe da je  trgovina ljudima oblik kriminala kroz koju kriminalne organizacije  stječu velike iznose novca, te da je nerealno očekivati da se ovaj  problem lako iskorijeni.

„Situacija u BiH nije mnogo različita u  odnosu na ostale zemlje u regionu. Mi svake godine imamo između 20 i 40  identificiranih žrtava trgovine ljudima. Ona mijenja svoje oblike i  trendove, tako da iz godine u godinu imamo sve manje stranih, a sve više  domaćih žrtava“, kazao je Rizvo, dodavši da se manje žrtava eksploatira  u seksualnoj industriji, a više je eksploatacije radne snage.

Većina  žrtava su žene i djeca. Rizvo objašnjava da se maloljetne ženske osobe  najviše iskorištavaju u seksualnoj industriji. Kada je u pitanju  eksploatacija radne snage, ne postoji određeni trend. Tu su zastupljeni i  muškarci i žene.

Žrtve većinom dolaze iz siromašnih sredina,  nefunkcionalnih porodica, porodica u kojima je prisutno nasilje, osobe  koje nemaju oba roditelja...

„Kao i u svakom drugom obliku  kriminaliteta, samo manji dio žrtava i izvršitelja bude otkriven, dok  veći uvijek ostaje neotkriven. Ta tamna brojka ne može biti tačno  utvrđena“, istakao je Rizvo.

Među onima koji su do sada identificirani kao odgovorni za trafficking najviše su državljani BiH.

Ambasador  Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Patrick Moon istakao je da je  BiH napravila napredak u borbi protiv ove vrste kriminala, no da je pred  njom još uvijek dug put.

„Mnogo toga treba uraditi na polju  prevencije. Potrebno je obrazovati djevojke na koje sve načine mogu  završiti kao žrtve trgovine ljudima. U ovoj borbi trebaju učestvovati  vlasti, nevladin sektor i građani. Nažalost, u posljednjih nekoliko  godina svjedoci smo regresije bh. vlasti u borbi protiv ove pošasti“,  kazao je Moon.

On je dodao da se već dvije godine čeka na  usklađivanje entitetskih i zakona Brčko Distrikta sazakonskim  regulativama u ovoj oblasti na razini države.

Moon je podsjetio  da u protekle dvije godine nije bilo ozbiljnog progona počinioca  trgovine ljudima. To se, kaže, mora promijeniti. Država mora osigurati  stavku u državnom budžetu koja će biti namijenjena za institucije koje  se bore protiv trgovine ljudima.

(Vijesti.ba/AA)

 

18.10.2012.

KORIĆANSKE STIJENE: NOVA OTKRIĆA RAZLOG ZA PONOVNU EKSHUMACIJU - MOSTAR: OPET OSKRNAVLjEN ANTIFAŠISTIČKI SPOMENIK

 

  Korićanske stijene: Nova otkrića razlog za ponovnu ekshumaciju

Na zahtjev porodica ubijenih na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić u blizini Travnika, potragu za nestalim na ovom lokalitetu su nastavili predstavnici terenskog ureda Instituta za traženje nestalih – Bihać i članovi Udruženja Prijedorčanki "Izvor".  Video: RSE / Marija Arnautović, 16. oktobar 2012.

 

  Mostar: Opet oskrnavljen antifašistički spomenik

Spomenik žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata na mostarskom Bulevaru, liniji razgraničenja tokom posljednjeg rata, ponovo je oskrnavljen, po drugi put u zadnjih godinu dana. Najnovije skrnavljenje dogodilo se dan nakon što je otpočela nova runda pregovora o političkoj budućnosti Mostara, jedinog grada u kojem 7. oktobra nisu održani lokalni izbori zbog nemogućnosti dogovora najjačih hrvatskih i bošnjačkih stranaka oko novih izbornih pravila. 17. oktobar 2012. (Tekst i foto: Mirsad Behram)

 

 

 

 

 

18.10.2012.

BALKANSKE ZEMLjE MORAJU ZAJEDNO RJEŠAVATI REGIONALNE PROBLEME

Balkanske zemlje moraju zajedno rješavati regionalne probleme

imageAhmet Davutoglu

.......................................................

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na naučnom skupu „Od Balkanskih ratova do mira na Balkanu“, koji je u Istanbulu okupio državnike i naučnike iz zemalja regije, izjavio je da se zemlje Balkana moraju okrenuti zajedničkom rješavanju problema sa kojima se suočavaju.

“Došlo je vrijeme da region Balkana ostavi sukobe i ratove iza sebe i da  zajedničkim dogovorima i inicijativama pronalazi najbolja rješenja za  sve zemlje regiona”, kazao je Davutoglu.

On je istakao da čitavo  čovječanstvo mora naučiti značajne lekcije iz ratnih događaja koja su  obilježila 20. stoljeće na Balkanu.

“Moramo naučiti lekcije iz  tih teških iskustava kako se u 21. stoljeću ne bissmo suočavali sa  sličnim problemima i nasiljem”, napomenuo je Davutoglu.

Turski  ministar je izjavio da su Balkanski ratovi bili prvo bolno iskustvo s  kojim su se suočili narodi Balkana na samom početku 20. stoljeća.

“Balkanski  ratovi su razdvojili narode koji su stoljećima živjeli zajedno u miru.  Tačnije, u samo dvije godine, narodi koji su nekada bili tako bliski,  postali su međusobni neprijatelji. Tada su se desila velika ubistva i  velike migracije. Tada je stradao i zajednički identitet svih naroda  Balkana. Isto tako, rasističke podjele u Drugom svjetskom ratu zahvatile  su i Balkan, što je rezultiralo genocidima i stradanjima među narodima u  tom dijelu Evrope”, kazao je Davutoglu.

Poslije Drugog svjetskog  rata na Balkanu su nastavljeni međusobni antagonizmi i netrpeljivosti  tako da je čitav region početkom 90-tih doživio velike političke i  demografske tranformacije.

“Poslije pada Berlinskog zida, desile  su se nove traume i tragedije na Balkanu, etnički sukobi su pretvorili  čitavu regiju u jezero krvi, balkanski narodi su krajem 20. stoljeća  doživjeli sličnu sudbinu kao i početkom 20. stoljeća. Najbolji primjer  takvog stradanja je grad Sarajevo”, kazao je Davutoglu.

Turski  šef diplomatije je napomenuo da je iz tog razloga vrlo značajno da sve  zemlje regiona zajedno grade budućnost u kojoj će živjeti u miru i  blagostanju kako ne bi vječno bili mjesto “konlikata, genocida i  ubijanja”.

“Sada ćemo 21. stoljeće oblikovati svi zajedno. Kako  ponovo ne bismo doživjeli sudbinu iz 20. stoljeća, moramo se usagalsiti  oko četiri glavna pitanja, a to su regionalno rješavanje problema,  duboka regionalna integracija, politika vrijednosnog sistema umjesto  ideološkog i konkurentne prednosti”, istakao je Davutoglu.

