Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.10.2012.

ŠVEDSKA: RIJEŠEN PROBLEM LAŽNIH AZILANATA IZ BiH

Riješen problem lažnih azilanata iz BiH

imageBakir Dautbašić

.......................................................

Problem lažnih azilanata iz BiH koji su proteklih nekoliko mjeseci masovno odlazili u Švedsku i tražili azil, iako za to nisu imali nikakvog osnova, gotovo je u potpunosti riješen, rekao je šef Monitoring tima za viznu liberalizaciju Bakir Dautbašić.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekolko stotina građana koji se  još nalaze u centru za azilante u Švedskoj biće deportovani u BiH do  kraja ovog mjeseca.

"Novi slučajevi lažnih azilanata iz BiH nisu  registrovani u Švedskoj što znači da se i tome stalo u kraj. Vjerovatno  su i građani shvatili da od toga nema ništa. Važno je reći da smo svim  lažnim azilantima ušli u trag i da su evidentirani. Slijedi im zabrana  ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina", rekao je  Dautbašić za "Dnevni avaz".

To bi, dodao je, trebao biti jasan signal svima onima koji se na ovaj način ubuduće spremaju otići u Švedsku.

"Građani  su nasjeli na priče, a sigurno će i u budućnosti biti onih koji će na  ovaj način pokušati zgrnuti novac", kaže Dautbašić.

On navodi da  se u Švedskoj dugo neće zadržati niko ko nema osnove za azil, jer je  skraćena procedura obrade zahtjeva za azil na samo 25 dana.

Zbog problema nelegalnih azilanata u Švedskoj, BiH je jedno vrijeme prijetila i suspenzija bezviznog režima.

(Srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76440654

Powered by Blogger.ba