Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

JOSIP LEKO IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA

Jednoglasno

Josip Leko izabran za novog predsjednika Sabora

 

...........................................

Uz jednoglasnu potporu 123 zastupnika, član SDP Josip Leko izabran je u srijedu za devetog predsjednika Hrvatskog sabora, a na tom mjestu je naslijedio nedavno preminulog stranačkog kolegu Borisa Šprema

Leku je na mjesto drugog čovjeka u državi predložila vladajuća koalicija  nakon što je preminuo Boris Šprem dosadašnji predsjednik parlamenta,  koji je tu funkciju obnašao tek nešto više od devet mjeseci. Ovo je prvi  put da je novi predsjednik Sabora izabran tijekom mandata.

“Dugo sam u Saboru i imam iskustvo, ali preuzimanjem ove dužnosti  zaista osjećam odgovornost, prema vama zastupnicima, prema građanima i  ukupnoj javnosti. Svojom i vašom dužnošću u Saboru smatram najvažnijom  očuvanje demokracije, demokratskih vrijednosti, tolerancije i uvažavanja  različitih političkih opcija”  poručio je u svom govoru novoizbrani šef  parlamenta.

Leko je istakao da svoju ulogu vidi kao "zapovjednik broda na linijskoj  plovidbi", dodavši da u Hrvatskoj, na sreću, ne odlučuje pojedinac, već je na  djelu parlamentarna demokracija sa Saborom kao središnjim predstavničkim  tijelom, uz trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, "da ne  govorim o četvrtoj, financijskoj vlasti, a to su banke".

Od kolegica i kolega u Saboru Leko očekuje pomoć, toleranciju,  usuglašavanje stavova, "ne radi mene, nego radi našeg općeg i  zajedničkog interesa i društvenog dobra".

"Imam vjeru i povjerenje u demokraciju kao politički sustav, u  vrijednosti demokracije, i zato mislim da prije svega moramo čuvati te  vrijednosti, među kojima su najvažnije temeljna ljudska prava i slobode,  a njihova sastavna komponenta su antifašizam i antitotalitarizam",  istaknuo je.

Leko je naglasio kako je njegov prethodnik na čelu Sabora, nedavno  preminuli Boris Šprem, imao viziju na kojoj mu je zahvalio te ustvrdio  da će nastaviti tim putem. Pred Hrvatskom su, dodao je, novi demokratski izazovi ulaskom u nove  pravno-političke odnose s Europskom unijom, u kojoj, istaknuo je, želimo  ostvariti naše interese.

U tom smislu Hrvatski sabor, rekao je, mora naći rješenja kako vladi  ostaviti dovoljno slobode u institucijama EU, a istodobno ostvariti  parlamentarni nadzor te kontrolu nad odlukama u ime hrvatskih građana.

Za potpredsjednicu Sabora, također jednoglasno i na prijedlog klubova  vladajuće koalicije, SDSS-a i Kluba nacionalnih manjina, izabrana je  SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

Izboru predsjednika i potpredsjednice Hrvatskoga sabora  nazočio je i  predsjednik Vlade Zoran Milanović s potpredsjednicima Vlade i  ministrima.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373637

Powered by Blogger.ba