Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.10.2012.

SAD: ŽUSTRA DEBATA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA

SAD: Žustra debata predsjedničkih kandidata

Mit Romni i Barak Obama u drugoj debati

Mit Romni i Barak Obama u drugoj debati

.................................................................

Glas Amerike , RSE

Američki predsjednik Barak Obama i njegov republikanski rival Mit Romni vodili su u utorak uveče  oštru raspravu o ekonomiji, energiji i spoljnoj politici tokom druge debate u okviru koje su, na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, odgovarali na pitanja neopredijeljenih birača.

Romni je kritikovao predsjednikove rezultate tokom poslednje četiri godine, istakavši da je udvostručio deficit i da nije ispunio data obećanja.

“Rekao je da će stopa nezaposlenosti do sada biti 5,4 odsto. Razlika između trenutne stope nezaposlenosti i 5,4 odsto je devet miliona Amerkanaca bez posla. Nisam ja rekao da će biti 5,4 odsto. To je bio predsjednikov plan, koji nije ostvaren. Rekao je da će do sada iznijeti plan za reformu medikera i socijalnog osiguranja zato što se, kako je naglasio, kreću ka bankrotstvu. Kazao je da će ih reformisati. Da će to biti urađeno. Nije čak ni iznio prijedlog u pogledu tog pitanja”, poručio je Romni.

Predsjednik je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja.

“Prije četiri godine sam saopštio američkom narodu, i vama, da ću smanjiti poreze za srednju klasu i to sam uradio. Saopštio sam da ću smanjiti poreze za mala preduzeća i to sam i uradio. Saopštio sam da ću okončati rat u Iraku i to sam uradio. Saopštio sam da ćemo usmjeriti pažnju na one koji su nas u stvari napali 11. septembra i progonili smo lidere Al Kaide kao nikada do sada i Osama bin Laden je mrtav”, naglasio je Obama.

Kandidati su se takođe sukobili u pogledu planova za izvlačenje Sjedinjenih Država iz ekonomskih problema u naredne četiri godine. Obama je poručio Romniju da će njegov plan da zadrži poreske olakšice za bogate nanijeti štetu ekonomiji.

“Guverneru, da vam je neko došao sa planom koji glasi: Želimo da potrošim 7 ili 8 hiljada milijardi dolara i to ćemo nadoknaditi, ali vam prije okončanja izbora ne možemo reći kako ćemo to uraditi” vi ne bi ste prihvatili tako sumnjiv posao i američki narod to ne bi trebalo da uradi, zato što računica nije dobra.”

Republikanski kandidat je međutim ustvrdio da bi njegov poreski plan doveo do rasta broja radnih mjesta i izbalansiranog budžeta.

“Naravno da je dobra. Bio sam na čelu kompanija 25 godina i balansirao sam budžet. Bio sam na čelu Olimpijskog komiteta i balansirao sam budžet. Bio sam guverner Masačusetsa i balansirao sam budžet četiri godine. Kada već govorimo o lošoj računici, šta je sa deficitom od četiri hiljade milijardi dolara?”

Raspravaljalo se i o imigraciji, napadu na američki konzulat u Libiji, te energetskoj politici zemlje. Guverner Romni naveo je da ne bi amnestirao ilegalne imigrante. Naglasio je da želi da sistem za legalnu imigraciju bude racionalizovan kako budući imigranti ne bi morali da angažuju advokate da bi emigrirali. Takođe se založio za davanje većeg broja zelenih karata dobro obučenim radnicima.

Predsjednik je odgovorio da radi sve što može kako bi poboljšao imigracioni sistem za one koji pokušavaju da uđu u zemlju legalnim putem. Obama je dodao da ne želi da proganja studente koji godinama žive u zemlji ili one koji su došli u Sjedinjene Države samo da bi prehranili porodice.

Kada je riječ o Libiji, Romni je optužio Obamu da mu je trebalo dvije nedelje da saopšti američkom narodu da je napad na konzulat u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador i još tri osobe, teroristički čin.  Takođe je naveo da je predsjednik, umjesto da se fokusira na napad, nastavio sa predizbornom kampanjom.

Predsjednik Obama je uzvratio da je narednog dana nazvao napad terorističkim činom, te da je uvredljiva sugestija da bilo ko u njegovoj vladi koristi nasilje u Libiji u političke svrhe ili za obmanu američkog naroda.

U pogledu energetskih pitanja, republikanski predsjednički kandidat istakao je da je proizvodnja nafte i gasa na federalnoj zemlj smanjena zato što je Obamina administracija izdala manji broj dozvola. Obama je odbacio tu tvrdnju, navodeći da vlasnici dozvola nisu iskoristili mogućnosti za bušenje. Optužio je i Romnija da planira da dozvoli naftnim kompanijama da odlučuju o američkoj energetskoj politici.

Analitičari ističu da je predsjednik bio mnogo agresivniji tokom druge debate, te da je njegov republikanski rival imao odlučniji nastup u prvom sučeljavanju početkom mjeseca.

Urednik u časopisu “Politiko” Čarls Mahtisijan iznio je reporteru Radija Slobodna Evropa ocjenu koja je upravo na tom tragu. On navodi da je Obama ovog puta nastupio dramatično drugačije.

”Predsjednik Obama je bio pod snažnim pritiskom da nastupi daleko agresinije i energičnije, nego što je to učinio na prvoj debati. I mislim da je odgovorio tom izazovu. Demokrate će biti vrlo zadovoljne njegovim borbenim i silovitim napadom na Romnija”.

”Ako pogledate nastup Mita Romnija, pomalo je bio neujednačen i s vremena na vrijeme je gubio ritam, tako da ne mislim da će dobiti iste pohvale koje je dobio za pru debatu, te očekujem izvjesni nivo razočaranja među konzervativcima”.

Prema istraživanju CNN odmah po završetku duela Obama je dobio ovu debatu sa 46% na prema 39% odsto onih koji su prednost dali republikanskom kandidatu. Iako to nije uvjerljiva prednost kao kada je Romney dobio 60 procenata prednosti, u štabu demokrata su mirni i uvjereni da šta god je izgubio u prvoj debati nadoknadio je u ovoj.

Treća i posljednja debata će biti održana 22. oktobra  u Boca Ratonu na Floridi, a Amerikanci će predsjednika birati prvog utorka sljedećeg mjeseca, što će ovoga puta biti 6. novembra.

I Obama I Romney nastaviće kampanju u potencijalno odlučujućim državama Ajovi, Ohaju i Virdžiniji

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje su sproveli dnevni list “USA Today” i Galup, bivši guverner Masačusetsa vodi u 12 ključnih saveznih država za četiri odsto. Republikanski kandidat takođe je smanjio Obaminu prednost među ženama biračima na samo jedan odsto. Kada je riječ o glasovima muškaraca u odlučujućim državama, vodi za osam odsto.

 

17.10.2012.

ČETNIK KOJI JE ODBIO DA KOLjE

Potisnuta istorija: Boško Joksić, svedok monstruoznosti

Četnik koji je odbio da kolje

 
Na putu za Vranić: Beograd 2000-tih
Na putu za Vranić: Beograd 2000-tih
Photo: Stock

...........................................................

To veče su, uz blagoslov okupatora, četnici poklali čitave porodice pripadnika pokreta otpora: Pantiće, Đoriće, Iliće, Radosavljeviće, Matiće, Mitroviće, Popoviće, Saviće, Đoinčeviće, Stepanoviće, Todoroviće, skupa sa novorođenima. Nakon pokolja, monstrumi su u kućama ubijenih pravili gozbu, pili rakiju, pekli prase. Potom su na kola natovarili opljačkane stvari i otišli. Boško Joksić je sve ovo odbio da uradi. Boško je jedini ostao čovek, ostali su samo nastavili da egzistiraju u ljudskom obliku

U jesen 1943. godine, partizani su ponovo jačali u Srbiji. Italija je kapitulirala, a Saveznici su najzad prozreli Mihailovićevu šaradu, napustili četnike i krenuli da pomažu partizane. Pripadnici antifašističkog pokreta otpora krenuli su da dižu glavu, ne samo po unutrašnjosti, već i u neposrednoj blizini Beograda. Napadima, akcijama i sabotažama pretili su da naruše idiličnu okupatorsko-četničku kohabitaciju koja je vladala od krvavog gušenja ustanka 1941. godine. General Mihailović je 5. oktobra 1943. godine ljutito zapovedao čišćenje okoline Beograda od komunista i njihovih simpatizera:

Ljubomir Pantić, jedna od najmlađih žrtava četničkog pokolja u Vraniću
Photo: wikimedia.org

................................................................

“Naš avalski korpus sa srezovima Grocka, Vračar, Umka spava dubokim snom. Na svim oblastima u neposrednoj blizini Beograda, nakotili su se komunisti i njihovi simpatizeri. Naređuje se komandantima, i to: majoru Mihailu Jovanoviću, kapetanu Lazoviću, kapetanu Nikoli Kalabiću, dalje Komarčeviću i rudničkom korpusu da najenergičnije sa juga na sever… čisteći usput i sve srezove, naročito srez kosmajski, naročito je važno što pre očistiti srezove Grocka i Umka.”

U međuvremenu, partizani Kosmajskog odreda su 31. oktobra potukli četnike Avalskog korpusa, što je generala Mihailovića još više razbesnelo. On je 17. novembra ponovo naredio komandantima:

“Kosmaj mora da se očisti po svaku cenu. Radite prema situaciji da se Kosmaj, pa sve do Beograda, što pre očisti!”

Draža Mihailović je za koordinatora akcije “čišćenja” postavio pukovnika Jevrema Simića, koji je 27. novembra 1943. sa Nemcima potpisao sporazum za nesmetano ubijanje komunista koji glasi:

“U oblasti koja obuhvata gročanski, umljanski, vračarski, podunavski, kosmajski, mladenovački, oplenački, aranđelovački, lepenički, kragujevački, gružanski, kačerski i kolubarski srez, kapetan Kalabić i pukovnik Simić se obavezuju da će se svi njihovi odredi uzdržati od svakog dela sabotaže protiv nemačke vojske, njenih saveznika i mesnih odreda koji se bore na njenoj strani.

Rešenost na zajednički otpor protivu komunističkog neprijatelja. Gore navedena pokrajina se daje Kalabiću i Simiću da vode nezavisnu borbu protivu komunista.”

Iako je od Saveznika prezren kao saradnik okupatora, general Mihailović je i dalje smatrao da ima isključivo pravo da regrutuje mladiće po Srbiji za obračun sa svojim ideološkim protivnicima. Nakon prisilne regrutacije, Jugoslovenska vojska u otadžbini je sredinom decembra 1943. krenula u brutalni obračun sa simpatizerima i porodicama pokreta otpora. Nakon potpisivanja ugovora sa okupatorom, na Kosmaju je izvršena nesmetana koncentracija četničkih trupa. Avalski korpus JVuO je prikupio podatke o porodicama i simpatizerima partizana. Sve je bilo spremno.

