Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.10.2012.

NEMA MIRA BEZ PRAVDE

Nema mira bez pravde

17.10.2012.

 

Erol Avdović

......................................................

Ujedinjeni narodi u Njujorku spremni su navesti dosta primjera kako su UNDP ili UNICEF utrošili milione dolara za pomoć Srebrenici. I kako generalni sekretar Ban Ki-mun (Ki-moon) "veoma saosjeća sa srebreničkim žrtvama".

Primjetno je, ipak, da se u UN-a čuvaju od redanja "običnih" brojki, jer cinik je svako onaj ko zna cijenu svačemu, a vrijednost ničemu.

Za razliku od jednog dijela Bosne, svijet dobro razumije koliki je moralni i ljudski kapital Srebrenica. Za žrtve je to istrajnost u odbrani svojih prava, a za one koji su se ogriješili, to je mogućnost priznanja i pokajanja.

Nažalost, Bosna i region još nisu doživjeli svog Vilija Branta (Willy Brandt), koji je spontano kleknuo pred stradalnike pretposljednjeg genocida u Evropi, pola stoljeća prije onog bosanskog. Otuda je važno da srebreničke majke svoju pravdu traže od sad pa do Sudnjeg dana.

A Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, gdje su podnijele tužbu protiv UN-a, prava je adresa! Jer, ne smije se zaboraviti da su upravo ljudska prava najvažniji stub UN-a.

I Evropska unija, koja je ove 2012. dobila Nobelovu nagradu za mir, isto kao što je to 2001. dobio UN, nakon što su priznali da su Srebrenicu ostavili na cjedilu, morat će se suočiti s izglednim odlukama Suda za ljudska prava. Zato bi i bilo dobro da UN i EU sami "uskoče" s moralnim, ali od saosjećanja višim oblikom priznanja majkama Srebrenice. Onda bi njihov Nobel za mir imao više smisla!

Pozivati se opet na nekakav "pravni imunitet" gore je od saučesništva! Jer, nema mira bez pravde.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74146030

Powered by Blogger.ba