Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.10.2012.

SMRT U MINSKOM POLjU ILI LOGOR U SRBIJI

Žene u crnom podsećaju na zločin u Lovasu

Smrt u minskom polju ili logor u Srbiji

 
Photo: dw.de

Skandalozne presude, olakšavajuće okolnosti i nekažnjeno silovanje, iskrivljena slika agresorskog pohoda na Hrvatsku

Povodom godišnjice zločina pripadnika državnih formacija Srbije u selu Lovas, u Republici Hrvatskoj, Žene u crnom podsećaju da je pre 21 godine, od 10. do 18. oktobra, kao deo organizovanog zločina režima Slobodana Miloševića u selu je ubijeno 70 osoba. Izvršioci su bili  “pripadnici agresorske JNA, uz pomoć pripadnika Teritorijalne odbrane, lokalne civilno-vojne vlasti, paravojnih jedinica 'Dušan Silni' i 'Beli orlovi'”.

“Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je 26. juna na 128 godina zatvora četrnaestoricu pripadnika bivše JNA, Teritorijalne odbrane i paravojne formacije „Dušan Silni“, zbog ubistva najmanje 70 hrvatskih civila u selu Lovas 1991. godine. Tužilaštvo za ratne zločine je tražilo 160 godina zatvora. Prema rečima predsedavajućeg sudije Olivere Anđelković, dokazana je većina navoda optužnice. Preživeli su svedočili da su 18. oktobra ‘91. godine pripadnici samoproklamovane lokalne vlasti grupu Hrvata naterali u minsko polje da ga razminiraju. U eksplozijama su poginula 22 civila”, ističe se u saopštenju.

Žene u crnom konstatuju da je “mesecima terora u ovom pograničnom selu, većinsko hrvatsko stanovništvo moralo da nosi bele trake oko ruke, mučeno je i prebijano, primoravano na rad i sakupljanje leševa sunarodnika”.

“Neki su odvedeni u koncentracione logore u Srbiji. Visoki oficiri tadašnje JNA, pod čijom je komandom izvršen ovaj zločin nisu optuženi. Time je iskrivljen karakter rata u Hrvatskoj, to je bio agresorski, zločinački poduhvat jedinica JNA, paravojnika iz Srbije i teritorijalaca, jer je tokom suđenja dokazano da nije bilo oružanog otpora stanovnika Lovasa”, navodi se u saopštenju.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. aprila 2008, saslušana su 194 svedoka koji su, prema navodima Tužilaštva, zajedno sa članovima sudskog veća, bili izloženi brojnim pritiscima. Žene u crnom i rodbina žrtava su razočarani, jer je Sud kao olakšavajuće okolnosti za optužene navodio da je “oženjen”, “otac troje dece”, “nije osuđivan”, “iako bolestan uredno se odazivao pozivu za suđenje“.

“Relativizovana je odgovornost združenog zločinačkog poduhvata u kome je učestvovala JNA, vojska svih republika SFRJ koja je u ime Srbije napala drugu republiku SFRJ. Žene u crnom takođe žele da podsete da, iako se nekoliko puta pozvala na uverljivo i verodostojno svedočenje Snežane Krizmanić, sutkinja nije optuženog Aleksandra Nikolaidisa osudila za silovanje Krizmanić. Ovo je još jednom pokazalo neosetljivost pravnog sistema za zločine nad ženama u ratu”,  ističe se u saopštenju.

Žene u crnom prisustvovaće obeležavanju godišnjice, a odlazak aktivistkinja i aktivista, kao i novinara srbijanskih medija organizovao je i Fond za humanitarno pravo.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74145926

Powered by Blogger.ba