Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.10.2012.

PREDSJEDNIK HAŠKOG TRIBUNALA TEODOR MERON: VEĆINA SUĐENjA BIT ĆE ZAVRŠENA DO KRAJA 2014. GODINE

Predsjednik Haškog tribunala
Meron: Većina suđenja bit će završena do kraja 2014.
.................
15.10.2012.
................
Meron: Većina suđenja bit će završena do kraja 2014.

Teodor Meron

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron predstavio je u ponedjeljak Generalnoj skupštini UN-a godišnji izvještaj o radu tog suda, obavijestivši ih o izlaznoj strategiji Tribunala, uz ocjenu da će u narednih godinu dana najveći broj predmeta biti završen.

Prema njegovim riječima, osim nekoliko predmeta u kome su optuženi nedavno uhapšeni i prebačeni u pritvor suda, svi ostali će biti okončani u narednih 12 mjeseci, dok bi većina predmeta u žalbenom postupku trebalo da bude završena do decembra 2014.godine, prenosi Tanjug.

Meron je istakao da će na brzinu kojom će biti sprovedena izlazna strategija uticati i odlazak djela zaposlenih u sudu s višegodišnjim iskustvom, kao i kompleksnost međunarodnih procedura prilikom vođenja predmeta.

On je dodao i da će Haški tribunal učiniti sve da se procesi što prije završe, uz poštovanje svih procesnih prava optuženih, kao i zaštitu svjedoka i žrtava.

Meron je također rekao da je rad Tribunala imao uticaj i na razvoj pravnog sistema u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje su same dobile da vode niz predmeta iz domena ratnih zločina.

Predsjednik suda u Hagu osvrnuo se na dvadesetogodišnjicu rada Tribunala, koja će biti u maju 2013.godine, ukazavši na značaj koji je taj sud imao na samo međunarodno krivično pravo.

Tokom dve decenije postojanja, Tribunal je pokazao da postoji izvodljivost i primjenjivost međunarodnog krivičnog prava, stvarajući osnove za nove međunarodne sudove i tribunale, kao i okvir za novi svjetski poredak, onaj u kome će svi osumnjičeni za teška kršenja ljudskih prava u vrijeme oružanih sukoba biti odgovorni za svoja djela, naveo je Meron.

Kao još jedan od uspjeha Tribunala, predsjednik suda je pomenuo i uticaj koji je Hag imao na razvoj međunarodnog humanitarnog prava, posebno onog dijela koji se tiče zaštite žrtava seksualnog nasilja.

Također, ukazao je i na činjenicu da državni imunitet koje su neke zemlje davale svojim liderima, nije spriječio sud da oni budu izvedeni pred lice pravde.

On se na kraju zahvalio državama članicama Generalne skupštine UN-a, istaknuvši da bez njihove podrške Tribunal u Hagu ne bi mogao da ostvari rezultate koji su postignuti.

 

15.10.2012.

EVROPSKI PARLAMENTARCI ZABRINUTI SITUACIJOM ZA BiH: APEL POLITIČARIMA U BiH DA PROVEDU NEOPHODNE REFORME

Evropski parlamentarci zabrinuti situacijom za BiH

Apel političarima u BiH da provedu neophodne reforme
................
15.10.2012.
................
Apel političarima u BiH da provedu neophodne reforme

Sedam članova Evropskog parlamenta apelovalo je danas na lidere u BiH da provedu reforme neophodne za nastavak evropskih integracija i da "odmah ponude građanima evropski raspored".

Evropski parlamentarci pozvali su lidere u BiH da "isporuče reforme, jer je to njihova obaveza", ističući da će time Evropski parlament stajati uz BiH.

Oni navode da su zabrinuti zbog nedostatka političke volje za primjenu junskog dogovora o Mapi puta, koja je ključna da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

"Svi ti propusti su na štetu građana", navode u zajedničkom saopštenju Eduard Kukan, Doris Pack, Ana Ibrisagić, Ivo Vajgl, Jelko Kacin, Tanja Fajon i Libor Rouček.

Članovi Evropskog parlamenta smatraju da mora doći do promjene Ustava BiH, počevši sa provođenjem odluke Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", jačanja institucija i vladavine prava.

"EU je korisna za građane, a neophodan uslov je da BiH bude efikasnija kao država, jer samo funkcionalna država može da se upusti u proces približavanja EU, primjene evropskih zakona i slično", navode evropski parlamentarci u zajedničkom saopštenju.

Oni su upozorili da će skori ulazak Hrvatske u EU dovesti do velikih promjena u odnosu BiH i Hrvatske.

Evropski parlamentarci održali su i zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su izrazili "veliku zabrinutost" za BiH.

Pack je rekla da se oni trude oko BiH, a da im se zauzvrat političari u BiH smiju.

Ona je ocijenila da obećanja nisu izvršena i da reforme nisu provedene, dok su međuetnički odnosi sve gori.

"Možda je greška što nemamo instrumenta da ih kaznimo. Da su se potrudili, nešto bi napravili. Što sad možemo? Oduzeti nešto sredstava koje dajemo u BiH? Ali, to bi bilo na štetu građana, a ne lidera", kaže Pack.

Ona je navela da nije fer kriviti Evropsku komisiju ili bilo koga drugog za ono što političari u BiH nisu  postigli.

"Evropska komisija olakšava gdje može, daje novce za neke programe, razgovaramo sa vama do besvijesti, nagovaramo vas, ali ne možemo mi obaviti posao umjesto vas. To niti možemo niti smijemo", rekla je Pakova.

Fajon je rekla da je bezvizni režim putovanja za građane zemalja zapadnog Balkana jako ugrožen.

"Brojke iz BiH i Albanije skoro su isto tako velike kao i brojke i Srbije", rekla je Fajon, koja je izvjestilac Evropskog parlamenta za vize.

Predsjednik RS: Nema unutrašnjeg konsenzusa za postojanje BiH

imageMilorad Dodik

......................................................................................

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, uprkos naporima međunarodne zajednice i EU da se BiH održi, u zemlji ne postoji lokalni bazični konsenzus o njenom postojanju, niti može biti izgrađen.