Jedan od mobilisanih četnika, Boško Joksić, nije znao kuda idu. Rečeno mu je da se četnici bore za kralja i otadžbinu protiv Nemaca, ljotićevaca i izdajnika komunista. Bošku nije rečeno da je upravo potpisan sporazum sa Nemcima koji četnicima omogućuje nesmetano ubijanje partizanskih porodica.

Spomen soba u Vraniću
Photo: wikimedia.org

...............................................................................

Na svetog Nikolu, 20. decembra 1943. godine, sa prvim mrakom, četnici Avalskog korpusa su krenuli prema beogradskom naselju Vranić. Uz pomoć doušnika iz Vranića sastavljen je spisak partizanskih porodica. Prva na udaru bila je kuća Marka Mitrovića, čiji je brat bio u partizanima. Svi zatečeni ukućani, njih petoro, su poklani. Četnici su zatim zastali u školskom dvorištu da prime dalja uputstva.

Podnarednik Marković je izvadio spisak porodica i pomoću baterijske lampe čitao:

- Prva na spisku je kuća Stevana Pantića, ona se nalazi gore na brdu. Sada krećemo. Kada stignemo tamo, da ne bi pravili buku, svi ukućani treba da se unište hladnim oružjem. Da li je jasno?

- Jasno, odgovoriše svi.

- Gospodine, podnaredniče - javi se iz mraka Boško Joksić - meni su Pantići kumovi i ja njihovoj kući ne mogu i neću da idem.

- Ko to neće?

- Ja, gospodine Markoviću, reče Boško, i priđe.

Ono što podnarednik nije znao je da Boško ustvari Pantićima nije bio kum. On je bio samo sused koji nije hteo da ubija tuđu decu. No, morao je naći opravdanje za pokazanu samilost.

Podnarednik Dušan Marković podiže baterijsku lampu prema Bošku.

- Naravno, vojniče, da nećeš ići kod svojih kumova. Ne kaže naš narod džabe: bog na nebu pa kum na zemlji. Sada ćemo mi to po kratkom postupku rešiti. Pozovite mi Voju Kopilana!

Voja Kopilan je svojoj grupi upravo čitao spisak porodica za likvidaciju, kad mu javiše da ga zove podnarednik Marković.

- U čemu je problem, gospodine Markoviću? - upita Voja prilazeći.

- Ovaj vojnik neće da ide kod svojih kumova, a meni takvi nisu potrebni, pa sam te pozvao da ga vodiš u svoju grupu.

- Taj si problem mogao i sam da rešiš, a ne da me zoveš zbog sitnica - odbrusi Voja i naredi Bošku da pođe. Dok su izlazili iz školskog dvorišta, podrugljivo mu dobaci:

- A ti, poštenjačino, baš nećeš da kolješ svoje kumove!?

Ne sačekavši odgovor, Voja Kopilan povuče oroz, Boško Joksić napravi još koji korak i pade. Sve su ovo posmatrali okupljeni četnici i mobilisani seljaci, ali niko više nije smeo da pisne. Podnarednik Jugoslovenske vojske u otadžbini naredi pokret. Sledeća na udaru bila je kuća porodice Pantić.

Usledio je jedan od mučnijih događaja u našoj povesti. To veče su, uz blagoslov okupatora, četnici poklali čitave porodice pripadnika pokreta otpora: Pantiće, Đoriće, Iliće, Radosavljeviće, Matiće, Mitroviće, Popoviće, Saviće, Đoinčeviće, Stepanoviće, Todoroviće, skupa sa novorođenima. Nakon pokolja, monstrumi su u kućama ubijenih pravili gozbu, pili rakiju, pekli prase. Potom su na kola natovarili opljačkane stvari i otišli. Anđelija Matić iz Vranića priseća se tog jutra:

"Toga dana otišli smo kod oca i našli smo ih sve zaklane. Svekrva Marica ležala je mrtva i glave su im bile potpuno isečene kamama. Svaki je ubod bio kamom po levoj slepoočnici i po slabinama. Cele su noći prevrtali po kući i odneli sve stvari koje su im se svidele i skidali slaninu s tavana. Prvo su silovali moje dve zaove pa zatim kamom izboli."

Boško Joksić je sve ovo odbio da uradi. Boško je jedini ostao čovek, ostali su samo nastavili da egzistiraju u ljudskom obliku. Kao i svi veliki ljudi, pokazao je da postoji vrednost iznad sopstvenog života, a to je moral. Kao Srđan Aleksić decenijama kasnije, izabrao je da ne ubije - i zbog toga je ubijen.

Za uspešno obavljenu akciju “čišćenja” komunista i njihovih simpatizera, general Mihailović je unapredio majora Svetislava Trifkovića, komandanta Avalskog korpusa JVuO, u čin potpukovnika.

Do kraja rata, niko od počinilaca pokolja nije kažnjen. Nakon rata, mnogi od njih su uhvaćeni, osuđeni na smrt i streljani, uključujući i samog nalogodavca. Danas neki smatraju da je kazna četnicima bila prestroga, pa ih rehabilituju i slave kao heroje.

Mi molimo čitaoce da nam, ukoliko imaju, dostave više podataka o zaboravljenom čoveku, Bošku Joksiću.

 

17.10.2012.

DIVLjANjE FAŠISTA NA UTAKMICI MLADIH REPREZENTACIJA SRBIJE I ENGLESKE

Divljanje fašista na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske

Rasistička oluja u Kruševcu

 

...............................................

U poslednjim sekundama utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske gosti su došli do gola i pobede kojim su eliminisali domaćina iz daljeg takmičenja. Međutim, to nije toliko bitna vest u poređenju sa brukom po završetku meča kada je došlo do neviđenog rasističkog divljanja na stadionu, a na Engleze je bacano kamenje, metalni novac, stolice. Fudbalska asocijacija Engleske je odmah nakon susreta prijavila UEFA rasizam i nasilje. Rasističko divljanje u Kruševcu osudili su brojni sportski radnici iz Engleske i mediji iz te zemlje. Većina medija u Srbiji ne pridaje pažnju rasističkom incidentu, RTS komentator prenosa okrivljuje Engleze, dok, istovremeno, selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Janković smatra da nema razloga da se izvini

Napad na Engleze: Domaći u ofanzivi
Photo: TANJUG

......................................................

Na kraju meča, kada je Konor Vikam postigao pobedonosni gol, slavlje Engleza je propraćeno predmetima koje je bacala iznervirana publika. Po sudijskom zvižduku su se prvo sukobili igrači na terenu, a potom je sa tribina krenula prava rasistička oluja.

Džordan Henderson: Na nas je bacano kamenje, metalni novac, stolice...

Kapiten mlade fudbalske reprezentacije Engleske Džordan Henderson rekao je da su domaći navijači u Kruševcu posle utakmice sa Srbijom na njegove saigrače bacali kamenje, metalni novac i stolice. "Ono što se dogodilo nije lepo i ne treba da se dešava u fudbalu. Bilo je mnogo rasističkog vređanja sa tribina i mnogo toga se desilo posle utakmice, što je teško za igrače. Na nas je bacano kamenje, metalni novac, stolice...", rekao je Henderson.

Tamnoputi nisu popularni: Prizori iz Kruševca

......................................................................

Engleska je u revanš utakmici baraža u Kruševcu pobedila Srbiju sa 1:0, i sa ukupnih 2:0 se plasirala na Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine. Fudbaler Liverpula nije shvatio zašto je posle utakmice crveni karton dobio Deni Rouz, za koga je rekao da su ga vređali sa tribina. "Nisam shvatio zašto je Deni Rouz isključen na kraju utakmice. Nisam video da je uradio ništa loše, a vređali su ga", rekao je Henderson.

Ratni ambijent: Petarde, urlici i uvrede
Photo: www.dailymail.co.uk

Pol Ins: Srbiju bih izbacio sa sledećih pet turnira

Bivši engleski fudbaler Pol Ins rekao je da mladoj reprezentaciji Srbije treba zabraniti da se takmiči u predstojećih pet kvalifikacionih ciklusa za Evropsko prvenstvo. "Da je do mene, Srbija bi bila izbačena sa sledećih pet turnira. Sramota je da se vide ovakve scene. Kada vam je sin tamo, to je zabrinjavajuće. Predsednik FIFA Sep Blater i UEFA Mišel Platini moraju da pogledaju ovo. Ovakve stvari ne želimo da vidimo u fudbalu, to nas vraća u mračno doba", istakao je Ins za ESPN.

Stjuart Pirs: Prijavili smo navijače kod UEFA

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Engleske Stjuart Pirs rekao je posle utakmice protiv Srbije da je publika na stadionu u Kruševcu na rasnoj osnovi vređala njegovog fudbalera Denija Rouza. "Mislim da je bio jedan ili dva rasistička incidenta koji su došli sa tribina i oni su prijavljeni Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA). To je sada u njihovim rukama, znaće šta će da urade sa tim", rekao je Pirs za ESPN posle utakmice u Kruševcu.

Vaskolika borba za srpstvo: Prizor iz Kruševca
Photo: TANJUG

....................................................................

Pirs je rekao da je direktor svih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) Savo Milošević došao u svlačionicu Engleza posle utakmice i izvinio se za incidente. "Njihov tehnički direktor Savo Milošević došao je posle utakmice u našu svlačionicu i izvinio nam se... Ne želim da gledam takve situacije na kraju bilo koje utakmice, ovo je sportski teren", istakao je selektor Engleza. "To što se desilo je veoma tužno, ali mi smo jedinstveni. U našoj zemlji se mnogo radi na suzbijanju rasizma i veoma sam ponosan kako su igrači reagovali", dodao je on.

Isključenje Rouza: Drama tek počinje
Photo: TANJUG

Trener mlade reprezentacije Srbije: Za šta da se izvinim?

Na pitanje engleskih novinara da li smatra da bi trebalo da se izvini zbog incidenta po završetku meča, kada je došlo do tuče pojedinih igrača i članova stručnih štabova oba tima, selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Janković je rekao: „Za šta da se izvinim? Za tuču su potrebne dve strane. Trebalo bi da ste srećni što se Engleska kvalifikovala za EP. O tome možemo da pričamo sutra, analiziraćemo šta se dogodilo. Hajde da pričamo o fudbalu“.

Mediji u Srbiji: "Englezi nisu pali u Kruševcu"

Mediji u Srbiji potrudili su se da patriotski i na endemski izvitoperen način minimiziraju jedan od najvećih skandala u novijoj fudbalskoj istoriji starog kontinenta. U naslovima novinskih članaka gotovo da nema reči "rasizam", kao ni osude divljanja na stadionu. Negde se rasistički ispadu prećutkuju, a ima onih koji su za čitav incident okrivljuju engleske fudbalere.

