Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

"ŠETNjA ZA SLOBODU" U NOVOM SADU

Godišnjica antifašističkog marša

"Šetnja za slobodu" u Novom Sadu

 

...........................................................

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina održala je u nedelju u Novom Sadu protestnu "Šetnju za slobodu" i zajedno s više hiljada građana obeležila petu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa u tom gradu

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić rekao je da se Srbija danas odriče svoga antifašizma, a time i puta u Evropsku uniju, čiji je osnovni temelj antifašizam. On je podsetio da je pre pet godina u Novom Sadu održan veliki protest građana zbog najave neonacista da će marširati Novim Sadom.

"Danas, pet godina posle, ti neonacisti koji su želeli da marširaju našim gradom, u međuvremenu su zabranjeni. Ali, umesto njih, pojavili su se neki drugi kojima vlasti u ovoj državi očito ne želi da stane na put, čime se pretvaraju u njihove saučesnike", rekao je Gruhonjić.

Sociološkinja Janja Beč Nojman rekla je da je fašizam logor i "um koji taj logor omogućava", jer on ne voli život, ne raduje se životu i dehumanizuje ljudske grupe po verskom, polnom i nacionalnom sistemu.

"Fašizam je um koji sve vidi crno-belo i u njemu je ogovornost kolektivna, dok je demokratski um idnividualan i tada sam ja odgovorna, ja sam uspešna, ja sam pogrešila i ja se izvinjavam", rekla je Nojmanova.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je ova šetnja pokazala da građani imaju hrabrosti da izađu "na crtu" i nateraju vlast da bolje radi posao za koji ih oni plaćaju. Predstavnica Liberalno demokratske partije (LDP) Gordana Francuski rekla je da se u Srbiji vreme vraća unazad, da Srbija živi s fašizmom i ništa ne preduzima da se to promeni.

"U Srbiji se vreme vraća u najgori period srpskog naroda, a to su devedesdete. LDP se uvek zalagao da se ne umanjuje znača j atifašističke borbe, jer je tada Srbija stajala rame uz rame s progresivnom Evropom i borbom za slobodu", rekla je Gordana Francuski.

Predsednik demokratske omladine Demokratske stranke Danijel Borbaš rekao je da najgore što može da se desi jeste da građani pomisle  kako je nemoguće promeniti stvari i da među njima zavlada kolektivna apatija.

"Svako od nas mora u sebi da ponovo pronađe novu pokretačku energiju i da definiše vrednosti koje hoćemo da negujemo u svom gradu. Moramo da definišemo one linije koje nikome nećemo dozvoliti da pređe", rekao je Borbaš.

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov rekla je da su pre pet godina Novosađani dobili bitku protiv fašizma i mržnje, ali ne i rat.

"Taj rat nećemo dobiti sve dok u Novom Sadu budu smenjivali ljude zbog latiničnih tabli, palili zastave drugih zemlja i Vojvodine i sve dok budu sekirama lupali kola stranaca. Mi znamo da je Novi Sad bolji od toga", rekla je Jerkovljeva. Ona je dodala da "rat neće biti dobijen sve dok 6. oktobar budu slavili oni koji su 5. oktobra pobeđeni".

Aktivsta za ljudska prava Goran Miletić čestitao je okupljenima što su imali slobodu da se okupe u Novom Sadu i rekao da u Srbiji danas više slobode imaju oni koji negiraju ljudska prava, nego obični građani.

Kolona od oko 2.000 građana prošetala je ulicama Novog Sada, a na čelu kolone bio je istaknut transparent "Stop fašizmu", kao i zastave Novog Sada, Vojvodine, Srbije i Evropske unije. U koloni je bio i transparent "Protiv mržnje. Stop fašizmu", kao i nekoliko LGBT zastava u duginim bojama.

Pre pet godina, 7. oktobra 2007. godine, Građanska Vojvodina je organizovala protestnu šetnju na kojoj je učestvovalo oko 5.000 građana, s ciljem da se suprotstavi nameri neonacista da toga dana organizuju svoj marš u glavnom gradu Vojvodine.

Neonacisti su tada u jednom momentu zasuli kolonu građana kamenicama i tom prilikom nekoliko građana je povređeno, a neonacisti su bili  privedeni. Sudski postupak povodm tog incidenta nije do danas okončan.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403433

Powered by Blogger.ba