Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.10.2012.

SUĐENjE GORANU HADžIĆU: GORAN HADžIĆ PROVODIO POLITIKU "SLOBODANA MILOŠEVIĆA"

Optužba: Hadžić provodio Miloševićevu politiku

Goran Hadžić pred Haškim tribunalom, 16. listopad 2012.

...................................................

Izvođenjem uvodne riječi tužiteljstva počelo je suđenje Goranu Hadžiću, predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajina na pobunjenom dijelu Hrvatske.

Iako se radi o zadnjem haškom suđenju, tužiteljstvo je napomenulo – kako se optužbe tiču prvih zločina na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, nakon kojih je pokrenut višegodišnji ratni vihor.

Hadžića se tereti za nasilno premještanje i proganjanje Hrvata u Istočnoj Slavoniji u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio bivši srbijanski predsjednik - Slobodan Milošević.

„Hadžić je bio Miloševićev čovjek koji je provodio njegovu politiku na pobunjenom području u Hrvatskoj“, izjavio je tužitelj Douglas Stringer opisujući u uvodnoj riječi uspon optuženog - od radnika u skladištu, do vođe pobune u Slavoniji protiv novih hrvatskih vlasti.

„Hadžić nije išao samo u Beograd da dobije oružje i novac. Išao je tamo kako bi dobio smjernice i uputstva od ključnih ljudi u srpskom rukovodstvu. Koji ne samo da su dijelili njegov cilj stvaranja nacionalno čiste srpske teritorije u Hrvatskoj putem nasilja, nego su imali također i novac i vlast putem kojih se to moglo dogoditi“, pojasnio je tužitelj koji je kao prvi primjer zločina protiv građana nesrpske nacionalnosti spomenuo ubojstvo cijele obitelji Pap u Iloku, kao i ubojstva u nekim drugim porodicama.
Goran Hadžić u ratno vrijeme - video snimak govora prikazan u sudnici
..............................................................​​
U etničkom čićenju Hadžić je blisko surađivao sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom, naveo je tužitelj Stringer, podsjećajući na zločine nakon kojih je uslijedio petogodišnji rat u Hrvatskoj s rezultatom od preko 20 tisuća ubijenih. Prema tužiteljstvu – Hadžić je direktno odgovoran i za prvi veliki zločin 1991.godine, trajno urezan u pamćenje građana Hrvatske - pokolj na Ovčari.

„On je osobno naredio protupravno zatočenje građana nesrpske nacionalnosti i zatočenike zatim prepuštao u Arkanove ruke, u sudbinu koja ih je tako nezaobilazno očekivala. Nakon pada Vukovara on se osobno pobrinuo da najmanje 200 hrvatskih zarobljenika ostane u SAO SBZS i da ne budu premješteni u Srbiju“, objasnio je zapovjednu odgovornost nad onim što je uslijedilo Stringer.

(VIDEO: Hadžić nakon zauzimanja Vukovara)


Suradnja Hadžića, JNA i srbijanskog MUP-a u etničkom čišćenju
..............................................................
Optužba je najavila kako će dokazi pokazati tijesnu suradnju JNA (Jugoslavenske narodne armije) i srbijanskog MUP-a s Hadžićem, u etničkom čišćenju i zločinima za koje se optuženi tereti kao član udruženog zločinačkog poduhvata.

Tijekom gotovo 3 sata uvodnih riječi prikazani su neki video i novinski isječci iz ratnog vremena koji oslikavaju spomenutu suradnju.


„U Hadžićevoj RSK samo su Srbi bili dobrodošli“, naveo je Stringer spominjući neke primjere zločina koji su rezultirali izbacivanjem „najmanje 180 000 ljudi“ s teritorija nad kojim je imao političku moć.

Zlatko Antunović svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 16. listopad 2012.
........................................................
​​Optužba će na kraju izvođenja svih dokaza zatražiti od sudaca da osude Hadžića po svih 14 točaka optužnice - za istrebljenje, ubojstva, progone, protupravno zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji, od polovice 1991. do kraja 1993. godine kada je obnašao vlast, prvo kao predsjednik Vlade, a kasnije predsjednik RSK.

Hadžić se, podsjetimo, nakon uhićenja prošle godine, izjasnio da nije kriv, a i ovom prilikom se samo blago nasmiješio na optužbe o njemu kao članu udruženog zločinačkog poduhvata.

Nakon uvodnih riječi, tužiteljstvo je izvelo svog prvog, od oko 85 svjedoka koji će doći u Den Haag svjedočiti protiv Hadžića.

Zlatko Antunović je kao žrtva počeo iskaz o etničkom čišćenju i zločinima u hrvatskom mjestu Dalj, što je njegov prvi iskaz pred sudom, i haškim i domaćim, budući da ni jedan pravosudni organ od njega to nije prije zatražio.

Svjedok je opisao okolnosti početka sukoba te prvi razorni minobacački napad na Erdut koji je prema njegovim kasnijim saznanjima  – došao s teritorija Srbije.

Antunović će dovršiti glavni iskaz u srijedu nakon čega će ga unakrsno ispitivati Hadžićeva obrana.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74146006

Powered by Blogger.ba