Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

KOMISIJA ZA OČUVANjE NACIONALNIH SPOMENIKA BiH: OSIGURATI NASTAVAK RADA ZEMALjSKOG MUZEJA

Osigurati nastavak rada Zemaljskog muzeja

image

SARAJEVO - Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH za javnost 4. oktobra, predstavlja još jedan alarm upućen donosiocima odluka da, u skladu sa svojom odgovornošću poduzmu neophodne mjere za osiguranje uvjeta za kontinuirano funkcioniranje Zemaljskog muzeja BiH kao ustanove ...

... države Bosne i Hercegovine, saopćila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Iz Komisije su podsjetili da je važnost Zemaljskog muzeja BiH, koji je osnovan 1888. godine, vidljiva u svakom segmentu rada na očuvanju naslijeđa, kroz bogati fundus i rezultate naučno-istraživačkog rada. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je ove godine obilježila deset godina svoga rada  i tim povodom, 10. septembra u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, upriličila skromnu svečanost na kojoj je Komisiji uručena nagrada Evropske unije – Europa Nostra za predanost u radu.

Prepoznatljivi rezultati u radu Komisije na svjetskoj razini dijelom ne bi bili mogući bez oslanjanja na rezultate i sadašnje kapacitete Zemaljskog muzeja BiH, kao najstarije institucije u kojoj je zaštita bh. kulturnog naslijeđa i uspostavljena.

Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH za javnost ne može značiti prestanak njegovog rada, nego samo označava trenutnu slabost donositelja odluka u BiH da prepoznaju značenje kulture i državnih institucija i ustanova koje se bave kulturom.

To zatvaranje će nesumnjivo ostaviti tragove, kako na Muzeju, tako i u bh. naslijeđu, ali smo uvjereni da je ono, koliko god sramotno, samo privremeno, ističu iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403476

Powered by Blogger.ba