Dodao  je da balkanske zemlje trebaju intenzivirati napore kako bi stvorile  regiju nesmetanog putovanja kao što je to učinila Evropska unija.

“Kao  što danas evropske države uvažavaju međusobne granice, isto tako Bosna i  Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Turska,  Bugarska i Grčka trebaju poštivati međusobne granice. Naime, državne  granice trebaju i dalje biti tu gdje jesu, ali bitno je da ne postanu  barijera jačanju naših kulturnih i ekonomskih veza”, napomenuo je turski  ministar.

Davutoglu je istakao da je od presudnog značaja da se  popravi imidž čitave regije Balkana u svijetu tako da ona postane  prepoznatljiva po pozitivnim i afirmativnim dešavanjima.

“Do sada  su se u svijetu Balkana prisjećali samo po ratovima i političkim  krizama. Međutim, ovo stanje moramo promijeniti svi zajedno. Moramo  isticati naše zajedničke vrijednosti, kao što su pjesme, običaji, jela i  nacionalna nošnja, što će povećati mir i stabilnost u regiji”, izjavio  je Davutoglu.

Također, Davutoglu je u obraćanju na konferenciji  kazao da balkanske zemlje trebaju na uspješnom modelu skandinavskih  zemalja graditi platformu za mir i saradnju. On je naglasio da je vrlo  značajno da se nastave ovakvi skupovi na kojima će intelektualci,  političari i predstavnici nevladinog sektora razgovarati o zajedničkim  inicijativama i projektima, koji će doprinijeti izgradnji mirnijeg i  naprednijeg regiona.

“Obišao sam čitav Balkan i shvatio sam da  imamo više zajedničkih osobina nego različitosti. Isto tako, i na ovom  skupu smo vidjeli snažnu političku volju da zajedno radimo na jačanju  regionalne saradnje kako bi u 21. stoljeću region Balkana postao mjesto  mira, sigurnosti i stabilnosti”, kazao je turski ministar vanjskih  poslova.

(Vijesti.ba/AA)

 

18.10.2012.

DOKUMENT NASTAO 2008.: IZRAELSKE VLASTI PROPISALE BROJ KALORIJA PO PALESTINCU

Dokument nastao 2008.
Izraelske vlasti propisale broj kalorija po Palestincu
.................
18.10.2012.
................
Izraelske vlasti propisale broj kalorija po Palestincu

Kako bi spriječile pothranjenost palestinskog življa, izraelske vlasti propisale su minimalan broj kalorija koje svakodnevno hranom treba unijeti stanovnik Pojasa Gaze, područja koje je godinama pod izraelskom blokadom, stoji u vojnom izvještaju objavljenom u srijedu.


Dokument nastao 2008. kada je Izrael pooštrio blokadu Gaze jer su njezini stanovnici na izborima glasali za radikalni pokret Hamas, propisuje da bi stanovnik Pojasa Gaze trebao unijeti 2.279 kalorija na dan.

Toliku količinu preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

Propisi su prestali vrijediti pošto je pod međunarodnim pritiskom blokada ublažena nakon 31. maja 2010., kada je Izrael izveo smrtonosni napad na brodovlje s humanitarnom pomoći za Gazu.

Uz tablice o broju kalorija prema dobi i spolu, u izvješću se preporučuje ulazak 106 kamiona svakog dana u Gazu kako bi dopremili potrebne količine hrana, lijekova i medicinskih potrepština. No Izrael je svakog dana propuštao 67 kamiona u Gazu, navodi izraelska nevladina udruga Gisha koja je vodila pravnu bitku za slobodu kretanja Palestinaca.

Koordinator vladinih aktivnosti na palestinskim područjima tvrdi da preporuke nisu nikada bile primijenjene.


 

18.10.2012.

VAŠA KRV NIJE OD ZLATA

"Vaša krv nije napravljena od zlata"
Khalid isplanirao napad 11. septembra "od A do Ž" i odrubio glavu novinara "Wall Street Journala"
...................
18.10.2012.
...................
Khalid isplanirao napad 11. septembra "od A do Ž" i odrubio glavu novinara "Wall Street Journala"
Skica Khalid Sheikh Mohammeda iz sudnice
FOTO: Agencije

..................................................................

Khalid Sheikh Mohammed, izjavio je na sudu da je organizovao terorističke napade na New York i Washington 11. septembra 2001. od A do Ž, da je "blagoslovljenom desnom rukom" odrubio glavu novinaru "Wall Street Journala" Danielu Pearlu i optužio SAD da su u ime nacionalne bezbjednosti ubile milione ljudi.

On se izborio za dozvolu da se pred američkim vojnim sudom pojavljuje u kamuflažnoj uniformi koju je kao taliban nosio u Afganistanu i ocijenio da Vlada SAD koristi nacionalnu bezbjednost kao opravdanje za zločine.

Mnogi mogu da ubijaju, muče ljude i hapse njihovu maloljetnu djecu u ime nacionalne bezbjednosti, rekao je četrdesetsedmogodišnji Mohammed pred sudom u američkoj bazi Gvantanamo.

On je to izjavio povodom zahtjeva tužioca da se zbog nacionalne bezbjednosti ne otkrivaju detalji o njegovom višegodišnjem boravku u tajnim zatvorima američke Centralne obavještajne agencije, javlja AP.

"Dok vlada tuguje zbog ubistva 3.000 osoba 11. septembra, trebalo bi da žalimo i jer je Vlada SAD ubila milione ljudi", rekao je Mohammed i dodao: "Vaša krv nije napravljena od zlata, a naša od vode. Svi smo ljudska bića".

On je sa još četiri osobe su optuženi za terorizam i 2.976 ubistava.

 

18.10.2012.

SUAD ARNAUTOVIĆ ZATRAŽIO POMOĆ JAVNOSTI ZBOG KRAĐE GLASOVA

Zatražio pomoć javnosti zbog krađe glasova

imageSuad Arnautović

........................................................

Arnautović ističe da je u izjavi za javnost 6. oktobra ove godine skrenuo pažnju na odredbe člana 3.17 i člana 5.12 Izbornog zakona BiH kojima je reguliran postupak identifikacije i glasanja državljana BiH s biračkim pravom. "Samo državljanima BiH s biračkim pravom, a koji ...

... se nisu našli na zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska 23. augusta 2012. godine, koji su predočili ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu i potvrdu o mjestu prebivališta može se potvrditi pravo glasa".

Svim drugim osobama koje su na dan izbora prezentirale nekakve obrasce, među kojima su i obrasci LK/OI-4, LK/OI-2, PB1,PB3, kopije lične karte, posebno kopije lične karte drugih država i slično, ne može se potvrditi pravo glasa nepotvrđenim (kovertiranim) glasačkim listićima.

