Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

UDRUŽENjE BH NOVINARA OSUDILO PRIJETNjE NOVINARA SINIŠI VUKELIĆU

Udruženje BH novinari osudilo prijetnje novinaru Siniši Vukeliću

imageFoto: Arhiv

......................................................

BANJA LUKA - Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak banjalučkog biznismena Mile Radišića, koji je Siniši Vukeliću, novinaru Alternativne televizije i predsjedniku Kluba novinara BHN Banja Luka, prijetio ubistvom i najgrublje ga vrijeđao.

- Prijetnje kolegi Vukeliću doživljavamo kao direktan atak na njegov život i na bezbjednost njegove porodice, zbog čega zahtijevamo da se Radišić hitno procesuira, a javnosti pokaže da su prijetnje novinarima nedopustive, kao i svaki drugi kriminal - rekli su članovi Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

Novinar Vukelić je Milu Radišića pozvao da prokomentariše odluku Vrhovnog suda Republike Srpske, kojom je ukinuta oslobađajuća presuda za Radišića u slučaju „Medicinska elektronika“.

Umjesto komentara, Radišić je u telefonskom razgovoru Vukelića zasuo uvredama i prijetnjama, poručivši mu, između ostalog, da će ga „roknuti“, što je žargonski izraz za likvidaciju.

Slučaj je prijavljen policiji i članovi Udruženja BH novinari očekuju da će nadležni organi reagovati po zakonu i zaštititi kolegu Vukelića i time pokazati da BiH nije društvo u kome vladaju tajkuni, a stradaju novinari.

Kao novinar, Siniša Vukelić je razotkrio milionske afere vezane za sumnjive privatizacije i za manipulacije građevinskim zemljištem u Banjoj Luci.

Pisao je također i o slučaju „Medicinska elektronika“, zbog kojeg je Mile Radišić optužen za organizovani kriminal.

O ovom slučaju Udruženje BH novinara obavijestit će i Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara, kao i druge međunarodne organzacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403443

Powered by Blogger.ba