Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.10.2012.

HAŠKI SUD KARADžIĆU ODUZEO 300 HILjADA KM ZA ODBRANU

Ima mogućnost da finansira sam
Haški sud Karadžiću oduzeo 300 hiljada KM za odbranu
..................
11.10.2012.
..................
Haškom sud Karadžiću oduzeo 300 hiljada KM za odbranu
Zločinac Radovan Karadžić
FOTO: Arhiva

.........................................................

Nakon što je istragom utvrđeno da porodica Radovana Karadžića raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, registrar Haškog tribunala naložio je optuženom da snosi dio troškova svoje odbrane u iznosu od oko 300.000 KM.

U odluci koju je potpisao registrar John Hocking navedeno je da optuženi sa svojom suprugom Ljiljanom posjeduje porodičnu kuću, te da je njegova supruga do marta ove godine bila suvlasnica privatnog biznisa i nekretnina na Palama, kao i da prima mjesečnu penziju.

Istragom je utvrđen novčani iznos kojim raspolaže porodica Karadžić, a zatim je oduzeta procjena životnih troškova optuženog, njegove supruge i drugih osoba koje ovise o primanjima porodice, na osnovu čega je registrar odredio iznos od 146.501 eura (oko 300.000 KM) koji Karadžić može izdvojiti za svoju odbranu.

Kako je za BIRN pojašnjeno u Odjelu za informisanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), ovaj iznos Karadžić neće morati isplatiti, već će on biti oduzet od iznosa koji Haški sud refundira optuženom za troškove odbrane.

Magdalena Spalinska, glasnogovornica MKSJ-a, kazala je za BIRN da je Haški sud još prije početka suđenja donio odluku kojom je odobreno refundiranje troškova odbrane Karadžića, ali da još uvijek nije poznat ukupan iznos koji će optuženom biti refundiran.

Karadžić bivši predsjednik Republike Srpske sam se brani na suđenju za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene u periodu između 1992. i 1995. godine u BiH.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, između ostalog, za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata iz općina pod kontrolom bosanskih Srba, kampanju granatiranja i snajperisanja Sarajeva, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine. Nakon dvogodišnjeg dokaznog postupka Optužbe, Karadžićeva Odbrana će početi sa izvođenjem dokaza 16. oktobra ove godine.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76995814

Powered by Blogger.ba