U pogledu narušavanja određenih odredbi Poslovnika Centralne izborne komisije BiH u vezi otkazivanja današnje sjednice CIK BiH smatram za potrebnim javno preporučiti predsjedniku CIK BiH da sve naredne sjednice CIK BiH, koje se zbog hitnosti održavaju svakodnevno, zakazuje u isto vrijeme uz obavezno prisustvo javnosti, posebno javnih elektronskih emitera", navodi Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.


(Vijesti.ba)

 

18.10.2012.

MILORAD DODIK KAO I SVI GRAĐANI BiH MORA POŠTIVATI USTAV I ZAKONE

Dodik kao i svi građani BiH mora poštivati Ustav i zakone

SARAJEVO - Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osuđuje izjave Milorada Dodika kojima otvoreno osporava Ustavom i zakonima BiH garantovanu slobodu kretanja i izbora prebivališta, ali i Dejtonskim sporazumom garantovano pravo na povratak svih onih koji su genocidom i etničkim čišćenjem protjerani iz svojih domova.

Niti jedna režimska, entitetska institucija, pa ni MUP RS nije iznad Ustava i zakona ove zemlje te stoga svi građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno birati mjesto prebivališta i odlučivati o svom povratku na mjesta odakle su protjerani ili o tome gdje na teritoriji suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine žele prijaviti svoje prebivalište. Niko ih u tome ne može i ne smije spriječavati. Svako ograničavanje slobode kretanja i izbora prebivališta ali i povratka progranih u svoje predratne domove negira i krši Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH te prijeti miru i stabilnosti u našoj domovini.

Bosna i Hercegovina nije privatna svojina Milorada Dodika odnosno Dodikistan, već država svih njenih - jednakopravnih građana čiji Ustav i zakoni regulišu pitanja slobode kretanja i slobodnog izbora prebivališta i boravišta. Stoga Miloradu Dodiku i njegovim poslušnicima poručujemo da je on samo predsjednik entiteta u kojem je više gladnih nego sitih, a ne komesar za slobodu kretanja. Inicijativa je zbog sličnih izjava i postupaka već podnijela tuce krivičnih prijava protiv policajaca i policijskih službenika koji su kao i Dodik umislili da je ovo 1992. godina i previdjeli da se JNA raspala a Milošević umro u zatvoru.

Mi,  građani Bosne i Hercegovine pokazali smo da je Milorad Dodik tigar od papira i kao takav i on ima pravo da se ljuti kad gubi, ali se već sad mora pomiriti sa činjenicom da Srebrenicom nikad neće upravljati.

Ovim putem još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da podsjete Milorada Dodika da je policija nezavisna i profesionalna institucija koja postoji da se brine o provedbi Ustava, zakona i sigurnosti građana, a ne da ispunjava političke hirove diktatora kojem je narod okrenuo leđa.

(Vijesti.ba)

.......................................................

.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................


Dobrica Ćosić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

................................................................

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ ,RADOVAN KARADžIĆ I RATKO MLADIĆ U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
........................................

image

Milorad Dodik
18.10.2012.

SERGE BRAMMERTZ: VIJEĆE JE POGREŠILO ŠTO KARADžIĆA OSLOBAĐA MNOGIH ODGOVORNOSTI

Vijeće je pogriješilo kada je Karadžića oslobodilo odgovornosti za genocid

imageSerge Brammertz

.......................................................

Optužba za genocid ima za žrtve ogromnu simboličku važnost i to je razumljivo. Istovremeno, ne postoji hijerarhija zločina, a i na osnovu ove odluke Sudskog vijeća Karadžić se i dalje mora suočiti s najtežim optužbama. Sudsko vijeće je donijelo odluku da Karadžić ...

... mora odgovarati za široki dijapazon zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, mučenje, istrebljenje, progon, protjerivanje i namjerno teroriziranje civilnog stanovništva. Suočava se i s optužbom za genocid za svoju ulogu u događajima u Srebrenici u julu 1995.

Gospodine Brammertz, uložili ste žalbu na tzv. međupresudu sudskog vijeća u kojoj je Radovan Karadžić oslobođen prve tačke optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam bh. općina. Na šta ste se konkretno žalili i kada bi se mogla očekivati odluka žalbenog vijeća?

- Mislimo da je predočeno dovoljno dokaza da je u općinama širom Bosne i Hercegovine 1992. počinjen genocid, što omogućuje da se prva točka zadrži tokom izvođenja dokaza obrane u ovom predmetu. Vijeće je oslobodilo Karadžića optužbe za genocid na pola suđenja, nakon što je završeno izvođenje dokaza Tužilaštva. U ovoj fazi Vijeće nije imalo zadatak da donese odluku izvan razumne sumnje da je Karadžić kriv za genocid. Vijeće je trebalo ocijeniti da li bi razumni presuditelj o činjenicama mogao zaključiti da je Karadžić kriv za genocid. Smatramo da je Vijeće, time što je zaključilo da nema dovoljno dokaza, napravilo nekoliko činjeničnih i pravnih grešaka. Na primjer, čini se da je Vijeće zahtijevalo da djela u sticaju genocida (posebno ubistva i nanošenje teških tjelesnih i duševnih povreda) moraju biti određenog stepena ili da moraju djelovati na grupu na određeni način, kako bi se ta djela okvalifikovala kao genocidna. Mi mislimo da zakon to ne zahtijeva. Također, mislimo da je Sudsko vijeće krivo primijenilo elemente odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat u kontekstu optužbe za genocid. Još jedan problem je što Sudsko vijeće nije primijenilo ispravan pravni standard u ocjenjivanju dokaza. Konkretno, čini se da Sudsko vijeće nije dalo najveću težinu direktnim dokazima Karadžićevih genocidnih izjava. Predočili smo dokaze da su Karadžić i drugi zvaničnici bosanskih Srba u više navrata javno prijetili da će Muslimani iščeznuti i nestati. Mislimo da same te izjave, ako im se da najveća težina, mogu ići u prilog zaključku o genocidnoj namjeri.

Optužba za genocid ima za žrtve ogromnu simboličku važnost i to je razumljivo. Istovremeno, ne postoji hijerarhija zločina, a i na osnovu ove odluke Sudskog vijeća Karadžić se i dalje mora suočiti s najtežim optužbama. Sudsko vijeće je donijelo odluku da Karadžić mora odgovarati za široki dijapazon zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, mučenje, istrebljenje, progon, protjerivanje i namjerno teroriziranje civilnog stanovništva. Suočava se i s optužbom za genocid za svoju ulogu u događajima u Srebrenici u julu 1995. Mi naporno radimo na žalbi koju smo uložili na odluku Sudskog vijeća da Karadžića oslobodi optužbe za genocid iz prve tačke optužnice. Žalbeni podnesak smo podnijeli 24. septembra i u njemu smo detaljno iznijeli svoje argumente. Od tog datuma Karadžić ima 40 dana da podnese odgovor. Kada ta procedura završi, Žalbeno vijeće će u dogledno vrijeme odlučiti da li će prva tačka optužnice koja se odnosi na genocid u općinama biti vraćena.