O komentarima na internet izdanjima štampanih i elektronskih medija, tek, ne treba trošiti reči. Rasističko divljanje kroz prizmu srpskih medija: "Englezi nisu pali u Kruševcu" (Politika), "Masovna tuča mladih fudbalera Srbije i Engleske" (Kurir), "Poraz "orlića" i tuča na kraju" (RTS), "Orlići nisu uspeli, Englezi traže kaznu zbog tuče" (Dnevnik), "Henderson: Bacali kamenje, stolice" (B92), ""Orlići" bez EP, tuča na kraju meča" (Vesti online), "Tuča na kraju, "orlići" bez plasmana na EP" (Press, Alo)... Vrhunac bizarnosti prezentovao je tzv. javni servis. Za ceo sukob je komentator RTS okrivio ni manje ni više do žrtvu rasističkog pira u izvedbi kruševačke publike - tamnoputog Denija Rouza, rekavši da je "on, kao najratoborniji, sigurno to zakuvao".

Podrška Sportskog žurnala: Ohrabrivanje fašizma
Screenshot: zurnal.rs

Engleski mediji: Srbiju isključiti iz međunarodnih takmičenja

Fudbaler engleske reprezentacije Deni Rouz, koji je bio žrtva rasističkog divljanja, zatražio je od nadležnih institucija da odredi Srbiji međunarodnu zabranu zbog incidenta na stadionu u Kruševcu. Fudbalski savez uputio je tužbu nadležnim iz UEFA nakon što su engleski fudbaleri bili izloženi verbalnim napadima sa tribina i tučom fudbalera na terenu. Rouz, inače igrač FK Totenhem, nezadovoljan je takođe i odlukom sudije koji mu je dodelio crveni karton, pošto je šutnuo loptu po završetku utakmice. “Igrači reprezentacije Srbije su me okružili i počeli da me guraju. Ispucao sam loptu. Tada je utakmica već bila gotova, ali sam ipak bio isključen”, rekao je Rouz.

Iako su mediji izveštavali o rasističkim ispadima nakon utakmice, Rouz napominje da su počeli još pre prvog sudijinog zvižduka. “Kada smo bili na zagrevanju iza klupe, navijači su počeli da oponašaju majmunske krike”, objasnio je Rouz. Tada je, dodaje, otišao do zamenika menadžera reprezentacije i požalio mu se. “Rekao mi je da treba da dam sve od sebe da to prevazođem, a da ćemo se pozabaviti time nakon utakmice.”

Izvor: www.dailymail.co.uk

Menadžer engleske reprezentacije Stjuart Pirs rekao je za “Daily Mail” da su sa tribina primetili jedan do dva rasistička incidenta, koja su prijavili UEFA. “Veoma sam ponosan na svoje igrače i osoblje, kao i na uspeh koji smo postigli”, rekao je Pirs. On je dodao da je po završetku utakmice tehnički direktor reprezentacije Srbije Savo Milošević došao u svlačionicu i izvinio se zbog neprijatnosti

Predsednik Udruženja profesionalnih fudbalera Engleske i Velsa Klark Karlaj, zatražio je višegodišnje isključenje fudbalske reprezentacije Srbije, nakon, kako je rekao, “krajnje žalosnih” scena iz Kruševca. “To je prilično lakrdijaški. Momka su uznemiravali na rasnoj osnovi, a on je na kraju kažnjen zbog toga što je reagovao na to. Videli smo kako se čitav debakl pretvorio u udaranje i šutiranje... Ali je Deni Rouz isključen, jer je napucao loptu. To je prosto pogrešno. UEFA povodom ovoga mora da zauzme stav i, što je još važnije, to mora da uradi FIFA, pošto su u pitanju kvalifikacije FIFA. Sa vrha mora da se pošalje poruka da se ovakvo ponašanje neće tolerisati”, rekao je Karlaj.

Ima li kraja srpskom ludilu: Uvrede i poniženja

....................................................................

Britanski dnevnik “Guardian” podseća da ovo nije prvi incident između dve reprezentacije. Na Evropskom prvenstvu 2007. godine u Holandiji, srbijanski huligani vređali na rasnoj osnovi engleskog fudbalera nigerijskog porekla Neduma Onuohu, zbog čega je FSS kažnjen sa 16.000 funti. Karlaj veruje da bi jedino višegodišnje isključenje prisililo čelnike u Srbiji da se pozabave ovim problemom. “Nije važno gde se incidenti dešavaju i ko su počinitelji. Bitno je da nadležni organi uvedu ekstremno oštre sankcije, kako bi odvratili ljude od ovakvog ponašanja.”

Karlaj je podsetio na slučaj reprezentacije Engleske koja je zbog huliganskog nasilja bila izbačena iz evropskih takmičenja, nakon čega je nastupo period samouprave. “Verujem da bi Srbiju trebalo izbaciti, jer ovo je izgred koji se ponavlja. Isključivanje, za početak, iz svih takmičenja bio bi napredak, ali mislim da bi ih isključivanje iz nekoliko takmičenja nateralo  da se pozabave ovim problemom”, kaže Karlaj.

 

17.10.2012.

SMRT U MINSKOM POLjU ILI LOGOR U SRBIJI

Žene u crnom podsećaju na zločin u Lovasu

Smrt u minskom polju ili logor u Srbiji

 
Photo: dw.de

Skandalozne presude, olakšavajuće okolnosti i nekažnjeno silovanje, iskrivljena slika agresorskog pohoda na Hrvatsku

Povodom godišnjice zločina pripadnika državnih formacija Srbije u selu Lovas, u Republici Hrvatskoj, Žene u crnom podsećaju da je pre 21 godine, od 10. do 18. oktobra, kao deo organizovanog zločina režima Slobodana Miloševića u selu je ubijeno 70 osoba. Izvršioci su bili  “pripadnici agresorske JNA, uz pomoć pripadnika Teritorijalne odbrane, lokalne civilno-vojne vlasti, paravojnih jedinica 'Dušan Silni' i 'Beli orlovi'”.

“Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je 26. juna na 128 godina zatvora četrnaestoricu pripadnika bivše JNA, Teritorijalne odbrane i paravojne formacije „Dušan Silni“, zbog ubistva najmanje 70 hrvatskih civila u selu Lovas 1991. godine. Tužilaštvo za ratne zločine je tražilo 160 godina zatvora. Prema rečima predsedavajućeg sudije Olivere Anđelković, dokazana je većina navoda optužnice. Preživeli su svedočili da su 18. oktobra ‘91. godine pripadnici samoproklamovane lokalne vlasti grupu Hrvata naterali u minsko polje da ga razminiraju. U eksplozijama su poginula 22 civila”, ističe se u saopštenju.

Žene u crnom konstatuju da je “mesecima terora u ovom pograničnom selu, većinsko hrvatsko stanovništvo moralo da nosi bele trake oko ruke, mučeno je i prebijano, primoravano na rad i sakupljanje leševa sunarodnika”.

“Neki su odvedeni u koncentracione logore u Srbiji. Visoki oficiri tadašnje JNA, pod čijom je komandom izvršen ovaj zločin nisu optuženi. Time je iskrivljen karakter rata u Hrvatskoj, to je bio agresorski, zločinački poduhvat jedinica JNA, paravojnika iz Srbije i teritorijalaca, jer je tokom suđenja dokazano da nije bilo oružanog otpora stanovnika Lovasa”, navodi se u saopštenju.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. aprila 2008, saslušana su 194 svedoka koji su, prema navodima Tužilaštva, zajedno sa članovima sudskog veća, bili izloženi brojnim pritiscima. Žene u crnom i rodbina žrtava su razočarani, jer je Sud kao olakšavajuće okolnosti za optužene navodio da je “oženjen”, “otac troje dece”, “nije osuđivan”, “iako bolestan uredno se odazivao pozivu za suđenje“.

“Relativizovana je odgovornost združenog zločinačkog poduhvata u kome je učestvovala JNA, vojska svih republika SFRJ koja je u ime Srbije napala drugu republiku SFRJ. Žene u crnom takođe žele da podsete da, iako se nekoliko puta pozvala na uverljivo i verodostojno svedočenje Snežane Krizmanić, sutkinja nije optuženog Aleksandra Nikolaidisa osudila za silovanje Krizmanić. Ovo je još jednom pokazalo neosetljivost pravnog sistema za zločine nad ženama u ratu”,  ističe se u saopštenju.

Žene u crnom prisustvovaće obeležavanju godišnjice, a odlazak aktivistkinja i aktivista, kao i novinara srbijanskih medija organizovao je i Fond za humanitarno pravo.

 

17.10.2012.

NEMA MIRA BEZ PRAVDE

Nema mira bez pravde

17.10.2012.

 

Erol Avdović

......................................................

Ujedinjeni narodi u Njujorku spremni su navesti dosta primjera kako su UNDP ili UNICEF utrošili milione dolara za pomoć Srebrenici. I kako generalni sekretar Ban Ki-mun (Ki-moon) "veoma saosjeća sa srebreničkim žrtvama".

Primjetno je, ipak, da se u UN-a čuvaju od redanja "običnih" brojki, jer cinik je svako onaj ko zna cijenu svačemu, a vrijednost ničemu.

Za razliku od jednog dijela Bosne, svijet dobro razumije koliki je moralni i ljudski kapital Srebrenica. Za žrtve je to istrajnost u odbrani svojih prava, a za one koji su se ogriješili, to je mogućnost priznanja i pokajanja.

Nažalost, Bosna i region još nisu doživjeli svog Vilija Branta (Willy Brandt), koji je spontano kleknuo pred stradalnike pretposljednjeg genocida u Evropi, pola stoljeća prije onog bosanskog. Otuda je važno da srebreničke majke svoju pravdu traže od sad pa do Sudnjeg dana.

A Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, gdje su podnijele tužbu protiv UN-a, prava je adresa! Jer, ne smije se zaboraviti da su upravo ljudska prava najvažniji stub UN-a.

I Evropska unija, koja je ove 2012. dobila Nobelovu nagradu za mir, isto kao što je to 2001. dobio UN, nakon što su priznali da su Srebrenicu ostavili na cjedilu, morat će se suočiti s izglednim odlukama Suda za ljudska prava. Zato bi i bilo dobro da UN i EU sami "uskoče" s moralnim, ali od saosjećanja višim oblikom priznanja majkama Srebrenice. Onda bi njihov Nobel za mir imao više smisla!

Pozivati se opet na nekakav "pravni imunitet" gore je od saučesništva! Jer, nema mira bez pravde.

 

17.10.2012.

SUAD ARNAUTOVIĆ: UNUTAR CIK-a BiH DOŠLO DO OŠTROG RAZMIMOILAŽENjA

Unutar CIK-a BiH došlo do oštrog razmimoilaženja

imageSuad Arnautović

..................................................

SARAJEVO - Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović saopćio je danas da je unutar CIK-a BiH došlo do oštrog razmimoilaženja u pogledu primjene metoda brojanja i verifikacije jednog broja nepotvrđenih (kovertiranih) glasačkih listića za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica.

"Ključni razlog su različiti pristupi verifikaciji nepotvrđenih glasačkih listića. Iako se radi o objavljivanju preliminarnih, nezvaničnih i nekompletnih rezultata, ipak želim istaći da je npr. prema današnjem internom pregledu utrke za načelnika Srebrenice od strane Glavnog centra za brojanje, broj potvrđenih glasačkih listića iz ove kategorije slijedeći - za kandidatkinju Vesnu Kočević 110 glasova, za kandidata Ćamila Durakovića 9 glasova i za nezavisnog kandidata Radojicu Ratkovac 14 glasova.

