Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

BREMERCU OPET "UVJERAVANjA I OBEĆANjA"

Glavni tužilac Haškog tribunala nada se napretku istrage mreža jataka

Bramercu opet “uveravanja i obećanja”

 
Photo: FoNet/Aleksandar Levajković

.......................................................

I pored angažmana nakon poslednjih hapšenja i obećanja da će voditi istragu i postupke protiv mreža koje su podržavale optužene tokom njihovih bekstava, srpske vlasti su do sada mogle da ponude mnogo više

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je u utorak u Beogradu da je od srpskih vlasti dobio "obećavajuće informacije" o istrazi mreža jataka haških otpuženika i izrazio očekivanje da će narednih dana doći do napretka.
Na konferenciji za novinare posle sastanka sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, Bramerc je  izrazio zadovoljstvo zbog tih informacija, "jer se u Haškom tribunalu još vode predmeti za koje je potreban pristup dokumentaciji i podrška".
“Posle prvih sastanaka sa predstavnicima nove vlade dobio sam uveravanja da će se naša saradnja nastaviti kao i do sada i to je ono što smo uglavnom i očekivali", kazao je Bramerc. On je dodao da je došlo do odredjenog razvoja u istražnim aktivnostima srpskih organa, naglasivši da je u poslednjih "šest meseci do godinu dana govorio da bi više trebalo da se uradi" u vezi sa istragom o mreži jataka.

Glavni haški tužilac je ukazao da bi saradnja Srbije i BiH u vezi sa otkrivanjem ratnih zločina mogla da bude bolja.
"Srbija i BiH imaju sporazum o saradnji, ali on još nije potpisan. Moj utisak je da je problem na strani BiH... Statistički gledano, saradnja s Hrvatskom je mnogo intenzivnija nego s BiH, što nije logično, jer s BiH ima mnogo više zajedničkih predmeta", rekao je Bramerc.
On je istakao da "što se više približava završetak rada Haškog tribunala, važnije da regionalna saradnja funkcioniše", jer ima još mnogo slučajeva koje treba rešiti.

Bramerc je dodao da naročito ima mesta za poboljšanje saradnje u razmeni prekograničnih operacija Srbije i BiH. Glavni haški tužilac rekao je da je tokom dvodnevne posete Beogradu imao "dobar sastanak" sa novim direktorom BIA Nebojšom Rodićem, koji ga je uverio u nastavak saradnje. To su učinili i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić,  premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.
U utorak, uoči razgovora Bramerca sa srbijanskim tužiocem i policijsko - bezbednosnim vrhom, objavljen je u Večernjim novostima njegov intervju u kojem ističe da je ”predstavljeno malo konkretnih rezultata”. I pored angažmana nakon poslednjih hapšenja i obećanja da će voditi istragu i postupke protiv mreža koje su podržavale optužene tokom njihovih bekstava, srpske vlasti su do sada mogle da ponude mnogo više”, konstatovao je glavni tužilac Haškog tribunala.

On je u istom intervjuu ponovo objasnio da Tribunal “nema mandat da vodi istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji”, te da je istraga o tome poverena “stručnoj međunarodnoj ekipi istražitelja”.

Bramerc tokom novembra treba da podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403476

Powered by Blogger.ba