"BiH je definitivno neodrživa zemlja. Naravno da sam svjestan da nema  brzih promjena te vrste, jer je još snažan pritisak međunarodne  zajednice da napravi neku hemiju u BiH", rekao je Dodik za  Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je "suština same te neželjene zemlje da je žele stranci, a unutar nema konsenzusa da ona postoji".

"Ne mislim da je nacionalizam tvrdnja da je BiH neodrživa zemlja",  rekao je Dodik napominjući da je prije riječ o nesposobnosti državne  strukture i poličkog sistema na kome je ona zasnovna.

Osvrćući se na nedavno održane lokalne izbore u BiH, Dodik je rekao  da je odlučio narod i dodao da je SNSD, čiji je predsjednik, dobio za  oko 45.000 glasova više od SDS-a.

(Srna)

....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ ,RADOVAN KARADžIĆ I RATKO MLADIĆ U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
........................................

.................................................................................
..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................

Dobrica Ćosić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

...............................................................

image

Milorad Dodik

 

 

 

15.10.2012.

SUTRA ZVANIČNO POČINjU DOGOVORI O MOSTARU

Sutra zvanično počinju dogovori o Mostaru

imageMostar

.........................................................

Visoki predstavnik Valentin Inzko sutra će okupiti političke stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, a koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi zvanično otpočela politička faza procesa postizanja konačnog dogovora o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH za Mostar, saopšteno je iz OHR-a.

Sutrašnji sastnak je samo početak procesa. U narednim sedmicama uloga  OHR-a, uz podršku šire međunarodne zajednice, će biti da omogući  postizanje rješenje među domaćim akterima, koje će omogućiti da se  izbori u Mostaru održe na osnovu izbornog sistema, koji je u skladu sa  presudom Ustavnog suda BiH. Ambasadori članica Upravnog odbora Vijeća za  provedbu mira (PIC), kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope će,  takođe, prisustvovati ovom sastanku, kako bi pokazali opredijeljenost  međunarodne zajednice ka rješenju ovog pitanja.

„Tokom dvije godine, od kada je Ustavni sud donio odluku, stranke  nisu uspjele postići dogovor o tome kako je provesti. Iskoristit ćemo  naše mogućnosti kako bi pokušali pomoći u postizanju tog sporazuma. Da  bi taj pokušaj bio uspješan, domaći lideri moraju pokazati da su na  visini zadatka, da posjeduju mudrost i fleksibilnost“, izjavio je visoki  predstavnik.

Druge stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH će biti  pomno informisane o napretku, a predstavnici srpskog naroda u Mostaru  su, takođe, pozvani da sudjeluju u procesu.

„Ljudi koji žive u Mostaru nisu mogli glasati prošle sedmice“, rekao  je visoki predstavnik. „Naši napori imaju za cilj da se ovo stanje  ispravi što je moguće prije“.

(srna)

 

15.10.2012.

SERGER BRAMMERTZ SE SASTAO SA ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BiH

Brammertz se sastao sa članovima Predsjedništva BiH

imageSerge Brammertz u posjeti BiH

...................................................

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz koji je doputovao u dvodnevnu posjetu BiH, a u okviru pripreme svog redovnog izvještaja o radu koji će prezentirati Vijeću sigurnosti UN, sastao se danas sa članovima Predsjedništva BiH.

Brammertz se, po dolasku u BiH, sastao sa predsjedavajućim  Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva  Nebojšom Radmanovićem.

Tokom posjete BiH, Serge Bramertz će se  sastati sa predstavnicima Tužilaštva BiH, te sa predstavnicima  međunarodne zajednice i udruženja žrtava rata.

Teme razgovora bit  će saradnja Haškog tužilaštva i nadležnih institucija u BiH, procesi  protiv optuženih za ratne zločine pred Sudom Bosne i Hercegovine i  provođenje strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Bramertz će  redovni polugodišnji izvještaj o radu Tužilaštva Haškog tribunala  sredinom novembra podnijeti u pisanom obliku, dok će isti usmeno pred  Vijećem sigurnosti predstaviti u decembru.

Glavni tužilac Haškog tribunala boravit će u BiH  do 17. oktobra.

(Vijesti.ba/AA)

 

15.10.2012.

EU: POPIS STANOVNIŠTVA JE KLjUČNI ELEMENT ZA EKONOMSKI RAZVOJ BiH

Popis stanovništva je ključni element za ekonomski razvoj BiH

imageOdnosi BiH i EU

......................................................

Evropska unija (EU) pozdravlja početak probnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas Delegacija EU u BiH. Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je počeo danas, bit će održan do 29. oktobra u 60 popisnih područja, u 35 općina.

"Probni popis stanovništva je veoma bitna proba samog popisa, trenutno planiranog za april 2013. godine.

Omogućit  će vlastima da testiraju metodologiju popisa kao i samu provedbu te  ukoliko bude potrebno, da urade eventualne prilagodbe, ispravke i  promjene, s ciljem da se osigura da stvarni popis bude uspješan.

Pozivam  sve građane koji žive unutar popisnih područja da aktivno učestvuju u  probnom popisu", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u našoj zemlji  Renzo Daviddi.

Probni popis će posmatrati Međunarodna  posmatračka operacija, koja će nakon toga dati ocjenu i povratne  informacije kako bi se osigurala pravilna primjena stvarnog popisa u  2013.

Popis je od ključne važnosti jer će to biti prvi  sveobuhvatan pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i  Hercegovini od 1991. godine, čime će se omogućiti vlastima da razviju  javne politike, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovanja, na temelju  tačnih podataka.

To je, dakle, ključni element za ekonomski  razvoj Bosne i Hercegovine kao i za njen napredak na putu ka evropskim  integracijama.

EU daje podršku Popisu stanovništva s 4,5 miliona  eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kroz tehničku  pomoć, podršku posmatračkoj operaciji i osiguranju nepohodne IT opreme  za obradu podataka.

Međunarodna posmatračka operacija kroz svoje  prisustvo i EU, podrškom koju pruža će doprinijeti da se popis pripremi  u skladu s najvišim međunarodnim standardima, uključujući prikupljanje i  obradu podataka.

(Vijesti.ba/Fena)

 

15.10.2012.

