Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.10.2012.

ŽENE SREBRENICE PREDALE ŽALBU PROTIV UN-a I HOLANDIJE

Predata žalba na presudu kojom su UN i Holandija oslobođeni odgovornosti za genocid

image

STRAZBUR - Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, na čelu sa predstavnicama Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, okupili su se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, javio je dopisnik agencije Anadolija s lica mjesta.

Preživjeli Srebreničani stigli su u Strazbur kako bi predali tužbeni zahtjev na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je u aprilu ove godine odlučio da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije.

Majke Srebrenice i ostali okupljeni pred Evropskim sudom za ljudska prava u rukama drže fotografije svojih najmilijih koji su stradali u genocidu, platno sa imenima svih 8.372 žrtava genocida, te majice sa natpisom "pravda je spora, ali dostižna" pisanim na engleskom jeziku.

Podršku čitavoj akciji pružila su udruženja Bošnjaka, ali i drugih naroda iz Francuske, Njemačke i Švicarske, kao i Društvo za ugrožene naroda na čelu sa predsjednikom Tilmanom Zulchom, javio je dopisnik Anadolije.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da preživjeli Srebreničani nikada neće prestati tražiti pravdu za žrtve.

"Tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnosimo 11. oktobra, a 11. je datum koji je duboko urezan u našim srcima i sjećanjima. Datum kada su 11. jula 1995. ubijeni naši najmiliji", kazala je Subašić i poručila: "Nećemo stati dok smo živi. Ukoliko ni ova presuda ne bude u našu korist, što bi bila ogromna sramota, bar će ostati zabilježeno da su majke koje su doživjele genocid pod zastavom Ujedinjenih naroda (UN) tražile pravdu. Očekujemo da presuda ne može biti u korist UN-a, a protiv žrtava. Ishod ovog sudskog procesa izuzetno je važan za mlade naraštaje", pojasnila je Subašić.

"Niko ne može imati imunitet za nesprječavanje genocida", naglasila je Subašić, te poručila da svi oni koji su mirno posmatrali genocid moraju odgovarati kao i oni koji su ga činili.

"Evropski sud za ljudska prava treba ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju Srebrenice", smatra Društvo za ugrožene narode.

Generalni sekretar Društva Tilman Zulch pojasnio je da prema presudi najvišeg Suda Holandije (Hoge Raad) Ujedinjeni narodi i njeni "plavi šljemovi" ne mogu biti pozvani na odgovornost čak ni u slučaju očiglednog pogrešnog djelovanja, iako Srebrenica vapi za zadovoljenjem zbog pretrpljenih zločina i pravdom.

"Osim neizmjerne boli zbog smrti svojih bližnjih, preživjele žrtve osjećaju ogromno razočarenje zbog toga što ih je cijeli svijet ostavio na cjedilu i nezaštićene izručio ubicama. Ljudi u Srebrenici dali su se razoružati od "plavih šljemova" i svoje živote stavili su u ruke zaštitnih snaga UN-a. To što su nezaštićeni doživjeli gorko razočarenje ne smije postati uzorom ponašanja ubuduće. Jer, tako bi se budući počinitelji ohrabrili da počine nove zločne", poručio je Zulch.

Najviši Sud Holandije odlučio je 13. aprila 2012. da UN, čak i u slučaju Srebrenice, uživa apsolutni imunitet. Oko 6.000 rođaka 8.327 žrtava masakra iz tzv. zaštićene zone Srebrenice, u koju su srpske trupe bez otpora "plavih šljemova" umarširale 11. jula 1995., tužile su Ujedinjene narode i holandsku državu.

(Vijesti.ba/AA)

Guzin: Ne prihvatamo da UN ima apsolutni imunitet

imageFoto: AA

........................

STRAZBUR - Advokat Semir Guzin, član bh. advokatskog tima, odnosno jedan od pravnih zastupnika Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u tužbi protiv države Holandije izjavio je Agenciji FENA da je danas Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uručena apelacija zbog povrede prava majki Srebrenice, uz naglašavanje da se ne radi o tužbi, niti o novom postupku, nego o pravnom lijeku na odluku najvišeg suda Holandije da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, odnosno vođenja građanske parnice.

"Sudovi u Holandiji su potvrdili da je UN imao apsolutni imunitet, što mi ne prihvatamo", kazao je advokat Guzin, navodeći da oni (UN) snose suodgovornost za zločin genocida što je potvrđeno u Izvještaju iz 1999. godine koji je napisao tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan.

Član bh. advokatskog tima podsjeća da je ovaj tim pokušao u vansudskom i sudskom postupku postići dogovor i zaštititi prava srebreničkih majki u odnosu na UN.

"Oni to nisu prihvatili i stoga smatramo da je takvim ponašanjem nadležnog suda u Holandiji prekršeno načelo iz člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koje se tiče prava svake osobe da ima slobodan pristup sudu", precizira advokat Guzin.

Istovremeno, naglašava da se postupak protiv države Holandije nastavlja u redovnom sudu, a da je spomenuta apelacija segment koji se odnosi samo na UN i to zbog pitanja imuniteta.

"Prema procjeni i kazivanju kolega iz Holandije (advokatskog tima) prva rasprava u nadležnom sudu u toj zemlji očekuje se u martu naredne godine", precizira Guzin.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.

(Vijesti.ba)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76995860

Powered by Blogger.ba