Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.10.2012.

VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK O LICEMJERU SRBIJANSKOG KOLEGE: LAZINSKI POZIVA NA UKIDANjE OSBiH I JAČANjE VOJSKE SRBIJE

Vojni analitičar Igor Tabak o licemjeru srbijanskog kolege
Lazanski poziva na ukidanje OSBiH i jačanje Vojske Srbije
..................
15.10.2012.
..................
Lazanski poziva na ukidanje OSBiH i jačanje Vojske Srbije

Dok je vojni analitičar iz Srbije Miroslav Lazanski proglasio inicijativu Milorada Dodika o ukidanju Oružanih snaga BiH  vizionarskom jer se "u BiH nepotrebno troši na zajedničke Oružane snage", vojni analitičar iz Hrvatske Igor Tabak smatra Dodikovu ideju neprihvatljivom.

Tabak  naglašava da dok Dodik priča o "pacifikaciji", na svim bitnim međunarodnim adresama govori se o BiH u kontekstu rasprava o Somaliji, Sudanu, Afganistanu i sličnim političkim "crnim rupama" te kriznim žarištima.

- Već iz vizure Hrvatske, a posebno sa sjećanjima na BiH prije 1990. godine,  zagovaranje ukidanja vojske je strašno i neprihvatljivo. Dakle, radi se o izazovu, a ne dobrome znaku - kakvim ga "tumači" Dodik - upozorava Tabak.

Komentirajući to što je Lazanski pozdravio Dodikovu inicijativu proglasivši je vizionarskom, a protivljenje toj ideji Lazanski je nazvao željom za unitarizacijom BiH, Tabak kaže da bi bilo zanimljivo vidjeti stav tog istog komentatora o primjeni slične mjere štednje na njegovu vlastitu domovinu.

- Ako unitarizacija barem elementarnih državnih tijela i službi već načelno nije dobra, zanimljivo da se Lazanski ne zalaže i za zasebnu policiju Vojvodine, dok za "unitarne" oružane snage Srbije iz godine u godinu traži više financijskih sredstava, a ne manje. Kako financijski problemi u svim okolnim zemljama nisu temeljno različiti, i takvo bi vizionarstvo zasigurno uštedjelo ponešto novca, barem gledano na kraći rok - kaže Tabak.

Naglašava da se o demilitarziaciji pojedinih država s ovih prostora, nakratko razgovaralo 2006. godine, kada se Crna Gora odvajala iz zajedničke države sa Srbijom, no i tada se došlo do zaključka da to nije prihvatljiva opcija.

- Ni jedna od ostalih država u regiji nije ni na trenutak pomišljala o takvome potezu. Te 2006. godine, a i sada, jedino Beograd, gdje vlasti vole isticati svoj kontinuitet sa čitavim naslijeđem bivše Jugoslavije, dok ujedno bježe i od samih naznaka provođenja sukcesije bivše, a zajedničke federalne vojne imovine, zagovara takve opcije, zajedno s pojedinim nacionalnim krugovima koji su mu skloni - kaže Tabak.

Upravo zato, dodaje on, ne čudi ni inicijativa Milorada Dodika.

- Doduše, upitno je koliko mu takve prozirne i dnevnopolitičke tričarije mogu donijeti i stvarne koristi u kontaktu sa službenim Beogradom, koji vjerojatno na ovu "unutarnju temu iz druge države" zapravo i nema komentara - kaže Tabak.

Vojni analitičar iz Zagreba  na kraju razgovra za Fenu kaže da bi, također, bilo zanimljivo vidjeti i je li isti taj Dodik, predlagač ovih "vizionarskih" rješenja, spreman na ime ukidanja vojske ujediniti policije u čitavoj BiH, te onda pristati na ujednačavanje djelovanja i opremljenosti državnog policijskog sustava.

- Ne bi li onda on bio u stanju izaći nakraj sa svim onim potrebama za koje se na terenu brinu pripadnici Oružanih snaga BiH - pita se Tabak.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74306625

Powered by Blogger.ba