BAKIR DAUTBAŠIĆ: BiH ISPUNjAVA OBAVEZE BEZVIZNOG REŽIMA

BiH ispunjava obaveze bezviznog režima

imageOdnosi BiH i EU

........................................................

Bosna i Hercegovina ispunjava obaveze u pogledu bezviznog režima, a kad se problemi i pojave, reaguje pravovremeno, na bilateralnom nivou, s državama na koje se problem također odnosi, kao s Belgijom i Švedskom.

To je danas Agenciji Fena kazao Bakir Dautbašić, šef  bosanskohercegovačkog monitoring tima za praćenje primjene bezviznog  režima.

Mediji su danas prenijeli da je Evropska komisija  upozorila više zapadnobalkanskih zemalja da ih je šest zemalja EU, među  kojima Francuska i Njemačka, optužilo da podnose neosnovane zahtjeve za  azil za svoje državljane.

Ako ove zemlje ne razmotre svoju  politiku, neke zemlje EU bi mogle uvesti obavezne vize za ove  državljane, saopćila je Komisija.

Šest zemalja Evropske unije -  Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Holandija,  zatražilo je mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu  Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, u znak protesta zbog  povećanog broja neosnovanih zahtjeva za državljane tih zemalja.

"Dobili  smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja  članica u kojem traže da se što prije postigne dogovor o sigurnosnoj  odredbi koja će omogućiti ponovno uvođenje viza u slučaju teških  propusta", izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie  Malmstroem, povjerenice za vanjske poslove, javio je AFP.

O ovom  zahtjevu će se razgovarati na sljedećoj sjednici ministara unutarnjih  poslova EU 25. oktobra u Luxembourgu, precizirao je glasnogovonik.

"Situacija  je zabrinjavajuća", priznao je on. "Većina predatih zahtjeva za azil je  neosnovana i nanosi štetu jer preopterećuju službe za razmatranje tih  zahtjeva u državama koje su se žalile", objasnio je on.

Mogućnost  odlaska u EU bez vize "podrazumijeva odgovornost za vlasti i građane  tih zemalja", upozorio je glasnogovornik Cecilie Malmstroem.

"Važno  je da vlasti tih zemalja djeluju i preduzmu jake mjere jer ako problem  ne bude brzo riješen postoji opasnost da će zbog toga snositi  posljedice", kazao je glasnogovornik.

(Vijesti.ba/Fena)

 

15.10.2012.

NIJE ISKLjUČENA MOGUĆNOST NOVOG UVOĐENjA VIZA ZA BiH

Zemlje EU uputile žalbu zbog zahtjeva za azil
Nije isključena mogućnost novog uvođenja viza za BiH
.................
15.10.2012.
................
Nije isključena mogućnost novog uvođenja viza za BiH

Evropska komisija je u ponedjeljak upozorila nekoliko zapadnobalkanskih zemalja da ih je šest zemalja EU-a, među kojim Francuska i Njemačka, optužilo da podnose neosnovane zahtjeve za azil za svoje državljane.

Ako ove zemlje ne razmotre svoju politiku, neke zemlje EU-a bi mogle uvesti obavezne vize za ove državljane, saopćila je Komisija.

Šest zemalja Evropske unije - Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska Luksemburg i Holandija, zatražilo je mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, u znak protesta zbog povećanog broja neosnovanih zahtjeva za državljane tih zemalja.

"Dobili smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja članica u kojem traže da se što prije postigne dogovor o sigurnosnoj odredbi koja će omogućiti ponovno uvođenje viza u slučaju teških propusta", izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie Malmstroem, povjerenice za vanjske poslove, javio je AFP.

O ovom zahtjevu će se razgovarati na sljedećoj sjednici ministara unutarnjih poslova EU-a 25. oktobra u Luxembourgu, precizirao je glasnogovonik.

"Situacija je zabrinjavajuća", priznao je on. "Većina predatih zahtjeva za azil je neosnovana i nanosi štetu jer preopterećuju službe za razmatranje tih zahtjeva u državama koje su se žalile", objasnio je on.

Mogućnost odlaska u EU bez vize "podrazumijeva odgovornost za vlasti i građane tih zemalja", upozorio je glasnogovornik Cecilie Malmstroem.

"Važno je da vlasti tih zemalja djeluju i preduzmu jake mjere, jer ako problem ne bude brzo riješen postoji opasnost da će zbog toga snositi posljedice", kazao je glasnogovornik.

 

15.10.2012.

VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK O LICEMJERU SRBIJANSKOG KOLEGE: LAZINSKI POZIVA NA UKIDANjE OSBiH I JAČANjE VOJSKE SRBIJE

Vojni analitičar Igor Tabak o licemjeru srbijanskog kolege
Lazanski poziva na ukidanje OSBiH i jačanje Vojske Srbije
..................
15.10.2012.
..................
Lazanski poziva na ukidanje OSBiH i jačanje Vojske Srbije

Dok je vojni analitičar iz Srbije Miroslav Lazanski proglasio inicijativu Milorada Dodika o ukidanju Oružanih snaga BiH  vizionarskom jer se "u BiH nepotrebno troši na zajedničke Oružane snage", vojni analitičar iz Hrvatske Igor Tabak smatra Dodikovu ideju neprihvatljivom.

Tabak  naglašava da dok Dodik priča o "pacifikaciji", na svim bitnim međunarodnim adresama govori se o BiH u kontekstu rasprava o Somaliji, Sudanu, Afganistanu i sličnim političkim "crnim rupama" te kriznim žarištima.

- Već iz vizure Hrvatske, a posebno sa sjećanjima na BiH prije 1990. godine,  zagovaranje ukidanja vojske je strašno i neprihvatljivo. Dakle, radi se o izazovu, a ne dobrome znaku - kakvim ga "tumači" Dodik - upozorava Tabak.

Komentirajući to što je Lazanski pozdravio Dodikovu inicijativu proglasivši je vizionarskom, a protivljenje toj ideji Lazanski je nazvao željom za unitarizacijom BiH, Tabak kaže da bi bilo zanimljivo vidjeti stav tog istog komentatora o primjeni slične mjere štednje na njegovu vlastitu domovinu.