Ukoliko Žalbeno vijeće odbije Vašu žalbu u slučaju Karadžić znači li to da je slučaj Mladić unaprijed "otpisan” u dijelu koji tretira genocid u ostalim općinama u BiH, odnosno da li ćete u tom slučaju odustati od dokazivanja genocida za sve općine Mladiću, osim za Srebrenicu za koju je sudsko vijeće u slučaju Karadžić pronašlo dovoljno dokaza da je bio genocid?

- Ne bi bilo primjereno nagađati o odluci Žalbenog vijeća. Međutim, općenito govoreći, Tribunal ima mandat da se bavi individualnom krivičnom odgovornošću. Dakle, iako bi ova dva predmeta mogla biti povezana, s obzirom da se jedan predmet bavi političkim, a drugi vojnim vođom bosanskih Srba, odgovornost za zločine mora se dokazati za svakog optuženog posebno.

Puno ste uradili na jačanju kapaciteta regionalnih pravosuđa, a posebno regionalnih tužiteljstava za progon ratnih zločinaca. Vaš zadnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a je bio prilično kritičan kada su u pitanju suđenja ratnim zločincima pred Sudom BiH. Čak ste izjavili da postoji određena politizacija te institucije. Da li je došlo do nekih bitnih promjena u Vašim stavovima u proteklih šest mjeseci i šta su glavni uzroci zastoja u BiH u implementaciji Strategije za ratni zločin? Jeste li u proteklih šest mjeseci dobijali neke izvještaje o radu Tužilaštva BiH i da li su uzeti u rad predmeti koje im je dostavio ICTY?

- Osim traženja podrške za vođenje suđenja i žalbenih postupaka, koji su u toku pred Tribunalom, jedna od glavnih tema razgovora na svim mojim sastancima sa sugovornicima u BiH je provođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Još uvijek me brine nedostatak opipljivih rezultata u vezi s ovim pitanjem. Nažalost, ne vidim da se nešto promijenilo od moje zadnje posjete BiH u maju ove godine. S Tužilaštvom BiH kontaktiramo skoro svakodnevno. U kontaktu smo i preko tužioca za vezu koji je u Haagu, pa mogu reći da redovito dobivamo informacije o radu Tužilaštva BiH. Ne iznenađuje što je glavni razlog zastoja činjenica da pravosudne institucije na nižem nivou nisu spremne da prime predmete s državnog nivoa, a da institucije na državnom nivou očigledno ne mogu raditi na svim predmetima ratnih zločina. To je problem koji se treba početi rješavati odmah, inače nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina neće uspjeti.

Što se tiče rada na predmetima koje je Tužilaštvo Tribunala prebacilo u BiH (takozvani predmeti druge kategorije), sa zadovoljstvom mogu reći da su u dva predmeta konačno podignute optužnice. To je pozitivan pomak. Ali, s druge strane, jedan broj tih predmeta je još uvijek u fazi istrage. Očekujem da ću s kolegama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine razgovarati o statusu istraga koje su u toku.

Postoje li neka druga otvorena pitanja u saradnji sa BiH, osim navedenog zastoja u strategiji?

- Kao što sam spomenuo u svojim redovnim izvještajima Vijeću sigurnosti, saradnja vlasti BiH s Tužilaštvom Tribunala je dobra i u vezi s njom nemamo otvorenih pitanja. Svi naši zahtjevi za pomoć rješavaju se na vrijeme i na sveobuhvatan način. Kao što sam već rekao, zastoj u provođenju nacionalne strategije BiH za procesuiranje ratnih zločina je problem koji jako zabrinjava. Kao što znate, Tribunal će se u vrlo bliskoj budućnosti zatvoriti, a naslijeđe Tribunala bit će uspješan nastavak suđenja za ratne zločine na nacionalnom nivou. Budući da je većina zločina počinjena u Bosni i Hercegovini, očigledno je da će pravosudne institucije BiH, u usporedbi sa susjednim zemljama, tu imati najveći posao. Bojim se da će problemi i dalje postojati ako ne dođe do uspješnog provođenja strategije za procesuiranje ratnih zločina i adekvatne podjele rada između sudova na državnom i kantonalnom nivou, odnosno na nivou distrikta.

Kako komentirate (i dalje) nepotpisivanje sporazuma između tužiteljstava Srbije i BiH?

- Žalosno je što taj protokol još nije potpisan. Suradnja Srbije i BiH na predmetima ratnih zločina daleko je od zadovoljavajuće, a cilj ovog sporazuma je da se ta nedovoljna suradnja poboljša. Radi se o bilateralnom sporazumu i Tužiteljstvo Tribunala nije direktno uključeno. Međutim, mi podržavamo sve inicijative čiji je cilj pojačavanje saradnje i nuđenje praktičnih rješenja za postojeći jaz nekažnjivosti.

Imate li neke informacije o datumima izricanja presuda za Prlića, Šešelja, Stanišića i Simatovića i kada se predviđaju završeci svih postupaka, osim za Karadžića i Mladića?

- Trenutno očekujemo šest prvostepenih i šest žalbenih presuda. Raspored donošenja presuda na svim suđenjima i žalbama određuju sudije, ali očekujemo da će većina biti donijeta do kraja ove ili negdje u prvoj polovini sljedeće godine. Nadamo se da bi sva suđenja osim Karadžiću, Mladiću i Hadžiću mogla biti dovršena do 2014. godine.

Opširnije u izdanju dnevne novine Oslobođenje.


(Vijesti.ba/Oslobođenje)

 

18.10.2012.

PATRICK MOON: ŠTO PRIJE IZAĆI IZ ĆORSOKAKA

Što prije izaći iz ćorsokaka

imagePatrick Moon

...................................................

SARAJEVO - Američki ambasador u BiH Patrick Moon pozvao je danas federalne političare da što prije "izađu iz ćorsokaka" i da zajedno, što je brže moguće, potraže rješenje i kompromis u pogledu reforme Federacije BiH. Komentarišući inicijativu za reformu Federacije BiH, ...

... Moon je rekao novinarima u Sarajevu da je to jako bitna stvar, koja se prvenstveno odnosi na federalne političare, prenosi Srna.

"Političari u Federaciji BiH moraju donijeti odluku o tome kako ići dalje. Oni moraju razmišljati o tome šta je svrha federalnih vlasti, a njihova svrha jeste da pružaju usluge građanima", istakao je Moon.

On je podsjetio da su građani izabrali političare da im služe i zastupaju njihove interese, zbog čega nosioci vlasti "moraju sjesti, razgovarati i postići kompromise koji moraju biti mogući".

