Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.10.2012.

NAKON GENOCIDA-EKOCID

Nakon genocida-ekocid

06.10.2012.

 

Zdravko Krsmanović

..................................

Ugovoru koji je potpisan između zvaničnika Vlade RS-a i predstavnika njemačkog energetskog koncerna RWE o izgradnji četiri hidroelektrane na Drini javno se usprotivio načelnik opštine Foča ZDRAVKO KRSMANOVIĆ; on za naš list otkriva šta se krije iza ovog spornog ugovora, zbog čega se MILORAD DODIK grčevito bori da on bude realizovan i ko mu ovih dana prijeti likvidacijom

„Zustaviti Milorada Dodika da proda dio Drine njemačkoj kompaniji RWE je stvar od istorijskog značaja za BIH. Ne može se Drina posmatrati kao rijeka Republike Srpske, to je rijeka koja teče i kroz Kanton Goražde, pored toga to je međugranična rijeka izmeđe BiH i Srbije. Pojedinac koji je privremeno na vlasti nema pravo da prodaje prirodni resurs države BiH“, kaže za naš list Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča.

Nakon što je ukazao na štetnost ugovora koji je 26. septembra potpisan u Banjoj Luci, protiv njega je pokrenuta zakulisna odmazda sa ciljem da pred lokalne izbore bude odstrijeljen. Krsmanović tvrdi da iza hajke na njega stoji politički vrh RS-a kojem je u interesu da se ugovor, vrijedan 460 miliona KM, o izgradnji četiri HE realizuje.

Nedeljko Pavlović, direktor Srbinje puteva, podnio je prošle nedjelje prijavu CJB Foča protiv Krsmanovića jer prije pet godina, kao načelnik Foče, nije objavio tender za asfaltiranje i rekonstrukciju puta. Kada je Krsmanović dokazao da nije bilo potrebe za objavljivanja oglasa za tender jer posao nije prelazio iznos od 93 hiljade KM, Pavlović je u medijima bliskim Miloradu Dodiku plasirao informaciju da mu je Krsmanović uputio SMS u kojem mu prijeti smrću. Krsmanović je odmah odgovorio da je to laž, da je sve izrežirano jer je on u vrijeme kada je Pavlović dobio „prijeteći“ SMS gostovao na lokalnom radiju u Foči. Krsmanović tvrdi da uprkos udarima na njega i ozbiljnim prijetnjama likvidacijom neće odustati od borbe da se sporni ugovor poništi.

Vlada RS-a je odlukom da 60 posto udjela u projektu „Gornja Drina“ ponudi njemačkoj kompaniji RWE zapravo prodala 60 posto rijeke Drine na području Foče, smatra Krsmanović. Izgradnjom četiri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, više od 30 kilometra Drine biće pretvoreno u nekoliko akumulacionih jezera, a nekoliko naselja biće potpuno potopljeno, tvrdi načelnik Foče.

„Na području opštine Foča ne bi bilo ni milimetra toka rijeke Drine. Od Ustikoline do Šćepan Polja bila bi samo četiri jezera. Kada se proda dio Drine, niko neće moći u tom dijelu rijeke prići. Ja samo želim građanima da ukažem da je prodaja resursa držve najveća izdaja koja se može desiti jednom narodu i da se ćutanjem ta izdaja legalizuje. Ja dobijam prijetnje zbog toga što to javno govorim, ali ja ću pričati i ono što moj politički protivnik misli da mu ne smijem reći. Ja ovdje u Foči dobijam glasove i Srba i Bošnjaka i dužan sam im ih upozorim na katastrofu koja im se sprema“, naglašava on.

„Ovaj ugovor nije slučajno potpisan u vrijeme preizborne kampanje. Pokušali su na brzinu da ga potpišu, pa da se ne zna šta je. Nazvali su ga - ugovorom o strateškom partnerstvu, a kada ga odmotate vidite da je to zapravo većinska prodaja dijela rijeke strancima i to za vijeke vijekova. Dakle nije to koncesija na, recimo, 50 ili 100 godina. U ugovoru piše da je predmet ugovora istraživanje, projektovanje, izgradnja i korištenje. Znači, oni su prodali Drinu kompaniji koja ima ovlaštenja da istražuje i projektuje šta god hoće, a onda da to izgradi i koristi za vijeke vijekova. Ne znam da postoji veći idiotizam, zločin prema vlastitom narodu od toga. Drina na ovim prostorima ima simboličan značaj. Ona je uvijek bila raskrsnica civilizacija. Dodik sada dolazi i prodaje rijeke, a pri tom nikoga nije pitao. Zato je moja poruka svakom čovjeku koji drži do sebe, svakoj nevladinoj organizaciji, insituciji države, svakom stručnom i naučnom radniku, da je na djelu izdaja vlastitih naroda od strane pojedinaca koji neovlašteno to radi koristeći svoju privremenu poziciju. Njegov cilj je da rasproda prirodna bogatstva i ponizi svoje narode. Protiv toga se svi moramo boriti“.

Ugovor sa njemačkim koncernom RWE predstavnici Vlade RS-a su potpisali bez prostornog plana, plana izvodivosti i studije uticaja na životnu sredinu. Krsmanović tvrdi da postoje mehanizmi da se ugovor sa njemačkom kompanijom poništi.