Pri ovoj radnji u procesu potvrđivanja nepotvrđenih glasačkih listića, koje nije izvršila Centralna izborna komisija BiH, meni osobno nisu prezentirani dokazi na osnovu kojih dokumenata je Glavni centar za brojanje „potvrdio“ ove glasove, niti na osnovu kojeg zakonskog akta je to pravo Glavnog centra za brojanje, a ne Centralne izborne komisije BiH.

Zbog toga sam zahtijevao da se obustavi objava ovih podataka na web portalu CIK BiH dok ih ne verificira Centrala izborna komisija BiH.

Međutim, nakon ove intervencije predsjednik CIK BiH je naprasno otkazao već zakazanu sjednicu CIK BiH", navodi se. 

Arnautović ističe da je u izjavi za javnost 6. oktobra ove godine skrenuo pažnju na odredbe člana 3.17 i člana 5.12 Izbornog zakona BiH kojima je reguliran postupak identifikacije i glasanja državljana BiH s biračkim pravom.

"Samo državljanima BiH s biračkim pravom, a koji se nisu našli na zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska 23. augusta 2012. godine, koji su predočili ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu i potvrdu o mjestu prebivališta može se potvrditi pravo glasa".

Svim drugim osobama koje su na dan izbora prezentirale nekakve obrasce, među kojima su i obrasci LK/OI-4, LK/OI-2, PB1,PB3, kopije lične karte, posebno kopije lične karte drugih država i slično, ne može se potvrditi pravo glasa nepotvrđenim (kovertiranim) glasačkim listićima.

U pogledu narušavanja određenih odredbi Poslovnika Centralne izborne komisije BiH u vezi otkazivanja današnje sjednice CIK BiH smatram za potrebnim javno preporučiti predsjedniku CIK BiH da sve naredne sjednice CIK BiH, koje se zbog hitnosti održavaju svakodnevno, zakazuje u isto vrijeme uz obavezno prisustvo javnosti, posebno javnih elektronskih emitera", navodi Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

 

17.10.2012.

"OČEKUJEMO POZOTIVNO RJEŠAVANjE APELACIJE SREBRENIČKIH MAJKI" - ŽRTVE ĆE OSTATI JEDINI GUBITNICI

"Očekujemo pozitivno rješavanje apelacije srebreničkih majki"

imageFoto: Arhiv

.................................................

SARAJEVO -  Društvo za ugrožene narode za BiH očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu riješiti pozitivno apelaciju srebreničkih majki u povodu povrede njihovih prava, odnosno odluke najvišeg suda Holandije, prema kojoj Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja.

Predsjednica bh. sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević istaknula je u izjavi za Fenu da se radi o ljudskom očekivanju, izražavajući oprez i umjereni optimizam s obzirom na dosadašnji slijed događaja.

"To je ono ljudsko očekivanje, međutim, sve ono što se događalo ovih proteklih godina počevši od samog 11. jula 1995. godine, odnosno najvećeg zločina koji se dogodio od kraja Drugog svjetskog rata i to pod zastavom UN-a, pa do danas, ne ostavlja dovoljno razloga za optimizam", kazala je Memišević.

U tom kontekstu, podsjetila je na činjenicu da su UN, odnosno tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2001. godinu, iako se zna da su oni suodgovorni za dešavanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a što je i priznato u jednom od UN-ovih izvještaja.

" Priznali su svoju odgovornost, ali ne i krivicu i bojim se da će taj glomazni birokratski aparat naći način da zadrži svoj imunitet", navodi Memišević, ocijenivši da bi to, ukoliko se desi, bila velika civilizacijska rana i moralna kataklizma.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.

(Vijesti.ba/Fena)

Mehmedović: Žrtve će ostati jedini gubitnici

imageHatidža Mehmedović

.......................................................

SARAJEVO - Članovi porodica žrtava genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, okupljeni u udruženja čija su sjedišta u Srebrenici, Tuzli i Sarajevu, razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom tokom njegovog boravka u našoj zemlji.

Prema izjavi Agenciji Fena, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", koja je već 11. godinu  povratnica u Srebrenicu, doživjela je ovaj susret najviše kao 'protokolarnu formalnost'  imajući na umu da Brammertzu predstoji redovno podnošenje izvještaja o radu Haškog tribunala i zapažanjima žrtava.

Ona kaže da nema više povjerenja u haške tužioce i dobila je protokolarne Brammertzove odgovore na primjedbe da žrtve genocida i drugih zločina već dugo čekaju pravdu, istinu o njihovim najmilijima, dok se u haškim sudnicama zločincima dozvoljava "da prave cirkuse i scene" i odugovlače procese prema njihovim potrebama.

Također je Mehmedović izjavila da je Brammertzu izrazila nezadovoljstvo žrtava što, zahvaljujući bivšoj tužiteljici Carli del Ponte, nisu predočeni dokazi koji terete Srbiju za ratna dešavanja u BiH.

Mehmedović je nezadovoljna Brammertzovim riječima da on razumije žrtve, učesnike današnjeg sastanka.

- Tužioci treba da pripreme tužbe na odgovarajući način, a oni su ih pripremili tako da je Radovan Karadžić oslobođen po jednoj od dviju tačaka optužnice za genocid. 
Zločini se nagrađuju, a žrtve su jedini gubitnici i ostat će to do kraja života, ogorčeno kaže Hatidža Mehmedović.

(Vijesti.ba)

 

 

17.10.2012.

SVJEDOCI BRANILI RATNOG ZLOČINCA RADOVANA KARADžIĆA OD OPTUŽBI ZA MARKALE

Svjedoci branili Karadžića od optužbi za Markale

Andrej Demurenko svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 17. listopad 2012.

....................................................

Na Haškom sudu iskaz je dovršio ruski pukovnik Andrej Demurenko, prvi svjedok obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Demurenko je kao bivši načelnik Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo svjedočio u prilog teze optuženog - kako je sarajevska vlada sama ubila u terorističkom činu - civile na sarajevskoj tržnici Markale 1995.godine – kako bi povećala međunarodni pritisak na vlasti bosanskih Srba.

U osporavanju Demurenkovih stavova tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja ukazivalo na manjkavost njegove istrage podsjećajući pri tom i na već iskazanu pristranost svjedoka.

Tužitelj Alan Tieger trudio se pokazati kako je naknadna, privatna istraga Demurenka - koja je osporavala nalaze UN-ovih promatrača o smrtonosnoj granati – namještena.

Spomenuta je i prisnost svjedoka u ratno vrijeme sa srpkom stranom pri čemu su prikazani interview-i u kojima i Demurenko to potvrđuje, pravdajući ne samo Markale, nego i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, za što je Karadžić također optužen.


Tužitelj Tiger više puta je spomenuo samo neke od propusta Demurenkove istrage i zaključke kako je bilo riječ o terorističkom napadu nizom eksplozija, a ne o minobacačkom napadu s položaja VRS-a.

„Činjenica je pukovniče, zar ne, da Vi niste znali koji je put tog zrna? Jer niste znali koji su minobacači eventualno korišteni, niste znali da je korišten M 52, niti da su korištene različite mine. Niti koji je bio njihov domet. To je nešto što ste Vi propustili u svojem ispitivanju“, naveo je Tieger.

Prilikom iskazivanja stavova optužbe o krivim zaključcima Demurenka, Karadžić je prigovorio na način unakrsnog ispitivanja njegovog prvog svjedoka.

„Kad sam ja radio ovakve komentare koji sugeriraju nešto što nije rečeno – ja sam dobivao primjedbe od tužiteljstva. Moj prigovor je što uvaženi gospodin Tieger komentira nešto i u stvari svjedoči. Opisuje nešto što nije rečeno i nije utvrđeno“, protestirao je optuženi.

Iako je tužitelj ukazao na niz nedostataka u istrazi, različitoj od službenog nalaza promatrača iz UN- a, Demurenko je, uz blagi smješak, ostao čvrst u svom oprečnom stavu  – kako granata s položaja VRS-a nije izazvala smrtonosnu eksploziju na tržnici Markale, nego teroristička akcija unutar Sarajeva.

„Spomenuo sam više puta tijekom interview-a i danas spominjem – da mi nismo u principu nismo ispitivali moguće položaje na onoj strani koja je bila pod kontrolom bosanskih Srba. Jer naš cilj je bio da se demaskira laž. Prema tome to je sve počivalo na tablicama gađanja. I ponavljam - to je bilo široko ispitivanje svih mogućnosti potencijalnih položaja“, branio je svoje nalaze Demurenko.


Podsjetimo, na sarajevskoj tržnici Markale 28. kolovoza 1995. godine, eksplozija je ubila 43, a ranila 75 osoba. Kako bi osporio svjedočenja UN-ovih časnika, koji su zaključili da se radilo o minobacačkoj granati s položaja VRS-a, Karadžić će u nastavku suđenja dovesti još neke njihove kolege kao svoje svjedoke - kako bi to pokušao dovesti u pitanje.
Pol Konvej svjedoči u Hagu, 17. listopad 2012.
​​.......................................................................
Tako je iza Demurenka, Karadžić izveo još jednog svjedoka u vezi optužbi za Sarajevo - vojnog promatrača Ujedinjenih naroda (UN) Pola Konveja (Paul Conway).

On je opisao kako je također čuo više eksploziji spornog dana 28.kolovoza 1995.godine sa svog promatračkog mjesta, a ne zvuk minobacačkih granata, ni paljbu iz područja pod kontrolom VRS-a.

Karadžić je u srijedu izveo i bivšeg oficira JNA Blagoja Kovačevića, svog trećeg po redu svjedoka obrane od optužbi za teror nad Sarajlijama, prvog dijela optužnice od kojeg se odlučio braniti. Nakon toga će se morati pozabaviti i optužbama za genocid u Srebrenici, protjerivanje u više općina gdje je SDS preuzela vlast, te uzimanjem međunarodnih promatrača za taoce.

Ispitivanje prvih svjedoka obrane ide jako brzo, budući da se optuženi drži najavljenog rasporeda pa primjerice za Kovačevića nije ni imao dodatnih pitanja, nakon što je pročitao sažetak njegovog iskaza vezanog uz početne sukobe u Sarajevu i evakuaciju kasarne JNA Maršal Tito, gdje je radio kao instruktor.


Kovačevića će u četvrtak unakrsno ispitivati obrana.

 

17.10.2012.

SUĐENjE GORANU HADžIĆU: ŽRTVA O MUČENjIMA U DALjU

Suđenje Hadžiću: Žrtva o mučenjima u Dalju

Zlatko Antunović svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 17. listopad 2012.

......................................................

Na suđenju bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajina Goranu Hadžiću, dovršen je iskaz prvog svjedoka tužiteljstva - Zlatka Antunovića iz Erduta, jednog od mjesta u hrvatskoj Slavoniji u kojem je prema optužnici počinjeno etničko čišćenje.

