Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

USTAVNI SUD BiH: "OSTAVKA" NE MOŽE PROIZVODITI PRAVNO DEJSTVO

"Ostavka" data političkoj stranci ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti

imageUstavni sud FBiH
...........................................................

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministara u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH.

Istovremeno, Sud je utvrdio da pismeno označeno kao "ostavka" dato  političkoj stranci ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti u  FBiH.

U skladu s prethodno izrečenim stavom, Ustavni sud FBiH ostavlja  mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo  osporenom Odlukom (Odlukom o prihvatanju njegove navodne ostavke), da  podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost  predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlaštenja preispita Odluku o  prihvatanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice  Radivojevića.

Ustavni sud FBiH, nadalje, obustavlja postupak po zahtjevu  predsjednika FBiH za rješavanje spora s federalnim premijerom iz razloga  što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi, održanoj 29. augusta.

Kako je danas saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak,  Presuda u vezi sa spomenutim zahtjevima premijera i predsjednika  Federacije BiH bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403498

Powered by Blogger.ba