„Niko nema prava da prodaje resurse države a da za to nije pitao građane. Iznad svih nas stoji Ustav i zakon. Taj ugovor su potpisali pojedinci i mi ćemo podnijeti prijave protiv njih zbog zloupotrebe položaja. Pored toga, formiraćemo udruženje građana za zaštitu resursa i raspisati referendum. Dodik stalno pominje neki referendum, evo prilike da u RS-u on konačno bude raspisan! Pitanje će glasiti - jeste li za rasprodaju prirodnih resursa i da li ste da Elektroprivreda u RS-u ide u privatizaciju većinskog vlasništva stranom partneru. Zaklinjemo se da nećemo privatizovati Elektroprivredu, a ovo je njena privatizacija na mala vrata. Ukoliko Elektroprivreda RS postane većinsko vlasništvo stranca, u tom slučaju mi gubimo suverenitet. To je stvar ustavne kategorije i mora se riješiti referendumom.Volju građana izraženu na referendumu niko ne smije prekršiti. Za one koji je ne poštuju postoje metode prisile“, kaže Krsmanović.

Mještani sela Paunci i Jošanice u kojima se namjeravaju graditi HE zabrinuti su za svoju budućnost. Žitelji srpske i povratnici bošnjačke nacionalnosti oformili su Odbor protiv gradnje HE Paunci. Ibrahim Bajraktarević, povratnik u selo Paunci, kaže da bi u tom selu bile potopljene mnoge kuće, najplodnija zemlja, ali i mezarje i pravoslavno groblje. Bajraktarević tvrdi da on i njegove komšije neće dozvoliti da stranci uzmu preko 500 dunuma zemlje koja je u njihovom vlasništvu i da ih protjeraju sa djedovine. „Mi smo došli na svoje, krenuli ispočetka, sve iznova i nikom ovo ne damo“, kaže Bajraktarević.

Krsmanović je sedam godina, od 1985. do 1992., bio zaposlen u Elektroprivredi BiH. Radio je na izgradnji HE Višegrad, vodio studijske radnje i projektovanje na Hidroelektranama na Drini, te mu je problematika oko izgradnje hidroelektrana, kaže, potpuno poznata.Sve četiri HE mogla su se, tvrdi, napraviti od polovine novca koji je dobijen prodajom Telekoma Srpske.

„Predstavnici Vlade RS-a tvrde da je vrijednost tih objekata milijarda KM. To je laž. Svaku hidroelektranu mogu napraviti naši ljudi. Naročito Buk Bijelu, gdje je završena eksproprijacija, gdje postoji šljunak i beton za izgradnju. Elektroprivreda RS-a, mimo svih krađa i gubitaka na mreži, imala je prošle godine dobit od 30 miliona KM. Kada taj iznos pomnožite sa pet koliko traje izgradnja jedne HE, onda vidite da je te objekte moguće samofinansirati. Pri tom se oprema za hidrocentrale, recimo u Siemensu i Toshibi, obično otplaćuje strujom koju proizvedete. Za dvije godine, pošto se prikupi sva potrebna dokumentacija, mogla bi početi izgradnja objekta. Omah bi se moglo zaposli pet hiljada ljudi. Nema profitabilnijih objekata od hidroelektrana. Moj prijedlog svakom čovjeku u BiH je ukoliko ima i hiljadu maraka najbolje ih je uložiti u akcije Buk Bijele. To je bolje nego u naftu u Kuvajtu. Voda teče i pravi vam pare. Struja je proizvod koju čitav svijet traži. Umjesto toga, Dodik napravi zgradu Vlade RS-a, svojevrstan stakleni kavez, a za taj novac mogao je napraviti HE Buk Bijala i zaposliti nekoliko hiljada ljudi“.

Naš sagovornik tvrdi da se ne plaši hajke koja se vodi protiv njega na najvišem nivou u Banjoj Luci.

„Prvo je bilo pripremano moje hapšenje preko priče o tenderima koji nisu prošli zakone BiH. Zamislite, oni iz Banja Luke sjetili se da treba poštovati zakone BiH“, zaključuje načelnik Krsmanović.

"Na RTRS-u udarna vijest je bila kako je prijetim smrću pojedinim ljudima u Foči. Pravi se atmosfera gangsterske sredine u kojoj je načelnik kao revolveraš sa Divljeg Zapada, stavio značku i ide ljudima, prijeti im i ubija. To što su meni pripremali nije ništa novo, samo treba prepoznati na vrijeme. Sjetite se kako je ubijen načelnik opštine u Doboju Dragan Gavrić. Ušao je čovjek u njegovu kancelariju u zgradi opštine i hladnokrvno ga ustrijelio .Sud ga poslije oslobodio krivice. Svi treba da uvidimo da iza toga stoji organizovana grupa ljudi, koju ja zovem mafijaška struktura, koja je povezana sa vrhovima političkih partija i ova država je zarobljenik tih ljudi. Pored mog hapšenja, planirano je i hapšenje Dragana Čavića i Miće Mićića. Dodik je svjestan da ukoliko Čavić pobijedi u Banja Luci, Mićić u Bijeljini, a ja sigurno pobjeđujem u Foči, on gubi vlast. U tom slučaju imaće vanredne izbore u RS-u sigurno na proljeće slijedeće godine. Hapšenja se nisam uplašio jer po prirodi nisam strašiv čovjek.

Foča je od 1992. do 1995. bila klaonica. Poslije rata grad sa najviše optuženih za ratne zločine. Kao načelnik opštine morao sam to otvoriti, oprati i pokazati da je to moguće. Foča je bila crna rupa na Balkanu. Ja sam od takve sredine napravio sredinu u kojoj hodžu sa ahmedijom, kada prođe kroz grad, mnogi zovu na kafu. Na to sam ponosan, isto kao što sam bio kada je muftija goraždanski dao prilog za hram koji se gradi u Foči. To je za mene bila hrabrost i tu sam se prekalio. Ovi u Banjoj Luci znaju da sam tvrd orah i da sa mnom ne mogu lako. Hapsiti me bez osnova ne mogu. Ukoliko dođu da me hapse, mogu samo dobiti batine“, kaže na kraju razgovora načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović. (M. Dedić)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949698

Powered by Blogger.ba