Antunović je opisao kako je kao tek punoljetan i siroče bez oba roditelja, odlučio ostati u Erdutu i nakon što je iz Srbije početkom kolovoza 1991. godine raketirana policijska postaja, nakon čega su smaknuti zarobljeni hrvatski branitelji, a većina civila nesrpske nacionalnosti pobjegla u Osijek.

Svjedok je uhićen kad ga je tadašnji poznanik Siniša Glodić zaustavio na biciklu na cesti i uperio pušku u njega. Antunović je potom odveden u Dalj u Dom kulture na ispitivanje gdje je počeo njegov zarobljenički pakao.

Dvoranu za svadbe srpski vojnici su pretvorili u zatvor u kojem su zatočili preostale hrvatske muškarce te ih svakodnevno zlostavljali.

„Kad sam došao vidio sam 5- 6 ljudi koje sam poznavao. Habijančić je imao masnice po sebi i krvave usne“, opisao je svjedok prisjećajući se izvođenja na batinanje u noćima koje su uslijedile, a koje su mučitelji nazivali – „terapija“.

„Pljuvali su nas, vrijeđali, psovali majku ustašku...“, naveo je Antunović opisujući iživaljavanja u kojima je primjerice naređivano da sin šamara oca. Njega su na ispitivanju o hrvatskim vojnicima i HDZ-u (Hrvatskoj demokratskoj zajednici) mučili udarajući ga palicom po golim stopalima.

„Bilo je strašno“, izjavio je Antunović dodajući da je bol bila velika. No najgore mučenje tek je uslijedilo, kada su ga potom natjerali da golim rukama opere WC, maže na kruh izmet i jede. Svjedok je prebijen više puta i od strane vojnika i od civila koji su dolazili u zatočenički objekt kako bi se iživljavali.


Nakon dolaska snaga Željka Ražnatovića Arkana u selo, koji je prema tužiteljstvu bio blizak suradnik optuženog Hadžića u protjerivanju, zatočenike su tjerali da im sastavljaju popise Hrvata zaostalih u podučju, nakon čega su te ljude tražili i ubijali.

(VIDEO: Prvi dio dokumentarca o ratnom pohodu na Hrvatsku i pozadini Arkanovog uspona)


Antunovića je spasilo poznanstvo s jednim od čuvara koji ga je pustio iako se Arkan tomu protivio. No nakon nekoliko dana, vojnici su ga ponovno uhitili u kući tijekom noći te odvezli natrag u Dom kulture u Dalju.

Na jednom od idućih ispitivanja Antunović je odvezen u vojni centar za obuku gdje se nalazio Arkan, koji ga je ošamario, predstavivši se kao vođa pobunjenih Srba.

Antunović je opisao kako su mu mučitelji rezali kosu tupim nožem ili bajunetom, a sam je spalio cigaretama tetovažu HDZ na ruci nakon što su mu naredili da ju izbriše pod prijetnjom da će mu u suprotnom odrezati ruku.

Iz okupiranog područja Antunović je izašao s tetom i ujakom na Uskrs 1992. godine kada su ukrcani na autobus i odvezeni prema slobodnom području.

Budući da se svjedok odbio sastati s obranom, branitelj Hadžića je to istaknuo kao jedan od pokazatelja – njegove pristranosti. Nju je nastavio dokazivati unakrsnim ispitivanjem o tetovaži HDZ te činjenicom da je nakon zatočeništva Antunović postao vojnik Hrvatske vojske.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak novim iskazom svjedoka o optužbama za zločine u Istočnoj Slavoniji.

 

17.10.2012.

GLAD

GLAD

image

SARAJEVO - Crveni križ Federacije BiH distribuirat će 200 paketa prehrambenih proizvoda za socijalno ugroženo stanovništvo u Ilijašu , Zavidovićima , Kreševu  i Pale-Prači  i Foča - Ustikolini . Radi se o pomoći koja se prikuplja u Nedjelji solidarnosti, a prema siromašnima usmjerava na Svjetski dan borbe protiv siromaštva koji se obilježava 17. oktobra.

Crveni križ FBiH u 2011. godini osigurao je humanitarnu pomoć za 10.887 građana, vrijednosti 3.000.000 KM. Od toga je u okviru Nedjelje solidarnosti prikupljeno robe (hrana, higijenski paketi, odjeća i obuća, posteljina, igračke, školski pribor, ogrjev, novac i ortopedska pomagala) u vrijednosti 157.800 KM.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se od 1993. godine, a ove godine slogan je "Zaustavljanje ekstremnog siromaštva: Promocija osnaživanja i izgradnje mira".

"Pitanje siromaštva u BiH je gotovo uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.

Prema statističkim pokazateljima, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18 posto ispod linije koja označava kritično stanovništvo", navode iz CKFBiH.

(Vijesti.ba)

 

17.10.2012.

SKUP USPJEŠNIH BOSANACA I HERCEGOVACA U ŠTUTGARTU

Skup uspješnih Bosanaca i Hercegovaca u Štutgartu

imageOsman Džiho i Haris Halilović

.......................................................

ŠTUTGART - Osman Džiho i emisija „U tuđoj avliji“ okupili najuspješnije Bosance i Hercegovce širom Evrope. Fantastični rezultati Bosanaca i Hercegovaca u svijetu. Bh. biznismene u Štutgartu pozdravili i Edin Dilberović, ambasador BiH u Njemačkoj, Josip Juratović, član njemačkog parlamenta i dr. Miroslav Gavrić, gradonačelnik Distrikta Brčko

U prostorijama Commerzbanke, u centru Štutgarta, u subotu, 13. oktobra  održan je skup uspješnih privrednika porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Povod je bio obilježavanje druge godišnjice i snimanje stote emisije „U tuđoj avliji“, sa Osmanom Džihom, koja se emituje svake nedjelje na satelitskom programu NTV HAYAT i jedna je od najpopularnijih i najgledanijih tv emisija među Bosancima i Hercegovcima u dijaspori.

Odlično organizovan skup kome su prisustvovali dosadašnji gosti emisije, uspješni Bosanci i Hercegovci iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije, Švedske, Slovenije i Hrvatske koji u svojim kompanijama, u pomenutim zemljama i u Bosni i Hercegovini upošljavaju više od 1.000 radnika, kao i gosti iz domovine, pretvorio se u veoma uspješan biznis forum  na kome su traženi odgovori na pitanja, kako bh. dijaspora može pomoći privrednom napretku Bosne i Hercegovine i šta sve treba promijeniti u zakonskoj regulativi u Bosni i Hercegovini kako bi uspješni u svijetu imali interesa ulagati u domovinu.

Skup koji je obilježilo do sada najveće prisustvo uspješnih Bosanaca i Hercegovaca na jednom mjestu u Njemačkoj otvorio je i prisutne pozdravio urednik emisije Osman Džiho, a zatim je prikazan kratki film koji govori o svim gradovima, zemljama i ljudima koje je u prethodnoj godini dana posjetila ekipa emisije „U tuđoj avliji“. Nakon toga prisutne su pozdravili poslanik u njemačkom parlamentu Josip Juratović, ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović i gradonačelnik Distrikta Brčko dr. Miroslav Gavrić.

Poslije pozdravnih govora zvaničnika o svojim putevima do uspjeha govorili su prisutni. Teo Burić, dr. Ana Međugorac i Muamer Jarović i Darko Grgic iz Minhena, Alija Kaminić iz Linca, Sead Graf Kozličić von Tinj iz Sindelfingena, Ramiz Kaloševac iz Manhajma, dr. Ferid Kugić iz Štutgarta, dr. Lutvo Halilović iz Hajlbrona, dr. Hamdija Isović i drugi prisutni isticali su pohvale za emisuju „U tuđoj avliji“ koja ih je spojila i upoznala, a mnogi su dogovorili i zajedničke poslove. Gradonačelnik Brčkog, dr. Miroslav Gavrić bio je oduševljen skupom i potencijalom bh. dijaspore. Biznismene je pozvao da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, a ekipu emisije „U tuđoj avliji“ da posjeti Brčko i emisiju snimi u avliji Brčaka.

- I do sada sam znao da su Bosanci i Hercegovci vrijedni i uspješni ljudi, a večeras sam se uvjerio kolikim potencijalom Bosna i Hercegovina raspolaže u svijetu. Želim im da i dalje svojim uspjehom oduševljavaju širom svijeta, ali i da ostanu ljudi, da rade zajedno na dobrobit svih i da pomognu razvoj svoje domovine. Čestitam organizatoru, gospodinu Osmanu Džihi na jubileju emisije i odlično organizovanom skupu – istakao je član njemačkog parlamenta, gospodin Josip Juratović.

- Emisija „U tuđoj avliji“ koju sa saradnicima uređuje i pravi Osman Džiho, veoma je dobar i koristan projekat koji trebamo svi podržati. Osim što informiše građane BiH u svijetu ona uspijeva i okupiti i upoznati uspješne Bosance i Hercegovce koji su do uspjeha došli u veoma jakoj konkurenciji evropskog poslovanja i biznisa. Većina tih uspješnih ljudi rado bi investirala i pokretala biznis i u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se toga neko sjeti i u Bosni i Hercegovini i otvori vrata ovim ljudima – poručio je šef consultinga kompanije Medical Care Group iz Sinhelfingena Haris Halilović, do prije osam mjeseci generalni konzul BiH u Štutgartu.

- Prije dvije godine pokrenuo sam ovu emisiju da bih ljudima ukazao na jednu prostu činjenicu: BiH rađa uspješne ljude koje mi uspješno otjeramo iz države da budu uspješni u stranim zemljama, da tamo plaćaju poreze i doprinose, da tamo zapošljavaju Nijemce, Austrijance, Švicarce... Nakon što smo ih uspješno protjerali iz zemlje i nakon što su postali uspješni u tuđim zemljama, BiH uspješno ne dozvoljava da ulože novac u svojoj domovini. Ali, treba priznati i čestitati: BiH je uspješna bar u tome. I to je jedno od rijetkih područja u kojem smo uspješni. Da bi naš čovjek novac koji je mukotrpno zaradio u inostranstvu uložio u otvaranje fabrike u BiH, treba mu toliko papira da povadi po šalterima da se mora zapitati, jesu li ga oni iz opština dobro shvatili. Znam jednog koji se nakon mjesec dana vratio na šalter i pitao ih: Ljudi, jeste li vi mene dobro razumjeli: ja sam došao da uložim dva miliona u pokretanje proizvodnog pogona, a vi ste mene poslali da skupljam papir ligu! Zašto je naša zemlja postala prepreka, a ne rješenje svojim građanima? Zašto naša zemlja ne želi da se sposobni i uspješni vrate? Zašto u BiH samo nesposobni mogu biti uspješni? Zašto u BiH uspješno mogu živjeti samo oni koji žive od korupcije i zašto je ona postala zemlja u kojoj se dobro može živjeti od nerada, politikanstva i šuplje? Zašto u BiH ne postoje institucije koje će okupiti naše uspješne poduzetnike i stručnjaje iz dijaspore i ponude im da budu servis da isti pokrenu u njoj poslove i zaposle naše ljude? Zar nama nisu potrebna nova radna mjesta koja bi otvorili ti ljudi, a nekima , jesu? Emisija koju pravim svojevrstan je apel vlastima u BiH da odgovore na postavljena pitanja", kaže Osman Džiho, urednik emisije „U tuđoj avliji“, najzaslužniji za skup uspješnih Bosanaca i Hercegovaca u Štutgartu.

