Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.10.2012.

BOLjE BI BILO DA SE PRIČA O MODERNIZACIJI ORUŽANIH SNAGA, A NE O UKIDANjU

Bolje bi bilo da se priča o modernizaciji Oružanih snaga, a ne o ukidanju

imageMehmed Bradarić

..........................................................

SARAJEVO - Delegat u Domu naroda i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić je, komentirajući inicijativu Milorada Dodika za ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju BiH, kazao novinarima kako misli da je to potpuno nerealno.

Po njegovim riječima, Bosnu i Hercegovinu treba posmatrati u kontekstu NATO integracija, „a NATO integracije ne traže ukidanje nego samo modernizaciju Oružanih snaga“.

- Bolje bi bilo da se priča o modernizaciji Oružanih snaga, a ne o ukidanju, kazao je Bradarić.

Mislim, dodao je on, da je to „ćorak“ koji sasvim sigurno vrlo često ispaljuje Milorad Dodik.


(Vijesti.ba/Fena)

Stalno prisutni nasrtaji političkih predstavnika iz RS na institucije BiH

imageŠefik Džaferović

........................................................

SARAJEVO - Neće biti demilitarizacije Bosne i Hercegovine i Oružane snage BiH neće biti ukinute, kaza je danas Feni poslanik u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Šefik Džaferović, upitan da prokomentira inicijativu Milorada Dodika za ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju BiH.

- To je, po mom mišljenju, jedna izjava koja je data prije izbora i mislim da joj je cilj, prije svega, bio predizborna kampanja. Međutim, činjenica je da su stalno prisutni nasrtaji političkih predstavnika iz Republike Srpske na institucije BiH i zbog toga komentiram tu inicijativu. Dakle, ja je odbacujem, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, BiH će imati Oružane snage u skladu s NATO standardima i u skladu s Aneksom 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Džaferović navodi da postoje NATO standardi za sve zemlje regiona i BiH neće biti mimo ni jedne od zemalja regiona.

Dakle, dodao je, ona će imati Oružane snage struktuirane u skladu s veličinom teritorije, brojem stanovnika, sigurnosnim izazovima i svim onim što je misija oružanih snaga. BiH neće uopće biti iznimka u odnosu na zemlje regiona.

Mislim, kazao je Džaferović, da su Oružane snage BiH već sada struktuirane u skladu s NATO standardima i da je reforma odbrane koja je rađena u BiH, rađena u skladu s NATO standardima.

- Bili smo u posjeti Ministarstvu odbrane Srbije, Ministarstvu odbrane Hrvatske i drugih zemalja regiona. Kada se pogleda struktura i veličina oružanih snaga tih zemalja, utrošak ili koji je procenat utroška bruto nacionalnog proizvoda na oružane snage, onda vidimo da je to zapravo u cijelom regionu rađeno u skladu s NATO standardima, kazao je Džaferović.

Kada je BiH u pitanju, on navodi da postoji još jedna stvar, a tiče se Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Dakle, Dejtonski mirovni sporazum u sebi ima i Aneks 1 B. Sve one koji se pozivaju na Dejton i iz Dejtona uzimaju ono što im odgovara po principu jelovnika, a ostavljaju ono što im ne odgovara, pozivam da poštuju Dejton u cjelosti, a onda znači da poštuju i Aneks 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o izbalansiranoj ravnoteži vojnih efektiva u regionu, kazao je Džaferović.


(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76995872

Powered by Blogger.ba