Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.10.2012.

RUKE UN-a BILE SU SVEZANE TOKOM RATA NA BALKANU - POČEO ISTANBULSKI SVJETSKI FORUM

Ruke UN-a bile svezane tokom rata na Balkanu

imageRecep Tayyip Erdogan / ap

...........................................................

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan učestvuje danas na „Istanbulskom globalnom forumu“ u Kongresnom centru u Istanbulu, javlja izvještač agencije Anadolija.

On je kazao da pravda zauzima veoma važno mjesto u evoluciji čovječanstva.

Erdogan  je istakao da će lideri koji se rukovode pravdom i dobrom ostati  upamćeni kao pozitivne ličnosti svjetske historije, dok će oni koji  vladaju zlom i nasiljem biti prokleti i omraženi u narodu i historiji.

Turski  premijer je potom kazao da veliki broj međunarodnih institucija, sa  Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) na čelu ima problem s  nedosljednošću.

„Niko ne može reći da su Ujedinjeni narodi  izgrađeni na principu pravde i pravičnosti. Korištenjem veta od strane  jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, moguće je završiti priču  o svakom važnom pitanju. U tom slučaju uvjet za rješenje je reforma  UN-a“, kazao je Erdogan.

Premijer Republike Turske je podsjetio  da su ruke UN-a bile svezane i za vrijeme rata na Balkanu i stradanja  stotina hiljada nevinih ljudi u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli i drugim  mjestima. Isto tako, 20 godina poslije, UN je nemoćan i mirno prati  patnje naroda Sirije.

„To je dokaz da postoji zajednica koja  podržava, odobrava i ohrabruje režim Bashara al-Assada da ubija svoj  nedužni narod. Želim da Vijeće sigurnosti shvati da svojim pasivnim  odnosom spram sirijske krize i nezauzimanjem jasnog stava protiv zla u  toj zemlji, ruši kredibilitet ove institucije“, zaključio je Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na svjetski trend povezivanja islamskog svijeta s terorizmom i opasnosti koje proizlaze iz toga.

„Sa  drugog aspekta islamofobiju smatramo kao krik rasizma. To nije opasnost  koja je prisutna samo u Zapadnim zemljama, već opasnost koja raste u  cijelom svijetu.
„Mi vjerujemo u poslanstvo naših poslanika Muhameda,  Isaa i Musaa a.s. Bez obzira šta o njima kažu druge vjere i kako ih  poimaju. Naša vjera nije po narudžbi, ona je bezraspravna i neupitna.To  je bit naše vjere“, rekao je, na kraju, Erdogan.

Forum su  organizirali Ured za koordinaciju javne diplomacije Vlade Turske i  Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja.

(Vijesti.ba/AA)

Počeo Istanbulski svjetski forum

imageDr. Haris Silajdžić i premijer Turske Erdogan / iwf

.......................................................

ISTANBUL - U Turskoj je danas počeo međunarodni Istanbulski svjetski forum. Forum se održava u istanbulskom kongresnom centru, a učešće su uzeli brojni državni lideri, biznismeni, akademici, vođe nevladinih sektora kao i predstavnici medija iz cijelog svijeta. Centralna tema ovogodišnjeg Foruma biće pravda.

Na Forumu učestvuje i bivši član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. Forum se inače održava pod pokroviteljstvom premijera Turske Redžepa Taiba Erdogana, a  dr. Silajdžić će uzeti ućešće na konferenciji gdje će govoriti na temu Pravda i politika u svijetu.

Više na sljedećem linku: http://www.iwf.org.tr/category/speakers/.

(Vijesti.ba)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74306198

Powered by Blogger.ba