Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

BRISEL UZNEMIRIO "IVICU DAČIĆA"

Premijer u makazama

Brisel uznemirio Dačića

 
Ko bi rek'o čuda da se dese, da drug File izveštaj donese: Ivica Dačić, u vreme dok mu je još uvek bilo do pesme
Ko bi rek'o čuda da se dese, da drug File izveštaj donese: Ivica Dačić, u vreme dok mu je još uvek bilo do pesme
Photo: Stock

.........................................................

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je uznemirenost zbog zahteva da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova koji se navodi u dokumentu EU "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012 - 2013" i upozorio da bi taj zahtev mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine

"Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom, jer umesto da pomogne početku dijaloga, ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", rekao je Dačić povodom Izveštaja Evropske komisije.

Predsednik vlade je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, pošto je od ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera dobio izveštaj o napretku Srbije, rekao i da se ta formulacija ne navodi u Izveštaju EK već, kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne preciziravši u kojem. Inače, reč je o dokumentu "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012 - 2013", koji je danas takođe objavljen u Briselu.

Taj dokument ima 77 strana i govori o strategiji za proširenje Unije i izazovima koji očekuju zemlje kandidate i potencijalne članice EU, a na stranici 26 u preporuci za Srbiju između ostalog se navodi da je "rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteat Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva, ključan elementi procesa u kojem EK očekuje održiv napredak i, postepenu, punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta", rekao je Dačić i dodao da će tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

Briselski šamar Dačiću: Milan Pajević, direktor Kancelarije za pridruživanje EU
Photo: www.mc.rs

................................................

"Srbija zaista nema nameru da nasilnim metodama narušava ono što predstavljaju administrativne linije Kosova, ali ja sam shvatio da mi želimo dijalog i relaksaciju odnosa, statusno neutralni dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

On se požalio da je iznenađen “izostankom razumevanja za napore Srbije na njenom evropskom putu i napore u normalizaciji odnosa s Prištinom”.

Pajević: Vlada od Filea da traži pojašnjenje

Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je danas da Vlada Srbije od evropskog komesara za proširenje Štefana Filea treba da traži pojašnjenje formulacije iz dokumenta Evropske unije da se mora poštovati teritorijalni integritet Kosova.

Upitan da li ga iznenađuje formulacija iz Strategija za proširenje EU u kojoj se kaže da je potrebno poštovati teritorijalni integritet Kosova, Pajević je rekao da je premijer Ivica Dačić bio iznenađen jer mu je “to saopšteno tek sada”.

"Uobičajeno je da se to na neki diplomatski ili nezvaničan način saopšti ranije", rekao je Pajević i ocenio da je Dačić bio uznemiren tom formulacijom o teritorijalnom integritetu Kosova jer nije znao da će da se pojavi u dokumentu EU.

Delević: Isključena mogućnost razgovora o podeli Kosova

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se u Strategiji o proširenju EU, u delu koji se odnosi na Kosovo, ukazuje da je isključena mogućnost razgovora o podeli te pokrajine.

Tačka na priču o podeli Kosova: Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije
Photo: Stock

...........................................................

“Deo o Kosovu razumem kao ukazivanje na činjenicu da ćemo pitanja o kojima ćemo razgovarati u dijalogu rešavati uz isključivanje mogućnosti podele Kosova, što smo u nekoliko navrata i ranije čuli”, rekla je bivša direktorka vladine Kancelarije za evrointegracije. Ona je, u izjavi Tanjugu, podsetila da se i u prošlogodišnjem mišljenju Evropske komisije sa neodobravanjem gledalo na izjave o mogućnosti podele Kosova.

Delevićeva je objasnila da je Strategija o proširenju dokument koji prati Izveštaj objavljen za zemlje u procesu stabilizacije i proširenja, o kojem će se razgovarati na decembarskom Savetu. Ona je izjavila da sadržaj Izveštaja nije iznenađenje ni u pogledu ocene onoga što je do sada učinjeno, ali ni u pogledu očekivanja onoga šta treba da se učini.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je još prošle godine definisana kao ključni prioritet potreban da bi se otvorili pregovori Srbije sa EU", podsetila je Delević.

Prema njenim rečima, među zaključcima se nalazi i preporuka koju je EK iznela i prošle godine, a odnose se na to da će Komisija, kada stekne uverenje da je ostvaren dovoljan napredak, predložiti preporuku za određivanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Kraj Dačićeve crne utopije: Štefan File, komesar EU za proširenje
Photo: nato.int

...........................................................

"Uz izraženo zadovoljstvo što je formirana vlada koja je posvećena nastavku puta evropskih integracija, jasno se kaže da će napredak Srbije zavisiti od spremnosti te vlade da rešava otvorena politička pitanja i nastavi reformske procese", precizirala je Delevićeva.

"Ono što ostaje ključni prioritet jeste obnova dijaloga, postizanje novih rešenja u dijalogu, pa čak i širih političkih rešenja kao i primena rešenja koja su do sada u dijalogu Beograda i Prištine dogovorena", zaključila je Milica Delević.

File: Ne prejudiciramo status, protivimo se podeli

Komesar EU za proširenje Štefan File rekao je da formulacija o "teritorijalnom integritetu" ne prejudicira status Kosova, već ukazuje da se EK protivi podeli Kosova.

"Teritorijalni integritet nije vezan za Srbiju, niti je taj termin vezan sa statusom Kosova. To je jasan signal da Komisija ne želi podelu Kosova", precizirao je File u izjavi Tanjugu.

Ovo je inače prvi put da se u jednom zvaničnom izveštaju EU eksplicitno pominje pojam "teritorijalni integritet Kosova".

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940505

Powered by Blogger.ba