"Zašto smo se odrekli naših ljudi koji su dokazali da mogu uspjeti u zemljama gdje je konkurencija daleko veća?

Zašto ne postoji institucija u BiH koja će okupiti naše uspješne poduzetnike i stručnjake u dijaspori i ponuditi im da bude servis da pokrenu poslove ovdje i da zaposle naše ljude.

Jer realno, postoji opasnost da ostanemo i bez dijaspore",   kaže Osman Džiho.

(Vijesti.ba)

 

17.10.2012.

GLASAĆU ZA SREBRENICU: IZBORNA POBJEDA U SREBRENICI JE ZAKONITA I UVJERLjIVA

Izborna pobjeda u Srebrenici je zakonita i uvjerljiva

image

SREBRENICA - U povodu zahtjeva stranaka koje negiraju genocid za poništenje izbora u Srebrenici, Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" želi ovim putem da poruči bosanskohercegovačkoj javnosti da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića zakonita i legitimna i da nećemo pristati na bilo kakvo dovođenje u pitanje regularnosti izbornog procesa u Srebrenici.

Durakovićeva izborna pobjeda izvojevana je usprkos očiglednom pokušaju izbornog inžinjeringa u kojem su u potpunosti učestvovale i institucije Republike Srpske, sa ciljem prevare u korist SNSD-a. Želimo da obavijestimo javnost da je u okviru tog pokušaja MUP RS, odnosno Policijska stanica u Srebrenici, u periodu nakon zaključenja biračkog spiska do izbora izdala 287 ličnih karata državljanima Srbije i najmanje dvije stotine tzv. LKOI-4 obrazaca koji su trebali omogućiti biračima iz Srbije da bez valjanih dokumenata pristupe biračkom mjestu. Stoga pozivamo Centralnu izbornu komisiju da objelodani koliko je takvih birača, registrovanih nakon zakonskog roka za zaključenje biračkog spiska glasalo i da njihove glasove poništi.

Poricati pravo glasa u Srebrenici građanima Srebrenice i Bosne i Hercegovine koji su iz svojih domova prognani sa namjerom da nestanu kao narod nije ništa drugo nego nastavak genocida drugim sredstvima. Mi preživjeli genocida u istočnoj Bosni smo se na zakonit i demokratski način izborili za zaštitu onog što nam je najsvetije, i partijama koje negiraju genocid želimo poručiti da je vrijeme da se pomire s tim da nikad, ili barem dok još ima među živima onih koji su preživjeli 11. juli 1995. godine, neće upravljati Srebrenicom.

Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da prekine svu raspravu i špekulacije o tome ko je pobjednik izbora u Srebrenici i konačno prebroji preostale glasove poštom i u odsustvu iz Federacije BiH. Kao što smo obavijestili javnost, pravo glasa za Srebrenicu na ovim izborima, uz glasače sa redovnih biračkih mjesta, prema zvaničnim podacima CIK-a imalo je 645 građana BiH iz dijaspore i 1699 interno raseljenih osoba iz Federacije BiH čiji pristigli glasovi još uvijek nisu prebrojani. 
 
Podaci naših aktivista i posmatrača iz Federacije Bosne i Hercegovine nedvojbeno govore da je oko 1350 građana iskoristilo svoje pravo glasanja u odsustvu – za Srebrenicu. Također do sada znamo da je najmanje 400 građana BiH iz dijaspore iskoristilo svoje pravo glasa za Srebrenicu – o čemu su nas svakodnevno sami obavještavali. Stoga, očekujući još najmanje 1750 glasova za Ćamila Durakovića u odsustvu i iz dijaspore – sa sigurnošću možemo reći da je na ovim izborima u Srebrenici pobijedila Bosna i Hercegovina i svi njeni građani.

(Vijesti.ba)

 

17.10.2012.

MILORAD DODIK GRUBO KRŠI USTAV ENTITETA RS-e

Milorad Dodik grubo krši Ustav RS

imageBehzad Čirkin

........................................................

Poslanik SDPBiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin kritikovao je danas izjave predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika date tokom predizborne kampanje "da će biti preusmjeren autoput Banja Luka-Gradiška prema Prijedoru, ukoliko SNSD izgubi izbore u Gradišci".

SNSD je izgubio i načelničku poziciju i većinu kada su u pitanju  odbornička mjesta u gradiškom vijeću, pa je Čirkin danas tokom rasprave u  Skupštini pitao predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza šta će biti  s tim autoputem.

Međutim, odgovor je dobio samo o izradi planske dokumentacije u ovoj godini za autoput Banja Luka-Prijedor- Novi Grad.

Čirkin je još dodao da je u posljednje vrijeme "zabrinjavajuće  ponašanje Milorada Dodika", potkrijepivši to i nekim Dodikovim citatima o  "BiH kao nasilu formiranoj tvorevini".

- Takvim izjavama predsjednik RS-a grubo krši Ustav RS-a, u kojem se  kaže da je RS jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, u kojem svi  konstitutivni narodi i građani učestvuju u svim oblicima i kreiranjima  života, kazao je poslanik SDPBiH tokom rasprave o prvoj tački današnjeg  zasjedanja entitetskog parlamenta.

(Vijesti.ba/Fena)

........................................

.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................


Dobrica Ćosić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

................................................................

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ ,RADOVAN KARADžIĆ I RATKO MLADIĆ U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
........................................

image

Milorad Dodik
17.10.2012.

SUĐENjE GORANU HADžIĆU: GORAN HADžIĆ PROVODIO POLITIKU "SLOBODANA MILOŠEVIĆA"

Optužba: Hadžić provodio Miloševićevu politiku

Goran Hadžić pred Haškim tribunalom, 16. listopad 2012.

...................................................

Izvođenjem uvodne riječi tužiteljstva počelo je suđenje Goranu Hadžiću, predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajina na pobunjenom dijelu Hrvatske.

Iako se radi o zadnjem haškom suđenju, tužiteljstvo je napomenulo – kako se optužbe tiču prvih zločina na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, nakon kojih je pokrenut višegodišnji ratni vihor.

Hadžića se tereti za nasilno premještanje i proganjanje Hrvata u Istočnoj Slavoniji u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio bivši srbijanski predsjednik - Slobodan Milošević.

„Hadžić je bio Miloševićev čovjek koji je provodio njegovu politiku na pobunjenom području u Hrvatskoj“, izjavio je tužitelj Douglas Stringer opisujući u uvodnoj riječi uspon optuženog - od radnika u skladištu, do vođe pobune u Slavoniji protiv novih hrvatskih vlasti.

„Hadžić nije išao samo u Beograd da dobije oružje i novac. Išao je tamo kako bi dobio smjernice i uputstva od ključnih ljudi u srpskom rukovodstvu. Koji ne samo da su dijelili njegov cilj stvaranja nacionalno čiste srpske teritorije u Hrvatskoj putem nasilja, nego su imali također i novac i vlast putem kojih se to moglo dogoditi“, pojasnio je tužitelj koji je kao prvi primjer zločina protiv građana nesrpske nacionalnosti spomenuo ubojstvo cijele obitelji Pap u Iloku, kao i ubojstva u nekim drugim porodicama.
Goran Hadžić u ratno vrijeme - video snimak govora prikazan u sudnici
..............................................................​​
U etničkom čićenju Hadžić je blisko surađivao sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom, naveo je tužitelj Stringer, podsjećajući na zločine nakon kojih je uslijedio petogodišnji rat u Hrvatskoj s rezultatom od preko 20 tisuća ubijenih. Prema tužiteljstvu – Hadžić je direktno odgovoran i za prvi veliki zločin 1991.godine, trajno urezan u pamćenje građana Hrvatske - pokolj na Ovčari.

„On je osobno naredio protupravno zatočenje građana nesrpske nacionalnosti i zatočenike zatim prepuštao u Arkanove ruke, u sudbinu koja ih je tako nezaobilazno očekivala. Nakon pada Vukovara on se osobno pobrinuo da najmanje 200 hrvatskih zarobljenika ostane u SAO SBZS i da ne budu premješteni u Srbiju“, objasnio je zapovjednu odgovornost nad onim što je uslijedilo Stringer.

(VIDEO: Hadžić nakon zauzimanja Vukovara)


Suradnja Hadžića, JNA i srbijanskog MUP-a u etničkom čišćenju
..............................................................
Optužba je najavila kako će dokazi pokazati tijesnu suradnju JNA (Jugoslavenske narodne armije) i srbijanskog MUP-a s Hadžićem, u etničkom čišćenju i zločinima za koje se optuženi tereti kao član udruženog zločinačkog poduhvata.

Tijekom gotovo 3 sata uvodnih riječi prikazani su neki video i novinski isječci iz ratnog vremena koji oslikavaju spomenutu suradnju.


„U Hadžićevoj RSK samo su Srbi bili dobrodošli“, naveo je Stringer spominjući neke primjere zločina koji su rezultirali izbacivanjem „najmanje 180 000 ljudi“ s teritorija nad kojim je imao političku moć.

Zlatko Antunović svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 16. listopad 2012.
........................................................
​​Optužba će na kraju izvođenja svih dokaza zatražiti od sudaca da osude Hadžića po svih 14 točaka optužnice - za istrebljenje, ubojstva, progone, protupravno zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji, od polovice 1991. do kraja 1993. godine kada je obnašao vlast, prvo kao predsjednik Vlade, a kasnije predsjednik RSK.

Hadžić se, podsjetimo, nakon uhićenja prošle godine, izjasnio da nije kriv, a i ovom prilikom se samo blago nasmiješio na optužbe o njemu kao članu udruženog zločinačkog poduhvata.

Nakon uvodnih riječi, tužiteljstvo je izvelo svog prvog, od oko 85 svjedoka koji će doći u Den Haag svjedočiti protiv Hadžića.

Zlatko Antunović je kao žrtva počeo iskaz o etničkom čišćenju i zločinima u hrvatskom mjestu Dalj, što je njegov prvi iskaz pred sudom, i haškim i domaćim, budući da ni jedan pravosudni organ od njega to nije prije zatražio.

Svjedok je opisao okolnosti početka sukoba te prvi razorni minobacački napad na Erdut koji je prema njegovim kasnijim saznanjima  – došao s teritorija Srbije.

Antunović će dovršiti glavni iskaz u srijedu nakon čega će ga unakrsno ispitivati Hadžićeva obrana.

 

17.10.2012.

