Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.10.2012.

ČETNIČKI KOMANDANT DOBIO PRAVO GRAĐANSTVA: SAD JE MRTAV, STVARNO

Četnički komandant dobio pravo građanstva

Sad je mrtav, stvarno

Photo: Stock

...............................................

Zločinac je  posthumno dobio pravo građanstva, duboko nepravedno i nemoralno, jer njemu je s razlogom oduzeto pravo da bude mrtav

Prvi osnovni sud u Beogradu u petak je proglasio mrtvim ratnog zločinca, četničkog komandanta Dragoljuba Dražu Mihailovića, a datum njegove smrti po sudskoj odluci je 31. jul 1946. Tako je preinačena presuda Vojnog veća Vrhovnog suda Federativne narodne Republike Jugoslavije iz 1946.  kojom je zlikovac osuđen na smrt i gubitak građanskih prava, jer četnički zapovednik nije imao pravo da bude upisan u matičnu knjigu umrlih. Njegov grob, ukoliko postoji, nije pronađen, uprkos činjenici da su iskopavanja na raznim istorijskim mestima, blagošću bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodanu Homenu, proglašena jednim od najvažnijih državnih poslova.

Poštovaoci zločinca okupljeni u Srpskom liberalnom savezu, među kojima su najpoznatiji Kosta Čavoški, Radmila Milentijević i Aleksandar Nedić,  podneli su 2006. Višem sudu u Beogradu zahtev za rehabilitaciju; prvo ročište održano je 2010, a proces se nastavlja 8. oktobra ove godine.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti, ne računajući zarđale čaure i čokanj za rakiju (prazan), do kojih su, vođeni četničkim nebulozama, stigli Homenovi kopači, je izveštaj lista "Borba" koji je 18. jula 1946. objavio da je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna streljanjem dan ranije. Zašto je Prvi opštinski sud konstatovao da je datum zločinčeve smrti 31. jul saznaćemo kada odluka bude objavljena, najvažnije je da je četnički komandant posthumno dobio pravo građanstva.

Photo: Dario M.
......................................................
Duboko nepravedno i nemoralno, jer njemu je s razlogom oduzeto pravo da bude mrtav.  Kriv je, presudio je Vrhovni sud FNRJ: “Što je, pod lažnim parolama 'zaštite srpstva' i 'spasavanja srpskih glava', kojim parolama je i kvisling Nedić opravdavao okupaciju, razbijao jedinstvo srpskog naroda u borbi protiv okupatora i nametao mu bratoubilačku borbu, u kojoj su njegovi četnici pobili desetine hiljada Srba; Što je, u skladu sa politikom okupatora, kao predstavnik svih protivnarodnihi antidemokratskih elemenata, u cilju razbijanja bratstva i jedinstva naroda Jugoslavije i uspostavljanja nacionalnog ugnjetavanja, raspirivao nacionalnu i versku mržnju i razdor među narodima Jugoslavije, usled čega su njegove četničke bande izvršile masovne pokolje hrvatskog, muslimanskog, kao i srpskog naroda koji nije prihvatio okupaciju”.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74168274

Powered by Blogger.ba