Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

NEMA PODJELE KOSOVA NI KOSOVSKE "REPUBLIKE SRPSKE"

Nema podjele Kosova ni kosovske "Republike Srpske"
..................
10.10.2012.
.................
Nema podjele Kosova ni kosovske "Republike Srpske"

(Od stalnog dopisnika Dnevnog avaza iz New Yorka)

..........................................

Ono što bi se moglo nazvati političkim kapitalom iz New Yorka, kada su u odvojenim posjetama prvo Ivica Dačić, u Vijeću sigurnosti UN-a, a onda i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na Generalnoj skupštini - ostavili dojam "otvorenih ruku" za pregovore oko statusa Kosova - potrošeno je već u Briselu. Iako se nigdje zvanično ne pominju, Amerikanci su proteklih dana također aktivirali svoje diplomatske mehanizme i "iza scene" isto tako dostavili svoju poruku oko učestalih spekulacija o zagovaranoj podjeli Kosova. Sve je intenzivirano kada se u Beogradu ne po prvi puta - medijski testirano raspoloženje o nekakovoj "podjeli Kosova" i to po "dejtonskom receptu", kako se sugeriralo u Beogradu. No kako to saznaje Webpublicapress iz dobro obavještenih izvora - Washington se eksplicitno usprotivio ponuđenoj srbijanskoj diplomatskoj trgovini, insistirajući zapravo na Ahtisarijevom planu, koji se simptomatično - u Beogradu rijetko pominje.

A "Ahtisarijev plan" za Kosovo je sasvim jasan: Nema podjele zemlje; Kosovo je država! Srbija se sa tom historijsko-političkom činjenicom imala dovoljno vremena pomiriti i zato dijalog izmedju Prištine i Beograda nije statusni, već se tiče poboljšanja uvjeta života za sve građane Republike Kosovo u skladu sa evropskim standardima i načelima. Povratka na staro nema. I Evropa je u tome sasvim saglasna sa Amerikom.


Iako su, dakle - beogradski mediji uveliko najavljivali kako iz Brisela stiže paket-ponuda u kojoj će se srbijanskim vlastima "ponuditi" stvaranje posebne srpske autonomije na sjeveru Kosova - "po uzoru na republiku Srpsku" u Bosni i Hercegovini - po svemu sudeći niti kosovski Albanci - niti njihovi evropski i američki prijatelji nisu naivni da kloniraju bosansku "dejtonsku grešku", kako to često vole reći analitičari. Ili, da obuku "dejtonsku ludjačku košulju", kako su to govorili američki diplomati (Richard Holbrooke).

Tko sebi može priuštiti "crvene linije"

Premjer Srbije Ivica Dacić, koji je proteklih dana intenzivno ponavljao kako bi podjela Kosova bila "dobro rješenje", priznao je kako je uznemiren dokumentom koji je iz Brisela stigao u okviru strateškog papira u Beograd. To znači da iza njega stoji strateško promišljanje i o Kosovu kao nepovratno suverenoj i teritorijalno nedjeljivoj državi - najmlađoj u Evropi. Izvještaj EK (Evropske Komisije) posvečen napretku Srbije prema EU i naslovljeno: "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012. - 2013."

Svjestan da medijski pritisci ili "provlačenje kroz uši" onoga što bi u Beogradu voljeli vidjeti - nisu u političkom sjedištu Evrope u Briselu - imali veliku političku rezonancu, Dačić se okrenuo lamentu. Ali, sada se vidi "da crvena linija" koju je oko Kosova prilično politički teatralno u New Yorku za vrijeme otvaranja Generalne skupštine UN-a, - "povukao" (samo retorički naravno) - predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, također ne pije vode u EU. O Washingtonu i da ne govorimo.

Uzalud i to što je Nikolić za pregovore sa Kosovom naimenovao pragmatičnog, i za podjele očito naoštrenog Dačića. Srbija nije u situaciji da podvlači bilo kakve crvene linije, a kamo li da - crta neke nove balkanske granice. Da je srbijanska hipoteka, upravo zbog minulih ratova u Bosni i Hrvatskoj prevelika - vidjelo se i prilikom posljednje posjete glavnog tužioca Haaškog suda Beogradu, pri čemu je Serge Bramertz - zatražio dodatnu odgovornost oko jataka koji su skrivali notorne Mladića, Karadžića i Hadžića. Tako je još jedna ozbiljna haaška faktura stigla za naplatu Srbiji.

