Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.10.2012.

SULEJMAN TIHIĆ: IZBORNA POBJEDA UJEDNO JE I VELIKA OBAVEZA

Tihić: Izborna pobjeda ujedno je i velika obaveza

imageKonferencija za novinare SDA
...................................

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u utorak je, na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio načelnike opština izabrane na lokalnim izborima 7. oktobra, javio je izvještač agencije Anadolija.

Prosječna starosna dob kandidata izabranih na proteklim izborima je 40  godina, a Tihić je istakao da nije zadovoljan polnom strukturom  izabranih načelnika, navodeći da je jedino kandidatkinja, Amra Babić,  osvojila načelnički mandat.

On se zahvalio svim kandidatima koji nisu izabrani, istakavši da su i oni doprinijeli izbornim rezultatima.

Tihić  je poručio svima koji su izabrani da uvijek imaju na umu glavni interes  Stranke demokratske akcije, a to je jedinstvena Bosna i Hercegovina.

"Prema  preliminarnim rezultatima, SDA je ponovo najveća i najjača stranka u  BiH. Prema svim parametima, imamo oko 300 hiljada glasova, najviše  vijećničkih mandata, oko 600, te najviše načelničkih pozicija, između 34  i 41", kazao je Tihić, te dodao da je Stranka ostvarila napredak od oko  50 posto u odnosu na izbore iz 2010. godine.

Tihić je dodao kako  biračko tijelo u zemlji sazrijeva, te ukazao na rast podrške njegovoj  stranci za oko 100 hiljada glasova u odnosu na izbore održane 2010.  godine.

On je podvukao da je SDA svoju probosansku orijentaciju  potvrdila osvajanjem načelničkih pozicija u RS-u, poput Sebrenice i  Vukosavlja, te podsjetio na 11 odborničkih mjesta, koliko je ova stranka  osvojila u Srebrenici.

"Ova pobjeda je velika obaveza za sve nas  i zato moramo napraviti plan realizacije obećanja koja smo dali na  lokalnoj razini. Ona daje legitimitet SDA za rješavanje problema i na  višim nivoima, ali ipak moramo imati u vidu i rezultate izbora iz 2010.  godine", naglasio je Tihić.

Tihić je izrazio nadu da će bivši  koalicioni partneri pokazati razumijevanje kada je u pitanju vraćanje  parlamentarne većine u prvobitno stanje.


Ćamil Duraković,  zajednički kandidat SDA, SDP, SBB i SBiH-a za načelnika Srebrenice,  pored novog načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića,  najmlađeg načelnika, pozdravljen je burnim aplauzom prisutnih.

Konferenciji  za novinare prisustvovali su ljudi iz najvišeg rukovodstva SDA Amir  Zukić, Asim Sarajlić, Sanjin Halimović, predsjednik Kantonalnog odbora  SDA Denis Zvizdić, te prva dama BiH Sebiha Izetbegović.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940511

Powered by Blogger.ba