Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.10.2012.

DODIKOVA INICIJATIVA NE DOPRINOSI STABILIZACIJI I VANjSKIM PRIORITETIMA BiH

Dodikova inicijativa ne doprinosi stabilizaciji i vanjskim prioritetima BiH

imageMilorad Dodik

.......................................................

Generalni sektretar Centra za sigurnosne studije BiH  (CCI) Denis Hadžović je u izjavi za Agenciju FENA ocijenio inicijativu  predsjednika RS-a Milorada Dodika o ukidanju Oružanih snaga BiH kao nepoželjnu u postojećoj socijalno-ekonomsko-političkoj krizi u kojoj se BiH nalazi.

On Dodikovu inicijativu smatra podrivanjem Oružanih snaga BiH  pogotovu u sadašnjoj fazi kada je izgledno da BiH može postati članica  NATO-a. I to znatno ranije nego što može postati članica Evropske unije.

„Ova inicijativa svakako ne doprinosi stabilizaciji i vanjskim  prioritetima za koje je usaglašeno djelovanje u dokumentu Opšti pravci i  prioriteti vanjske politike“, smatra Hadžović koji naglašava da je  Bosna i Hercegovina najveće reforme napravila upravo u vezi s odbranom.

Kako Hadžović ističe taj put treba nastaviti prvenstveno političkim  dogovorom koji će BiH osigurati učešće u MAP procesu kao predvorju za  punopravno članstvo u NATO-u.

„BiH je dugo bila korisnik međunarodne vojne pomoći, a zadnjih godina  je postala i pružalac iste te pomoći učešćem i slanjem svojih vojnika u  mirovne misije. To je možda jedno od najvećih dostignuća, jedno od  najvećih državnih obilježja koje je BiH uspjela napraviti na svom  vanjskopolitičkom planu i izgraditi jedan pozitivan imidž kroz učešće i  doprinos miru i stabilnosti u svijetu“, rekao je Hadžović.

Po njegovom mišljenju ovaj pristup bi imao negativne konsekvence po  imidž BiH i ova inicijativa će vjerovatno biti negativno prokomentirana u  međunarodnim krugovima.

„Naravno prostora za unapređenje djelovanja Ministarstva odbrane BiH  ima, ali je količina i iznos sredstava koje BiH daje za Oružane snage  minimalna.To iznosi negdje 1,12 posto bruto nacionalnog dohotka. Što je  svakako ispod svih granica. Jasnije rečeno Oružane snage BiH svakog  građanina koštaju manje od 90 KM godišnje. U poređenju šta dobijamo   njihovim učešćem u deminiranju samo u BiH ili kroz pomoć civilnim  strukturama tokom prirodnih nepogoda .Tako da se to ulaganje vraća našoj  zemlji“, ističe Hadžović negirajući Dodikove tvrdnje o skupom vojnom  aparatu.

Hadžović smatra da se BiH ne može porediti s nekim članicama NATO-a poput Islanda koji nema vojsku.

„Island ima drugačiji strateški i geopolitički položaj, a i takav  Island koji nema vojsku opet izdvaja više sredstava za vojne troškove  nego BiH u ovom trenutku“, kaže Hadžović.

(Vijesti.ba/Fena)
 
....................................................
[image]
SRPSKI PATRIJARH PAVLE MITROPOLIT NIKOLAJ ,RADOVAN KARADžIĆ I RATKO MLADIĆ U RATU OD 1992 I 1995 GODINE
....................................................................

..U desnom uglu obiljezeni crvenom linijom su: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik u lijevom uglu obeljezen crvenom linijom je Vladika Vasilije Kacavenda
.......................................................Haški optuženici Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić
.........................................................
Dodik odlikovao Irineja ordenom RS
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i Milorad Dodik

................................................
......................................................
image
Milorad Dodik i Radovan Karadžić
......................................................................


Biljana Plavšić  i Milorad Dodik
......................................................


Dobrica Ćosić
...............................

Dobrica Ćosić, Vijislav Koštunica, Boris Tadić,  Tomislav Nikolić

................................................................

image
Milorad Dodik

 

 

 

 

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75405020

Powered by Blogger.ba