Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.10.2012.

"OČEKUJEMO POZOTIVNO RJEŠAVANjE APELACIJE SREBRENIČKIH MAJKI" - ŽRTVE ĆE OSTATI JEDINI GUBITNICI

"Očekujemo pozitivno rješavanje apelacije srebreničkih majki"

imageFoto: Arhiv

.................................................

SARAJEVO -  Društvo za ugrožene narode za BiH očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu riješiti pozitivno apelaciju srebreničkih majki u povodu povrede njihovih prava, odnosno odluke najvišeg suda Holandije, prema kojoj Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja.

Predsjednica bh. sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević istaknula je u izjavi za Fenu da se radi o ljudskom očekivanju, izražavajući oprez i umjereni optimizam s obzirom na dosadašnji slijed događaja.

"To je ono ljudsko očekivanje, međutim, sve ono što se događalo ovih proteklih godina počevši od samog 11. jula 1995. godine, odnosno najvećeg zločina koji se dogodio od kraja Drugog svjetskog rata i to pod zastavom UN-a, pa do danas, ne ostavlja dovoljno razloga za optimizam", kazala je Memišević.

U tom kontekstu, podsjetila je na činjenicu da su UN, odnosno tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2001. godinu, iako se zna da su oni suodgovorni za dešavanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a što je i priznato u jednom od UN-ovih izvještaja.

" Priznali su svoju odgovornost, ali ne i krivicu i bojim se da će taj glomazni birokratski aparat naći način da zadrži svoj imunitet", navodi Memišević, ocijenivši da bi to, ukoliko se desi, bila velika civilizacijska rana i moralna kataklizma.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.

(Vijesti.ba/Fena)

Mehmedović: Žrtve će ostati jedini gubitnici

imageHatidža Mehmedović

.......................................................

SARAJEVO - Članovi porodica žrtava genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, okupljeni u udruženja čija su sjedišta u Srebrenici, Tuzli i Sarajevu, razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom tokom njegovog boravka u našoj zemlji.

Prema izjavi Agenciji Fena, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", koja je već 11. godinu  povratnica u Srebrenicu, doživjela je ovaj susret najviše kao 'protokolarnu formalnost'  imajući na umu da Brammertzu predstoji redovno podnošenje izvještaja o radu Haškog tribunala i zapažanjima žrtava.

Ona kaže da nema više povjerenja u haške tužioce i dobila je protokolarne Brammertzove odgovore na primjedbe da žrtve genocida i drugih zločina već dugo čekaju pravdu, istinu o njihovim najmilijima, dok se u haškim sudnicama zločincima dozvoljava "da prave cirkuse i scene" i odugovlače procese prema njihovim potrebama.

Također je Mehmedović izjavila da je Brammertzu izrazila nezadovoljstvo žrtava što, zahvaljujući bivšoj tužiteljici Carli del Ponte, nisu predočeni dokazi koji terete Srbiju za ratna dešavanja u BiH.

Mehmedović je nezadovoljna Brammertzovim riječima da on razumije žrtve, učesnike današnjeg sastanka.

- Tužioci treba da pripreme tužbe na odgovarajući način, a oni su ih pripremili tako da je Radovan Karadžić oslobođen po jednoj od dviju tačaka optužnice za genocid. 
Zločini se nagrađuju, a žrtve su jedini gubitnici i ostat će to do kraja života, ogorčeno kaže Hatidža Mehmedović.

(Vijesti.ba)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74146004

Powered by Blogger.ba