O KOSOVU I EU: TOMISLAV NIKOLIĆ BAŠ KAO VOJISLAV KOŠTUNICA

O Kosovu i EU: Nikolić baš kao Koštunica

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

...........................................

Srpska vlada nije položila ni prvi test od 100 dana života, a već zvuči kao raštimovani orkestar. Posebno kad priča o Kosovu. Premijer Ivica Dačić najpre glasno sanja svoj sanak o podeli Kosova, a onda se zaprepasti kad mu Evropska komisija u dokument o EU proširenju ugradi sintagmu “teritorijalni integritet Kosova”. Koji Srbija mora da poštuje. Prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, opet, kaže da će Srbija u Evropsku uniju ili da vlade neće biti, ali, ne lezi vraže, predsednik Tomislav Nikolić saopštava da “ako zatraže Kosovo, nećemo u Evropu”.

Teško je tu, zaista, snaći se, a to, metaforom o Srbiji u samoposluzi, poručuje u razgovoru za RSE Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

“Polako ističe tih prvih sto dana nove vlade. Ta vlada i druge institucije Srbije se još uvek nisu  uhodale i govore veoma različitim rečnikom, što svakako ne pomaže da se razvije ili učvrsti kredibilitet institucija Srbije. Ja sam doslovce rekao da se Srbija ponaša kao da je ušla u samoposlugu i bira ono što njoj odgovara, ali Evropska unija traži od svih država članica, kao i zemalja-kandidata da se u potpunosti posvete približavanju Evropskoj uniji”, kaže Kacin.

Najviše odjeka i reagovanja, ovog puta, izazvao je predsednik Srbije.

Izjava Tomislava Nikolića da će Srbija odustati od evropskog puta ako joj zvanično bude postavljeno da bira između Evropske unije i Kosova sugeriše da će građani Srbije i nadalje biti taoci već dugo trajućeg simulakruma da je Kosovo deo Srbije. Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, komentarišući predsednikovu izjavu, kaže da Nikolić više tvrdi pazar nego što čvrsto stoji iza te tvrdnje.

„Imam iskustva da političari šalju izjave, ne znate koja je snažnija, a za ovih dvanaest godina Kosovo je sve udaljenije od Srbije”, konstatuje Trajkovićeva.

Rada Trajković
.........................................................
​​Iako najavljivanu platformu o Kosovu Vlada još nije donela, Nikolić će u intervjuu za lokalni medij poručiti da je cilj “da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN”.

Iako je u prvim izjavama priznao da više nikad neće biti predsednik u Prištini, Nikolić sada pravi volšeban zaokret ka famoznoj Koštuničinoj floskuli “više od autonomije, manje od nezavisnosti”.

Stvarnost i Nikolić su, međutim, u zjapećem raskoraku.

Ljušić: Sve dok ima Srba na Kosovu ima i Srbije

Suvereniteta Srbije na Kosovu više nema, njenog povratka na tamo više nema, makar preambula Ustava bila tri toma dugačka ili Rezolucija 1244 trajala do sudnjeg dana. To zna čak i Koštunica, pa kako be bi znao Nikolić. Ujedinjene nacije su kosovsko pitanje prepustile Evropskoj uniji i to je jedini okvir realpolitike u kojem Srbija može da se kreće, htela ona ili ne htela u Evropsku uniju. A Unija se neće odreći Kosova i njegove evropske perspektive, ako Srbija digne ruke od nje.

Srbija, dakle, nema nikakav adut u svojim rukama i odlukom da odbije članstvo u evropskom klubu niti će nauditi tom klubu, niti Prištini. Neće je, dakle, biti ni u Evropskoj uniji ni na Kosovu.

Radoš Ljušić, istoričar i član Srpske napredne stranke, ne misli, međutim, tako. On za Radio Slobodna Evropa tvrdi da Srbije na Kosovu i te kako ima i da se vredi boriti za njeno prisustvo na Kosovu, makar cena bila i odustajanje od članstva u Evropskoj uniji.

“Tvrdnja da na Kosovu Srbije nema nije tačna. Sve dok ima Srba na Kosovu, ima tamo i Srbije. Druga činjenica je da postoji Rezolucija 1244, a postoji i severni deo Kosova i paralelne institucije. Sve to govori da na Kosovu ima Srbije, samo je pitanje u kom obimu i kako je ima. Ne postoji ništa što bi bilo vredno žrtvovanja Kosova nezavisnoj državi Kosova ili ujedinjenoj državi Kosova i Albanije ili takozvanoj Velikoj Albaniji. Ne postoji nikakva alternativa, pa čak ni ujedinjena Evropa. Boriti se za svoju teritoriju i za interese svoje države – to je ideal kome treba da bude svako posvećen, a ne da se njemu rugamo”, poručuje Ljušić.

Borba za interese svoje države nije upitna, ali treba definisati u čemu se sastoje ti interesi. Borba za teritoriju Kosova, budući uzaludna, ne može odgovarati opisu najboljeg državnog interesa. Građanima Srbije to je jasno, iako njihovi političari, kukavički strahujući od gubljenja vlasti, to ne smeju da im kažu.

Belodano je to bilo jasno i Koštunici, i Tadiću, pa ne može biti tajna ni za Nikolića. On je u toj borbi, priznaje i Ljušić, u mnogo težoj situaciji nego prethodna dvojica jer je Kosovo u međuvremenu proglasilo nezavisnost i jer ga je priznalo već sto država.

Tim pre bi Nikolić morao objasniti šta želi da postigne i koga da kazni politikom odricanja od EU u ime Kosova. Kosovo? Evropsku uniju? Ili Srbiju i njene građane, a po svoj prilici, i građane Kosova srpske nacionalnosti?

Jelena Milić
.......................................................
​​Jelena Milić, direktorka Centra za evropske studije, kaže da je izbor “Evropa ili Kosovo” lažna dilema i da je Nikolićeva poruka - deja vue - pucanj u sopstvenu nogu.

”Gubljenjem evropskih integracija Srbija ni na koji način ne stiče nikakav dodatni prostor da povrati Kosovo pod svoju jurisdikciju. U procesu evropskih integracija Srbija možda može da izboksuje još neki mehanizam institucionalne zaštite i horizontalne i vertialne povezanosti srpske zajednice na Kosovu sa Srbijom. A to će i te kako lako moći da izgubi odustane li od evropskih integracija”, ocenjuje Milićeva.

Ima onih koji se pitaju zašto se predsednik Nikolić, za razliku od svojih prethodnika, kao odgovoran državnik ne obrati građanima Srbije i saopšti im da se Kosovo ne može vratiti. A uz to im poruči i da se Srbija, uprkos tome, neće odreći članstva u Evropskoj uniji jer razvoj, modernizacija, bolji život i generacije koje dolaze ne smeju biti taoci tog jednog pitanja.

To, po mišljenju ne malog broja analitičara, i ne bi bio tako riskantan potez jer su se građani Srbije pokazali kao mnogo bolji real-političari od svojih predstavnika vlasti. U nizu istraživanja o onome što im je najvažnije, problem Kosova nije zauzimao visoko mesto na lestvici njihovih prioriteta.

Odustajanje od EU bez alternative

Zašto se, onda, Nikolić ne bi odvažio i rekao im da Srbija neće odustati od EU, da neće priznati Kosovo, ali da će nastojati da Evropskoj uniji umesto toga ponudi garanciju da neće ometati evropski put Prištine.

Srđan Bogosavljević, iz agencije Statedžik xafsing, ocenjuje da bi građani Srbije mogli pokazati sluh za takvu ili sličnu poruku:

“Mislim da postoji komunikacioni model koji bi javno mnenje moglo da prihvati i verujem da vi izjava u nekoj takvoj formuli mogla da se uputi. Uostalom, Nikolić je već na samom početku takvu izjavu dao, pa ju je kasnije menjao. Uostalom, kad gledate izjave svih zvaničnika koji se bave Kosovom, vi možete naći i takve izjave. Problem je, naravno, to što EU nikad nije obećala da će Srbija i Kosovo moći da budu u redovima EU, a da Srbija samo prihvata da Kosovo postoji, ne priznajući ga kao državu”.

Bogosavljević dodaje da se građani opredeljuju protiv evropskih integracija jedino ako im se postavi pitanje da li su za njih ako je uslov priznanje Kosova.

Nova vlast bi, dakle, umesto spinovanja “šta bi bilo kad bi bilo” morala jasno reći da taj uslov nije postavila ni EU niti njene države-članice. Ni Nemačka, koja najneuvijenije o tom pitanju govori, taj uslov nije postavila; ono na čemu ta zemlja insistira jeste neprihvatanje podele Kosova, normalizacija odnosa sa Prištinom, povlačenje paralelnih struktura sa severa i, eventualno, u nekoj daljoj fazi, ugovorno obavezivanje Srbije da neće remetiti put Kosova ka EU.

Srđan Bogosavljević
​​....................................................
Upravo bi to moglo da trasira put novoj, konstruktivnoj, kosovskoj politici Srbije. Pod uslovom, naravno, da je njenoj vlasti uopšte stalo do puta u EU i do budućnosti sopstvene zemlje.

Za sada ne izgleda tako. Nikolić je ne samo izrazio spemnost da zbog Kosova odbaci Evropu, nego je propustio da kaže kakvu to alternativnu perspektivu nudi građanima Srbije ako odustane od evropskih integracija.

Predsednikovo potencijalno odricanje od evrointegracija zbog Kosova Jelena Milić vidi kao dimnu zavesu za neke druge regionalne namere o kojima građane ne obaveštava:

“Mislim da su u pitanju dve stvari. Jedna je da se na ovaj način opravda nova politika koja će biti jasnije zagovaranje podele Bosne, a druga je da postoji plan koji nam još nije saopšten, da se uđe u neku vrstu snažnijeg partnerstva sa Rusijom, kojoj bi Srbija služila kao jedna isturena neuralgična tačka, zgodna za podrivanje i provociranje planova EU i NATO u regionu jugoistočne Evrope. Ovu sadašnju situaciju treba gledati u kontekstu činjenice da Rusija masovno kupuje teritorije u Grčkoj i da ima sve veći uticaj na Kipar. Mislim da je agenda Rusije stavljanje pod kontrolu jednog dela jugoistočne Evrope i slabljenja Evropske unije i da je Srbija, dakle, deo tog većeg projekta”, ocenjuje Jelena Milić.

 

17.10.2012.

RADOVAN KARADžIĆ ZASNIVA ODBRANU NA NEGIRANjU ZLOČINA

Karadžić zasniva odbranu na negiranju zločina

 

Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom, 16. oktobar 2012.
...........................
Radovan Karadžić izjavio je u utorak, na početku svoje odbrane pred Haškim tribunalom, da bi trebalo da bude "nagrađen" umjesto što je optužen za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH, 1992-95. Optuženi je tvrdio i da "nikada ništa nije imao protiv Muslimana i Hrvata'', te da je "zabluda da su Srbi u BiH počeli rat".