- Ako unitarizacija barem elementarnih državnih tijela i službi već načelno nije dobra, zanimljivo da se Lazanski ne zalaže i za zasebnu policiju Vojvodine, dok za "unitarne" oružane snage Srbije iz godine u godinu traži više financijskih sredstava, a ne manje. Kako financijski problemi u svim okolnim zemljama nisu temeljno različiti, i takvo bi vizionarstvo zasigurno uštedjelo ponešto novca, barem gledano na kraći rok - kaže Tabak.

Naglašava da se o demilitarziaciji pojedinih država s ovih prostora, nakratko razgovaralo 2006. godine, kada se Crna Gora odvajala iz zajedničke države sa Srbijom, no i tada se došlo do zaključka da to nije prihvatljiva opcija.

- Ni jedna od ostalih država u regiji nije ni na trenutak pomišljala o takvome potezu. Te 2006. godine, a i sada, jedino Beograd, gdje vlasti vole isticati svoj kontinuitet sa čitavim naslijeđem bivše Jugoslavije, dok ujedno bježe i od samih naznaka provođenja sukcesije bivše, a zajedničke federalne vojne imovine, zagovara takve opcije, zajedno s pojedinim nacionalnim krugovima koji su mu skloni - kaže Tabak.

Upravo zato, dodaje on, ne čudi ni inicijativa Milorada Dodika.

- Doduše, upitno je koliko mu takve prozirne i dnevnopolitičke tričarije mogu donijeti i stvarne koristi u kontaktu sa službenim Beogradom, koji vjerojatno na ovu "unutarnju temu iz druge države" zapravo i nema komentara - kaže Tabak.

Vojni analitičar iz Zagreba  na kraju razgovra za Fenu kaže da bi, također, bilo zanimljivo vidjeti i je li isti taj Dodik, predlagač ovih "vizionarskih" rješenja, spreman na ime ukidanja vojske ujediniti policije u čitavoj BiH, te onda pristati na ujednačavanje djelovanja i opremljenosti državnog policijskog sustava.

- Ne bi li onda on bio u stanju izaći nakraj sa svim onim potrebama za koje se na terenu brinu pripadnici Oružanih snaga BiH - pita se Tabak.

 

15.10.2012.

SAFET SUŠIĆ: BIT ĆEMO JAČI NEGO PROTIV GRKA - STANKEVIČIUS: NE PLAŠIMO SE BH. ZVIJEZDA

Selektor BiH uoči duela s Litvancima poručio
Sušić: Bit ćemo jači nego protiv Grka
..................
15.10.2012.
.................
Sušić: Bit ćemo jači nego protiv Grka

Safet Sušić

................................

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Zenici protiv selekcije Litvanije igra posljednji ovogodišnji susret kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Nakon sjajnog rezultata u Atini i remija s Grčkom, izabranici selektora Safeta Sušića s optimizimom i ulogom favorita ulaze u predstojeći susret.

U ovom meču reprezentacija BiH trebalo bi da bude jača za Miralema Pjanića koji se oporavio od povrede. Njegov povratak u ekipu, najvjerovatnije, umjesto Harisa Medunjanina, bit će jedina promjena u timu u odnosu na susret protiv Grka. 

Selektor Sušić je na današnjoj pres-konferenciji istakao da njegovu ekipu očekuje još jedna teška utakmica u kojoj mora zabilježiti novu pobjedu.

"Litvanci bi pobjedom u Zenici došli u situaciju da se umiješaju u borbu za prva dva mjesta u grupi. S druge strane, naša reprezentacija u zadnje vrijeme igra izuzetno dobro protiv tih tzv. malih ekipa. Kad smo bili u stanju da se onako ozbiljno pripremimo za Lihtenštajn i Latviju, očekujem da će tako biti i ovog puta", kazao je Sušić.

Naglasio  je da njegovi igrači imaju priliku da s novom pobjedom završe prvu godinu kvalifikacija s 10 bodova i na prvom mjestu u grupi.

"Igrači su izuzetno motivirani i spremni i što je najvažnije svi su zdravi. Vraća nam se Pjanić, bit ćemo još jači nego protiv Grka. Ubijeđen sam da ovu šansu nećemo prokockati", kazao je selektor bh. tima.

Jedan od najboljih bh. pojedinaca u meču u Atini, golman  Asmir Begović izjavio je da očekuje tešku utakmicu u kojoj će svi igrači morati da pruže maksimum.

"Imamo ulogu favorita, od nas se očekuje pobjeda, ali sam siguran do nje neće doći lako. Ako nastavimo da igramo kao do sada, onda neće biti problema", kazao je Begović.

Susret BiH - Litvanija igrat će se u utorak na stadionu "Bilino polje" u Zenici u 20 sati.

............................................................
.......................................................................
Litvanci optimisti pred meč sa BiH
Stankevičius: Ne plašimo se bh. zvijezda
Pres konferencija Litvanaca
FOTO: J. Hadžić
Stankevičius: Ne plašimo se bh. zvijezda

Selektor nogometne reprezentacije Litvanije Csaba Laszlo izjavio je danas na pres-konferenciji u Zenici da respektuje reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali da se u sutrašnjoj utakmici nada pozitivnom rezultatu.

"BiH je izuzetno kvalitetna reprezentacija, jedna od najjačih u našoj kvalifikacijskoj grupi. No, uz sav respekt mi ćemo u ovoj utakmici pokušati ostvariti što povoljniji rezultat", kazao je Laszlo.

Za bh. selekciju je rekao da je izuzetno ofanzivna, sastavljena od vrsnih individualaca i da se s pravom nada plasmanu u Brazil.

"Sigurno je da se BiH sada želi plasirati direktno na svjetsko prvenstvo i da će agresivno krenuti u utakmici protiv nas. Mi nemamo što da izgubimo, pokušat ćemo se prilagoditi igri BiH ali isto tako nećemo zanemariti ni svoju igru", tvrdi selektor Litvanije.

Atmosfera koja njegove izabranike očekuje sutra na prepunom "Bilinom polju", po riječima Csabe Laszla, "odlična" je stvar za igrače obje ekipe.

