Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.10.2012.

VLADA CRNE GORE PORUČILA: NEMA HIDROELEKTRANE NA DRINI BEZ SAGLASNOSTI CRNE GORE

Nema hidroelektrane na Drini bez saglasnosti Crne Gore

imageIgor Lukšić

.....................................................

PODGORICA - Vlada Crne Gore poručila je danas da nema gradnje hidroelektrana na rijeci Lim, odnosno Drini, bez saglasnosti te države, a to joj garantiraju i međunarodne konvencije o zaštiti životne sredine u prekograničnim oblastima.

Nijedan objekt koji bi prelazio na teritoriju Crne Gore i značajnije ugrožavao naš hidropotencijal ne može se graditi bez saradnje i konsultacija s Crnom Gorom, saopćeno je iz crnogorske vlade. 

Ukazuje se da se međunarodnim konvencijama o iskorištavanju hidropotencijala predviđa obaveznost saglasnosti svih strana u slučaju gradnje u prekograničnim oblastima. 

Usklađivanje razvoja sa uslovima i mogućnostima životne sredine imperativ je sadašnjosti i budućnosti, te će, u tom duhu i duhu dobre međunarodne prakse, Crna Gora u budućoj komunikaciji i na osnovu svih domaćih i međunarodnih pravnih sredstava osigurati potpunu zaštitu svojih interesa, navodi se u saopćenju, prenio je Tanjug. 

Ističe se da će Crna Gora, shodno međunarodnim ugovorima, inicirati razmjenu prekograničnih informacija o iskorištavanju hidropotencijala kako bi zaštitila svoje interese. 

Dakle, naravno da se svi preduslovi u prekograničnom kontekstu koji su, u energetskom i ekološkom sektoru Srbije, Bosne i Hercegovine i generalno zemalja regiona postavljeni za gradnju ovakvih objekata, moraju ispoštovati, u šta nemamo sumnje, baš kao i međunarodni standardi, saopćila je crnogorska vlada. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je nedavno da će RS graditi četiri hidroelektrane na Drini, te da im za to ne treba saglasnost Crne Gore. 

Na taj Dodikov stav potom je reagirao crnogorski premijer Igor Lukšić, navodeći da se ta država mora konsultirati u vezi eventualne izgradnje hidrocentrala na Drini, dodajući da predsjedniku RS-a preporučuje odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74168253

Powered by Blogger.ba