Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.10.2012.

BIHAĆ: PROTESTI PODRŠKE NAJSTARIJOJ KULTURNOJ INSTITUCIJI

Bihać: Protesti podrške najstarijoj kulturnoj instituciji

imageFoto: Oslobođenje

Stotinjak bihaćkih gimnazijalaca organizovalo je danas mirne demonstracije kao podršku Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je zbog nebrige vlasti ranije zatvoren. Na gradskom trgu u Bihaću organizovali su i minutu šutnje, što je, s obzirom na to da je nastupila i predizborna šutnja, na neki način bilo i provokativno i satirično.

Razočarenje

Na trgu su ostavili zalijepljen natpis "RIP Zemaljski", a zatim su napravili krug kroz grad noseći ogromni transparent na kojem je pisalo: "Ne! Ja porobljen nisam, ni umro, ni pao, samo sam morao predahnuti malo. Nastaviću tačno tamo gdje sam stao, vratiće se stari za one što ga vole!". Građani Bihaća, sjedeći u baštama kafića ili u prolazu, zatečeni nenajavljenim performansom srednjoškolaca, sa oduševljenjem su im davali podršku i pratili ih aplauzima.
- Razočarani smo! Taj svjedok vremena Bosne i Hercegovine nije to zaslužio. Smatramo obavezom naroda svih nacionalnosti u našoj zemlji da se potrude da Muzej ponovo otvori svoja vrata. Očigledno je nekome u cilju opstrukcija uspomena na vrijeme zajedništva, kada je sve funkcionisalo bolje. Ovim činom iskazujemo svoje nezadovoljstvo, Muzej ne smije biti zatvoren, to je kulturni urbicid i mi ćemo se potruditi na ovaj način da podignemo svijest kod nas u Bihaću i svih građana u BiH, a da bi oni izvršili adekvatan pritisak na nadležne organe kako bi se počeli adekvatno baviti ovim pitanjem, kazao nam je Haris Hadžijusufović, predvodnik bihaćkih gimnazijalaca koji su pokazali visok nivo svijesti, pogotovo otkako je došlo do zatvaranja najstarije kulturne institucije u našoj zemlji. Upravo oni stoje i iza provokativnih osmrtnica Zemaljskom muzeju, koje su bile oblijepljene preko svih izbornih plakata u Bihaću, a što su kao vijest prekjučer prenijeli svi portali.

Kolektivna krivica

Kada je u pitanju diskusija o ulozi samog menadžmenta Zemaljskog muzeja, oni kažu da sve treba imati u vidu.
- Kriticizam je na mjestu, ali to je interna stvar Muzeja i ne možemo samo kriviti menadžment i upravu. Ukoliko uprava ne valja, mi smo tu da protestujemo i protiv nekvalitetne uprave da se ona mijenja. Ali, ipak, mislimo da je ovaj čin zatvaranja Muzeja kolektivna krivica cijelog društva Bosne i Hercegovine, kazao nam je Hadžijusufović.


(Vijesti.ba/Oslobođenje)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74150627

Powered by Blogger.ba