"Oni to moraju uraditi što je prije moguće. Ovaj ćorsokak jednostavno predugo traje i oni moraju brzo krenuti naprijed", rekao je američki ambasador u BiH.

Moon smatra da je dobra stvar da su završeni lokalni izbori u BiH, kao i to da se sada pokreću koraci ka otpočinjanju razgovora o koaliciji na nivou BiH.

"Prema onome što sam mogao čuti, čini mi se da će naredne sedmice i to pitanje riješiti. Mi se nadamo da će se vlast što je moguće prije formirati i početi da funkcioniše, odnosno da se bavi rješavanjem ozbiljnih pitanja koja su vrlo bitna za evroatlantski put BiH", rekao Moon.


(Vijesti.ba)

 

18.10.2012.

BiH "ZAROBILI" STRANAČKI LIDERI

BiH "zarobili" stranački lideri

Katanac na vratima Parlamenta FBiH - ilustracija

Katanac na vratima Parlamenta FBiH - ilustracija

........................................................

Ovih dana politički lideri ponovo su počeli razgovore, ali ne o važnim državnim ili ekonomskim problemima u Bosni i Hercegovini, već o rekonstrukciji vlasti. Mimo svih procedura i zakona, njih šest ili sedam „kroje“ sudbinu države i njenih građana. Istovremeno, oni koji čine zakonodavnu ili izvršnu vlast prešutno su pristali da njihovi lideri budu alfa i omega odlučivanja. Zbog takvog ponašanja i jednih i drugih, sjednice skupština nisu održane i po nekoliko mjeseci, ekonomija je na koljenima, a Bosna i Hercegovina posljednja u regiji po ispunjavanju evropskih uslova za približavanje.

Mladen Ivanić trenutno je delegat u Domu naroda državnog parlamenta. To mu je treći mandat u skupštini, prije čega je bio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Već tri mjeseca nije bio u skupštinskoj klupi, jer upravo toliko nije održana sjednica Doma. Na naše pitanje da li je ikada manje radio, Ivanić kaže:

„Zaista nikad manje rada nije bilo, prvo što je ova vlast potrošila godinu i po dana da se formira, što znači da u tom periodu apsolutno nije bilo nikakvog rada. Pa je par mjeseci radila, ali već sad se lomi ko je uopšte vlast, ko nije vlast, i mi u Domu naroda već tri mjeseca praktično nismo imali nijedne sjednice. Ja zaista mislim da je to krajnje neodgovorno, krajnje drsko i krajnje bezobrazno od vladajućih struktura.“   

Adis Arapović
.................................................
​​Dom naroda državnog parlamenta nije jedina zakonodavna institucija koja ne radi. Parlament Federacije BiH već pet mjeseci je blokiran, a i u tom slučaju krivicu snose politički lideri. Već nekoliko godina, a posebno u posljednje dvije, Bosna i Hercegovina i njeni građani postali su talac njihovih međusobnih prepucavanja i dobre volje da li će nešto uraditi. I ovih dana, daleko od očiju javnosti, započeli su razgovore, ali ne o važnim ekonomskim, državnim ili pitanjima od evropskog značaja, već o rekonstrukciji vlasti. Praksa je postala da sastanke održavaju iza zatvorenih vrata i u ugostiteljskim objektima.

„Ključna tema BiH nije ono što političari pokušavaju imputirati građanima kao ključne teme. Ključne teme u ovoj zemlji jesu izuzetno visoka stopa nezaposlenosti, ogromno siromaštvo, ogromna korupcija, blokiran evropski put. I sve što radi politička elita, radi s ciljem da maskira ove probleme nekim drugim, odnosno da pronađe alibi za vlastiti neuspjeh“, kaže Adis Arapović, predstavnik Centara civilnih inicijativa.

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednika portala “Buka” ocjenjuje:

„Dok god se na politiku ne bude moglo uticati vanpolitičkim sredstvima, pa i ulicom - zašto da ne, mi ne možemo očekivati ništa bolje. Naši političari će se o onome što nas sljeduje kao građane dogovarati mimo nas. To treba da nas uplaši. Ako nas to ne plaši, znači da mi veze nemamo sa demokratskim društvom, nego smo i dalje neko dirigovano društvo u kojem postoji prije svega diktatura, a ne demokratija.“

Plemenska dogovaranja

No, odgovor na pitanje da li je na snazi diktatura ili demokratija može se naći i kod onih koji prešutno pristaju da ih niko ništa ne pita, iako su upravo njih, građani direktno izabrali. Radi se o bh. parlamentarcima, kojima ne smeta što se ne održavaju sjednice parlamenta, ne donose zakoni, ili što su njihovi stranački lideri alfa i omega svega. U želji da provjerimo kakav je njihov stav o tome, najveći dio ne želi govoriti, a veliki je broj i onih koji svoj mandat provode na službenim putovanjima. Tako su SDP-ovci Denis Bećirović i Mehmed Bradarić, jedan u Skoplju, a drugi u Zagrebu, a treći, Mirza Kušljugić, također u Zagrebu. Doduše, nismo saznali da li je u privatnoj ili službenoj posjeti, jer je na naše pitanje kratko odgovorio:
Ilustracija
​​............................................................
„Nemojte da dajem te izjave iz Zagreba, ovako na brzinu. Ne znam šta se događa u BiH u zadnja dva dana.“

Za Ismetu Dervoz, poslanicu Radončićevog Saveza za bolju budućnost, aktivnost bh. parlamentaraca na vanjskom planu je važna za Bosnu i Hercegovinu, a na našu konstataciju kako bi se poslanici više trebali angažovati na rješavanju unutrašnjih pitanja, a ne dozvoljavati da to umjesto njih čine lideri stranaka, Dervoz kaže:

„Nemojte generalizirati i nemojte uvijek željeti da se traži greška isključivo i samo u parlamentarcima i u parlamentu.“

Ivan Šijaković, profesor na banjalučkom Univerzitetu, ocjenjuje da je izvršna i zakonodavna vlast ikebana kojom ovdašnji lideri pokušavaju pokazati javnosti da postoje institucije koje o nečemu odlučuju. Zbog toga je, kako navodi, u BiH na sceni autokratska vladavina.

„Oni ništa ne odlučuju. Svako od poslanika i svako od ministara mora prvo da pita svog lidera šta će i kako će, tako da je to jedna simulirana demokratija, vrlo daleko od demokratije. To je jedna autokratska vladavina. Jednostavno, to njima toleriše i međunarodna zajednica. Mislim da ona to namjerno radi. Mi građani tu nemamo nikakve šanse još ko zna koliko dugo“, ističe Šijaković.

Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu kaže:

„Ne vjerujem ni u kakvu mogućnost apeliranja na savjest recimo Denisa Bećirovića ili bilo koga drugog. Naprosto se radi o nekoj vrsti polukriminalne političke elite koja proizvodi sukobe da bi sakrila stvarne svoje političke ciljeve.“ 

Svoj “rad” domaći političari itekako, naplaćuju. Prema podacima nevladinih organizacija, bez obzira da li su dio zakonodavne ili izvršne vlasti, najplaćeniji su u regiji. No, za razliku od svojih kolega u susjedstvu koji donose i provode zakone za puno manje novca, bosanskohercegovački mandat provedu ili svađajujući se, ili na službenim putovanjima. Za to vrijeme država je ekonomski i politički blokirana. Ima li načina da se takvo stanje promijeni, pitali smo Adisa Arapovića.

„Kad se omogući drugačije mišljenje od onoga koje je dominantno ili je predsjednikovo, onda se može očekivati i viši nivo demokratizacije u institucijama, i što je najvažnije - povratak legitimiteta u ustavom i zakonom propisane procedure i institucije, dakle uključujući Parlament BiH i nižih nivoa. Do tada bojim se da ćemo biti robovi tzv. plemenskih dogovaranja pet, šest, sedam ili više lidera“, ocjenjuje Arapović.

 

18.10.2012.

ZEMALjSKI MUZEJ - KAD KULTURI PRESUDI POLITIKA

Zemaljski muzej - kad kulturi presudi politika

Zemaljski muzej u Sarajevu

Zemaljski muzej u Sarajevu

...................................................

Trinaesti je dan od zatvaranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, najstarije kulturno-naučne ustanove u ovoj zemlji. Umjesto da muzej domaćim i inostranim posjetiocima nudi upoznavanje sa bosanskohercegovačkom baštinom, ispred ulaza unakrsno postavljene daske sa natpisom „Zatvoreno“ govore suprotno. Manjak političke volje i odgovornosti u rješavanju pravnog statusa muzeja, podcrtavaju činjenicu da neka pitanja od državnog značaja teško nalaze put ka agendama bh. vlasti.

Otkako je Muzej zatvorio svoja vrata 4. oktobra, ništa se nije promijenilo. Ulaz je i dalje daskama zabarikadiran. Vrijedna kolekcija od oko 4 miliona eksponata trenutno nije ugrožena - jer kustosi organizuju dežuru, kaže za RSE direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

„Mi smo zaključali Muzej i obavijestili policiju da preuzme obezbjeđenje objekta, a ključ je kod nas. Nadzor stručnih službi, konzervatora i kustosa nad kolekcijama je permanentan i on se i dalje obavlja, naravno u reduciranom obliku. Mi smo to dali na Sud BiH, tužili smo državu, odnosno Vijeće ministara zbog nerješavanja osnivačkih prava. Proces je sad u toku - i to je očito jedina opcija koja će iznaći neko rješenje“, kaže Busuladžić.

Sada je država kulturno obezglavljena, jer je institucija koja baštini naslijeđe svih naroda Bosne i Hercegovine zatvorila svoja vrata. Stoga Busuladžić ističe da je nerješavanje pravnog statusa Zemaljskog muzeja BiH političko pitanje.

„Iz Banje Luke je drugi koncept, oni ne žele apsolutno ništa na državnom nivou. S druge strane imate u Federaciji načelnu podršku, međutim nikakvi konkretni razgovori, pogotovo što je to prepušteno na nivoe zamjenika, pomoćnika, osoba koje generalno ne kažem da su loše, ali očito nemaju kapacitete da to mogu iznijeti, niti zaokružiti cijelu priču“, navodi on.

"Sramite se"

Tokom 124-ogodišnjeg postojanja Zemaljski muzej svjedočio je brojnim historijskim događajima. Preživio je oba svjetska rata, pa i posljednji rat u Bosni i Hercegovini. Međutim, presudio mu je poslijeratni period - jer već 17 godina nema definisan pravni i finansijski status, kaže historičar Enver Imamović. Ovaj profesor emeritus je od 1992. do 1996. obnašao funkciju ratnog direktora Muzeja.

„Tokom rata četiri godine kada narod nije imao šta jesti, vjerujte u takvoj siatuaciji više je bilo brige za Muzej, ne samo od onovremenih zvaničnih političara nego od građana koji su dolazili da pitaju:’Profesore, šta treba, kako možemo pomoći?’ Vi znate da Muzej ima ogromne eksponate od tekstila, od drveta i to je sve propadalo jer nismo imali odgovarajuću zaštitu. Oni su nam donosili ono što je trebalo da ih zaštitimo - tolika je bila briga. A danas da doživimo tu opću sramotu. Ispred vrata stoji ogroman pano: Sramite se, to je upućeno našim političarima, A da nikad ni s jedne strane nema reakcije niti su se upitali, niti su se ’počešali’ za ovo što se dešava. To je zato što, nažalost, imamo takve političare koji apsolutno ne zavrijeđuju da budu na čelu naroda“, ističe Imamović.

Odjeljenja za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, kao i botanički vrt Zemaljskog muzeja uistinu baštine neprocjenjivu građu bosanskohercegovačke kulture.

Tu je i najvrijedniji artefakt - Sarajevska hagada. New York Times je vrijednost ovog srednjovjekovnog jevrejskog kodeksa procijenio na čak 700 miliona dolara.

Muzej je međunarodno poznat i zbog arhitektonskog zdanja čiji je autor čuveni češki arhiteka Karlo Paržik.

U konačnici, šta o zatvaranju Muzeja kažu građani:

 

18.10.2012.

REVIZIJA: ZABRINjAVAJUĆI BUDžETSKI DEFICIT ENTITETA REPUBLIKE SRPSKE

Revizija: Zabrinjavajući budžetski deficit Republike Srpske

Zgrada Vlade RS

....................................................

Glavna služba za reviziju Repubike Srpske utvrdila je da je deficit u budžetu ovog bh. entiteta prošle godine bio 126 miliona KM.  I dok Vlada deficit pokušava prikazati manjim, opozicija u RS upozorava da je situacija u ovom bh. entitetu zabrinjavajuća i da Vlada nije u stanju da uskladi prihode i rashode i napravi značajnije korake u stabilizaciji ekonomskih prilika.

