Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.10.2012.

SERGE BRAMMERTZ I VALENTIN INZKO: SNAŽNA PODRŠKA RADU SUDA BiH I TUŽILAŠTVA BiH

Snažna podrška radu Suda BiH i Tužilaštva BiH

imageSerge Brammertz i Valentin Inzko

........................................................

Glavni tužilac Haškog tužilaštva Serge Brammertz tokom posjete Sarajevu ocijenio je da je saradnja Bosne i Hercegovine  i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) na visokome nivou, dok je potrebno poboljšati saradnju u regiji, javio je danas BIRN-Justice Report.

Brammertz se u sklopu posjete Sarajevu, radi pripreme izvještaja koji će  sredinom novembra uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN),  sastao sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom te  pravosudnim institucijama.

Na sastanku sa članovima  Predsjedništva BiH razgovarano je i o potrebi potpisivanja Sporazuma o  razmjeni dokaza u predmetima ratnih zločina između Bosne i Hercegovine i  Srbije.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih  djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, tužilaštva  za ratne zločine Srbije i BiH su dogovorila prošle godine, ali do  potpisivanja nije došlo jer je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH,  rekao da je jedino ta institucija nadležna da potpisuje međunarodne  ugovore.

Prema dogovorenom protokolu, suđenja za ratne zločine  bi se vodila u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi ima  prebivalište.

“Regionalna saradnja je glavna svrha moga posjeta,  ali na sastanku s kolegama iz Tužilaštva BiH će biti govora i o  napretku predmeta koje je Haški tribunal prebacio sudovima u BiH gdje  imamo ograničen progres”, rekao je Brammertz.

Glavni tužilac  Haškog tužilaštva sastao se sa vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice  Tužilaštva BiH Jadrankom Lokmić-Misiračom i rukovodiocima Odjela za  ratne zločine, ali u ovoj instituciji su kazali kako ne mogu da govore o  detaljima i zaključcima sastanka.

Visoki predstavnik Valentin  Inzko i Brammertz su tokom sastanka naglasili značaj procesuiranja  ratnih zločina za pomirenje i stabilnost u zemlji, te dodali da građani  BiH imaju pravo na ostvarenje pravde.

“Inzko i Brammertz  izrazili su svoju snažnu podršku Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, te naglasili  da je potrebno da entitetske institucije dalje razvijaju svoje  mehanizme i kapacitete za provođenje suđenja u slučajevima ratnih  zločina”, stoji u saopćenju iz Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a će razmatrati redovni Izvještaj Haškog tužilaštva u decembru ove godine.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74170583

Powered by Blogger.ba