"Ne plašimo se navijača. Bh. navijači nisu neko ko škodi protivničkim navijačima i igračima. Dobro je za nogomet da ljudi u BiH vole ovu igru i svoju reprezentaciju", zaključio je Laszlo.

On je ponovio da u sutrašnjem susretu neće moći da računa na usluge Edgarasa Česnauskisa i Šauliusa Mikoliunasa.

"Imamo adekvatne zamjene i, bez obzira na njihovo odsustvo, optimist sam", kazao je litvanski selektor.

Marius Stankevičius izjavio je da se ne plaši "bosanskih zvijezda" i da je cilj njega i njegovih kolega da pobijede.

"Idemo na pobjedu bez obzira protiv koga igramo. BiH je odlična reprezentacija i dat ćemo sve od sebe da zabilježimo pozitivan rezultat", izjavio je Stankevičius.

 

15.10.2012.

EDIN HADžIKADUNIĆ: "ŽIVOT JE BOSNA"

Dobojlija Edin Hadžikadunić, ljubitelj jahti i brodica
"Život je Bosna" plovi holandskim vodama
.................
15.10.2012.
................
"Život je Bosna" plovi holandskim vodama

 Edin Hadžikadunić brodicom izaziva pažnju i mnogih Holanđana

FOTO: Arhiva

.........................................................

Dobojlija Edin Hadžikadunić, ljubitelj jahti i brodica
Ž2 = 'Život je Bosna' plovi holandskim vodama
Ž3 = Mladi Bosanac prošle godine kupio je brodicu od osam metara i svaki slobodan vikend koristi da s porodicom uživa na vodi
Ž7 = Hadžikadunić brodicom izaziva pažnju i mnogih Holanđana #Hadzikadunic 11#
Dok njegovi zemljaci u zemlji tulipana i vjetrenjača najčešće sanjaju bolji automobil i luksuzniji odmor na skupim destinacijama, Edin Hadžikadunić okrenuo s holandskim kanalima i jezerima. Mladi Bosanac prošle godine kupio je brodicu od osam metara i svaki slobodan vikend koristi da s porodicom uživa na vodi.
- Godinama sam gledao glisere i brodice i prošle godine napokon sam našao jednu. Iako traži mnogo pažnje, pa i novca za održavanje, ne žalim, jer na vodi se duša opusti, čovjek smiri i kvalitetnije uživa u slobodnom vremenu - priča o svom hobiju Dobojlija Hadžikadunić, koji živi u Najkerku.
Hadžikadunić je u međuvremenu položio neophodne ispite za dozvolu za upravljanje plovilom, a proteklog ljeta okušao se i s velikom, 15 metara dugom jahtom na Jadranskom moru.
Pozitivnu energiju unese, kako kaže, i sam brod, koji nije slučajno dobio ime "La vita e Bosna" (Život je Bosna).
- U imenu je morala biti Bosna, jer to je naša domovina, kojoj se uvijek vraćamo - dodao je Hadžikadunić, koji brodicom izaziva pažnju i mnogih Holanđana.
Ž8 = Al. H.

Dok njegovi zemljaci u zemlji tulipana i vjetrenjača najčešće sanjaju bolji automobil i luksuzniji odmor na skupim destinacijama, Edin Hadžikadunić okrenuo s holandskim kanalima i jezerima. Mladi Bosanac prošle godine kupio je brodicu od osam metara i svaki slobodan vikend koristi da s porodicom uživa na vodi.

- Godinama sam gledao glisere i brodice i prošle godine napokon sam našao jednu. Iako traži mnogo pažnje, pa i novca za održavanje, ne žalim, jer na vodi se duša opusti, čovjek smiri i kvalitetnije uživa u slobodnom vremenu - priča o svom hobiju Dobojlija Hadžikadunić, koji živi u Najkerku.

Hadžikadunić je u međuvremenu položio neophodne ispite za dozvolu za upravljanje plovilom, a proteklog ljeta okušao se i s velikom, 15 metara dugom jahtom na Jadranskom moru.

Pozitivnu energiju unese, kako kaže, i sam brod, koji nije slučajno dobio ime "La vita e Bosna" (Život je Bosna).

- U imenu je morala biti Bosna, jer to je naša domovina, kojoj se uvijek vraćamo - dodao je Hadžikadunić, koji brodicom izaziva pažnju i mnogih Holanđana.

 

15.10.2012.

SKRIVENI TALENAT JASMINA KOMIĆA "SOLDIER OF FORTUNE"

Skriveni talenat Jasmina Komića oduševio Britance
“Soldier of fortune” u izvedbi ministra Vlade RS osvanuo na zvaničnoj stranici grupe Deep Purple
...................
15.10.2012.
..................
“Soldier of fortune” u izvedbi ministra Vlade RS osvanuo na zvaničnoj stranici grupe Deep Purple
Jasmin Komić u "Teleringu"
........................................................

Video klip koji je na "Youtubeu" postavljen 1. oktobra ove godine, a na kojem ministar nauke i tehnologije RS prof. dr. Jasmin Komić izvodi pjesmu “Soldier of fortune” grupe Deep Purple do sada ima preko 54.000 pregleda.

Entitetski ministar je, naime, u emisiji “Telering” urednika i voditelja Mate Đakovića, na gitari odsvirao i otpjevao ovaj čuveni klasik, a nakon što je snimak osvanuo na internetu, stekao je brojne simpatije cijele BiH, regiona ali i u brojnim drugim zemljama svijeta.

Koliko je ministar Komić bio dobar u svojoj interpretaciji jednog od najvećih hitova svih vremena svjedoči i činjenica da je njegova izvedba postavljena na oficijelnoj stranici Deep Purplea, a zovu ga “Professor of fortune” (profesor sreće).

Oficijelna stranica benda "Deep Purple"

Ne zna se kakav komentar bi mu dali David Coverdale ili Ritchie Blackmore, ali posjetioci zvaničnog sajta britanske rok grupe, baš kao i oni na "Youtubeu" su se složili u ocjeni – bravo ministre!


