Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

PETER SORENSEN: SVI U REGIJI SU NAPREDOVALI OSIM BiH

Sorensen: Svi u regiji su napredovali osim BiH

imagePeter Sorensen
......................................................

SARAJEVO - Specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu ambasador Peter Sorensen kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve zemlje regije napravile napredak na putu ka evropskim integracijama osim Bosne i Hercegivine, javlja izvještač agencije Anadolija.

Sorensen je to izjavio u povodu predaje izvještaja Evropskoj komisiji za proširenje.
 
„Zemlje regije Balkana napravile su značajan progres. Hrvatska treba da uđe u EU 2013. godine, Srbija i Crna Gora dobile su status kandidata. Danas je predloženo da i Albanija uđe u pregovore za status, a Kosovo je napravilo značajan progres. Osim Bosne i Hercegovine, u kojoj nije bilo skoro nikako progresa“, kazao je Sorensen, istakavši kako su zemlje regije najbolji pokazatelji signala moći politike proširenja EU.
 
Sorensen je pojasnio kako je u BiH napredak viđen samo početkom godine, te da je izvještaj za BiH označen sa ograničenim progresom.
 
On je još jednom naglasio da se volja naroda za ulazak u EU ne poklapa sa odlučnošću političkih lidera da prave korake u tom smislu.
 
„Podsjećam da je u junu potpisana mapa, a razočaravajuće je da iz te mape ništa nije ispunjeno. U svim zemljama regije ulazak u Evropsku uniju je stavljen kao prioritet, osim u BiH“, naglasio je Sorensen.
 
Pozvavši bh. političare da što prije postignu koncenzus kako bi se dobro poznati zahtjevi iz juna što prije ispunili, Sorensen je ponovio da se samo na taj način proces stabilizacije i pridruživanja BiH Evropskoj uniji može nastaviti.
 
„Potrebno je mnogo rada i želimo vidjeti napredak. Pitanje korupcije i organiziranog kriminala mora biti riješeno što prije, a za to moramo vidjeti i političku volju. Želimo progres u ekonomiji, njenom razvoj, privlačenju investicija i fiskalizaciji“, rekao je Sorensen, te dodao:
 
„Većina agrikulturnih proizvoda neće moći proći granicu Hrvatske nakon ulaska ove zemlje u EU u januaru 2013. godine. Evropska komisija dala je jasne uslove za to koji se moraju ispuniti.“
 
Sorensen je istakao kako je Evropska unija uložila 19 miliona eura u BiH kako bi navedeni problemi bili riješeni.
 
„Evropska unija je uložila značajne instrumente i resurse da pomogne BiH. Naš najveći tim stručnjaka nalazi se ovdje i čeka da se političari slože i postignu koncenzus. EU ne može sama uraditi sve potrebne stvari, ne bez konkretnih odluka vlasti i političara. Mi redom predlažemo rješenja za probleme. Ali, kada je u pitanju unutrašnja politika, sve što možemo učiniti jeste da tražimo koncenzus od političara“, odlučan je Sorensen.

(Vijesti.ba)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940511

Powered by Blogger.ba