Bivši predsjednik Republike Srpske je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje "plavih šljemova" za taoce, tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Karadžić je svoju odbranu bazirao na negiranju zločina koje su počinili Srbi tvrdeći uporno da su tokom cijelog rata "muslimani ubijali svoj narod kako bi Srbima pripisali zločine".

Optuženi Radovan Karadžić tvrdi u svojoj odbrani kako rat u BiH "nije počela srpska nego muslimanska strana". Karadžić navodi gradove u kojima su se početkom rata desili najveći zločini nad nesrbima poput Prijedora, Foče, Bijeljine, Zvornika tvrdeći kako su tamo ubijani Srbi.

''Rat u BiH su trpeli Srbi. Početkom marta ubijani su Srbi u Brodu. 31. marta u Bijeljini nisu Srbi napali nego muslimani. Početkom aprila u Sarajevu Zelene beretke napale su kasarne, zauzeli su sve visoke zgrade i postavili snajperiste. Ubijali su policajce, ubijali su mlade parove koji su pokušali pobjeći na Grbavicu, koja je bila većinski Srpska. Ti počeci rata u ovim opštinama nemaju nikakve veze sa mnom'', kaže Karadžić.

Karadžić tvrdi kako su na muslimanskoj strani umjesto teritorijalne odbrane "bili kriminalci i ekstremisti koji su počeli rat u mnogim opštinama, dok su Srbi bili nemoćni", a on nije ni znao za početak borbi u Krajini, u dolini rijeke Sane krajem maja 1992. godine.

''To su opštine Ključ, Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi. Te četiri opštine su zapaljene krajem maja i početkom juna na osnovu strateškog interesa da se prostor levo od Sane pripoji Cazinskoj krajini'', naveo je on.

U optužnici inače stoji da je Karadžić "u dogovoru s drugima počinio, planirao, podsticao, naredio i/ili pomagao i podržavao progone bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata na političkoj i/ili vjerskoj osnovi u sljedećim opštinama: Banja Luka, Bijeljina, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Foča, Hadžići, Ilidža, Ključ, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Višegrad, Vlasenica, Vogošća i Zvornik, kao i progone bosanskih Muslimana Srebrenice".

Karadžić kaže kako je njegov čovjek predsjednik Skupštine Krajine Vojo Kuprešanin obilazio zatvore i sarađivao sa međunarodnim organizacijama poput Crvenog Krsta i UNHCR-a, obilazio Manjaču i zatvore u Prijedoru da "smanji patnje". Potom Karadžić u svom iskazu tvrdi da ni na Manjači ni u zatvorima u Prijedoru nisu bili logori za nesrbe, nego da su tamo bili centri za ispitivanje nakon čega je 60 posto nesrba nakon ispitivanja pušteno kućama.

On tvrdi kako mu je izvjesni Srdo Srdić garantovao da nema žica oko zatvora. Kardžić kaže kako je u to vrijeme bio u Londonu na konferenciji na kojoj je pozvao britanske novinare da posjete teritorije pod kontrolom Srba, a kad su oni došli namiještali su ljude pored žice da ih slikaju i poslali ''lažnu sliku u svijet da Srbi drže nesrbe u logorima''.

Karadžić u svom iskazu tvrdi da su se Srbi posljednji naoružali u BiH.

''Celu tu 1992. godinu smo mi proveli u formiranju Vojske RS i jedva smo uspeli da od seljaka, domaćina, običnog naroda stvorimo neke jedinice. Odbrambeni rat je bio celo vreme.''

Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom, 16. oktobar 2012.
​​Karadžić svoju odbranu bazira na negiranju svih zločina koje su počinili Srbi, tvrdeći da su "muslimani ubijali sami sebe u redu za hljeb, za vodu". Takođe ponavlja od ranije poznatu njegovu tezu da su i na pijaci Markale građani Sarajeva sami sebi postavili bombu, da ''nahrane strane medije i ocrne Srbe.'' On ide i dalje od toga tvrdeći da su raskomadana tijela ustvari lutke postavljene da bi se iscenirao masakr, a da su među nekolicinom poginulih postavili i tijela osoba umrlih prirodnom smrću u to vrijeme. Potom napominje kako je i tada bio na jednoj od brojnih mirovnih konferencija u inostranstvu te da je o tim detaljima saznao u telefonskom razgovoru od ''svojih ljudi''.

U optužnici se navodi da je Karadžić "u periodu od aprila 1992. do novembra 1995., u dogovoru s drugim učesnicima ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisao i proveo vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva. Granatiranjem i snajperskim djelovanjem ubijeno je i ranjeno na hiljade civila oba pola i svih uzrasta, uključujući djecu i starije osobe."

Karadžić je nastavio svoju odbranu izvodeći pred sudije prvog svedoka odbrane, ruskog pukovnika Andreja Demurenka, koji je nakon masakra na Markalama napravio izvještaj o tome da granata nije mogla doći sa srpskih položaja, no njegov izvještaj nije bio zvaničan.

„Nije došlo do ispaljivanja minobacačke granate.“, izjavio je Demurenko koji je kao bivši načelnik Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo opisao kako je došao do svog nalaza istrage čiji rezultati nisu službeno potvrđeni.

Naime Demurenko, koji je sudjelovao u istrazi poslije masakra na sarajevskoj tržnici Markale 28. kolovoza 1995. godine, objasnio je svoj stav – kako se nije radilo o minobacačkoj granati, koja je ubila 43, a ranila 75 ljudi nego nizu potaknutih. Njegovo detaljno svjedočenje možete pročitati ovdje.

Na Karadžićevom spisku od 16 svjedoka odbrane, koje namjerava da izvede u drugoj polovini oktobra, još su vojni posmatrač UN, Irac Pol Konvej (Pau Conwey) i kanadski pripadnici UNPROFOR-a Džon Rasel (John Russell), Mišel Gotje (Michel Gauthier) i Stefan Žudri (Stephan Joudry).

....................

Brammertz presudu Karadžiću najavio za 2013. godinu

imageSerge Brammertz

.................................................

SARAJEVO - Presuda Radovanu Karadžiću može se očekivati u narednoj godini. Ovo je u ekskluzivnom razgovoru za TV1 najavio glavni haški tužilac Serge Brammertz. Negiranje genocida u Srebrenici koje dolazi od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, nazvao je sramotnim. Nije krio razočarenje zbog neprovođenja Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

 

(Vijesti.ba)

Pripremili smo jak slučaj protiv Karadžića

imageSerge Brammertz

..............................................................

SARAJEVO - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Serge Brammertz, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija, prokomentarisao je današnji zahtjev ratnog lidera Republike Srpske, haškog optuženika Radovana Karadžića, da bude "nagrađen za dobra djela koja je činio u ratu".

Brammertz je kazao da Karadžić ima pravo da kaže šta hoće, ali je poručio da je Tužilaštvo prezentiralo dovoljno dokaza o njegovoj krivici za genocid i druge teške zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Mislim da smo prezentovali veoma jak slučaj protiv Karadžića. Njegovo pravo je da prezentuje u svojoj odbrani ono što želi da prezentuje, ali na kraju dana do sudaca je da odluče. Ono što je važno za mene je da smo mi prije nekoliko sedmica završili proces dokazivanja optužnice i da smo izložili sve dokaze koje smo prikupili. Izveli smo više od 300 svjedoka i predstavili preko 6.000 dokaznih materijala", naglasio je Brammertz.

Kompletan intervju sa glavnim haškim tužiocem Sergeom Brammertzom u kojem je govorio o negiranju genocida u Srebrenici, zatvaranju Tribunala, saradnji zemalja regije sa Haškim sudom i ostalim aktuelnim temama, agencija Anadolija objavit će sutra.

Glavni tužilac Haškog tribunala boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje se sastao sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, državnom tužiteljicom Jadrankom Lokmić-Misirača, te predstavnicima Kantonalnog suda u Sarajevu. Brammertz će se sutra sastati i sa predstavnicima udruženja žrtava rata.

(Vijesti.ba/aa)

Majke Srebrenice ogorčene Karadžićevim zahtjevom da bude nagrađen

imageMunira Subašić

............................................................

DEN HAAG - Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić danas je u sudnici Haškog tribunala prisustvovala početku odbrane ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ostale najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, koji je kazao da bi "trebao biti nagrađen za svoja djela", tvrdeći kako nije želio da dođe do rata.

Subašić je novinaru agencije Anadolija kazala da je Karadžić ovim uvrijedio žrtve. Svjestan je da je kriv, ali se brani lažima.
 
"Ja sam se danas osjećala jako tužno, poniženo i vratila sam se ponovno u 1995.godinu. Ispred sebe sam ponovno vidjela koljače, silovatelje i ubice. U jednom momentu sam pomislila da ću se onesvijestiti. Ali, u meni je proradio onaj muslimanski, bošnjački inat te sam rekla da ponosno mogu da gledam zločinca, ali ne znam kako se zločinac osjeća kada pogleda u publiku i vidi nas u drugom redu. Mi znamo da su oni počeli rat sa lažima, ratovali sa lažima i da se brane sa lažima", kazala je predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Među publikom u haškoj sudnici, osim preživjelih Srebreničanki, bili su i logoraši iz Krajine. Subašić kaže da su svi na isti način doživjeli Karadžićevo negiranje zločina.

"Ta njegova istina je više nego smiješna. Bolje bi mu bilo da šuti. Ne bi mu se smijali ljudi oko njega i sudije su često puta pokazale osmijeh kada on nešto kaže. Ne da je Karadžić kriv, nego je on glavni organizator za sve ovo što se desilo, a desio se genocid, ubijanje, klanje, silovanje. On je taj koji je znao, programirao i naređivao. Ja vjerujem u pravilnu presudu, mislim da će glavni tužilac koji vodi ovaj spor dokazati da je Karadžić taj koji je bio organizator zločina i genocida", kazala je Munira Subašić za agenciju Anadolija. 

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, koja je u genocidu 11. jula 1995. ostala bez muža i dva sina, komentirajući Karadžićevu izjavu kako treba da "bude nagrađen", kazala je da su ratni zločinci "već nagrađeni djelimičnim ili potpunim oslobađanjem krivice za zločine počinjenje diljem BiH".

"Ali će to nagrađivanje biti loše za nove generacije, jer je ovakvo suđenje zabrinjavajuće. Sud ne smije dozvoliti da se zločinci ponašaju kabadahijski", poručila je Mehmedović i dodala: "Žalosno je da je 1995. godina zasjenila sva ostala prijašnja dešavanja u Bosni i Hercegovini, što je skandalozno, jer zločinci bivaju oslobođeni za zlodjela koja su počinjena prije 1995. godine".

Hatidža Mehmedović je podsjetila da povratnici na prijeratna ognjišta u Srebrenici, ali i drugim općinama Podrinja, svakodnevnu sreću ratne zločince, što kod porodica žrtava genocida stvara dodatno ogorčenje.

"Porodice žrtava redovno sreću ratne zločince na ulici. Zar to nije nagrada? To je dokaz da ratni zločin može biti nagrađen", poručila je predsjednica udruženja "Majke Srebrenice".

(Vijesti.ba)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932908

Powered by Blogger.ba