“Trebalo bi ga izabrati da vlada cijelim svijetom”, “Nezamislivo je da neki britanski ministar pokaže ovakav muzički talenat”, “Ovaj čovjek je odličan”, samo su neki od komentara posjetilaca originalne Deep Purple internet stranice.

Poslušajte izvedbu Ministra  nauke i tehnologije RS-a, g-dina Jasmina Komića:

 

15.10.2012.

HRVATSKA: GRAĐANI SE ORGANIZUJU PREKO FACEBOOKA: BOJKOTIRAJMO KONZUM!

Građani se organizuju preko Facebooka: Bojkotirajmo Konzum!

image

"Krećemo sami i bez ičije podrške jer je Ivica Todorić financijer 99 posto medija u Hrvatskoj, te svih političkih stranaka u RH. Također on financira i predsjedničke kampanje svih potencijalnih predsjednika", stoji u opisu Facebook "eventa" pod nazivom ...

...  "07.11.2012. Dan bojkotiranja svih Konzuma u RH!".

"Mnogi će sada reći 'kakve koristi od bojkota Konzuma na jedan dan, a uostalom i više od pola ključne industrije je u njegovim rukama...', upravo zato neka ovaj jednodnevni simbolični bojkot postane navika onih građana Hrvatske koji ne znaju da kupovinom u njegovim trgovinama uništavanju malog, običnog Hrvata. Todorić je najveći neplatiša u državi, uništio je mnoge male privatnike, obrtnike i seljake svojim neplaćanjem i smišljenom "nestašicom" mesa, pa on kao "osloboditelj" uskače i uvozi pokvareno meso iz drugih država koje ne zadovoljava zdravstvene uvjete, no kupio je kao što smo rekli uz medije i političare, i državni inspektorat i mnoge druge potkupljive gramzivce", pišu organizatori akcije, prenosi Index.

"Agrokor kupi firmu za 1 kunu, država sanira sve dugove, i još mu da povrat kapitalnih ulaganja. Pljačkaju nas pored zdravih očiju. Zapamtite, tisuće ljudi je propalo zbog Ivice Todorića i njegovog oca (koji je bio zatvoren zbog pljačke u bivšoj državi), te njegovih poltrona koji za šaku novaca izdaju nacionalne interese. U njegovim rukama je mnogo firmi, a mi za početak pokrećemo bojkot Konzuma, na području cijele Hrvatske, zakazanog za 07.11.2012. (SRIJEDA)", naglašavaju prosvjednici protiv Todorića.

Sudjelovanje u akciji bojkota Konzuma za sada je potvrdilo gotovo 1500 osoba, dok ih je 130 neodlučno. Pozivnica za sudjelovanje u "eventu" za sada je upućena na Facebook profile više od 15.000 ljudi.

"Pozovite svoje prijatelje, jer je malo vjerojatno da će mediji stati na stranu naroda, kad ne pišu protiv svog Boga, glavnog oglašivača. Moć je u vašim rukama, oslobodite je", poručuju organizatori bojkota.

Ovo nije prvi put da se građani putem Facebooka organiziraju kako bi bojkotirali proizvode najbogatijeg Hrvata. Prije nekoliko mjeseci pokrenuta je grupa "Ne dajem pare Todoriću", koja je i dalje aktivna u pozivanju na bojkot Konzuma i Todorićevih proizvoda generalno.
(Vijesti.ba)

 

15.10.2012.

IZBORI U CRNOJ GORI: POBJEDA ĐUKANOVIĆEVE KOALICIJE, BEZ APSOLUTNE VEĆINE

Pobjeda Đukanovićeve koalicije, bez apsolutne većine

Slavlje na ulicama Podgorice

Slavlje na ulicama Podgorice

....................................................

Koalicija za Evropsku Crnu Goru, koju čine Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija, osvojila je prema skoro kompletnim preliminarnim rezultatima 45,7 odsto glasova ili 39 od 81 skupštinskog mandata na parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju.

Prema podacima Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 95 posto prebrojanih glasova, na drugom mjestu je Demokratski front koji predvodi Miodrag Lekić sa 23,8 odsto glasova ili 20 skupštinskih mandata, zatim Socijalistička narodna partija sa 10,6 posto glasova ili devet mandata i Pozitivna Crna Gora, nova politička stranka koje je osnovana prije pet mjeseci, sa 8,9 odsto glasova ili sedam mandata.

Osvojeni rezultat dosadašnje vladajuće koalicije neće biti dovoljan za samostalno formiranje vlade, već će prema dosada objavljenim podacima CEMI-ja za monitoring, morati da sklope savez sa nekom od partija manjinskih naroda koji su ukupno osvojili šest mandata.

U Skupštinu Crne Gore će ući Bošnjačka stranka sa tri poslanika dok će Hrvatska građanska inicijativa, albanska partija Forca i albanska koalicija koju čine Demokratski savez i Demokratska partija imati po jednog poslanika.Parlamentarni izbori: Preliminarni rezultatiBrojmandata(ukupno81)Evropska CG Demokratski front SNPPozitivna CGBošnjačka strankaHrvatska građanska inic... Koalicija ForcaAlbanska koalicija010203040
81)


..................................................................
Nakon objave rezultata, članovi i simpatizeri stranaka pobjedničke koalicije počeli su izborno slavlje na podgoričkim ulicama i u staroj zgradi Vlade Crne Gore.

Na izbore je izašlo 70,3 odsto birača, od ukupno 514.000 građana koji imaju pravo glasa. Centar za monitoring je tokom čitavog dana obavještavao o uočenim nepravilnostima na biračkim mjestima, a prekršaje su činili kako birači, tako i pojedini članovi biračkih odbora i parijski aktivisti.

Istovremeno sa parlamentranim, održani su  lokalni izbori u Nikšiću, Kotoru i Budvi. Iako su osvojili najveći broj glasova u Nikšiću, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija su izgubile uporište u tom gradu, odnosno opozicione stranke bi dogovorom mogle da preuzmu vlast.

Vladajuća koalicija će zadržati vlast u Budvi dok u Kotoru će morati da se formira nova koalicija.

