Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.10.2012.

HARIS SILAJDžIĆ: BOSNA JE TAMNA STRANA EVROPSKOG LICA

Bosna je tamna strana evropskog lica

imageHaris Silajdžić

........................................................

Nekadašnji član Predsjedništva, premijer i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija da u ovoj državi danas, umjesto demokratije, vlada etnokratija i da je Daytonski mirovni sporazum predratnu multikulturalnu BiH pretvorio u zemlju tri etničke skupine.

Silajdžić je kritizirao zvaničnu Evropu, za koju smatra da nije učinila  dovoljno da pomogne Bosni i Hercegovini, zemlji koja je prije agresije  bila multikulturalna na način na koji Evropa želi postati danas.

„Bosna  je tamna strana evropskog lica. To je mjesto krvoprolića i rata. Svi u  Evropi govore kako žele civilizaciju na višem nivou. Ukoliko je tako, ne  smiju ljude razvrstavati po boji kože, vjeri i kulturi. Oni nude samo  fraze i velike riječi, ali njih ne prate djela. Zato je najveći broj  žrtava agresije na BiH i bio iz reda Bošnjaka“, rekao je Silajdžić.

U  prvom intervjuu koji je dao nekom mediju nakon povlačenja iz politike  2010. godine, Silajdžić je za agenciju Anadolija kazao da "ljudi u Bosni  i Hercegovini jako dobro razumiju kroz šta danas prolazi narod u  Siriji, jer su i sami nedavno preživjeli najdramatičniji rat u historiji  čovječanstva".

Govoreći o pravdi i civilizaciji, Silajdžić se  zapitao gdje je pravda za Siriju u kojoj svakodnevno ginu desetine  ljudi, a u izbjeglištvo odlaze hiljade, i gdje je bila pravda u Bosni  kada su u genocidu i drugim zločnima ubijene stotine hiljada ljudi, a  raseljeno skoro pola stanovništva. On je ukazao da su te činjenice  priznali Međunarodni sud pravde i Haški tribunal.

Silajdžić, koji  je prisustvovao Svjetskom forumu u Istanbulu (Istanbul World Forum),  kazao je kako je važno da se održavaju skupovi na kojima se govori i  pravu i pravdi.

„Pravda nije tema o kojoj će se samo govoriti na  akademskim skupovima. Pravda je zaista nužnost čovječanstva. Ona je  predznak mira. Ukoliko nema pravde, ni mira ne može biti“, poručio je  nekadašnji član Predsjedništva i premijer BiH.

Ističući da je  pravda i danas na strani jakih i moćnih, Silajdžić je kazao da ti jaki,  ukoliko žele sigurnu budućnost, moraju poštovati identitet, kulturu i  vjeru slabijih.

„Ukoliko ne respektujete slabijeg, ništa ostati  neće i suočit ćete se sa krajem. Slabiji će ratovati za svoj identitet.  Slabiji ne ratuju samo zbog novca. To nije povezano sa praznim  džepovima, već sa prazninom u srcu“, istakao je Silajdžić.

Silajdžić je kazao da su mir i suživot na Balkanu mogući.  

"Ovo  nije mjesto gdje se uvijek samo ratovalo. Ovo je mjesto gdje su ljudi  različitih vjera i nacija vijekovima živjeli u miru i skladu", poručio  je Silajdžić i dodao da čovječanstvo u globalu nije uspjelo da napravi  iskorake i prihvati različitosti sa aspekta civilizacije.

„Razbojništvo  je svojstveno pećinskim ljudima, a ne civiliziranim. Da li smo mi  dovoljno civilizirani? Ne mislim. U svijetu se i dalje protiv naroda  upotrebljava sila. Tragedija u Bosni, ova u Siriji, u Palestini i  holokaust su sakaćenja pravde“, smatra Silajdžić.

Pohvalio je odnos Turske prema sirijskim izbjeglicama i kazao da je to nešto što ohrabruje sve ljude u svijetu.

„Ja  se ponosim Turskom. Ovo što Turska čini je historija, ovo je novi  moralni poredak“, poručio je nekada visoko pozicionirani bh. dužnosnik.

Ističući  da savremeni čovjek vlada informacijama i da moć više nije samo u  rukama države, već njenog naroda, Silajdžić je kazao da narod može  uspjeti ukoliko očuva svoju vjersku i kulturnu baštinu i zaključio kako  je turski narod na dobrom putu da uspije.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74170556

Powered by Blogger.ba