Deficit u budžetu RS za 2011. godinu iznosi 126 miliona KM, utvrdila je u Glavna služba za reviziju Republike Srpske. Glavni revizor RS Boško Čeko, koji će krajem ove godine otići u zasluženu penziju, kaže da je ovaj izvještaj dobio mišljenje sa rezervom zbog pogrešnog prikazivanja minusa u republičkoj kasi, ali i otkrivenih nepravilnosti u provođenju javnih nabavki u više ministarstava i agencija:

„Jedna od razlika je da je Ministarstvo finansija zvanično konstatovalo da je deficit 54 miliona, a mi smo konstatovali da je deficit 126 miliona.“

U izvještaju revizija je uočila i brojne nepravilnosti kod dodjele javnih sredstava, a Čeko izdvaja sredstva izdvojena za medije:

„Vlada je donijela neke diskrecione odluke da se daje medijima 1,920.000. Mi smo rekli da to nije transparentno. Zašto? Pa zato što je Vlada nije odobravala ta sredstva na osnovu toga što su sami mediji dostavili svoje projekte, nije bio javni poziv. I onda smo rekli da je neko možda i mogao da zna za to, pa je dostavio projekat, a drugi nisu znali. To mora biti transparentno.“  

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kaže da je između konsolidovanog izvještaja Vlade, koji je prikazao deficit od 116 miliona, i konsolidovanog revizorskog izvještaja mala razlika:

„Postoje neki problemi koji imaju poteškoće u knjiženju, ali glavni revizor je napisao u svom izvještaju da je Ministarstvo u svojim notama koje je dostavilo NS RS-a iskazalo upravo deficit onakav kakav sam ja rekao.“

SDS: Korak ka dužničkom ropstvu

Entitska vlada ne uspijeva da izbalansira prihode i rashode i još se uvijek daleko više troši nego što se može ostvariti prihoda, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Zoran Latinović:

„Podsjetiću vas da je za 2010. godinu akumulirani deficit budžeta iznosio 773 miliona maraka, odnosno da je ukupni akumulirani deficit budžeta i nadbudžetskih fondova iznosio milijardu i 111 miliona maraka. Sa deficitom iz 2011. godine ukupni deficit će se približiti cifri od milijardu i po maraka, što mislimo da je stvarno alarmantno stanje.“

Prema mišljenju Latinovića, ovim izvještajem se potvrđuje i da aktuelna vlada nije preduzela nikakve reformske korake i mjere štednje u prethodnoj godini kako bi stabilizovala javne finansije, što, kako kaže, RS sve više vodi u recesiju:

„Čini mi se da će posljedica ovakvog stanja i nedgovornog odnosa vlasti biti na kraju da prodamo one prirodne potencijale koji su nam ostali, a to se prije svega odnosi na šumski potencijal, na hidro potencijal, na rijeke, na poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu, čime ćemo faktički upasti u dužničko ropstvo. Ja ne bih rekao da stremimo prema EU nego sa ovakvim neodgovornim odnosom vlasti više težimo ka nekakvom kolonijalnom, robovlasničkom sistemu koji će nas zadesiti kao rezultat visokog stepena korupcije, kriminala, kao rezultat jedne neefikasne i netransparentne vlasti, koja je sve podredila svojim interesima, a ostavila je interese građana RS i cjelokupne BiH postrani.“ 

Stanje javnih finansija u RS je zabrinjavajuće jer bužetski deficiti će se nastaviti i ove godine, a dug institucija RS komercijalnim bankama je prešao 800 miliona KM, kaže Slobodan Popović, poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini:

„Vjerovatno očekuju još jedan rebalans budžeta do kraja ove godine jer ovaj stendbaj aranžman neće biti dovoljan da začepe sve rupe u budžetima, u javnim fondovima i pojaviće se do kraja godine ponovo manjak para koji će se morati namiriti da li ponovnim emitovanjem obveznica, dizanjem kredita kod komercijalnih banaka - jer MMF neće dati novu tranšu.“

Zoran Đerić, poslanik Partije demokratskog progresa u NS, ocijenio je da i ovaj revizorski izvještaj, kao i mnogi prije, ukazuje na postojanje brojnih nepravilnosti u radu Vlade i njenih institucija:

„Umjesto da nadležne institucije RS poduzimaju neophodne radnje i postupanja po ovim revizorskim izvještajima, posebno onim koji su označeni kao negativni sa rezervom, mi imamo situaciju da se o tim revizorskim izvještajima čak ovdje u Skupštini raspravlja samo u određenim odborima, a da ne ugledaju svjetlo dana na Narodnoj skupštini, a da ne govorimo o tome da nadležne institicuje bilo šta u vezi s tim pitanjem poduzimaju.“

S obzirom da je ovaj izvještaj dobio mišljenje sa rezervom, o njemu u parlamentu RS neće biti rasprave pošto zakon propisuje da se samo o izvještajima sa negativnom ocjenom raspravlja u parlamentu.

 

18.10.2012.

95 GODINA OD ROĐENjA MEHMEDALIJE MAKA DIZDARA

95 godina od rođenja Maka Dizdara

imageScreenshot: YouTube

........................................................

Danas se navršava 95 godina od rođenja velikog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Rođen je u hercegovačkom gradiću Stocu. Njegove stihove i danas uče tisuće školaraca. Dizdarevo književno djelo još uvijek izučavaju brojni historičari književnosti, teoretičari i lingivisti.

Zbirka Kameni spavač, objavljena 1966. godine, vrhunac je Makova stvarateljstva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj povijesti.(Vijesti.ba)

 

Mak Dizdar Putevi


 

18.10.2012.

POSLIJE NACI-FAŠIZMA, NA SRPSKIM FUDBALSKIM STADIONIMA I RASIZAM

Rasizam na srpskim fudbalskim stadionima

Utakmica Srbija - Engleska na kojoj se dogodio incident

Utakmica Srbija - Engleska na kojoj se dogodio incident

.........................................................

Rasistički incidenti srpskih navijača na fudbalskoj utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije postali su tema interesovanja ne samo sportskih organizacija već i samog političkog vrha Velike Britanije.

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je u Kruševcu od  Engleske. No, daleko više od rezultata 1:0, publicitet su dobili incidenti koji su se zbili tokom meča i koje prete ozbiljnim posledicama po srpske reprezentativce. Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da je otvorila disciplinski postupak protiv Fudbalskih saveza Srbije (FSS) i Engleske (FA).

Tuča na kraju utakmice, kao i rasistički incidenti, nisu ostali neprimećeni ni od strane premijera Velike Britanije Davida Camerona, koji je zatražio od UEFA oštre sankcije ukoliko se dokažu tvrdnje iz tabora mlade selekcije Engleske, saopšteno je iz premijerove kancelarije u Downing streetu.

Oglasio se i ministar sporta Hugh Robertson.

Hugh Robertson
.......................................................
​​"Scene sa kraja utakmice u Kruševcu su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Michelu Platiniju kako bih podržao Fudbalski savez Engleske i zatražio da se odmah ispitaju tvrdnje o rasizmu, koji je neprihvatljiv u bilo kojem obliku i mora se iskoreniti. Očekujemo oštre sankcije Srbiji ukoliko se dokaže krivica", napisao je Robertson u saopštenju.