Izbore u Crnoj Gori pratili su posmatrači OEBS-a, a ocjenu o samom danu glasanja dao je Mitja Drobnič, šef kancelrije Evropske Unije

"Ne vidim nikakvih devijacija od procesa koji su neuobičajeni u drugim državama EU, a i u drugim demokratskim državama," rekao je Drobnič.

Ovo su bili treći izbori od sticanja nezavisosti Crne Gore, a deveti od uvođenja višestranačkog sistema.

......................................................................

....................................................................

Đukanović slavi potvrdu povjerenja, Lekić traži jedinstvo opozicije

Milo Đukanović slavi izborni rezultat, 14. oktobar 2012.

Milo Đukanović slavi izborni rezultat, 14. oktobar 2012

........................................

Na prve nezvanične rezultate izbora reagovali su u najvećim koalicijama i strankama koje će u naredne četiri godine zastupati interese građana u crnogorskom parlamentu.

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je da je koalicija DPS-SDP-LP osvojila ubjedljivo najviše glasova na parlamentarnim izborima. Đukanović je kazao da su osvojili ubjedljivu većinu i da će već u ponedjeljak krenuti u formiranje Vlade.

"Dragi prijatelji, kako smo i obećali pobijedili smo. Crna Gora ide naprijed. Želim da vas obavijestim da samo sa još uvijek ne prebrojanim svim glasovima, ali vrlo izvjesno ubjedljivo najjača koalicija na ovim izborima, koalicija koja je osvojila sigurno duplo više mandata i duplo više glasova od prvog sledećeg učesnika na ovim izborima. Takođe, želim da vas obavijestim da imamo sve uslove da već od sjutra radimo na formiranju vlade koja će nastaviti da uspješno vodi Crnu Goru putem evropskih i evroatlantskih integracija i da bude apsolutno posvećena onome što je naš osnovni programski prioritet, a to je unaprjeđenje kvaliteta života svakog građanina Crne Gore", poručio je Đukanović.

On je istakao i dva kurioziteta parlamentarnih izbora.

"Prvi je taj da je vladajuća koalicija u Crnoj Gori vjerovatno jedina vladajuća koalicija u Evropi koja je uspjela u godinama ovako teške krize da sačuva povjerenje i nastavi da vrši vlast u jednoj od evropskih država. I drugi, ne manje važan kuriozitet, da smo na ovim izborima osvojili više glasova nego na izborima prije četiri godine. Podsjetiću vas, prije četiri godine je osvojila 168 hiljada a ovoga puta preko 180 hiljada. Dakle, više glasova i u apsolutnom broju, što vjerujem uvjerljivije svjedoči od bilo čega da je ova politika opravdala povjernje građana Crne Gore i da smo zahvaljujući tome i dalje najsnažnija politička koalicija u Crnoj Gori, kojoj građani vjeruju i kojoj daju mandat da i u narednom periodu upravlja poslovima u našoj državi", rekao je lider DPS-a.
Miodrag Lekić
​​...........................................
Iako je koalicija koja je u Crnoj Gori do sada vršila vlast osvojila više glasova, lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je koaliciju koju predvodi proglasio pobjednikom upravo održanih izbora.

Lekić smatra da je Demokratski front na čijem je čelu dobio status političkog subjekta koji sada ima istorijsku odgovornost da, iako i stručna i ukupna javnost manjinskim partijama pripisuje ulogu novog-starog saveznika do sada vladajuće koalicije DPS-SDP, pokuša da nađe put do smjene dosadašnje vlasti.

"Mi smo sada vodeća demokratska opoziciona snaga koja isto tako ima demokratsku odgovornost i istorijsku odgovornost da inicira dijalog, razgovore sa svim drugim opozicionim i demokratskim snagama i da uradimo ono što javnost od nas očekuje, da formiramo vladu narodnog jedinstva u Crnoj Gori. Ovo je po našem mišljenju početak kraja vladavine DPS-a i SDP-a i ja očekujem da sve druge komponente koje su doprinijele ovom rezultatu, da poslije 10 godina vladajući režim nema apsolutnu većinu, da će svi biti na visini, da u zajedničkom dijalogu, demokratskom dođemo do načina kako bi formirali vladu koja bi bila demokratska, reformska i podržana od međunarodne zajednice", rekao je Lekić.

Pajović: Veliki uspjeh za Pozitivnu Crnu Goru

U do sada najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ne kriju razočarenje.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je rekao da nije zadovoljan izbornim rezultatom jer je njegova partija, u odnosu na prethodne izbore, doživjela pad. Milić ipak, kao pozitivnu okolnost ističe činjenicu da će koalicija DPS-SDP, koja je do sada imala natpolovičnu većinu, morati da traži dodatne saveznike da bi formirala vladu.

"Sve u svemu, ono što moram da kažem jeste da sam ponosan na kampanju koju smo izdržali, ponosan na sve one udarce koje smo primili a da nijesmo vraćali. Moram da priznam da je bila moja greška što nisam dozvolio da se drugačije radi u kampanji. Na kraju krajeva 29 mandata je bilo u prethodnom mandatu u okviru grupacija Pokret za promjene, NOVA i SNP danas je 29 mandata najvjerovatnije Demokratski front i SNP. Nova vrijednost je Pozitivna Crna Gora. Bitno je da će se dešavati promjene u narednom periodu i ja moram da priznam da sam razočaran prije svega brojem glasova koje su očigledno dobili  DPS, SDP i Liberalna partija. Smatrao sam da će se sve to drugačije odvijati", rekao je Milić.

Suljo Mustafić, funkcioner Bošnjačke stranke koja je i do sada bila dio vladajuće koalicije će, prema preliminarnim rezultatima, imati veoma povoljnu poziciju sticanjem takozvanog"ucjenjivačkog kapaciteta", jer će biti važna DPS-u i SDP-u za formiranje natpolovične većine.
Darko Pajović na glasanju
​​.....................................................
"U Rožajama smo ostvarili ubjedljivu pobjedu u odnosu na koaliciju DPS i SDP. Naravno da ćemo razgovarati sa eventualnim koalicionim partnerima na bazi naše izborne platforme, odnosno na bazi onoga što je Bošnjačka stranka iznijela kao svoje krucijalne ciljeve. Razgovaraćemo tek nakon prebrojanih rezultata i nakon izvjesnog rasporeda broja mandata", izjavio je on.

