Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

GODIŠNjE GUBIMO 20 MILIONA KM: BiH NA KORAK OD USPOSTAVLjANjA KONTROLE ZRAČNOG PROMETA

Godišnje gubimo 20 miliona KM
BiH na korak od uspostavljanja kontrole zračnog prometa
................
10.10.2012
................
BiH na korak od uspostavljanja kontrole zračnog prometa

FOTO: Arhiva

...............................................

Nakon sedam godina od usvajanja Strategije upravljanja zračnim prostorom BiH, BiH je konačno korak do uspostavljanja kontrole letenja svojim nebom.

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici dalo suglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

- Svaka država ima neosporno pravo da kontroliše svoje nebo. Usvajanjem ovog akta stvoreni su uslovi za nastavak aktivnosti u procesu završetka Strategije upravljanja zračnim prostorom BiH koju je Vijeće ministara BiH usvojilo još u oktobru 2005. - kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Podsjetio je da BiH gubi oko 20 miliona KM godišnje jer ne kontrolira svoje nebo.

- Uspostavljanjem kontrole nad bh. nebom ostvarujemo dobit u najkraćem  periodu u korist BiH. Usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta BHANSA-e stekli su se uslovi za transformiranje entitetskih direkcija za civilno vazduhoplovstvo i pružanje usluga kontrole zračnog prometa iznad teritorije države BiH od domaće institucije - dodao je.

Hadžić je istakao da će nadležni učiniti sve da osiguraju uvjete za konačnu kontrolu zračnog prostora BiH.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, a u skladu sa Zakonom o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, BHANSA preuzet će osoblje entitetskih direkcija civilne avijacije.

Otvara se mogućnost i zapošljavanja novih, mladih stručnjaka iz ove oblasti. Sredstva za finansiranje BHANSA-e osiguravaju se iz sredstava ostvarenih od preleta, a koje pružaocu usluga kontrole zračnog prometa –Agenciji doznačava EUROCONTROL (Evropska agencija za sigurnost zračne plovidbe).

Preuzimanjem kontrole zračnog prostora iznad teritorija BiH i ostvarivanjem prihoda po tom osnovu, entiteske vlade će se osloboditi obaveza koje sada imaju prema entitetskim direkcijama civilne avijacije u ukupnom iznosu od osam miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, 7. maja 2012. godine testiran je sistem i mreža za preuzimanje kontrole letenja bh. nebom u sklopu ATM projekta koji provodi BHDCA. Krajem ove godine trebala bi započeti prijelazna faza preuzimanja našeg neba. Potpisivanjem FAB-C ugovora i uspostavljanjem funkcionalnih blokova, BiH će potpuno kontrolirati svoje nebo, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404961

Powered by Blogger.ba