Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.10.2012.

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR EU JE UVREDA ZA VIŠE OD 100.000 UBIJENIH CIVILA U BOSNI I HERCEGOVINI

Nobelove nagrade za mir EU je uvreda za više od 100.000 ubijenih civila u BiH

imageFadila Memišević

.......................................................

Povodom dodjele Nobelove nagrade za mir za 2012. godinu Evropskoj uniji, Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je Nobelovom komitetu u Oslu oštar protest.

"Vaša odluka o dodjeli najvišeg priznanja, Nobelove nagrade za mir,  Evropskoj uniji predstavlja uvredu za više od 100.000 ubijenih civila u  periodu agresije na BiH 1992. - 1995. godine, koju Evropska unija ne  samo da nije spriječila već je mirno posmatrala masovna ubijanja,  protjerivanja, deportacije u koncentracione logore, masovna silovanja.  Posljedice tog nečinjenja i danas su vidlljive, više od milion prognanih  do danas se nije vratilo u mjesta odakle su protjerani", istakla je  predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Dodala je da obrazloženje Odluke o dodjeli te nagrade "predstavlja  svojevrstan cinizam kad se zna da se pod zastavom UN-a čije su članice i  zemlje EU 11. jula 1995. godine dogodio najveći zločin od kraja Drugog  svjetskog rata u kojem je ubijeno više od 8.000 Srebreničana".

"Evropa nije ništa naučila iz Holokausta Drugog svjetskog rata",  rekao je Marek Edelman, posljednji preživjeli iz Varšavskog geta.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227784

Powered by Blogger.ba