Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.10.2012.

MISIJA AMBASADE SAD-a

Misija Ambasade SAD-a uspostavljanje prisnijeg odnosa s građanima BiH

imagePatrick Moon

.......................................................

SARAJEVO - Na današnji dan prije dvije godine američka državna sekretarka Hillary Clinton je simboličnim presijecanjem vrpce otvorila novo sjedište Ambasade SAD-a u Sarajevu. Veleljepno zdanje prostire se na 11.000 kvadratnih metara, a gradnja je koštala 105 miliona američkih dolara.

U Ambasadi, prema procjenama, radi oko 500 službenika što ovu ambasadu svrstava u najveće u ovom dijelu Evrope, pa i šire kako po veličini tako i po broju uposlenih.

Iz State Departmenta su nakon otvaranja istakli da je nova zgrada američke ambasade snažan i očigledan simbol partnerstva i prijateljstva između SAD-a i BiH.

Ambasada SAD-a je u protekle dvije godine implementirala i pomogla niz projekata iz različitih oblasti te ugostila veći broj osoba iz političkog i javnog života SAD-a.

Aktuelni ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon zagovornik je projekata koji u prvi plan stavljaju aktivnosti civilnog društva, mlade, osnaživanje žena u politici te projekte koji utiču na podizanje svijesti građana o važnosti borbe protiv korupcije.

U protekle dvije godine misija Ambasade SAD-a bila je uspostavljanje prisnijeg odnosa s građanima BiH, a što u Ambasadi vrlo često nazivaju izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.

Ambasador Moon i njegovi zamjenici i suradnici su protekle dvije godine konstantno na terenu te većinu radnog vremena provode u neposrednom kontaktu s građanima BiH.

Nastranu sve političke zavrzlame u kojima se godinama nalazi BiH, jedan od pokazatelja normalizacije stanja i određenog napretka bh. društva vidljiv je i iz činjenice da je ambasador Moon prvi ambasador SAD-a koji u Sarajevu boravi s kompletnom porodicom, odnosno, suprugom i dvije kćerke.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76954693

Powered by Blogger.ba