Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.10.2012.

HAAG: 16. OKTOBRA 2012. SUĐENjE GORANU HADžIĆU I RADOVANU KARADžIĆU

U utorak suđenja Hadžiću i Karadžiću

imageRadovan Karadžić

..........................................................

Goran Hadžić

...........................................................

DEN HAAG - Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine, koga Haški tribunal optužuje za zločine počinjene u istočnoj Slavoniji, počet će u utorak, 16. oktobra. Hadžić je optužen za zločine u istočnoj Slavoniji u periodu od juna 1991. godine ...

... do decembra 1993. godine, uključujući progone, ubistva, zatvaranje, mučenja, loše postupanje, deportaciju i bezobzirno razaranje. Uhapšen je 20. jula 2011. godine.
   
U svom prvom pojavljivanju pred sudijama Haškog tribunala, 24. augusta 2011. godine, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
   
- U ponedeljak, 15. oktobra, biće održana pretpretresna rasprava, rekla je u srijedu na pres-konferenciji glasnogovornica suda Magdalena Spalinska.
   
- Početak dokaznog postupka odbrane Radovana Karadžića započeće, takođe, 16. oktobra, najavila je ona.
   
Karadžić je na svoju listu stavio 600 svjedoka odbrane i zatražio je 600 sati za izvođenje dokaza, međutim, sudsko vijeće mu je odobrilo 300 sati, koliko je imala i optužba.  On se žalio na tu odluku.

Rasprava pred početak izvođenja dokaza odbrane biće održana u ponedeljak, 15. oktobra.
   
Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je pred Tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150757

Powered by Blogger.ba