Danny Lynch iz organizacije “Kick it out”, čija je misija iskorenjivanje rasizma sa sprotskih terena, ovako za Radio Slobodna Evropa opisuje sramne scene sa fudbalskog meča u Kruševcu:

„Scene koje smo videli na utakmici prošle noći veoma su uznemiravajuće, šokantne. Mi, kao i naše kolege u Fudbalskom savezu smatramo da su fudbaleri ambasadori fudbala svoje zemlje i da ne bi smeli da budu izloženi takvom zlostavljanju na fudbalskom terenu, koji je, zapravo, njihovo radno mesto. Mi ćemo analizirati viđene činjence, i ako se ispostavi da se one mogu kvalifikovati kao rasistički ispadi, smatramo da FIFA i UEFA treba da predlože adekvatnu kaznu za Fudbalski savez Srbije“.

I mladi reprezentativac Engleske Danny Rose smatra da bi Srbiju trebalo kazniti zbog rasističkog ponašanja navijača u Kruševcu.

Rose tvrdi da je tokom cele utakmice slušao oponašanje majmunskih krika, kao i da su ga navijači gađali kamenjem.

Njega su, kaže, napali i igrači Srbije po završetku susreta, posle čega je izbila i tuča kod tunela ka svlačionici. Evo šta je Rose o rasističkim incidentima na utakmici rekao za Sky Sports:

"Dva puta su me pogodili kamenom u glavu kada sam izvodio aut. Posle sat vremena igre nisam mogao više ni da razmišljam o utakmici, bio sam mnogo ljut i nisam mogao da se koncentrišem. Kada smo konačno postigli gol, izrazio sam emocije i odjednom su me igrači Srbije opkolili, gurali. Čak su me i udarili dva puta. Tek kada su me odgurali odatle, šutnuo sam loptu, a sudija me je isključio. Nije mi jasno kako, utakmica se bila završila, a publika je nastavila sa rasističkim uzvicima", rekao je Rose za britanski kanal.

(VIDEO: Neredi nakon utakmice Srbija - Engleska)


U engleskim medijima nastavlja se kampanja da se Srbija izbaci iz evropskih takmičenja.

Predsednik Profesionalne fudbalske asocijacije Clarke Carlisle izjavio je za BBC radio da FIFA i UEFA zbog ovih zasrašujućih rasističkih ispada treba da oštro kazne Srbiju diskvalifikovanjem njenih timova sa međunarodnih turnira.

Pojedini srpski igrači, međutim, naveli su da je nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, Rose "izrazio" emocije tako što je pokazao srednji prst srpskim navijačima.

Model iz politike i medija

Srpska ministarka sporta Alisa Marić najoštrije je osudila incidente koji su se dogodili na utakmici u Kruševcu.

"Najoštrije osuđujem da bilo koji sportski događaj izađe iz okvira sporta i pređe u okvire provokacija i vređanja. Odlučno se protivim svakom vidu nasilja i diskriminacije, naročito na sportskim događajima. Od Fudbalskog saveza Srbije očekujem adekvatnu reakciju i izveštaj, a od ostalih državnih organa striktnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama", navela je Alisa Marić.

Incident na utkamici Srbije i Engleske
........................................................
​​Fudbalski savez Srbije, međutim, negirao je da je na bilo vređanja gostujućih igrača na rasnoj osnovi.

"FSS najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu, pre i za vreme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta - tuče između članova dve ekipe sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamernim", naveo je FSS.

Sa tom ocenom ne slaže se slavni fudbaler Savo Milošević, direktor svih sekcija u Fudbalskom savezu Srbije. U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Milošević je rekao:

„Ovo apsolutno neće biti tolerisano jer je u pitanju Fudbalski savez Srbije. Naši će biti kažnjeni, to sigurno mogu da vam kažem jer ovo naprosto nije dozvoljeno ponašanje“.

Upitan da li smatra da bi neko sa višeg nivoa Fudbalskog saveza Srbije trebalo da uputi izvinjenje, Milošević kaže:

„Apsolutno to mislim i to će biti moj predlog. Treba da uputimo izvinjenje fudbalskoj federaciji jer nismo uzvratili gostoprimstvo na pravi način“.

Poslednjih godina u Srbiji se pojavila jedna podzemna struja različitih rasističkih sentimenata, koji se najviše vide u ekscesima na fudbalskim i drugim sportskim manifestacijama. Jedan od razloga je to što je u grupnoj anonimnosti, sa povećanim emocijama lakše izbacivati takve sentimente, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa psiholog Dragan Popadić. Na pitanje šta indukuje takve rasističke poglede i nasilje, Popadić kaže:

“Kod nas su tome očigledno doprineli sukobi, dakle, krvavi, žestoki sukobi vođeni između drugačijih. I ta drugačijost se i dan-danas doživljava se doživljava kao nešto što je opasno i loše. Onda se to indukuje na druge grupe i što su te druge grupe različitije to je sve dozvoljenije nastupati prema njima na neprijateljski način. A kada govorimo o dozvoli da se tako govori i ponaša, ovde ne govorimo o izumu običnog čoveka, već o usvajanju nečega što vide oko sebe u jeziku političara i medija. Dakle, tu nalaze dozvolu i model za takvo ponašanje. I dok u mnogim zemljama vidimo izuzetan napor političkih elita da šire toleranciju, multikulturalnost i slično, kod nas to eventualno vidimo u vidu globalnih fraza, ali ono što je svakodnevna praksa jeste jezik ispunjen mržnjom i prema neznatno različitima od sebe, a kamoli prema onima koji su različitih rasa i vera”, primećuje Popadić.

Ministarstvo pravde Srbije upravo priprema izmene Krivičnog zakonika na osnovu kojih bi se sankcionisao „zločin iz mržnje“, odnosno krivično delo koje je učinjeno prema pripadnicima druge rase, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili seksualne orijentacije. Državni sekretar u ovom ministarstvu Danilo Nikolić kaže da ispadi na utakmici samo potvrđuju koliko je neophodno da se te pojave oštro sankcionišu.

“Život je iznedrio potrebu države da ne bude slepa i gluva za problem koji je očigledan i država ne može drugačije da se bori, pogotovo protiv tako iracionalnih postupaka grupa i pojedinaca”, rekao je Nikolić.

Upitan kakav učinak očekuje od izmena Krivičnog zakonika, Nikolić kaže da pre svega očekuje da deluje preventivno.

”Ako znaju da neće moći da se ublažavaju kazne, odnosno, da će kazne biti oštrije jer je to obavezna otežavajuća okolnost, onda će se i sami uzdržavati i pitati da li će učestvovati u skupinama tih koji vrše dela motivisana mržnjom”, kaže Nikolić.

Svakako je neophodno da država oštrijim pravnim sankcionisanjem pokuša da reši ovaj problem, ali je činjenica se sankcijama ne može odstraniti njegov koren. On, ipak, leži negde mnogo dublje i čini se da se nalazi u sve većem raskoraku ovog društva sa Evropom. A to nije tek stvar neslaganja političkih elita Srbije sa ovim ili onim očekivanjima Brisela, već sve većeg jaza između njenih i osnovnih evropskih vrednosti.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940515

Powered by Blogger.ba