U novoosnovanoj Pozitivnoj Crnoj Gori, koja je osvojila sedam mandata ne kriju zadovoljstvo. Kažu da ostaju i dalje privrženi ideji manjinske Vlade za koju bi im predsjednik države ponudio mandat na određeno vrijeme, a što bi ostatak parlamenta mogao da podrži.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović je, prije nego što se osvrnuo na istorijski aspekt održanih izbora obznanio javnosti ko je, po njegovom mišljenju, pravi pobjednik održanih izbora.

"Ovo za nas i jeste veliki uspjeh. Ja potpuno otvoreno kažem da je Pozitivna Crna Gora jedini dobitnik ovih izbora. Svi ostali su dobili u nekim prekompozicijama određene mandate. Ono što je bez svake sumnje jeste da je svaki mandat Pozitivne Crne Gore dobijen jednim velikim, mogu slobodno reći udarničkim radom, teškim naporom i, kao što ste vidjeli sam podatak da smo imali u prethodnom sazivu 48 mandata vladajuće koalicije, a da danas ima 39 jeste jedan veliki uspjeh koji smo mi obećali građanima Crne Gore i ispunili. Nikada više u Crnoj Gori nećemo imati apsolutnu vlast onih koji su u njoj vladali u protekle 23 godine i to je jedan izuzetno veliki uspjeh", istakao je Pajović.

 

 

15.10.2012.

FELIKS USPJEŠNO SKOČIO SA IVICE SVEMIRA

Feliks uspešno skočio sa ivice svemira

Feliks Baumgartner u kapsuli

Feliks Baumgartner u kapsuli

..........................................................

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner uspešno se spustio na Zemlju nakon što je u nedelju u 20.08 sati napravio istorijski skok sa visine od 39 kilometara, za koji se pripremao poslednjih pet godina.

"Ponekad morate da odete stvarno visoko da vidite koliko ste mali. Vraćam se kući", rekao je neposredno pre skoka sa oko 39.000 metara kojim je oborio tri rekorda - u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek, u najbržem slobodnom padu i u skoku sa najviše visine ikada. Ovaj 43-godišnjak je postao prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

On je postigao 4,20 minuta slobodnog pada, čime nije oborio rekord u najdužem slobodnom padu koji je svojevremeno postavio njegov mentor Džo Kitindžer.

Naviša brzina koju je dostigao nakon što je skočio sa kapsule iznosila je 1.342 kilometara na sat, prenosi BBC.

"Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ'", rekao je Baumgartner.

Čitav događaj prenosio se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Baumgartner je svoj poduhvat izveo balonom sa helijumom koji je krenuo iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko i uz pomoć specijalnog odela pod pritiskom, vrednog 200.000 dolara. Skok je prethodno tri puta otkazivan zbog jakog vetra.

 

15.10.2012.

ŠTEDNjA GRAĐANA BiH PORASLA ZA 350 MILIONA KM

Štednja građana BiH porasla za 350 miliona KM

imageCBBIH

...........................................................

SARAJEVO - Štednja građana BiH na kraju avgusta ove godine dostigla je iznos od 7,4 milijarde KM, što je za 350 miliona KM više u odnosu na kraj prošle godine, podaci su Centralne banke BiH.

Iz CB BiH kažu da se na štednju građana odnosi više od polovine iznosa ukupnih depozita koji su na kraju osmog mjeseca ove godine iznosili 13,15 milijardi KM.

Podaci Centralne banke BiH ukazuju da građani u kriznim uslovima štede sve više. Ovo jasno ilustruje podatak da su u istom osmomjesečnom periodu prošle godine stanovnici BiH uštedjeli 300 miliona KM, dok je ovaj iznos tokom osam mjeseci ove godine bio veći za 50 miliona KM.

Štednja građana BiH u proteklih pet godina bilježi gotovo konstantan rast.

Ona je sa 5,12 milijardi KM sa kraja 2007. godine porasla na 7,05 milijardi KM na kraju 2011. godine. Jedini ozbiljniji pad štednje u ovom petogodišnjem periodu desio se krajem 2008. godine, vremenu početka svjetske ekonomske krize, kada su građani BiH zbog rastućeg nepovjerenja u bankarski sektor sa računa banaka povukli oko 800 miliona KM.

Ivan Vlaho, direktor UniCredit banke, komentarišući nastavak trendova rasta štednje, ocijenio je kako ljudi sve više štede zbog opreza i recesije.

"Zbog straha od gubitka posla i stalnog pristizanja vijesti o neizvjesnoj budućnosti, građani se po automatizmu odlučuju da manje troše", rekao je Vlaho.

    Kao važan razlog rasta štednje ne treba zanemariti sve privlačnije bankarske uslove sa nikad povoljnijim kamatama na oročene depozite

On je rekao da ljudi sve manje troše na dobra iz sfere luksuza kako bi imali što više prostora za štednju.

Vlaho je konstatovao da je sve značajniji iznos štednje građana u BiH ujedno i dokaz rasta povjerenja građana u bankarski sektor.

"Banke su krajem 2008. godine prošle kroz najteži izazov u posljednjih 15 godina. Tada su u ključnom momentu rađanja talasa nepovjerenja i povlačenja velikih iznosa štednje pokazale svoju snagu i kapacitet. Nakon tog perioda više nije bilo prostora za nepovjerenje", rekao je Vlaho.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, rekao je da se zbog nesigurne budućnosti i na uštrb tekuće potrošnje građani sve više odlučuju na štednju.

"Rastu štednje svakako je doprinijelo i to što se veoma malo ljudi odlučuje da pokrene ili investira u biznis, zbog čega se ukupan iznos štednje povećava", rekao je Grabovac.

On je dodao da kao važan razlog rasta štednje ne treba zanemariti sve privlačnije bankarske uslove sa nikad povoljnijim kamatama na oročene depozite.
Kretanje visine štednje po godinama

godine         štednja

2007.          5,12

2008.          5,14

2009.          5,46

2010.          6,35

2011.          7,05

2012.(avg.)  7,40

(Nezavisne)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932887

Powered by Blogger.ba