Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.10.2012.

POČINjE POSLjEDNjE HAŠKO SUĐENjE - GORANU HADžIĆU

Počinje posljednje haško suđenje - Goranu Hadžiću

Goran Hadžić

......................................................

Idući tjedan u utorak počinje zadnje u nizu haških suđenja, proces protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina, pobunjenog područja na prostoru države Hrvatske. Također, nakon petomjesečne pauze koju je dobio za pripremu obrane, nastavlja se suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Njegovom bivšem suradniku u vrijeme rata, zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, suđenje se pak ponovno prekida na dva tjedna kako bi se njegova obrana pripremila za unakrsno ispitivanje novih svjedoka tužiteljstva.

Sve je spremno za početak zadnjeg suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u nizozemskom gradu Den Haagu, nakon čijeg završetka će se zatvoriti i vrata tog UN-ovog tribunala. Hadžić je, kao zadnji u nizu bjegunaca, 161. osoba protiv koje je Haški sud podignuo optužnicu, a za što se tereti podsjetila je nova sudska glasnogovornica Magdalena Spalinska:

„Hadžić, bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, tereti se za niz zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, od lipnja 1991. do prosinca 1993. godine, uključujući progon, ubojstva, protupravno lišavanje slobode, mučenje, nečovječna djela, okrutno postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje.“

Hadžić je uhićen u ljeto prošle godine u Srbiji, a pred sudom se izjasnio da nije kriv za nedjela iz optužnice.

Idući utorak nastavlja se i suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progone, teror nad Sarajlijama, te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Neriješeni problem pred početak suđenja je i dalje vrijeme koje je Karadžić zatražio za izvođenje svoje obrane koju zastupa sam.

„Karadžić je 27. avgusta 2012. podnio spisak od 600 svjedoka odbrane i zahtijevao 600 sati za izvođenje dokaza odbrane. Veće je 19. septembra donijelo odluku kojom je optuženom odobreno 300 sati za izvođenje svih dokaza odbrane. Optuženi je uložio žalbu na ovu odluku, i odluka po ovoj žalbi se očekuje u dogledno vrijeme“, kaže Magdalena Spalinska.

I dok se njegovom političkom šefu u vrijeme rata suđenje nastavlja, proces za iste zločine zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću - ponovno pauzira kako bi se obrana pripremila za ispitivanje iduće grupe svjedoka tužiteljstva.

Do sada je iskaz dalo preko 30 svjedoka, a do nastavka suđenja za dva tjedna, 29. listopada ove godine, objaviti će se i nova lista idućih osoba koje će svjedočiti protiv optuženog Mladića.


 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949672

Powered by Blogger.ba