"Slučajna" Bremertzova posjeta

Tako je usred Beograda, zapravo - UN-ov tužilac (ICTY - International Criminal Court for Yugoslavia) podvukao novu crvenu liniju. Takvih aduta međunarodna zajednica još ima za Srbiju, da ne govorimo o paketima finansijske pomoći. Nikolićeve izjave u Rimu, uz ponovno jasno negiranje genocida u Srebrenici, i  kako će se službeni Beograd u izboru između Evrope i Kosova- opet s više naklonosti odnositi prema ovom drugom, ambivalentna su poruka. Te bi se riječi ipak mogle istopiti kao mjehuri od sapuna u prvom sljedećem racionalnom susretu s evropskom političkom logikom, koja takodjer traži ključ za srbijansku bravu.

Bramertz naravno nije slučajno baš sad doputovao u Beograd, iako bi ovaj politički tajming sigurno i sasvim ispravno, kao i ranije negirali u sjedištu Tribunala u Haagu. Ipak, glavni tužilac ICTY je u Beogradu - blago, ali odlučno kritikovao tamošnje vlasti zato što su medijski eksponirale "zaštičenog" i navodnog svjedoka oko istrage o trgovini s organima na Kosovu - u procesu do kojeg je Srbiji takodjer veoma stalo ne samo zbog pravne, već i očekivane političke solventosti tog slučaja na međunarodnom planu.

Uostalom, Radio B-92 sasvim jasno citira šefa srbijanske vlade: "Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom, jer umjesto da pomogne početku dijaloga, ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", naveo je premijer Ivica Dačić.

Ova izjava uslijedila je praktično odmah nakon što je premjer - dobio izvješče o napretku Srbije, naslovljeno: "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012 - 2013 (vidi orginal dokumenta ovdje)" koji je istog dana paralelno bez čekanja objavljen i u Briselu. Interesantno je da pomenuti dokument EU - srbijanski mediji već nazivaju "spornim"?!

Mekša varijanta za priznavanje Kosova

Inače ovaj dokumenat EU ima 77 strana i govori o strategiji za proširenje Unije i izazovima koji očekuju zemlje kandidate i potencijalne članice EU, među kojima je i Srbija. Ali, opet prema beogradskim medijskim stadardima - Srbija je opet "zijanila" još jednu šansu za dobijanje datuma.

B92 navodi kako se za Srbiju, na stranici  26. "spornog dokumenta" nalazi imperativ EU, po kojem je "rješavanje problema na sjeveru Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteat Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva, ključan elementi procesa".

Ovo, ipak - kako se ispravno primječuje ne bi trebalo biti iznenađenje za Beograd, kako to predstavlja "uznemireni" Dačić, jer ovo nije prvi put da se u jednom zvaničnom izjveštaju EU eksplicitno pominje "teritorijalni integritet Kosova".  Isti medijski izvor citira njegove riječi, po kojima je Srbija - "bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova".

Tako je to postavio Ivica Dačić u Beogradu, obećajući da će "tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju". Potom je ponovio da je taj uvjet neprihvatljiv za Srbiju, te da to ne vodi "relaksaciji" odnosa između Prištine i Beograda. I kako je "iznenađen".

"Od izvora dva putića vode"


U svakom slučaju - ništa od priželjkivane podjele Kosova, koju je Dačić poput medijsko-političkog balona, proteklih dana puštao u eter prema Briselu.

Taj balon nije odletio dalje od njegovog Požarevca. Ništa više od onoga što se očekivalo, Evropska komisija nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Ali je zato prijateljski preporučila, poboljšanje odnosa sa Kosovom, sugerišući kojim putem se stiže na evropsku adresu. Neko bi rekao: Od izvora - dva putića vode!

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75405014

Powered by Blogger.ba