Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.10.2012.

SUTRA ZVANIČNO POČINjU DOGOVORI O MOSTARU

Sutra zvanično počinju dogovori o Mostaru

imageMostar

.........................................................

Visoki predstavnik Valentin Inzko sutra će okupiti političke stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, a koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi zvanično otpočela politička faza procesa postizanja konačnog dogovora o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH za Mostar, saopšteno je iz OHR-a.

Sutrašnji sastnak je samo početak procesa. U narednim sedmicama uloga  OHR-a, uz podršku šire međunarodne zajednice, će biti da omogući  postizanje rješenje među domaćim akterima, koje će omogućiti da se  izbori u Mostaru održe na osnovu izbornog sistema, koji je u skladu sa  presudom Ustavnog suda BiH. Ambasadori članica Upravnog odbora Vijeća za  provedbu mira (PIC), kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope će,  takođe, prisustvovati ovom sastanku, kako bi pokazali opredijeljenost  međunarodne zajednice ka rješenju ovog pitanja.

„Tokom dvije godine, od kada je Ustavni sud donio odluku, stranke  nisu uspjele postići dogovor o tome kako je provesti. Iskoristit ćemo  naše mogućnosti kako bi pokušali pomoći u postizanju tog sporazuma. Da  bi taj pokušaj bio uspješan, domaći lideri moraju pokazati da su na  visini zadatka, da posjeduju mudrost i fleksibilnost“, izjavio je visoki  predstavnik.

Druge stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH će biti  pomno informisane o napretku, a predstavnici srpskog naroda u Mostaru  su, takođe, pozvani da sudjeluju u procesu.

„Ljudi koji žive u Mostaru nisu mogli glasati prošle sedmice“, rekao  je visoki predstavnik. „Naši napori imaju za cilj da se ovo stanje  ispravi što je moguće prije“.

(srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74306643

Powered by Blogger.ba